Autor |
Wiadomość |
kooool
|
 Re: Medziugorje
Łk2.51 Potem poszedł z nimi i wrócił do Nazaretu; i był im poddany. A Matka Jego chowała wiernie wszystkie te wspomnienia w swym sercu. Bóg dał przykazanie z miłości: "Czcij ojca swego i matkę swoją" Czy Jezus wypełnia to przykazanie? Zazwyczaj tłumaczymy Czcij jako: "szanuj rodziców", "bądź posłuszny i uległy woli rodziców" Aby to zrozumieć, należy przyjżeć się relacji wzorowej rodziny Matka, Ojciec, Dziecko i matematycznie do nieskończonej potęgi Miłości, abi przyrównać do Świętej Rodziny Jezusa. Czy druga część cytatu Ewangelii Łukasza wzbudza w nas myśl, kto jest Świadkiem i relacjonuje dokładnie nieznane szczegóły przez Apostołów zapisane przez Łukasza wydarzenia, słowa, uczucia? Może i dalsze dzieje Jezusa?
_________________ Mt.22.37-40 Miłość-na tym opiera się całe Prawo i Prorocy Ef.4.30-32 Nie zasmucajcie Bożego Ducha Świętego, którym zostaliście opieczętowani na dzień odkupienia... Przebaczajcie sobie, tak jak i Bóg nam przebaczył w Chrystusie.
|
Cz sie 16, 2012 12:05 |
|
|
|
 |
Dariusz-555
|
zrobiło się znowu nie-na-temat . odnośnie Medjugorje - jest pogląd że za najlepszych znawców tematu Medjugorja uważają się ci , którzy tam nigdy nie byli .
|
Pt sie 17, 2012 11:07 |
|
 |
Dariusz-555
|
|
N sie 19, 2012 5:05 |
|
|
|
 |
Dariusz-555
|
cytat z medjugorskiej homilii z ubiegłego roku , Jezus mówi " mały pielgrzymie , mały człowieku , uwolnij się od zmartwień , wyrzeknij się tego co ci przeszkadza . znam twoje słabości i choroby , kocham cię , daj mi swoje serce , uwierz że ze mną w piachu znajdziesz perłe , przychodze do twego biednego serca by zbudować cie na nowo . potrzebuje ciebie z twoimi słabościami by dać ci wielkie rzeczy ... " .
|
N sie 19, 2012 16:57 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
dariusz555 Cytuj: cytat z medjugorskiej homilii z ubiegłego roku , Jezus mówi " mały pielgrzymie , mały człowieku , uwolnij się od zmartwień , wyrzeknij się tego co ci przeszkadza . znam twoje słabości i choroby , kocham cię , daj mi swoje serce , uwierz że ze mną w piachu znajdziesz perłe , przychodze do twego biednego serca by zbudować cie na nowo . potrzebuje ciebie z twoimi słabościami by dać ci wielkie rzeczy ... " . a Jezus powiedział Cytuj: 23 Potem mówił do wszystkich: «Jeśli kto chce iść za Mną, niech się zaprze samego siebie, niech co dnia bierze krzyż swój i niech Mnie naśladuje!
24 [Vt-1,15] Bo kto chce zachować swoje życie, straci je, a kto straci swe życie z mego powodu, ten je zachowa. [por.Vt-5,7; Vt-5,9, Vt-5,37]
25 Bo cóż za korzyść ma człowiek, jeśli cały świat zyska, a siebie zatraci lub szkodę poniesie?
26 [JK] Kto się bowiem Mnie i słów moich zawstydzi, tego Syn Człowieczy wstydzić się będzie, gdy przyjdzie w swojej chwale oraz w chwale Ojca i świętych aniołów. 
|
Pn sie 20, 2012 8:12 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
trup napisał(a): dariusz555 Cytuj: cytat z medjugorskiej homilii z ubiegłego roku , Jezus mówi " mały pielgrzymie , mały człowieku , uwolnij się od zmartwień , wyrzeknij się tego co ci przeszkadza . znam twoje słabości i choroby , kocham cię , daj mi swoje serce , uwierz że ze mną w piachu znajdziesz perłe , przychodze do twego biednego serca by zbudować cie na nowo . potrzebuje ciebie z twoimi słabościami by dać ci wielkie rzeczy ... " . a Jezus powiedział Cytuj: 23 Potem mówił do wszystkich: «Jeśli kto chce iść za Mną, niech się zaprze samego siebie, niech co dnia bierze krzyż swój i niech Mnie naśladuje!
24 [Vt-1,15] Bo kto chce zachować swoje życie, straci je, a kto straci swe życie z mego powodu, ten je zachowa. [por.Vt-5,7; Vt-5,9, Vt-5,37]
25 Bo cóż za korzyść ma człowiek, jeśli cały świat zyska, a siebie zatraci lub szkodę poniesie?
26 [JK] Kto się bowiem Mnie i słów moich zawstydzi, tego Syn Człowieczy wstydzić się będzie, gdy przyjdzie w swojej chwale oraz w chwale Ojca i świętych aniołów.  Te słowa z homilii z przytoczonymi cytatami z Biblii zupełnie ze sobą nie kolidują. "uwolnij się od zmartwień, wyrzeknij tego co przeszkadza" nie znaczy nic innego jak: nie rozpamiętuj, nie labidź nad swoim losem, przyjmij krzyż i powierz całego siebie i swoje życie Jezusowi, wtedy odnajdziesz perłę - czyli Boga: miłość, pokój, radość, ufność.
