Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
motek napisał(a): zefciu napisał(a): Odpowiedzi udziela Duch a nie litera. tak tylko komu? Świętym. motek'' napisał(a): Cytuj: Cytuj: zaś katolicy i prawosławni narzucaja swoim wiernym SWOJĄ WIZJĘ. Nie rozumiem. Sami sobie narzucają swoją wizję? Zbrodnia! rozumiesz deficyt merytorzycznych argumentów? Nie, motku. Naprawdę nie rozumiem. Cerkiew Prawosławna nie jest strukturą typu "z góry do dołu" i nikt mi nie narzuca swoich wizji. Przyjmuję przekaz Ewangelii który istnieje w Cerkwi i nie ma na nim pieczątki J. Ś. Bartłomieja, J. E. Sawy, czy mojego proboszcza. Nauka prawosławna to moja nauka, więc nie mogę jej sobie sam narzucić. Do wybou mamy: 1. Dać sobie wcisnąć ideę przywódcy religijnego. 2. Wymyśleć sobie samemu wiarę (jak to ktoś ładnie okreslił, nie będzie ona większa niż rozmiar naszej czapki) 3. Przyjąć w pełni wiarę, którą dzielą chrześcijanie od wieków (pominąć oczywiście należy tutaj tych chrześcijan, którzy podpadli pod punkty 1/2. Decyzja należy do Ciebie. Cytuj: Cytuj: To Ty się czepiasz gestów. Najważniejsze jest to co w sercu. zgadzam się ale z drugiej strony: 1. wiem, że mój bliźni nie widzi tego, co jest w moim sercu, więc staram się by moje zewnętrzne gesty nie wprowdzały go przypadkiem w błąd (np. nie wpadnę na nabożeństwo w szortach i podkoszulce, spocony prosto z joggingu, choc w sercu mam wielkie uszanowanie dla Boga i bliźnich) 2. pozwalając sobie na pewne dwuznaczne zachowania łatwo sie zapomnieć Każda osoba, która uczestniczy ze mna w kulcie w cerkwi wie, że praktykując ikonodulię chcę czcić Boga, a nie oddawać Maryi i ikonom czci boskiej. Dokładnie każda. Więc czym mam się martwić? Cytuj: Cytuj: Słowa "z dala" to dopisek tłumacza.. ale dobrze oddaje sens słowa olethros - zniszczenie - które w polszczyźnie nie ma tak dynamicznego charakteru Chodzi o to, że być może zniszczenie nastąpi nie "z dala od" tylko "od" oblicza Bożego. Cytuj: to nie rozumiem czemu widzisz w niej tyle analogii,np. do poglądów Ockhama (inny ortodoksujący katolik zarzucał protestantom anzelmizm) Bo są tam obecne. Zresztą nic dziwnego. Protestantyzm wywodzi się od rzymskokatolicyzmu. Cytuj: Przeciez to Bóg wedle upodobania stworzył człowieka tak, że szkodzi mu to, co mu szkodzi. Mógł nas stworzyć tak, że moglibyśmy na śniadanie pić denaturat zagryzając strychniną, kąpiel brać w ciekłym azocie i być jednopłciowi. Nie mógł? Mógł. I wtedy nikomu by się słow denaturat źle nie kojarzyło, a na przykład wzdrygalibyśmy się na hasło "sok malinowy". Co innego jednak sprawy fizjologiczne, a co innego jedyna rzecz obiektywna - Bóg. Dobrem dla człowieka jest bliskość Boga, złem jest oddalenie od Niego. Bóg, ktory kocha nie mógł zrobić odwrotnie. Cytuj: Np. bałowochwalstwo obiektywnie nikomu nie szkodzi - jest szkodliwe tylko dlatego, że sie Bogu nie podoba. Upośledza ralację do Boga - szkodzi człowiekowi, dla którego naturalnym jest tworzenie tej relacji. Cytuj: na szczeście w Ciele Chrystusa jest wszystkim równa - jest dzieckiem Bozym, naszą siostrą w Chrystusie
Równa w znaczenie miłości Boga. jednak najczcigodniejsza.
Takie pytanie: oto dzisiaj Maryja zstępuje na ziemię i mówi, że przyjdzie do Ciebie na przyjęcie. Jak zachowasz się wobec tej osoby?
- usadzisz ją na honorowym miejscu, przedstawisz gościom, zadbasz, aby darzona była szacunkiem.
- każesz jej jeść w budzie dla psa (żeby uszanować jej pokorę)
Jeśli nie podoba Ci się odpowiedź dwa, to dlaczego? Przecież Maryja by się nie obraziła na takie postępowanie względem niej.
