Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 09, 2025 5:37

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 270 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18  Następna strona
 Jezus, czy Maryja? 
Autor Wiadomość

co jest złego w modlitwie zwanej i Pozrowieniem Anielskim a znanej w Biblii inwokacjii "Zdrowaś Maryjo" czy "Święta Maryjo módl się za nami"?.

Odwaracanie uwagi od Zbawiciela, jako jedynego źródła łaski i kierowanie jej na stworzenie, które tak samo tej łaski potrzebuje.

Wt sie 02, 2005 10:46
"Odwracanie uwagi" - odpowiedz zatem: czy wolą ludzką czy Boga było wywyższenie Matki Jezusa - wszak to w Ewangelii znajdujemy słowa przekazane Maryi przez anioła:
- "Znalazłaś bowiem łaskę u Boga....Zdrowaś, łaski pełna, Pan z tobą",
Elżbieta napełniona Duchem Świętym mówi;
- "Błogosławionaś ty między niewiastami".

Wt sie 02, 2005 17:19

"Odwracanie uwagi" - odpowiedz zatem: czy wolą ludzką czy Boga było wywyższenie Matki Jezusa - wszak to w Ewangelii znajdujemy słowa przekazane Maryi przez anioła:
- "Znalazłaś bowiem łaskę u Boga....Zdrowaś, łaski pełna, Pan z tobą",
Elżbieta napełniona Duchem Świętym mówi;
- "Błogosławionaś ty między niewiastami".

Podobnie "wywyższonych" znajdziesz w Biblii więcej .. jesli tylko znajdziesz odwagę by poszukać i jesli tylko zdobędziesz się na odrobinę obiektywizmu ...

Śr sie 03, 2005 8:47
Załóżmy, że jestem mało obiektywna i nie nazbyt odważna :D - w związku z tym mam prośbę - wskaż Ty "podobnie wywyższonych"...

Śr sie 03, 2005 16:04

Załóżmy, że jestem mało obiektywna i nie nazbyt odważna :D - w związku z tym mam prośbę - wskaż Ty "podobnie wywyższonych"...

Prosisz i masz:

1 Moj. 14:19
19. I błogosławił mu, mówiąc: Niech będzie błogosławiony Abram przez Boga Najwyższego, stworzyciela nieba i ziemi!
(BW)

1 Moj. 24:27
27. I rzekł: Błogosławiony Pan, Bóg pana mojego Abrahama, który nie odmówił panu mojemu łaski i wierności swej! Pan prowadził mię drogą do domu braci pana mojego.
(BW)

1 Moj. 24:31
31. I rzekł: Wejdź, błogosławiony Pana! Czemu stoisz na dworze? Wszak ja wyprzątnąłem dom i jest miejsce i dla wielbłądów.
(BW)

1 Moj. 26:29
29. Że nie uczynisz nam nic złego, jak i my nie skrzywdziliśmy ciebie, lecz tylko dobro ci wyświadczaliśmy i pozwoliliśmy ci w pokoju odejść. Ty teraz jesteś błogosławiony przez Pana.
(BW)

1 Król. 2:45
45. Król Salomon zaś niech będzie błogosławiony, a tron Dawida utwierdzony przed Panem na wieki!
(BW)

Ps. 32:1-2
1. Dawidowy. Pieśń pouczająca. Błogosławiony ten, któremu odpuszczono występek, Którego grzech został zakryty!
2. Błogosławiony człowiek, któremu Pan nie poczytuje winy, A w duchu jego nie ma obłudy!
(BW)

Ps. 34:9
9. Skosztujcie i zobaczcie, że dobry jest Pan: Błogosławiony człowiek, który u niego szuka schronienia!
(BW)

Mat. 16:17
17. A Jezus odpowiadając, rzekł mu: Błogosławiony jesteś, Szymonie, synu Jonasza, bo nie ciało i krew objawiły ci to, lecz Ojciec mój, który jest w niebie.
(BW)

Obj. 20:6
6. Błogosławiony i święty ten, który ma udział w pierwszym zmartwychwstaniu; nad nimi druga śmierć nie ma mocy, lecz będą kapłanami Boga i Chrystusa i panować z nim będą przez tysiąc lat.
(BW)

Cz sie 04, 2005 9:15

Osobiście nie znam katolika, któy uważa Maryję za Boga, nie znam tez katolika który uważa iz Maryja jest ważnijsza niż Jezus.
Za to znam sporo osób niechętnych katolicyzmowi, którzy znają lepiej poglądy katolików od nich samych :(.

Cz sie 04, 2005 13:46
"Znalazłaś bowiem łaskę u Boga" - do nikogo przed Maryją, ani później Bóg nie skierował takich słów....
Łaska ma charakter funkcjonalny, Maryja otrzymała ją ze względu na Boże Macierzyństwo - "Oto poczniesz i porodzisz Syna".
Bóg powierza Jej największy dar, jaki może otrzymać człowiek - "Święte, które się narodzi będzie nazwane Synem Bożym".
Maryja jest pierwszą osobą korzystajacą z odkupieńczej łaski Chrystusa.