|
Pn sie 20, 2012 10:35 |
|
 |
Dariusz-555
|
http://de.swoopshare.com/file/36b384205 ... 5.jpg.htmlzacytowałem z oficjalnego dvd jak powyższy link . "kolidują" , "nie kolidują" . można zinterpretować tak by kolidowało , można tak zinterpretować by nie kolidowało .
|
Pn sie 20, 2012 11:32 |
|
 |
Dariusz-555
|
http://de.swoopshare.com/file/eb5800475 ... 1.JPG.htmlMladifest tegoroczny . flaga naszej pielgrzymki ( papieska ) . jeśli pani Mirjana ( jedna z wizjonerek ) zgodzi się na przyjazd do naszego kraju na spotkanie z Matką Pokoju ( w tym tygodniu początek negocjacji ) , jest zaplanowane w toruńskim Sanktuarium Bożego Miłosierdzia w dniu 2 grudnia . kto jest za , prosze o modlitwę .
|
Pn sie 20, 2012 13:29 |
|
 |
Dariusz-555
|
http://de.swoopshare.com/file/48ed6975b ... O.mp3.htmlmedjugorski przebój , jeszcze jeden nie zaszkodzi - jest kapitalny .
|
Pn sie 20, 2012 18:45 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
alus twoje tyłumaczenie jest chęcia wytłumaczenia - ale to się nijak ma - alus Cytuj: "uwolnij się od zmartwień, wyrzeknij tego co przeszkadza" n nie jest równoznaczne z tym alus Cytuj: nie znaczy nic innego jak: nie rozpamiętuj, nie labidź nad swoim losem, przyjmij krzyż i powierz całego siebie i swoje życie Jezusowi, a słowa Jezusa Cytuj: 23 Potem mówił do wszystkich: «Jeśli kto chce iść za Mną, niech się zaprze samego siebie, niech co dnia bierze krzyż swój i niech Mnie naśladuje! mowią , bierz swój krzyż - nie mówią uwolnij sie , wyrzeknij się tego co ci przeszkadza - a co ci może przeszkadzać ? chyba tylko twój krzyż .i będziesz szczęśliwy .to nie tak . 
|
Wt sie 21, 2012 6:06 |
|
 |
Dariusz-555
|
http://de.swoopshare.com/file/7216a695a ... -.jpg.htmlw Medjugorju ukazuje się czasopismo "glasnik mira" . kto zna chorwacki ręka do góry ?
|
Wt sie 21, 2012 9:00 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Bierz krzyż i spiesz, proś o pomoc Pana, a wtedy ciężar będzie inny, On cię wspomoże, "uwolni". A nie wlecz krzyża i nie narzekaj, lub co gorsze nie chlub się swoją siłą w dźwiganiu. Ja tak rozumię.
|
Wt sie 21, 2012 9:01 |
|
 |
Dariusz-555
|
Krzyż trzeba wziąć , i iść drogą jak ta w Medjugorje prowadzącą do Maryjnego Serca na góre Podbrdo ( chorw. "Brdo ukazanja" , ang. "Apparation Hill" ) . http://de.swoopshare.com/file/622fc2708 ... 6.JPG.html
|
Wt sie 21, 2012 13:01 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
alus odnieś się do tego Cytuj: cytat z medjugorskiej homilii z ubiegłego roku , Jezus mówi " mały pielgrzymie , mały człowieku , uwolnij się od zmartwień , wyrzeknij się tego co ci przeszkadza . znam twoje słabości i choroby , kocham cię , daj mi swoje serce , uwierz że ze mną w piachu znajdziesz perłe , przychodze do twego biednego serca by zbudować cie na nowo . potrzebuje ciebie z twoimi słabościami by dać ci wielkie rzeczy ... " . a nie do swoich słów . słowa Jezusa są pewne i twarde Cytuj: Jeśli kto chce iść za Mną, niech się zaprze samego siebie, niech co dnia bierze krzyż swój i niech Mnie naśladuje!
24 [Vt-1,15] Bo kto chce zachować swoje życie, straci je, a kto straci swe życie z mego powodu, ten je zachowa. [por.Vt-5,7; Vt-5,9, Vt-5,37] zaprzeć się samego siebie to nie narzekanie - choć czasami - to nie lament choć czasami .ale to i nie wyrzekanie sie krzyża , a to mnie trochę powaliło Cytuj: uwierz że ze mną w piachu znajdziesz perłe , mowa o piachu i o perle .może żle myśle , ale gdy mowa o perle to myślę o wodzie , morzu , ale nie piachu . ale mówiąc o wodzie myślimy o czystości która nijak nie pogodzi się z piachem i myśla o czystości . alus Cytuj: Bierz krzyż i spiesz, proś o pomoc Pana, a wtedy ciężar będzie inny, On cię wspomoże, "uwolni". od czego cię uwolni - od krzyża ? a jaką zasługę będziesz mieć przed Panem jak Pan uwolni cie od krzyża , albo sprawi ,że nie będziesz odczuwać ciężaru krzyża - postąpil by wtedy wbrew miłości na którą czeka ze strony swtworzenia (człowieka). 
|
Wt sie 21, 2012 14:14 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Piach to codzienność - nasze troski, radości, kłopoty, smutki - tylko w Chrystusie odnajdziemy sens i cel życia, czyli perłę. Jezus uwolni od poczucia niemocy uniesienia naszego krzyża, a gdy upadamy pod cieżarem przygniatającego nas krzyża winniśmy także szukać pomocy u jakiegoś "Cyrenejczyka". Tak to rozumiem  .....bo nie ciężar naszego krzyża przesądza o zbawieniu, ale ofiara Pana, którą możemy przyjąć lub odrzucić.
|
Pn sie 27, 2012 13:30 |
|
|
|