Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 08, 2025 0:49

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 349 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 24  Następna strona
 Objawienia religijne - kto za nimi stoi? 
Autor Wiadomość
Post Re: Objawienia religijne - kto za nimi stoi?
Robek napisał(a):
Marek_Piotrowski napisał(a):
Nieskromnie przypominam swoje pytanie: dlaczego uważasz, iż ludzie którzy modlą się za nas będąc w grzesznym doczesnym ciele, nagle - przechodząc do Boga - tracą zdolność wstawiania się za nami?

Bo według czytelnikaBiblii, na dzień dzisiejszy są jeszcze trupami, a jak wszyscy wiemy martwi ludzie nie mówią :-D dopiero jak będzie sąd ostateczny, to mają ożyć.

Chyba masz jakąś inną Biblię, skoro nie ma w niej chociażby przypowieści o bogaczu i Łazarzu...

N cze 05, 2016 14:33

Robek napisał(a):
Marek_Piotrowski napisał(a):
Nieskromnie przypominam swoje pytanie: dlaczego uważasz, iż ludzie którzy modlą się za nas będąc w grzesznym doczesnym ciele, nagle - przechodząc do Boga - tracą zdolność wstawiania się za nami?
Bo według czytelnikaBiblii, na dzień dzisiejszy są jeszcze trupami, a jak wszyscy wiemy martwi ludzie nie mówią :-D dopiero jak będzie sąd ostateczny, to mają ożyć.

Jest to pogląd dość popularny w środowiskach protestanckich, jednak nie znajduje on potwierdzenia w Nowym Testamencie. Na przykład Jezus mówi do „dobrego” łotra:
„Zaprawdę, powiadam ci: Dziś ze Mną będziesz w raju.” / Łk 23,43/
W innym miejscy Jezus oświadczył: „Abraham, ojciec wasz, rozradował się z tego, że ujrzał mój dzień – ujrzał [go] i ucieszył się." /J 8,56/
Jak mógłby „ujrzeć dzień” i „rozradować się” gdyby trwał w nieświadomości aż do Sądu Ostatecznego?
Podobnie Paweł wyraża przekonanie o natychmiastowym po śmierci przebywaniu z Jezusem :
„Dla mnie bowiem żyć - to Chrystus, a umrzeć - to zysk.
Jeśli bowiem żyć w ciele - to dla mnie owocna praca, co mam wybrać? Nie umiem powiedzieć.
Z dwóch stron doznaję nalegania: pragnę odejść, a być z Chrystusem, bo to o wiele lepsze, pozostawać zaś w ciele - to bardziej dla was konieczne.”/Fl
p 1,21-24/
Podobnie List do Hebrajczyków 12,22-24 nazywa zmarłych chrześcijan „duchami sprawiedliwych, które już doszły do celu” a przecież celem dla chrześcijanina nie jest i nie może być śmierć – lecz pełnia życia w Chrystusie.
W 2 Kor 5,8b czytamy słowa, które wyrażają podobną myśl w formie pragnienia „chcielibyśmy raczej opuścić nasze ciało i stanąć w obliczu Pana.”.
Apokalisa zamyka sprawę: „I usłyszałem głos, który z nieba mówił: Napisz: Błogosławieni, którzy w Panu umierają – już teraz. Zaiste, mówi Duch, niech odpoczną od swoich mozołów, bo idą wraz z nimi ich czyny.” /Ap 14,13/
Dlatego mówię do Ciebie i myślących tak jak Ty słowami Biblii, jakie wypowiedział Jezus przy okazji sporu o zmartwychwstanie:
Nie jest On Bogiem umarłych, lecz żywych. Jesteście w wielkim błędzie.”/Mk 12,27/

N cze 05, 2016 15:18
Zobacz profil WWW

Szanując swój czas, odsyłam do serii wykładów na ten temat (zamiast godzinami coś tłumaczyć, kto chce może pooglądać): https://www.youtube.com/playlist?list=P ... WEG9QNZmSF

CHOMIK - jego zapasy
A TY ZOSTANIESZ POMAGACZEM?

Pn cze 06, 2016 16:27
Zobacz profil WWW
czytelnikBiblii napisał(a):
Szanując swój czas, odsyłam do serii wykładów na ten temat (zamiast godzinami coś tłumaczyć, kto chce może pooglądać): https://www.youtube.com/playlist?list=P ... WEG9QNZmSF

Ja z kolei szanując swój czas, nie zamierzam godzinami tego słuchać i pewnie podobnie postąpią inni.

Pn cze 06, 2016 16:29

Oj @czytelnik, a gdyby Jezus powiedział, że woli szanować swój czas, zamiast umierać na krzyżu albo tłumaczyć godzinami?