|
N paź 16, 2005 19:27 |
|
|
|
 |
motek
|
zefciu napisał(a): motek napisał(a): zefciu napisał(a): Odpowiedzi udziela Duch a nie litera. tak tylko komu? Świętym czyli komu? Cytuj: motek'' napisał(a): Cytuj: Cytuj: zaś katolicy i prawosławni narzucaja swoim wiernym SWOJĄ WIZJĘ. Nie rozumiem. Sami sobie narzucają swoją wizję? Zbrodnia! rozumiesz deficyt merytorzycznych argumentów? Nie, motku. Naprawdę nie rozumiem. Cerkiew Prawosławna nie jest strukturą typu "z góry do dołu" i nikt mi nie narzuca swoich wizji. oczywiście, że nie narzuca ona tylko, gdyby ktoś nie przyjął jedynie słusznej wizji, usuwa z cerkwi - ale niczego nie narzuca  Cytuj: Do wybou mamy: 1. Dać sobie wcisnąć ideę przywódcy religijnego. Czy nie prosisz czasem "przywódcę religijnego" o wyjasnienie czegoś, czego nie rozumiesz? Cytuj: 2. Wymyśleć sobie samemu wiarę (jak to ktoś ładnie okreslił, nie będzie ona większa niż rozmiar naszej czapki) Widzę, że dla Ciebie obelga im bardziej obraźliwa, tym ładniejsza. Cytuj: 3. Przyjąć w pełni wiarę, którą dzielą chrześcijanie od wieków (pominąć oczywiście należy tutaj tych chrześcijan, którzy podpadli pod punkty 1/2. czyli tych, którzy od wieków jej nie dzielą, tylko dziela innną? jednym słowem przyjąc coś, co nie jest niczym Cytuj: Każda osoba, która uczestniczy ze mna w kulcie w cerkwi wie, że praktykując ikonodulię chcę czcić Boga, a nie oddawać Maryi i ikonom czci boskiej. Dokładnie każda. Więc czym mam się martwić? może tym, że cerkiew w pragnieniach Pana miała być solą ziemi? tym, że do cerkwi może zajrzeć jakiś nieotodoxa, który nie zna jej zwyczajów? tym, o czym Paweł pisał w 1Kor 8:13 albo 14:23? ale rozumiem, że dla prawosławnych są to problemy nieistotne - bo czymże jest miłość bliźniego, głoszenie Ewangelii, albo wzgląd na słabych braci (np. zwiedzionych kacerzy o ciasnych czapkach) wobec faktu, że oto jesteśmy lepsi od innych. Cytuj: Cytuj: Cytuj: Słowa "z dala" to dopisek tłumacza.. ale dobrze oddaje sens słowa olethros - zniszczenie - które w polszczyźnie nie ma tak dynamicznego charakteru Chodzi o to, że być może zniszczenie nastąpi nie "z dala od" tylko "od" oblicza Bożego. to znaczy? Cytuj: Cytuj: to nie rozumiem czemu widzisz w niej tyle analogii,np. do poglądów Ockhama (inny ortodoksujący katolik zarzucał protestantom anzelmizm) Bo są tam obecne. to się zdecyduj Albo ktos wymyślił protestantyzm "na kolanie", albo jest on owocem wielowiekowych dociekań teologicznych. Wbrew pozorom z obelgami nie jest tak prosto - nie możesz jednocześnie przezywać kogoś, że jest gruby jak świnia i chudy jak kij od szczotki, bo to obraża jedynie Ciebie samego. A skoro o tym mówimy, to raczej teologia kultu obrazów i mariologia wygląda, jak misterna wprawdzie i stara, ale całkowicie sztuczna konstrukcja stworzona wyłącznie po to, żeby usprawiedliwić wprowadzenie do Kościołą niebliblijnego kultu wizerunków rodem z pogaństwa. Cytuj: Cytuj: Przeciez to Bóg wedle upodobania stworzył człowieka tak, że szkodzi mu to, co mu szkodzi. Mógł nas stworzyć tak, że moglibyśmy na śniadanie pić denaturat zagryzając strychniną, kąpiel brać w ciekłym azocie i być jednopłciowi. Nie mógł? Mógł. I wtedy nikomu by się słow denaturat źle nie kojarzyło, a na przykład wzdrygalibyśmy się na hasło "sok malinowy". Co innego jednak sprawy fizjologiczne, a co innego jedyna rzecz obiektywna - Bóg. Dobrem dla człowieka jest bliskość Boga, złem jest oddalenie od Niego. Bóg, ktory kocha nie mógł zrobić odwrotnie. dlaczego? Dlatego, że Bóg jest jedynym wyznacznikiem dobra - dobre jest to, co się Bogu podoba. Nie możesz więc mówić, że Bóg pragnący otoczyć się chwałą byłby próżny, gdyż takie pragnienie Boga jest z definicji dobre. Cytuj: Cytuj: Np. bałowochwalstwo obiektywnie nikomu nie szkodzi - jest szkodliwe tylko dlatego, że sie Bogu nie podoba. Upośledza ralację do Boga - szkodzi człowiekowi, dla którego naturalnym jest tworzenie tej relacji. Bo tak się Bogu spodobało. Przeciez to Bóg stworzył nature człowieka więc to co jest dla niego naturalne jest suwerennie wymyślone przez Boga. Tak sie Bogu spodobało. Cytuj: Takie pytanie: oto dzisiaj Maryja zstępuje na ziemię i mówi, że przyjdzie do Ciebie na przyjęcie. Jak zachowasz się wobec tej osoby? - usadzisz ją na honorowym miejscu, przedstawisz gościom, zadbasz, aby darzona była szacunkiem. - każesz jej jeść w budzie dla psa (żeby uszanować jej pokorę) Jeśli nie podoba Ci się odpowiedź dwa, to dlaczego?
Gdy Napoleon pytał pewnego półkownika, czemu w jakiejs potyczce nie zastosował ostrzału altyrelii, on odpowiedział: "miałem dziesięc owodów Sire: po pierwze: nie mamy armat.
podobnie ja, mam kilka powodów, po pierwze: nie mam psa, ani tym bardziej budy dla owego psa
A poza tym dlatogo, bo:
2. ...pod moją ciasną kacerską czapka nie mieści się choćby cień możliwości, żeby nawet brudnego żebraka posadzić gdzie indziej, niż przy stole (zapewne jest to jakis postkatolicka herezja? a może bezbożny obyczaj przejęty z mojego ateistycznego domu rodzinnego?)
3. ...nie mam przy moim stole honorowego miejsca
4. ...dbam o to by każdy gość był darzony szacukiem i przedstawiony innym gościom,
5. ... pod moją ciasną kacersko-fundamentalistyczną czapką nie znajduje możliwości ani metaforycznego, ani alegorycznego, ani au rebors, ani żadnego innego, jak tylko dosłownego interpretowania słów apostoła Jakuba - brata Pańskiego:
1. Bracia moi, niech wiara wasza w Pana naszego Jezusa Chrystusa uwielbionego nie ma względu na osoby. 2. Bo gdyby przyszedł na wasze zgromadzenie człowiek przystrojony w złote pierścienie i bogatą szatę i przybył także człowiek ubogi w zabrudzonej szacie, 3. a wy spojrzycie na bogato odzianego i powiecie: Usiądź na zaszczytnym miejscu, do ubogiego zaś powiecie: Stań sobie tam albo usiądź u podnóżka mojego, 4. to czy nie czynicie różnic między sobą i nie stajecie się sędziami przewrotnymi? 5. Posłuchajcie, bracia moi umiłowani! Czy Bóg nie wybrał ubogich tego świata na bogatych w wierze oraz na dziedziców królestwa przyobiecanego tym, którzy Go miłują? 6. Wy zaś odmówiliście ubogiemu poszanowania. Czy to nie bogaci uciskają was bezwzględnie i nie oni ciągną was do sądów? 7. Czy nie oni bluźnią zaszczytnemu Imieniu, które wypowiedziano nad wami? 8. Jeśli przeto zgodnie z Pismem wypełniacie królewskie Prawo: Będziesz miłował bliźniego swego jak siebie samego, dobrze czynicie. 9. Jeżeli zaś kierujecie się względem na osobę, popełniacie grzech, i Prawo potępi was jako przestępców.
