Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn lip 21, 2025 21:44

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 389 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 26  Następna strona
 Wizerunki Matki Bożej 
Autor Wiadomość

Hubert i Jan Van Eyck

Pt wrz 28, 2007 12:06

i całość obrazu... :)

Pt wrz 28, 2007 12:07

Statua w kościele świętego Justyna, w Granadzie, Hiszpanii

Pt wrz 28, 2007 12:18
I całośc obrazu Teresse :D obraz ołtarzowy Cathedral of St Bavo, Ghent
Obrazek

Pt wrz 28, 2007 12:54
Heh, jak juz wysłałam post, to zauważyłam, że to ołtarz, ale nie chciałam już poprawiać :-)

Obrazek

Patronka Brazylii...

Statua znajduje się w Bazylice w Aparecida, w stanie Sao Paulo...

Pt wrz 28, 2007 13:35

Obraz Matki Bożej Pocieszenia, Radomyśl nad Sanem

Obraz przedstawia Matkę Bożą ze świętym Augustynem i jego matką Moniką, która doznała „pociechy” po nawróceniu syna. Bogurodzica dzierży w ręku pasek z napisem: „Ego diligentes me delio” (Kocham miłującego mnie). Święty biskup Augustyn, doktor Kościoła trzyma zaś w dłoni swój atrybuty – serce. Przywodzi ono na myśl jego słowa: „Stworzyłeś nas Panie dla siebie i niespokojne jest serce nasze, dopóki nie spocznie w Tobie.”

W sanktuarium w Radomyślu nad Sanem Najświętsza Dziewica nazywana jest Matka Bożą Bolesną i Pocieszenia. Ta dziwna, bo podwójna nazwa wyraża najważniejszą tajemnice Chrystusa - przypomina o paschalnym misterium, o tajemnicy Śmierci i Zmartwychwstania. Ze Śmierci rodzi się życie, ból przemienia się w radość, droga krzyżowa staje się drogą do nieba.” – ś.p. Wacław Świerzawski Biskup Sandomierski.

Obrazek

Obraz Matki Bożej Bolesnej

A duszę Twoją miecz przeniknie” – to proroctwo Symeona przedstawione jest w obrazie Matki Bożej Bolesnej, na którym widnieje stojąca postać Matki Bożej z wielkim mieczem tkwiącym w sercu. Boleść podkreśla pochylenie głowy z twarzą pełną cierpienia, z dłońmi splecionymi w geście bólu i modlitwy. Postać jest spowita w powłóczyste szaty: różowa sukienkę i ciemnoniebieski płaszcz, otoczony złota lamówką. Tłem obrazy jest miejscowy krajobraz, lasek i wzgórze Zjawienie z kościołem. Na obrazie widnieja napisy: „Per Mariam habem witam aeternam” (Przez Maryję osiągamy życie wieczne), „Ora pro nobil Sancta Dei Genitrix” (Módl się za nami święta Boża Rodzicielko), „Stabat Mater” (Stala Matka Boleściwa), „O quam tristis … fuit illa” (O jak smutna i strapiona)

http://www.radomysl.pl/asp/start.asp?pa ... =Zjawienie

So wrz 29, 2007 2:18

KRÓLOWA POKOJU

Pn paź 01, 2007 12:40

Witraż w Kościele w Waltham Abbey,Anglia, przedstawia Zwiastowanie

Pn paź 01, 2007 13:07

Paryż, cmentarz Pere-Lachaise

Pn paź 01, 2007 13:25

witraż w kościele w Plymouth, Anglia

Pn paź 01, 2007 13:34

wizerunek z kościoła św. Michała Archanioła w Princetown, USA

Pn paź 01, 2007 14:19

witraż w Ashwicken, Norfolk, Anglia

Pn paź 01, 2007 14:50

Pn paź 01, 2007 15:16

Pn paź 01, 2007 15:31

procesja w Saragossie, Hiszpania

Pn paź 01, 2007 15:48
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 389 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 26  Następna strona