Ciekawe cytaty świętych, błogosławionych, mistyków
Autor |
Wiadomość |
Moria
|
Św. Teresa od Jezusa (Teresa de Cepeda y Ahumada)
Jak środkiem do najwyższego stopnia modlitwy ma być człowieczeństwo Chrystusa Pana
Jasno to widzę i później jeszcze tego doświadczyłam, że nie inaczej służba nasza może podobać się Bogu i nie inaczej Bóg postanowił użyczać nam wielkich łask, jak tylko przez ręce tego najświętszego Człowieczeństwa, w którym jak sam to oznajmia w boskiej łaskawości swojej, dobrze sobie upodobał. Po niezliczone razy przekonałam się o tym z własnego doświadczenia i słyszałam to z ust Pańskich. Poznałam jasno, że przez tę bramę potrzeba nam wchodzić, jeśli chcemy, aby Boski Majestat Jego objawił nam swoje wielkie tajemnice.
7. Niech, więc wasza miłość nie szuka innej drogi, chociażbyś już stanął na szczycie modlitwy myślnej. Tą drogą idzie się bezpiecznie. Pan nasz sam jest tym, przez którego wszystkie dobra nam przychodzą. On sam cię nauczy. Patrz na Jego życie, bo to jest wzór najlepszy. Czego jeszcze może nam brakować, gdy mamy przy boku takiego wiernego Przyjaciela, który nas nie opuści w naszych pracach i utrapieniach, jak to czynią przyjaciele światowi? Szczęśliwy, kto prawdziwie Go miłuje i zawsze Go ma przy sobie! Wspomnijmy na chwalebnego świętego Pawła, z którego ust nigdy, nie schodziło Imię Jezus, tak je miał głęboko zapisane w sercu. Od czasu, jak zrozumiałam tę prawdę, pilnie rozważałam życie wielu Świętych, a żaden z nich nie szedł inną drogą. Tak św. Franciszek, noszący na sobie znaki pięciu ran Chrystusowych. Tak św. Antoni, rozmiłowany w Dzieciątku Jezus. Tak św. Bernard, lubujący się w rozważaniu świętego Człowieczeństwa. Tak św. Katarzyna ze Sieny... i wielu innych, których wasza miłość zna ode mnie lepiej.
8. Zapewne, że to odwracanie wyobraźni od wszelkiego dobra przystępnego zmysłom musi być rzeczą dobrą, skoro mężowie tak wysoce duchowni je zalecają. Do tego jednak, zdaniem moim, potrzeba duszy bardzo już wysoko posuniętej w doskonałości. Dopóki, kto do tego szczytu nie dojdzie, rzecz jasna, że musi szukać Stworzyciela za pomocą stworzeń. Wszystko to zależy od stopnia i rodzaju łaski, jaką Pan daje każdej duszy osobno i w to nie wchodzę. To jedno tylko chciałam wykazać, że najświętszego Człowieczeństwa Chrystusowego nie powinno się żadną miarą uważać za przeszkodę do kontemplacji. Dla należnego wytłumaczenia tej prawdy pragnęłabym umieć wyrazić się jak najjaśniej.
9. Gdy Bogu się podoba zawiesić wszystkie władze duszy, jak to czyni na wyłożonych wyżej stopniach modlitwy, wtedy rzecz jasna, że obecność tego świętego Człowieczeństwa, choćbyśmy nie chcieli, od nas się usuwa. W takim razie nie masz w tym nic złego i owszem, szczęśliwa taka utrata, skutkiem której tym rozkoszniej cieszymy się tym, cośmy na pozór stracili. Wówczas, bowiem dusza cała przykłada się do miłowania Tego, którego rozum mozolnie poznać usiłował, miłuje to, czego nie zrozumiała i cieszy się tym, czym nie mogłaby tak doskonale się cieszyć, gdyby nie poniosła tej straty, z której jak mówiłam, większy tylko dla niej zysk wynika. Ale byśmy sami, rozmyślnie i samowolnie chcieli oswoić się z takim opuszczeniem i nie starali się ze wszystkich sił swoich zawsze -a dałby Bóg, by to mogło być zawsze - mieć obecne przed oczyma duszy to przenajświętsze Człowieczeństwo, to mówię, nie jest, zdaniem moim, rzeczą dobrą. Byłoby to, że użyję pospolitego wyrażenia, zawieszeniem duszy w powietrzu, bo nie miałaby wówczas na czym się oprzeć, jakkolwiek by jej się zdawało, że jest wysoko uduchowioną i pełną Boga. Niezmiernie wiele na tym zależy, byśmy póki żyjemy w tym ludzkim ciele, mieli przed oczyma Chrystusa Pana w Jego ludzkiej postaci. Ten jest właśnie drugi z dwóch powodów, o których mówiłam na początku. Pierwszym, jak już objaśniłam, jest pewien brak pokory, że dusza chce się wznieść wysoko wpierw niż Pan ją sam podniesie. Nie chce poprzestać na rozmyślaniu o rzeczy tak drogiej, jaką jest święte Człowieczeństwo i chce być Marią, choć jeszcze nie pracowała z Martą. Gdy Pan zechce, aby nią była, chociażby zaraz od pierwszego dnia, nie ma obawy, ale niedobrze, gdy sami siebie zapraszamy, jak o tym zdaje mi się, na innym miejscu mówiłam. Ten mały brak pokory, ten pyłek na pozór nic nie znaczący, wielką przecież szkodę wyrządza duszy, pragnącej postąpić w kontemplacji.
