Objawienia religijne - kto za nimi stoi?
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Objawienia religijne - kto za nimi stoi?
Robek napisał(a): Marek_Piotrowski napisał(a): Nieskromnie przypominam swoje pytanie: dlaczego uważasz, iż ludzie którzy modlą się za nas będąc w grzesznym doczesnym ciele, nagle - przechodząc do Boga - tracą zdolność wstawiania się za nami? Bo według czytelnikaBiblii, na dzień dzisiejszy są jeszcze trupami, a jak wszyscy wiemy martwi ludzie nie mówią  dopiero jak będzie sąd ostateczny, to mają ożyć. Chyba masz jakąś inną Biblię, skoro nie ma w niej chociażby przypowieści o bogaczu i Łazarzu...
|
N cze 05, 2016 14:33 |
|
|
|
 |
Marek_Piotrowski
|
Robek napisał(a): Marek_Piotrowski napisał(a): Nieskromnie przypominam swoje pytanie: dlaczego uważasz, iż ludzie którzy modlą się za nas będąc w grzesznym doczesnym ciele, nagle - przechodząc do Boga - tracą zdolność wstawiania się za nami? Bo według czytelnikaBiblii, na dzień dzisiejszy są jeszcze trupami, a jak wszyscy wiemy martwi ludzie nie mówią  dopiero jak będzie sąd ostateczny, to mają ożyć. Jest to pogląd dość popularny w środowiskach protestanckich, jednak nie znajduje on potwierdzenia w Nowym Testamencie. Na przykład Jezus mówi do „dobrego” łotra: „Zaprawdę, powiadam ci: Dziś ze Mną będziesz w raju.” / Łk 23,43/ W innym miejscy Jezus oświadczył: „Abraham, ojciec wasz, rozradował się z tego, że ujrzał mój dzień – ujrzał [go] i ucieszył się." /J 8,56/ Jak mógłby „ujrzeć dzień” i „rozradować się” gdyby trwał w nieświadomości aż do Sądu Ostatecznego? Podobnie Paweł wyraża przekonanie o natychmiastowym po śmierci przebywaniu z Jezusem : „Dla mnie bowiem żyć - to Chrystus, a umrzeć - to zysk. Jeśli bowiem żyć w ciele - to dla mnie owocna praca, co mam wybrać? Nie umiem powiedzieć. Z dwóch stron doznaję nalegania: pragnę odejść, a być z Chrystusem, bo to o wiele lepsze, pozostawać zaś w ciele - to bardziej dla was konieczne.”/Flp 1,21-24/ Podobnie List do Hebrajczyków 12,22-24 nazywa zmarłych chrześcijan „duchami sprawiedliwych, które już doszły do celu” a przecież celem dla chrześcijanina nie jest i nie może być śmierć – lecz pełnia życia w Chrystusie. W 2 Kor 5,8b czytamy słowa, które wyrażają podobną myśl w formie pragnienia „chcielibyśmy raczej opuścić nasze ciało i stanąć w obliczu Pana.”. Apokalisa zamyka sprawę: „I usłyszałem głos, który z nieba mówił: Napisz: Błogosławieni, którzy w Panu umierają – już teraz. Zaiste, mówi Duch, niech odpoczną od swoich mozołów, bo idą wraz z nimi ich czyny.” /Ap 14,13/ Dlatego mówię do Ciebie i myślących tak jak Ty słowami Biblii, jakie wypowiedział Jezus przy okazji sporu o zmartwychwstanie: „ Nie jest On Bogiem umarłych, lecz żywych. Jesteście w wielkim błędzie.”/Mk 12,27/
_________________ pozdrawiam serdecznie Marek
|
N cze 05, 2016 15:18 |
|
 |
czytelnikBiblii
|
Szanując swój czas, odsyłam do serii wykładów na ten temat (zamiast godzinami coś tłumaczyć, kto chce może pooglądać): https://www.youtube.com/playlist?list=P ... WEG9QNZmSF
_________________ ➤ LEKCJE BIBLIJNE ➤ INTERNETOWE ROZMAITOŚCI ➤ NOWE PRZYMIERZE - audiobook ➤ CHOMIK - jego zapasy ➤ A TY ZOSTANIESZ POMAGACZEM?
|
Pn cze 06, 2016 16:27 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ja z kolei szanując swój czas, nie zamierzam godzinami tego słuchać i pewnie podobnie postąpią inni.
|
Pn cze 06, 2016 16:29 |
|
 |
chwat
|
Oj @czytelnik, a gdyby Jezus powiedział, że woli szanować swój czas, zamiast umierać na krzyżu albo tłumaczyć godzinami?