(Jk 2:1-9)
czy wystarczy?
|
Pn paź 17, 2005 7:43 |
|
 |
motek
|
wprawdzie nie jestem ani katolikiem, ani fundamentalistą, ale przez ciekawosć zacząłem czytać, ale juz w drugim zdaniu natrafiłem na tak durnowate kłamstwo świadczące albo o ignorancji autora, albo o czysto propaganowym (czary PijaR, jak sie teraz mówi) celu napisania tekstu, że mi się odechciało czytać: Karl Keating napisał(a): W końcu, jeśli jest się fundamentalistą, to jest tak dlatego, że odrzuca się katolicyzm
katolicka propaganda wciska więcej łgarstw o protestantach niż protestancka o katolikach
|
Pn paź 17, 2005 7:54 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
motek napisał(a): zefciu napisał(a): motek napisał(a): zefciu napisał(a): Odpowiedzi udziela Duch a nie litera. tak tylko komu? Świętym czyli komu? Biednyś, nigdy nie słyszałeś o świętych  Cytuj: oczywiście, że nie narzuca ona tylko, gdyby ktoś nie przyjął jedynie słusznej wizji, usuwa z cerkwi - ale niczego nie narzuca  Cerkiew to zgromadzenia chrześcijan, którzy wierzą w konkretne prawdy. Ostatnio jest moda na hipertolerancję, ale wybacz, tak jak ja nie łowiłem nigdy w życiu ryb, więc nie pcham się do klubu wędkarzy, tak i ktoś kto nie wierzy np. we Wcielenie nie rozumiem, czemu miałby należec do Cerkwi. Cytuj: Czy nie prosisz czasem "przywódcę religijnego" o wyjasnienie czegoś, czego nie rozumiesz? Wybacz, ale dla mnie słowo "przywódca religijny" oznaczać może jedynie Chrystusa, Zaś duchownego mogę prosić albo o wykładnię Cerkwi, albo o jego prywatne zdanie. Cytuj: Cytuj: 2. Wymyśleć sobie samemu wiarę (jak to ktoś ładnie okreslił, nie będzie ona większa niż rozmiar naszej czapki) Widzę, że dla Ciebie obelga im bardziej obraźliwa, tym ładniejsza. Wybacz, ale jeśli dla Ciebie sugerowanie, że człowiek sam nie może sobie stworzyć prawidłowego obrazu Boga jest obelgą, to jesteś zbyt wrażliwy dla tego brutalnego świata. Cytuj: Cytuj: 3. Przyjąć w pełni wiarę, którą dzielą chrześcijanie od wieków (pominąć oczywiście należy tutaj tych chrześcijan, którzy podpadli pod punkty 1/2. czyli tych, którzy od wieków jej nie dzielą, tylko dziela innną? jednym słowem przyjąc coś, co nie jest niczym Jednym słowem przyjąć Tradycję, która nie była skażona przez wielkich wodzów i teologów z przerostem ambicji. Cytuj: Cytuj: Każda osoba, która uczestniczy ze mna w kulcie w cerkwi wie, że praktykując ikonodulię chcę czcić Boga, a nie oddawać Maryi i ikonom czci boskiej. Dokładnie każda. Więc czym mam się martwić? może tym, że cerkiew w pragnieniach Pana miała być solą ziemi? tym, że do cerkwi może zajrzeć jakiś nieotodoxa, który nie zna jej zwyczajów? tym, o czym Paweł pisał w 1Kor 8:13 albo 14:23? ale rozumiem, że dla prawosławnych są to problemy nieistotne - bo czymże jest miłość bliźniego, głoszenie Ewangelii, albo wzgląd na słabych braci (np. zwiedzionych kacerzy o ciasnych czapkach) wobec faktu, że oto jesteśmy lepsi od innych. Obrażasz, obrażasz. Bez sensu. Jak ktoś czegoś nie rozumie, to mu się wyjaśni. Jeśli jest nastawiony od początku na nie, to nic nie pomoże. Ale człowiek z otwartym sercem zrozumie. Spotykałem już protestantów nawróconych na ortodoksję. To znaczy, że miłość Boga dla tego kto nie chce jej przyjąć może stać się źródłem cierpienia. Oczywiście z woli człowieka, a nie z winy Boga. Cytuj: to się zdecyduj
Albo ktos wymyślił protestantyzm "na kolanie", albo jest on owocem wielowiekowych dociekań teologicznych.
Wbrew pozorom z obelgami nie jest tak prosto - nie możesz jednocześnie przezywać kogoś, że jest gruby jak świnia i chudy jak kij od szczotki, bo to obraża jedynie Ciebie samego. Wymyślili na kolanie katoliccy mnisi. To logiczne, że elementy katolickiej doktryny przeniknęły. Cytuj: Dlatego, że Bóg jest jedynym wyznacznikiem dobra - dobre jest to, co się Bogu podoba. Nie możesz więc mówić, że Bóg pragnący otoczyć się chwałą byłby próżny, gdyż takie pragnienie Boga jest z definicji dobre. To dlaczego od innych wymaga pokory. Ide się otoczyć chwałą, chcę być dobry.