źródło:
http://www.karmel.pl/czytelnia/zycie/index.html

_________________ Codziennie jeden cytat z nauczania ojców Kościoła – blog: http://ojcowiewiary.blogspot.com/
|
N paź 15, 2006 7:51 |
|
|
|
 |
Moria
|
bł. Bronisław Markiewicz
Ufności w Panu, gdy burze biją tego świata. Do Serca Najświętszego Jezusa uciekać się będę w każdym smutku i kłopocie. Uniżę się przed Nim i błagać będę o cierpliwość i pomoc. Dopuścił Pan burzy szaleć, aby nauczył mnie w Nim pokładać nadzieję i aby wypróbować i pokazać, że sam ze siebie nic nie mogę, żem wielce niedołężny. Ale aby mieć w Nim nadzieję, pierwej wiarę mieć potrzeba. Wspomóż, Panie i pomnóż wiarę moją ! Ale trzeba z wiarą wołać, modlić się; koniecznie trzeba się modlić, aby wtedy Pan Jezus wysłuchał, i będzie cisza znowu. /ZŻW, 03 IX 1876/.
Wiara w Pana Jezusa, iż mnie posyła, da mi wszystko złe przetrwać i zwyciężyć. Gdy najbardziej miotać będą burze mną, tym bliżej będzie Pan Jezus. Nic złego nie stanie mi się, bo Jezus o mnie myśli i o mnie mieć będzie szczególne staranie – byłem tylko nie zapomniał na to. (ZŻW, 23 VII 1873).
Rozmyślanie jest owym błogosławionym ogniskiem, w którym rozpala się miłość Boska: „Serce w mym wnętrzu rozgorzało” (Ps 39,4). I wreszcie, aby zachować się w łasce Bożej jest rzeczą niezbędnie konieczną modlić się bez ustanku i prosić o łaski, których nam potrzeba. Kto zaś nie odprawia rozmyślania, ten modli się z trudnością, a nie modląc się z pewnością się zgubi. /ĆD,s.251/.
Bóg ponad wszystko – ponad interesy zgromadzenia, ojczyzny, rodziny i własne. Prosić, aby te słowa i postanowienia ciało w czynach przybrały (ZŻW, 1 X 1891).
„Gdzie jest wasz skarb, tam i serce wasze będzie” (Łk 12,34) Jezus mój skarb. A Jezus mój w Niebie i w Przenajświętszym Sakramencie. Pan Jezus mój – w Nim serce moje w każdej chwili – do Niego się schronię w każdej pokusie. Jezu, daj mi, ażebym Cię miłował więcej ! (ZŻW, 20 i 21 VII 1869).
Często przez Serce Jezusa spoglądać na ludzi, z którymi mam do czynienia – już na medytacji starać się ich pokochać Sercem Jezusa (ZŻW 3 IX 1867).
Im głębszy będzie fundament pokory, tym większe potem będzie błogosławieństwo Boże. (List do S. Orlemby 28 IX 1901).
Nic nie chcę umieć tylko Jezusa i to ukrzyżowanego. Głosić Ewangelię ubogim – lecz z przygotowaniem takim jak tego wymaga Słowo Boże. (ZŻW 02 IX 1870).
źródło:
http://www.miejscedom.pl/mysli.html

_________________ Codziennie jeden cytat z nauczania ojców Kościoła – blog: http://ojcowiewiary.blogspot.com/
|
Pn paź 16, 2006 6:15 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
"Jedynie w Niebie są ludzie doskonali"
Ależ ten człowiek ma pełno wad! Możliwe... Ale pomijając to, że jedynie w Niebie są ludzie doskonali - również ty wleczesz za sobą swoje wady, a przecież znoszą cię inni i, co więcej, szanują cię: ponieważ kochają cię miłością, którą Jezus Chrystus darzył swoich uczniów. Również oni byli obarczeni niemałym ciężarem swych nędz. - Ucz się! (Bruzda, 758 )
Skarżysz się, że on ciebie nie rozumie... - Jestem pewien, że czyni wszystko, co jest możliwe, żeby cię zrozumieć. Ale ty, kiedy się trochę wysilisz, żeby go zrozumieć? (Bruzda, 759 )
Zgoda! Przyznaję to: Ta osoba postąpiła źle; jej zachowanie jest naganne i niegodne; nie wykazuje żadnego charakteru.
- Zasługuje po ludzku na wszelką pogardę! - dodałeś.