_________________ Jeżeli Boga nie ma, to co jest?
|
Pn cze 06, 2016 16:34 |
|
|
|
 |
Marek_Piotrowski
|
Od CzytelnikaBiblii spodziewałem się biblijnej polemiki. Rozumiem, gdybyś był nic nie rozumiejącym katolem, jak ja, nie uznającym sola scriptura, który zamiast czytać Biblię słucha bezmyślnie księży. A Ty mnie odsyłasz do jakichś wykładów... 
|
Pn cze 06, 2016 16:37 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Kiedyś próbowałem go słuchać i wyznaje tę samą mentalność co Ty: Tak samo usiłuje przekonywać, że Chrystus i Apostołowie nauczali czegoś innego, niż nauczali. Szkoda czasu.
|
Pn cze 06, 2016 16:39 |
|
 |
czytelnikBiblii
|
Ale po co mam godzinami coś pisać i się wdawać w dyskusje... skoro to, co bym tu pisał i pisał i pisał... zostało na tych wykładach POWIEDZIANE ?! Po co mam wyważać otwarte drzwi?? Smacznej kolacji życzę (będę ją właśnie robił, zamiast stukać w klawisze) 
_________________ ➤ LEKCJE BIBLIJNE ➤ INTERNETOWE ROZMAITOŚCI ➤ NOWE PRZYMIERZE - audiobook ➤ CHOMIK - jego zapasy ➤ A TY ZOSTANIESZ POMAGACZEM?
|
Pn cze 06, 2016 16:40 |
|
 |
Marek_Piotrowski
|
Trochę to aroganckie - rozmawiamy, rozmawiamy, piszemy, podaję Ci argumenty z Biblii - i nagle mówisz "po co rozmawiać, jak tam ktoś powiedział!" i bach!, odsyłasz do 12-godninnego materiału na Youtube. Z tym co napiszesz można polemizować - a z filmem jak? Najpierw miałbym znaleźć ten akurat temat w wielogodzinnym materiale, potem spisać tekst ze ścieżki dźwiękowej (by było wiadomo z czym polemizuję) i dopiero pisać swoją polemikę? A może mam zrobić co innego - naśladując Cię, napisać: "Szanując swój czas, odsyłam do Summy Teologicznej ( http://www.katedra.uksw.edu.pl/suma/suma_1.pdf)" bo "po co mam godzinami coś pisać i się wdawać w dyskusje... skoro to, co bym tu pisał i pisał i pisał... zostało tam napisane?"I tak będziesz miał łatwiej, bo nie musisz spisywać tekstu ze ścieżki dźwiękowej Jesli uważasz że nie warto dyskutować bo ktoś tam nagrał jakiś filmik to co w ogóle robisz na forum?
|
Pn cze 06, 2016 16:54 |
|
 |
chwat
|
Problem w tym, że @czytelnik polemiki nie szuka. Jak napisał, w filmie zostało POWIEDZIANE, zatem zostaje przyklaskiwanie prelegentowi, pytania były by nietaktem. A jeśli argumenty nie dotarły do kogoś, to pewnie jego wina
_________________ Jeżeli Boga nie ma, to co jest?
|
Pn cze 06, 2016 17:09 |
|
 |
Dariusz-555
|
byla tu mowa ze szatan to ojciec klamstwa . teraz na TRWAM egzorcysta ks. Rajchel . mowi m. in. ze gdy mu Niebo rozkaze , mowi prawde . wczoraj byl ten program , w nocy powtorka i teraz ponownie . kto ogladal ten zna szczegoly .
|
Cz cze 09, 2016 9:42 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Dariusz-555 napisał(a): byla tu mowa ze szatan to ojciec klamstwa . teraz na TRWAM egzorcysta ks. Rajchel . mowi m. in. ze gdy mu Niebo rozkaze , mowi prawde . wczoraj byl ten program , w nocy powtorka i teraz ponownie . kto ogladal ten zna szczegoly . Trzeba bardziej słuchać Boga niż ludzi (Dz 5,29), a Bóg powiedział, ze szatan jest kłamcą ojcem kłamstwa, w prawdzie nie wytrwał i prawdy w nim nie ma.
|
Cz cze 09, 2016 10:11 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Alus napisał(a): Dariusz-555 napisał(a): byla tu mowa ze szatan to ojciec klamstwa . teraz na TRWAM egzorcysta ks. Rajchel . mowi m. in. ze gdy mu Niebo rozkaze , mowi prawde . wczoraj byl ten program , w nocy powtorka i teraz ponownie . kto ogladal ten zna szczegoly . Trzeba bardziej słuchać Boga niż ludzi (Dz 5,29), a Bóg powiedział, ze szatan jest kłamcą ojcem kłamstwa, w prawdzie nie wytrwał i prawdy w nim nie ma. Ale na rozkaz Boga musi powiedzieć prawdę. Jego kłamstwo i on nie jest większy niż moc Boga.
|
Cz cze 09, 2016 11:34 |
|
 |
czytelnikBiblii
|
equuleuss napisał(a): Ale na rozkaz Boga musi powiedzieć prawdę. Jego kłamstwo i on nie jest większy niż moc Boga. A to ten rozkaz wydaje? Odkąd nie ma na Ziemi w widzialnej postaci, w ludzkim ciele samego Boga - Jezusa, to może być z tym rozkazywanie problem... Chrystus rozkazywał! ale czy każdy, kto powie: "W imię Jezusa, rozkazuję..." - to faktycznie rozkazuje?
|
Cz cze 09, 2016 11:40 |
|
 |
Dariusz-555
|
mogles ogladac program albo kup sobie ksiazki ks. Gabriela Amortha i nie bedziesz zadawal pytan na poziomie drugiej klasy szkoly podstawowej .
|
Cz cze 09, 2016 12:04 |
|
|
|