Rozpisujesz się, a ja tylko pytam
Czy Maryja się obrazi??
|
Pn paź 17, 2005 8:24 |
|
 |
piotr_vv
|
motek napisał(a): W końcu, jeśli jest się fundamentalistą, to jest tak dlatego, że odrzuca się katolicyzm A czy tak po części nie jest? ostatnio spotkałem się z chłopakiem na jednym z forum, który odrzucił eucharystię tylko, dlatego że przeszedł na protestantyzm, chociaż wszystkie znaki na niebie i ziemi mówią zupełnie coś innego motek napisał(a): katolicka propaganda wciska więcej łgarstw o protestantach niż protestancka o katolikach
Ja natomiast uważam, że różnie bywa i nie można mówić my protestanci jesteśmy lepsi lub odwrotnie, bo to może być wyrazem pychy (pozorem zła) 
_________________ Bądźcie więc wy doskonali, jak doskonały jest Ojciec wasz niebieski. Mt 5:48
|
Pn paź 17, 2005 9:37 |
|
|
|
 |
motek
|
zefciu napisał(a): Biednyś, nigdy nie słyszałeś o świętych słyszałem a Ciebie pytam grzecznie co pod uzyten pojęciem "świętych" rozumiesz - bo ja jako kacerz w ciasnej czapce rozumiem tak, jak to stoi w listach Pawła Cytuj: Cytuj: oczywiście, że nie narzuca ona tylko, gdyby ktoś nie przyjął jedynie słusznej wizji, usuwa z cerkwi - ale niczego nie narzuca  Cerkiew to zgromadzenia chrześcijan, którzy wierzą w konkretne prawdy. Ale jednoczesnie twierdza, że tylko ta cerkiew zapewnia określone łaski itd... Cytuj: Cytuj: Czy nie prosisz czasem "przywódcę religijnego" o wyjasnienie czegoś, czego nie rozumiesz? Wybacz, ale dla mnie słowo "przywódca religijny" oznaczać może jedynie Chrystusa acha! czyli jak pisałeś: Cytuj: Do wybou mamy: 1. Dać sobie wcisnąć ideę przywódcy religijnego. miałeś na myśli: dac sobie wcisnąc ideę "jedynie Chrystusa"? no to ja sie opowiadam za ta opcją - wybieram ideę Chrystusa! Solus ChristusA na marginesie zauważę tylko, że np. w, Paweł inaczej nieco rozumiał słowo "przywódca" niz Cerkiew. No ale to niejedyna rozbieżnośc, jaka dostrzegam między nauczaniem Cerkwi a nauczaniem św. Pawła. Cytuj: Zaś duchownego mogę prosić albo o wykładnię Cerkwi, albo o jego prywatne zdanie. a skąd masz pewność, że on poprawnie rozumie naukę Cerkwi? Cytuj: Cytuj: Cytuj: 2. Wymyśleć sobie samemu wiarę (jak to ktoś ładnie okreslił, nie będzie ona większa niż rozmiar naszej czapki) Widzę, że dla Ciebie obelga im bardziej obraźliwa, tym ładniejsza. Wybacz, ale jeśli dla Ciebie sugerowanie, że człowiek sam nie może sobie stworzyć prawidłowego obrazu Boga jest obelgą, to jesteś zbyt wrażliwy dla tego brutalnego świata. bynajmniej Nie mogłem się godzine temu obrazic na słowa, które napisałeś dopiero przed chwilą. Wiesz dobrze, że chodzi o porównywanie mojego systemu przekonań do przyciasnej czapki i nie udawaj obłudnie świętoszka. Cytuj: Cytuj: Cytuj: 3. Przyjąć w pełni wiarę, którą dzielą chrześcijanie od wieków (pominąć oczywiście należy tutaj tych chrześcijan, którzy podpadli pod punkty 1/2. czyli tych, którzy od wieków jej nie dzielą, tylko dziela innną? jednym słowem przyjąc coś, co nie jest niczym Jednym słowem przyjąć Tradycję, która nie była skażona przez wielkich wodzów i teologów z przerostem ambicji. Ja takową widzę w Piśmie Świętym - potem niestety coraz więcej oznak takiego skażenia. Reformacja była własnie odpowiedzią na ewidentne oznaki tego skazenia w Kociele, a ponieważ trudno dociec gdzie były jego początki (na pewno nie później niż za Konstantyna), to została sola ScripturaZ reszta błędy teologiczne moga wynikać także z innnych powodów. Cytuj: Cytuj: może tym, że cerkiew w pragnieniach Pana miała być solą ziemi?
tym, że do cerkwi może zajrzeć jakiś nieotodoxa, który nie zna jej zwyczajów?
tym, o czym Paweł pisał w 1Kor 8:13 albo 14:23?
ale rozumiem, że dla prawosławnych są to problemy nieistotne - bo czymże jest miłość bliźniego, głoszenie Ewangelii, albo wzgląd na słabych braci (np. zwiedzionych kacerzy o ciasnych czapkach) wobec faktu, że oto jesteśmy lepsi od innych. Obrażasz, obrażasz. Bez sensu. Jak ktoś czegoś nie rozumie, to mu się wyjaśni. A jak ktoś źle zrozumie i wyjdzie zgorszony zanim ktokolwiek pobiegnie za nim z wyjaśnieniami? Cytuj: Jeśli jest nastawiony od początku na nie, to nic nie pomoże. A jeśli jest nastawiony na prostolinijne posłuszeństwo Dekalowgowi? (np.jakiś żyd, perotestant albo muzułmanin?? Jeśli wie, że kłanianie sie wizerunkowi kobiety jest złamaniem prawa Bożego? Cytuj: Ale człowiek z otwartym sercem zrozumie. a ten tłum, kóry nie zna prawa jest przeklęty Paweł uważał, że "wiedza" nie może pożerać miłości - polecam 1Kor8 Cytuj: To znaczy, że miłość Boga dla tego kto nie chce jej przyjąć może stać się źródłem cierpienia. Oczywiście z woli człowieka, a nie z winy Boga. a raczej z winy człowieka i nie wbrew woli Bożej (bo czy cokolwiek może sie dziac wbrew woli Boga? Cytuj: Cytuj: to się zdecyduj
Albo ktos wymyślił protestantyzm "na kolanie", albo jest on owocem wielowiekowych dociekań teologicznych.