Pn cze 06, 2016 16:34

:o :o
Od CzytelnikaBiblii spodziewałem się biblijnej polemiki.
Rozumiem, gdybyś był nic nie rozumiejącym katolem, jak ja, nie uznającym sola scriptura, który zamiast czytać Biblię słucha bezmyślnie księży. A Ty mnie odsyłasz do jakichś wykładów... :-(

Pn cze 06, 2016 16:37
Zobacz profil WWW
czytelnikBiblii napisał(a):

Kiedyś próbowałem go słuchać i wyznaje tę samą mentalność co Ty: Tak samo usiłuje przekonywać, że Chrystus i Apostołowie nauczali czegoś innego, niż nauczali.
Szkoda czasu.

Pn cze 06, 2016 16:39

Ale po co mam godzinami coś pisać i się wdawać w dyskusje... skoro to, co bym tu pisał i pisał i pisał... zostało na tych wykładach POWIEDZIANE ?!
Po co mam wyważać otwarte drzwi??
Smacznej kolacji życzę (będę ją właśnie robił, zamiast stukać w klawisze) :)

CHOMIK - jego zapasy

Pn cze 06, 2016 16:40
Zobacz profil WWW

Trochę to aroganckie - rozmawiamy, rozmawiamy, piszemy, podaję Ci argumenty z Biblii - i nagle mówisz "po co rozmawiać, jak tam ktoś powiedział!" i bach!, odsyłasz do 12-godninnego materiału na Youtube.

Z tym co napiszesz można polemizować - a z filmem jak? Najpierw miałbym znaleźć ten akurat temat w wielogodzinnym materiale, potem spisać tekst ze ścieżki dźwiękowej (by było wiadomo z czym polemizuję) i dopiero pisać swoją polemikę?

A może mam zrobić co innego - naśladując Cię, napisać:
"Szanując swój czas, odsyłam do Summy Teologicznej (http://www.katedra.uksw.edu.pl/suma/suma_1.pdf)" bo "po co mam godzinami coś pisać i się wdawać w dyskusje... skoro to, co bym tu pisał i pisał i pisał... zostało tam napisane?"
I tak będziesz miał łatwiej, bo nie musisz spisywać tekstu ze ścieżki dźwiękowej :roll:

Jesli uważasz że nie warto dyskutować bo ktoś tam nagrał jakiś filmik to co w ogóle robisz na forum?

Pn cze 06, 2016 16:54
Zobacz profil WWW

Problem w tym, że @czytelnik polemiki nie szuka.
Jak napisał, w filmie zostało POWIEDZIANE, zatem zostaje przyklaskiwanie prelegentowi, pytania były by nietaktem. A jeśli argumenty nie dotarły do kogoś, to pewnie jego wina

Pn cze 06, 2016 17:09

byla tu mowa ze szatan to ojciec klamstwa . teraz na TRWAM egzorcysta ks. Rajchel . mowi m. in. ze gdy mu Niebo rozkaze , mowi prawde . wczoraj byl ten program , w nocy powtorka i teraz ponownie . kto ogladal ten zna szczegoly .

Cz cze 09, 2016 9:42
Dariusz-555 napisał(a):
byla tu mowa ze szatan to ojciec klamstwa . teraz na TRWAM egzorcysta ks. Rajchel . mowi m. in. ze gdy mu Niebo rozkaze , mowi prawde . wczoraj byl ten program , w nocy powtorka i teraz ponownie . kto ogladal ten zna szczegoly .

Trzeba bardziej słuchać Boga niż ludzi (Dz 5,29), a Bóg powiedział, ze szatan jest kłamcą ojcem kłamstwa, w prawdzie nie wytrwał i prawdy w nim nie ma.

Cz cze 09, 2016 10:11
Alus napisał(a):
Dariusz-555 napisał(a):

Trzeba bardziej słuchać Boga niż ludzi (Dz 5,29), a Bóg powiedział, ze szatan jest kłamcą ojcem kłamstwa, w prawdzie nie wytrwał i prawdy w nim nie ma.

Ale na rozkaz Boga musi powiedzieć prawdę. Jego kłamstwo i on nie jest większy niż moc Boga.

Cz cze 09, 2016 11:34

equuleuss napisał(a):
Ale na rozkaz Boga musi powiedzieć prawdę. Jego kłamstwo i on nie jest większy niż moc Boga.

A to ten rozkaz wydaje? Odkąd nie ma na Ziemi w widzialnej postaci, w ludzkim ciele samego Boga - Jezusa, to może być z tym rozkazywanie problem... Chrystus rozkazywał! ale czy każdy, kto powie: "W imię Jezusa, rozkazuję..." - to faktycznie rozkazuje?

CHOMIK - jego zapasy

Cz cze 09, 2016 11:40
Zobacz profil WWW

mogles ogladac program albo kup sobie ksiazki ks. Gabriela Amortha i nie bedziesz zadawal pytan na poziomie drugiej klasy szkoly podstawowej .

Cz cze 09, 2016 12:04
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 349 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 24  Następna strona