Autor |
Wiadomość |
Zencognito
|
Teresse napisał(a): Przyznam Wam się, że filipińskie Madonny podobają mi się bardziej niż polskie... 
Mi też, ale z tą stożkowatością to przesadzają. Można zrobić piękny, kunsztowny strój który nie będzie kształtem przypominał rożka od lodów. No i aureola powinna być wokół głowy, a nie wokół korony.
|
Cz wrz 27, 2007 11:50 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Procesja z figurą Matki Bożej na Filipinach...
Matko Boża, miej w opiece chrześcijan w Azji, którzy tak Cię kochają...
Dodaj odwagi prześladowanym,zwłaszcza w Korei Północnej, Iranie i na Malediwach... Zaprowadź wszystkich do Syna.Amen.
|
Cz wrz 27, 2007 11:54 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Matka Boża Pocieszenia, Pani Gniezna
W 1659 r. zostaje sprowadzony do świątyni franciszkańskiej, podarowany przez niejakiego Władysława Mituszewskiego, obraz Matki Bożej Większej, która z czasem zyskuje sobie miano Matki Bożej Pocieszenia. Umieszczono go w kościele w związku z cudownym zjawiskiem, jakim było dwukrotne pojawienie się na nim kropel potu. Wizerunek Matki Bożej Pocieszenia - Pani Gniezna został uznany za cudowny przez modlących przed nim wiernych, którzy doznawali za pośrednictwem Matki Bożej Większej licznych łask i uzdrowień. Miały miejsce za Jej sprawą - jak głosi tradycja - uzdrowienia duchowe i fizyczne, o których świadczyć mogą liczne wota, jakie pojawiają się pod Jej wizerunkiem już w drugiej połowie XVIII w. Bardzo szybko zyskała Ona sobie tytuły takie jak: Pocieszycielka Strapionych, Matka Pocieszenia, Uzdrowienie Chorych.
http://klasztor.gniezno.pl/index.php?op ... view&id=42
|
Pt wrz 28, 2007 1:21 |
|
|
|
 |
goostaf
|
Zencognito napisał(a): Teresse napisał(a): Przyznam Wam się, że filipińskie Madonny podobają mi się bardziej niż polskie...  Mi też, ale z tą stożkowatością to przesadzają.
A mi wcale. "Europejskie" są o wiele bliżej mojego gustu.
_________________ Powiedziano ci, człowiecze, co jest dobre. I czegoż żąda Pan od ciebie, jeśli nie pełnienia sprawiedliwości, umiłowania życzliwości i pokornego obcowania z Bogiem twoim Micheasz 6:8
|
Pt wrz 28, 2007 7:57 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Goostaf- to wklejaj "europejskie" , bo ja na pewno wkleję jeszcze trochę azjatyckich...
Ale na razie kompromisowo...

|
Pt wrz 28, 2007 9:45 |
|
|
|
 |
goostaf
|
Dziękuję!
Już jest dużo lepiej.
_________________ Powiedziano ci, człowiecze, co jest dobre. I czegoż żąda Pan od ciebie, jeśli nie pełnienia sprawiedliwości, umiłowania życzliwości i pokornego obcowania z Bogiem twoim Micheasz 6:8
|
Pt wrz 28, 2007 9:49 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
|
Pt wrz 28, 2007 10:20 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Obraz nazywa się "Madonna della Roccie", namalował go niejaki Fillipo Lippi- tak pisze, choć może on namalował kopię... 
|
Pt wrz 28, 2007 10:26 |
|
 |
Kika
|
A ten oleodruk z Sercem Maryi możesz podać źródło skąd ściągnęłaś 
|
Pt wrz 28, 2007 10:37 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
|
Pt wrz 28, 2007 10:42 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
|
Pt wrz 28, 2007 10:51 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
|
Pt wrz 28, 2007 11:09 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Wszystkie obrazy ze strony www.allposters.com są do kupienia, ale ceny w euro, buu  drogo... 
|
Pt wrz 28, 2007 11:21 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
XVIII- wieczna terakotowa rzeźba" Matka Boska z Jezusem i Janem Chrzcicielem"
|
Pt wrz 28, 2007 11:35 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)