Wbrew pozorom z obelgami nie jest tak prosto - nie możesz jednocześnie przezywać kogoś, że jest gruby jak świnia i chudy jak kij od szczotki, bo to obraża jedynie Ciebie samego. Wymyślili na kolanie katoliccy mnisi. To logiczne, że elementy katolickiej doktryny przeniknęły. niewiedza 1. proterstantyzm to efekt kilkuwiekowych dociekań, które bynajmniej nie były elementem doktryny katolickiej (Ockham był ogłoszony heretykiem, a Hus spalony na stosie!) 2. Kalwin nie był mnichem (aninawet duchownycm) Cytuj: Cytuj: Dlatego, że Bóg jest jedynym wyznacznikiem dobra - dobre jest to, co się Bogu podoba. Nie możesz więc mówić, że Bóg pragnący otoczyć się chwałą byłby próżny, gdyż takie pragnienie Boga jest z definicji dobre. To dlaczego od innych wymaga pokory. pewnie dlatego, że ci inni nie są Bogiem... Cytuj: Ide się otoczyć chwałą, chcę być dobry. Pan króluje, oblókł się w majestat, Pan przywdział potęgę i nią się przepasał(Ps 93:1) wierzę, że to jest po prostu dobre i nic lepszego być nie może - przyjmuję Boga za mojego Króla i Ojca takiego, jakim w moim rozumieniu On jest i bez szemrania uznaję Jego prawo do tego, co ty nawyzwasz próznością. Syn Człowieczy został teraz otoczony chwałą, a w Nim Bóg został chwałą otoczony. Jeżeli Bóg został w Nim otoczony chwałą, to i Bóg Go otoczy chwałą w sobie samym, i to zaraz Go chwałą otoczy. (Jn 13:31-32) Ojcze, nadeszła godzina! Otocz swego Syna chwałą, aby Syn Ciebie nią otoczył (...) Ja Ciebie otoczyłem chwałą na ziemi przez to, że wypełniłem dzieło, które Mi dałeś do wykonania. A teraz Ty, Ojcze, otocz Mnie u siebie tą chwałą, którą miałem u Ciebie pierwej, zanim świat powstał.(Jn 17:1-5) Cytuj: Rozpisujesz się, a ja tylko pytam a ja tylko odpowiedziałem Cytuj: Czy Maryja się obrazi??
o co?
o to że nie mam psa?
Miriam nie obrazi się, o to, czego nie zrobię.
Nie obrazi się, o to, że posadzę ją w psiej budzie, gdyż ja żadnego gościa nie posadzuiłbymw psiej budzie (nmawet gdybym ja miał) gdyz ja wzzystkich gości sadzam przy stole i nikogo nie sadzam na poślednim miejscu, zgodnie z moim fundamentalistycznym i ciasnym jak czapka rozumieniem prostych zaleceń Pisma Świętego. (a może to taka "kulturowa naleciałość", która "przeniknęła do doktryny"?)
Gdybym posadził Miriam (a także np. celnika, komunistę, geja, prostytutkę albo żebraka) w psiej budzie, to by oznaczało złamanie Bożego przykazania "niemania" względu na osobę (Jakub) i przykazania gościności (Rz 12:13) a to nie spodobałoby się nie tylko Miriam, ale także samemu Bogu.
W końcu sam Jezus dał nam przykład zasiadajac do stołu z celnikami i nierządnicami. Ale byc może w swoim ciasnym jak czapka fundamentalistycznym mózgu rozumiem tą scenę nazbyt dosłownie, a Cerkiew ma jakąś metaforyczną jej interpretację.
|
Pn paź 17, 2005 11:09 |
|
 |
motek
|
piotr_vv napisał(a): motek napisał(a): W końcu, jeśli jest się fundamentalistą, to jest tak dlatego, że odrzuca się katolicyzm A czy tak po części nie jest? ostatnio spotkałem się z chłopakiem na jednym z forum, który odrzucił eucharystię tylko, dlatego że przeszedł na protestantyzm, chociaż wszystkie znaki na niebie i ziemi mówią zupełnie coś innego no i ot jest właśnie cała Twoja niewiedza (czyli "wiedza" czerpana z katolickiej propagandy): fundamentalizm nie polega na odrzucaniu Eucharytii (ani nawet na pisaniu tej nazwy z małej litery) Cytuj: motek napisał(a): katolicka propaganda wciska więcej łgarstw o protestantach niż protestancka o katolikach Ja natomiast uważam, że różnie bywa i nie można mówić my protestanci jesteśmy lepsi lub odwrotnie, bo to może być wyrazem pychy (pozorem zła) 
ale mozna stwierdzac fakty
w Polsce przeciętny katolik nie wie nic o protestantyźmie
Ale możliwe, że także protestanci mają spaczony obraz katolicyzmu. Zwłaszcza konwertyci, którzy niegdyś w KRz-K byli - być w KK to chyba najlepszy sposób na nabawienie sie błędnych przekonan na jego temat.