Cz sie 04, 2005 15:05

"Znalazłaś bowiem łaskę u Boga" - do nikogo przed Maryją, ani później Bóg nie skierował takich słów....

A mnie ksiądz na religii uczył, że to powiedział anioł :D

Alus napisał(a):
Łaska ma charakter funkcjonalny, Maryja otrzymała ją ze względu na Boże Macierzyństwo - "Oto poczniesz i porodzisz Syna".

No i fajnie ... innni otrzymali ja z innych powodów. To niczego nie dowodzi.

Alus napisał(a):
Bóg powierza Jej największy dar, jaki może otrzymać człowiek - "Święte, które się narodzi będzie nazwane Synem Bożym".

No właśnie, łaska została Maryji dana. Nie ma słowa na temat tego, że sobie na nią jakoś zasłużyła w szczególny sposób. Na pewno została wybrana, ale tak samo wybrani byli inni słudzy Boga.

Alus napisał(a):

A to juz jest wyssane z palucha :D

Pt sie 05, 2005 7:16

Osobiście nie znam katolika, któy uważa Maryję za Boga,

Może nie nazywa jej "bogiem", ale tak ją wielu traktuje.
unicorn napisał(a):
nie znam tez katolika który uważa iz Maryja jest ważnijsza niż Jezus.

A znasz ty w ogóle jakichś katolików ? :D

Słyszałeś może o papieżu JP II ? On to zawierzył Maryji cały świat .. świat, który stworzony został przez Jezusa, Syna Bożego. Pewnie Jezus nie radzi sobie teraz z tym swoim dziełem ... :?

Pt sie 05, 2005 7:29

W katolicyzmie nie ma oddawania czci boskiej świętym. Jeżeli ktos tak czyni katolikiem nie jest i tyle.

Papierz zawierzając siebie i świat Maryi oddaje go pod "opiekę" modlitewną. Podstawą jest uznanie tego iz święci moga podobnie jak ludzie żyjący modlić się do Boga.

Siłą sprawczą jest zawsze Bóg !

A po co prosić innego człowieka by modlił się w naszych intencjach ? Bóg nas może wysłuchać i wstawiennictwo innego człowieka nie jest potrzebne. Po prostu jest to miłe Bogu. Poza tym aby modlitwa była "skuteczna" potrzebna jest wiara w to że zostanie wysłuchana.

Człowiek może takiej żywej wiary nie mieć. Święty ma ją na pewno.

Pt sie 05, 2005 9:54

Pt sie 05, 2005 9:55

Poza tym aby modlitwa była "skuteczna" potrzebna jest wiara w to że zostanie wysłuchana.

Brzmi jak autosugestia.

Pt sie 05, 2005 10:13

unicorn napisał:
Poza tym aby modlitwa była "skuteczna" potrzebna jest wiara w to że zostanie wysłuchana.

Brzmi jak autosugestia.

To nie ma nic wspólnego z autosugestią. Chrystus wielokrotnie podkreślał, że to właśnie wiara człowieka zdecydowała o tym że został wysłuchany (np. uzdrowiony).

Pt sie 05, 2005 10:16

Alus napisał(a):

A mnie ksiądz na religii uczył, że to powiedział anioł :D

Alus napisał(a):

No i fajnie ... innni otrzymali ja z innych powodów. To niczego nie dowodzi.

Alus napisał(a):

No właśnie, łaska została Maryji dana. Nie ma słowa na temat tego, że sobie na nią jakoś zasłużyła w szczególny sposób. Na pewno została wybrana, ale tak samo wybrani byli inni słudzy Boga.

Alus napisał(a):

A to juz jest wyssane z palucha :D

Po kolei:
Jak "Zosia" Ci mówi, że "Ela" Cię pozdrawia, to kto Cię pozdrawia, "Zosia" czy "Ela". Tu podobnie, anioł przekazuje słowa Boga.
Maryja została wybrana do szczególnej roli, Matki Boga. Nikt inny nie dostąpił i nie dostąpi takiej łaski. I gdyby nie Jej "fiat", nie było by Wcielenia.
Alus ma rację. Maryja, jako Matka Chrystusa, dostąpiła łaski Niepokalanego Poczęcia (Łaski Pełna), łaski bycia bez grzechu, którą otrzymała przez mękę, śmierć i zmartwychwstanie Chrystusa.

Pt sie 05, 2005 10:26

unicorn napisał(a):

Brzmi jak autosugestia.

Też nie rozumiem :-(
A jeśli prosząc o coś trudnego, o niemalże cud, dodaję, "Nie moja wola o Panie, lecz Twoja Niech się stanie", czyli zakładając, że ma modlitwa wcale nie musi być wysłuchana, "osłabiam" jej "skuteczność"?
I co to jest "skuteczność" modlitwy?
Modlitwa będzie wysłuchana jeśli prośba w niej zawarta jest zgodna z wolą Bożą.

Pt sie 05, 2005 10:31
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 270 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18  Następna strona