Obraz Matki Bożej Pocieszenia, Radomyśl nad Sanem
Obraz przedstawia Matkę Bożą ze świętym Augustynem i jego matką Moniką, która doznała „pociechy” po nawróceniu syna. Bogurodzica dzierży w ręku pasek z napisem: „Ego diligentes me delio” (Kocham miłującego mnie). Święty biskup Augustyn, doktor Kościoła trzyma zaś w dłoni swój atrybuty – serce. Przywodzi ono na myśl jego słowa: „Stworzyłeś nas Panie dla siebie i niespokojne jest serce nasze, dopóki nie spocznie w Tobie.”
W sanktuarium w Radomyślu nad Sanem Najświętsza Dziewica nazywana jest Matka Bożą Bolesną i Pocieszenia. Ta dziwna, bo podwójna nazwa wyraża najważniejszą tajemnice Chrystusa - przypomina o paschalnym misterium, o tajemnicy Śmierci i Zmartwychwstania. Ze Śmierci rodzi się życie, ból przemienia się w radość, droga krzyżowa staje się drogą do nieba.” – ś.p. Wacław Świerzawski Biskup Sandomierski.
Obraz Matki Bożej Bolesnej
A duszę Twoją miecz przeniknie” – to proroctwo Symeona przedstawione jest w obrazie Matki Bożej Bolesnej, na którym widnieje stojąca postać Matki Bożej z wielkim mieczem tkwiącym w sercu. Boleść podkreśla pochylenie głowy z twarzą pełną cierpienia, z dłońmi splecionymi w geście bólu i modlitwy. Postać jest spowita w powłóczyste szaty: różowa sukienkę i ciemnoniebieski płaszcz, otoczony złota lamówką. Tłem obrazy jest miejscowy krajobraz, lasek i wzgórze Zjawienie z kościołem. Na obrazie widnieja napisy: „Per Mariam habem witam aeternam” (Przez Maryję osiągamy życie wieczne), „Ora pro nobil Sancta Dei Genitrix” (Módl się za nami święta Boża Rodzicielko), „Stabat Mater” (Stala Matka Boleściwa), „O quam tristis … fuit illa” (O jak smutna i strapiona)
http://www.radomysl.pl/asp/start.asp?pa ... =Zjawienie