Gdybym poprzestał na czytaniu dokumentów, a nie uczestniczył w zyciu Kościoła, to może bym aż tak spaczonego obrazu nie miał. 
|
Pn paź 17, 2005 11:31 |
|
 |
piotr_vv
|
motek napisał(a): no i ot jest właśnie cała Twoja niewiedza (czyli "wiedza" czerpana z katolickiej propagandy): fundamentalizm nie polega na odrzucaniu Eucharytii (ani nawet na pisaniu tej nazwy z małej litery) To był przykład poboczny a nie główny który stwierdza że fundamentaliści (pewien %) w reakcji odrzucenia KK oślepli i nie potrafią prawidłowo zinterpretować dużymi literami napisanych słów chociażby w kwestii eucharystii  a co gorsza nie znają go na tyle aby to stwierdzić Cytuj: w Polsce przeciętny katolik nie wie nic o protestantyźmie
A protestant o wierze katolickiej?  ……, nawet nie potrafią zrozumieć dlaczego ktoś klęczy przed obrazem widząc zaraz bałwochwalczą praktykę tylko w odróżnieniu od protestantów katolik wie że klęcząc przed obrazem Jezusa to tak jakby klęczał przed nim i prosił go o pomoc w swoim życiu natomiast gdy klęczy przed Maryją prosi o modlitwę i wstawiennictwo u Jezusa  Ale każdy szanujący protestant nie zrozumie tej prostej zależności bo serce jest zatwardziałe i nie chce pojąc tego co jest oczywiste  Czy można byłoby obejść się bez obrazów prawdopodobnie tak ale można byłoby powiedzieć czy Bóg nie może działać przez obraz? Tutaj nie ma co do pojmowania lecz uwierzenia z pokorą jeśli jest to dzieło Boga objawi się na ciele tej osoby ale nie protestanci twierdzą że to jest szatańska sztuczka idąc tą drogą można byłoby udowadniać jaki duch prowadzi protestantów jeśli mamy tyle dominacji o innym systemie wierzeń? Albo jak myślisz motku gdy ktoś modli się do Maryi przed obrazem o wstawiennictwo która według niektórych protestantów jest odpowiednikiem królowej niebios z ST to szatan będzie audiencje sprawował u samego Jezusa Chrystusa?
_________________ Bądźcie więc wy doskonali, jak doskonały jest Ojciec wasz niebieski. Mt 5:48
|
Pn paź 17, 2005 12:17 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
motek napisał(a): a Ciebie pytam grzecznie co pod uzyten pojęciem "świętych" rozumiesz - bo ja jako kacerz w ciasnej czapce rozumiem tak, jak to stoi w listach Pawła No jak stoi u św. Pawła, to nie może być błędne. Czemu mnie się pytasz? Przecież nie znam się lepeij niż paweł. Cytuj: Ale jednoczesnie twierdza, że tylko ta cerkiew zapewnia określone łaski itd... A na co łaski Chrystusa takiemu co nie wierzy w Jego bóstwo. Cytuj: Cytuj: Czy nie prosisz czasem "przywódcę religijnego" o wyjasnienie czegoś, czego nie rozumiesz? Cytuj: Cytuj: Wybacz, ale dla mnie słowo "przywódca religijny" oznaczać może jedynie Chrystusa acha! czyli jak pisałeś: Cytuj: Do wybou mamy: 1. Dać sobie wcisnąć ideę przywódcy religijnego. miałeś na myśli: dac sobie wcisnąc ideę "jedynie Chrystusa"? no to ja sie opowiadam za ta opcją - wybieram ideę Chrystusa! Solus ChristusI potem jest, że ja przeinaczam. Chodziło mi o licznych innych, którzy w swoich religiach mają status władców, przywódców itp. Nad Cerkwią jest Chrystus. Nie ma namiestników ani zastępców. Cytuj: A na marginesie zauważę tylko, że np. w, Paweł inaczej nieco rozumiał słowo "przywódca" niz Cerkiew. No ale to niejedyna rozbieżnośc, jaka dostrzegam między nauczaniem Cerkwi a nauczaniem św. Pawła. A konkretnie o co chodzi? Prawdopodobnie o sprawy leksykalne jak zwykle, ale chętnie posłucham. Cytuj: Cytuj: Zaś duchownego mogę prosić albo o wykładnię Cerkwi, albo o jego prywatne zdanie. a skąd masz pewność, że on poprawnie rozumie naukę Cerkwi? Pewności nie mam, ale mam przesłanki: - jest bardziej zaawansowany modlitewnie - jest uznany przez biskupa uznanego przez innych biskupów - jest wykształcony teologicznie Cytuj: Nie mogłem się godzine temu obrazic na słowa, które napisałeś dopiero przed chwilą. Wiesz dobrze, że chodzi o porównywanie mojego systemu przekonań do przyciasnej czapki i nie udawaj obłudnie świętoszka. Wybacz, ale nie o to mi chodziło. Twoja religia akurat nie jest Twoim prywatnym tworem, tylko zbiorem elementów prawosławia, katolicyzmu i pomysłów reformatorów. Krytykowałem Twoją ideę "szukania bez pomocy prywatnego kontaktu z Bogiem" a nie Twoją religię. Strasznieś wrażliwy. Cytuj: A jak ktoś źle zrozumie i wyjdzie zgorszony zanim ktokolwiek pobiegnie za nim z wyjaśnieniami? To się go złapie, skrępuje i zgwałci teologią przez uszy. Cytuj: A jeśli jest nastawiony na prostolinijne posłuszeństwo Dekalowgowi? (np.jakiś żyd, perotestant albo muzułmanin?? To zrozumie, że ikonodulia nie jest łamaniem Dekalogu. Cytuj: 1. proterstantyzm to efekt kilkuwiekowych dociekań, które bynajmniej nie były elementem doktryny katolickiej (Ockham był ogłoszony heretykiem, a Hus spalony na stosie!)
Ockham przegiął scholastykę obecną i bynajmniej nie potępianą przez KK.
Co zaś do Maryi i nie mienia względu na osoby, to zauważ, że w liście mamy motyw skrajny (stawianie w kącie, układanie przy podnóżku) i wyraźny związek z mamoną. Natomiast nie ulega wątpliwości, że w pierwotnej Cerkwi Apostołowie, prorocy, Ewangeliści nie wtapiali się w czasie Liturgii w tłum. Skoro zaś nie masz psa, to po prostu pokorną służebnicę wywal z domu. Obrazi się?
|
Pn paź 17, 2005 17:42 |
|
 |
motek
|
zefciu napisał(a): motek napisał(a): a Ciebie pytam grzecznie co pod uzyten pojęciem "świętych" rozumiesz - bo ja jako kacerz w ciasnej czapce rozumiem tak, jak to stoi w listach Pawła No jak stoi u św. Pawła, to nie może być błędne. Czemu mnie się pytasz? Przecież nie znam się lepeij niż paweł.
pytam, bo jak Paweł, Jezus, lub Izajasz piszą o gniewie Bozym, to okazało się, że znasz sie na tym lepiej od nich
chciałem sie upewni, czy nie jest tak z innymi biblijnymi pojęciami...
|
Wt paź 18, 2005 11:11 |
|
 |
motek
|
piotr_vv napisał(a): Cytuj: w Polsce przeciętny katolik nie wie nic o protestantyźmie A protestant o wierze katolickiej?  ……, nawet nie potrafią zrozumieć dlaczego ktoś klęczy przed obrazem widząc zaraz bałwochwalczą praktykę tylko w odróżnieniu od protestantów katolik wie że klęcząc przed obrazem Jezusa to tak jakby klęczał przed nim i prosił go o pomoc w swoim życiu natomiast gdy klęczy przed Maryją prosi o modlitwę i wstawiennictwo u Jezusa Ale każdy szanujący protestant nie zrozumie tej prostej zależności bo serce jest zatwardziałe i nie chce pojąc tego co jest oczywiste oczywiste może dla Ciebie to nie do końca tak moze niektórzy kacerze nie wiedzą o istnienu kultu zastepczego itp., ale większośc wie Jednak to nie zmienia faktu, że przykazanie nie czyni wyjątków - mówi - nie będziesz się kłaniał wizerunkom. Kropka. Nie ma tam zastrzeżenia typu: no chyba, że w sercu będziesz to traktował jak dulię, a nie latrie, bedziesz nastawiony chrystocentrycznie itd. Dla mnie ta cała teologia ikonodulska to cos równie niepoważnego, jak tłumaczenie pewnego młodego katolika, który twierdził, że on sie onanizuje wyobrażając sobie seks z przyszła żoną, więc to nie jest grzech. Złe postępowanie jest złe. Co ma do tego, że Ty sobie coś tam myślisz robiąc to. Cytuj: Czy można byłoby obejść się bez obrazów prawdopodobnie tak ale można byłoby powiedzieć czy Bóg nie może działać przez obraz? Tutaj nie ma co do pojmowania lecz uwierzenia z pokorą jeśli jest to dzieło Boga objawi się na ciele tej osoby ale nie protestanci twierdzą że to jest szatańska sztuczka idąc tą drogą można byłoby udowadniać jaki duch prowadzi protestantów jeśli mamy tyle dominacji o innym systemie wierzeń? nic nie zrozumiałem przecinki to pożyteczny wynalazek - polecam. Cytuj: Albo jak myślisz motku gdy ktoś modli się do Maryi przed obrazem
to źle robi nawet wedle KRzK - do świętych sie nie wolno modlić, tylko prosić o modlitwę.
jak widzisz, mimo iz jestem protestantem o zatrwardziałym sercu, znam teologie katolicka lepiej niz Ty
reszty zdania kompletnie nie rozumiem - o jaką audienje szatana Ci chodzi?
|
Wt paź 18, 2005 11:27 |
|
 |
piotr_vv
|
motek napisał(a): Jednak to nie zmienia faktu, że przykazanie nie czyni wyjątków - mówi - nie będziesz się kłaniał wizerunkom. Kropka. Ok motku więc dlaczego protestanci nie przestrzegają: Nie będziesz miał cudzych bogów obok Mnie! Nie będziesz czynił żadnej rzeźby ani żadnego obrazu tego, co jest na niebie wysoko, ani tego, co jest na ziemi nisko, ani tego, co jest w wodach pod ziemią! Nie będziesz oddawał im pokłonu i nie będziesz im służył, ponieważ Ja Pan, twój Bóg, jestem Bogiem zazdrosnym, który karze występek ojców na synach do trzeciego i czwartego pokolenia względem tych, którzy Mnie nienawidzą. Okazuję zaś łaskę aż do tysiącznego pokolenia tym, którzy Mnie miłują i przestrzegają moich przykazań.Cytuj: Dla mnie ta cała teologia ikonodulska to cos równie niepoważnego, jak tłumaczenie pewnego młodego katolika, który twierdził, że on sie onanizuje wyobrażając sobie seks z przyszła żoną, więc to nie jest grzech. Zły przykład Cytuj: Złe postępowanie jest złe. Co ma do tego, że Ty sobie coś tam myślisz robiąc to. Przykro mi ale ja go nie widzę Cytuj: nic nie zrozumiałem przecinki to pożyteczny wynalazek - polecam.  Motku zabrakło argumentów? Cytuj: to źle robi nawet wedle KRzK - do świętych sie nie wolno modlić, tylko prosić o modlitwę. Łapiesz mnie za słówka nic więcej Cytuj: jak widzisz, mimo iz jestem protestantem o zatrwardziałym sercu, znam teologie katolicka lepiej niz Ty  Czujesz się lepszy? prawdziwszy? Cytuj: reszty zdania kompletnie nie rozumiem - o jaką audienje szatana Ci chodzi?
Chciałem tylko powiedzieć, że jeśli dany osobnik prosi o modlitwę wstawienniczą Maryję, która według protestantów jest demonem to jak myślisz czy ten demon wpada na audiencje do Boga? a jeśli nie to możemy domniemać, jaki zły duch prowadzi protestantów?
|
Wt paź 18, 2005 12:05 |
|
 |
motek
|
piotr_vv napisał(a): motek napisał(a): Jednak to nie zmienia faktu, że przykazanie nie czyni wyjątków - mówi - nie będziesz się kłaniał wizerunkom. Kropka. Ok motku więc dlaczego protestanci nie przestrzegają: Nie będziesz miał cudzych bogów obok Mnie! Nie będziesz czynił żadnej rzeźby ani żadnego obrazu tego, co jest na niebie wysoko, ani tego, co jest na ziemi nisko, ani tego, co jest w wodach pod ziemią! Nie będziesz oddawał im pokłonu i nie będziesz im służył, ponieważ Ja Pan, twój Bóg, jestem Bogiem zazdrosnym, który karze występek ojców na synach do trzeciego i czwartego pokolenia względem tych, którzy Mnie nienawidzą. Okazuję zaś łaskę aż do tysiącznego pokolenia tym, którzy Mnie miłują i przestrzegają moich przykazań.bo przestrzegają: Nie będziesz miał cudzych bogów obok Mnie! Nie będziesz czynił żadnej rzeźby ani żadnego obrazu tego, co jest na niebie wysoko, ani tego, co jest na ziemi nisko, ani tego, co jest w wodach pod ziemią! Nie będziesz oddawał im pokłonu i nie będziesz im służył, ponieważ Ja Pan, twój Bóg, jestem Bogiem zazdrosnym, który karze występek ojców na synach do trzeciego i czwartego pokolenia względem tych, którzy Mnie nienawidzą. Okazuję zaś łaskę aż do tysiącznego pokolenia tym, którzy Mnie miłują i przestrzegają moich przykazań.drugie przykazanie jest iloczynem, a nie sumą  Cytuj: Cytuj: Dla mnie ta cała teologia ikonodulska to cos równie niepoważnego, jak tłumaczenie pewnego młodego katolika, który twierdził, że on sie onanizuje wyobrażając sobie seks z przyszła żoną, więc to nie jest grzech. Zły przykład dobry przykład  Cytuj: Cytuj: Złe postępowanie jest złe. Co ma do tego, że Ty sobie coś tam myślisz robiąc to. Przykro mi ale ja go nie widzę nie widzisz, że ikonodule słuzą wizerunkowi? ja widziałem Cytuj: Cytuj: nic nie zrozumiałem przecinki to pożyteczny wynalazek - polecam.  Motku zabrakło argumentów? nie wiem jak bym zrozumiał, to bym wiedział, czy mam argumenty, czy nie. wklej jeszcze raz z przecinkami Cytuj: Cytuj: to źle robi nawet wedle KRzK - do świętych sie nie wolno modlić, tylko prosić o modlitwę. Łapiesz mnie za słówka nic więcej możliwe - jednak większość katolików tak mówi i duża część z nich tak myśli Cytuj: Cytuj: jak widzisz, mimo iz jestem protestantem o zatrwardziałym sercu, znam teologie katolicka lepiej niz Ty  Czujesz się lepszy? prawdziwszy? nic nie czuję - stwierdzam fakt Cytuj: Chciałem tylko powiedzieć, że jeśli dany osobnik prosi o modlitwę wstawienniczą Maryję, która według protestantów jest demonem
nie jest wg protestantów demonem
Miriam jest wg protestantów matką Chrystusa
|
Wt paź 18, 2005 12:35 |
|
 |
piotr_vv
|
motek napisał(a): Nie będziesz czynił żadnej rzeźby ani żadnego obrazu tego, co jest na niebie wysoko, ani tego, co jest na ziemi nisko, ani tego, co jest w wodach pod ziemią! Nie będziesz oddawał im pokłonu i nie będziesz im służył Motku w pierwszym zdaniu Bóg nakazuje nam abyśmy nie sporządzali obrazów, figur (wizerunków) itp. natomiast w drugim zakazuje składania im pokłonu  Podsumowując jest to zakaz całkowity motek napisał(a): bo przestrzegają Natomiast ty chcesz mi wcisnąć kit że protestanci są cacy tylko że np. wchodząc do kościoła luterańskiego mamy obrazy itp. i co ty na to? Chyba że bawimy się w wybieranie co jest bliższe nam a co nie :] Cytuj: nie widzisz, że ikonodule słuzą wizerunkowi? Motku nie jestem orthodox a odpowiedz na to pytanie znajduje się pod linkiem ---> http://www.cerkiew.pl/prawoslawie/text.php?id=75Cytuj: nie wiem jak bym zrozumiał, to bym wiedział, czy mam argumenty, czy nie. wklej jeszcze raz z przecinkami Motku czasem jesteś zabawny  (w pozytywnym tego słowa znaczeniu) Cytuj: możliwe - jednak większość katolików tak mówi i duża część z nich tak myśli Tak samo jak większość protestantów czuje się lepszymi od katolików albo wydaje się im że pod postacią chleba i wina nie ma Chrystusa a wyraźnie pisze w biblii że jest :> Cytuj: nic nie czuję - stwierdzam fakt Ok twoja broszka Cytuj: nie jest wg protestantów demonem Miriam jest wg protestantów matką Chrystusa
Ale o katolicką mi chodziło
|
Wt paź 18, 2005 13:37 |
|
 |
motek
|
piotr_vv napisał(a): motek napisał(a): Nie będziesz czynił żadnej rzeźby ani żadnego obrazu tego, co jest na niebie wysoko, ani tego, co jest na ziemi nisko, ani tego, co jest w wodach pod ziemią! Nie będziesz oddawał im pokłonu i nie będziesz im służył Motku w pierwszym zdaniu Bóg nakazuje nam abyśmy nie sporządzali obrazów, figur (wizerunków) itp. natomiast w drugim zakazuje składania im pokłonu  Podsumowując jest to zakaz całkowity tak nie wolno czynić wizerunków w celu składania im pokłonu. gdyby tak nie było to Bóg przeciez nie nakazałby Izraelitom czynić wizerunków w przybytku mozna więc czynić, ale nie mozna sie im kłaniać Cytuj: Cytuj: nie widzisz, że ikonodule słuzą wizerunkowi? Motku nie jestem orthodox ikonodula to z greckiego czciciel obrazów Cytuj: Cytuj: nie wiem jak bym zrozumiał, to bym wiedział, czy mam argumenty, czy nie. wklej jeszcze raz z przecinkami Motku czasem jesteś zabawny  (w pozytywnym tego słowa znaczeniu) mimo to nadal nie rozumiem Cytuj: Cytuj: nie jest wg protestantów demonem Miriam jest wg protestantów matką Chrystusa Ale o katolicką mi chodziło
nie ma "katolickiej" - jest tylko biblijna
nie sugerujesz chyba, że są dwie rózne?
|
Wt paź 18, 2005 13:51 |
|
|
|