- Podkreślam, rozumiem cię, ale nie podzielam twego ostatniego twierdzenia. Również życie tego nędznika jest święte: Również za niego umarł Chrystus, aby go odkupić! Jeżeli On nim nie wzgardził, jak ty możesz się na to odważyć? (Bruzda, 760 )
Zaiste, życie samo z siebie nędzne i niepewne czasami staje się trudne. - Ale to dopomoże ci w poznaniu sensu nadprzyrodzonego, który we wszystkim widzi rękę Bożą: w ten sposób będziesz bardziej ludzki i wyrozumiały wobec tych, którzy cię otaczają. (Bruzda, 762 )
św. Josemaria Escrivá
|
Pn paź 16, 2006 14:36 |
|
|
|
 |
Moria
|
Z listu św. Ignacego Antiocheńskiego (+107), biskupa i męczennika, do Efezjan
(nr 13 - 18, 1)
Wytrwajcie w wierze i miłości ku Chrystusowi
Dołóżcie starań, aby się częściej gromadzić na dziękczynieniu i uwielbianiu Boga. Gdy bowiem zbieracie się razem, słabnie moc szatana i dzięki zgodnej waszej wierze rozprasza się zło, które on sprowadza. Nic cenniejszego od pokoju, który usuwa wszelkie wojowanie nieprzyjaciół ziemskich i duchowych.
Wszystko to osiągniecie, jeśli wiara wasza i miłość względem Chrystusa będą doskonałe. One bowiem stanowią fundament życia i jego kres: wiara jest fundamentem, miłość kresem. Połączeniem obydwóch jest sam Bóg. Wszystkie pozostałe cnoty wywodzą się z tych dwóch. Kto wyznaje wiarę, nie błądzi, kto zaś ma miłość, nie żywi nienawiści. "Drzewo poznaje się z owoców", tak też i ci, którzy mówią, że należą do Chrystusa, dają się poznać ze sposobu życia. Albowiem teraz już nie idzie o wyznawanie wiary słowami, ale o mężne trwanie w wierze aż do końca.
Lepiej jest milczeć i być niż mówić, a nie być. Nauczanie skuteczne jest wtedy, gdy czyni się to, czego się naucza. Jeden jest przeto Nauczyciel, Ten, który "rzekł, i stało się". Wszakże i to jest godne Ojca, czego dokonał w milczeniu. Ktokolwiek pojmuje słowa Chrystusa, ten potrafi również zrozumieć Jego milczenie, i w ten sposób stać się doskonałym: słowem działać i ujawniać się w milczeniu.
Nic nie jest zakryte przed Panem; zna On nawet najtajniejsze nasze sprawy. Wykonujmy więc wszystko, jakby On w nas mieszkał, abyśmy byli Jego świątynią, a On w nas Bogiem naszym. Jest Nim naprawdę i objawi się nam, jeśli prawdziwie Go miłujemy.
"Nie błądźcie", bracia moi. Ci, którzy rujnują rodziny, "królestwa Bożego nie odziedziczą". Jeśli więc ci, którzy tak czynili postępując według ciała, już zostali ukarani śmiercią, o ileż bardziej powinien być ukarany ten, kto przewrotną nauką fałszowałby wiarę Bożą, za którą Jezus Chrystus został ukrzyżowany. Kto byłby splamiony takim przestępstwem, pójdzie w ogień nieugaszony, podobnie jak i ten, kto go słucha.
Pan zezwolił namaścić swą Głowę wonnym olejkiem, aby Jego Kościół napełnił się wonią nieśmiertelności. Strzeżcie się śmiercionośnej woni nauki, wywodzącej się od księcia tego świata, aby przypadkiem nie powiódł was w niewolę z dala od ofiarowanego wam życia. Czemuż to wszyscy nie stajemy się rozumni, otrzymując poznanie Boga, którym jest Jezus Chrystus? Dlaczego giniemy nierozumnie wskutek nieznajomości daru, który Pan rzeczywiście nam zesłał?
Mój zaś duch w pokorze przylgnął do krzyża, który dla niewiernych jest zgorszeniem, dla nas zaś zbawieniem i życiem wiecznym.
źródło:
http://www.brewiarz.katolik.pl/index.php3

|
Wt paź 17, 2006 6:18 |
|
 |
Moria
|
św. Ireneusz z Lyonu (+ 202)
Skoro napój zmieszany w kielichu i zwyczajny chleb, otrzymując Słowo Boże, stają się Eucharystią, to jest krwią i ciałem Chrystusa, i jeśli dzięki nim wzrasta i umacnia się substancja naszego ciała, to jak mogą [heretycy] zaprzeczać zdolności przyjęcia przez ciało daru Bożego, jakim jest życie wieczne, skoro karmi się ono krwią i ciałem Chrystusa i jest Jego częścią? Jak mówi błogosławiony Apostoł w Liście do Efezjan: „gdyż jesteśmy członkami Jego ciała, z ciała Jego i z kości Jego”. I nie mówi tego o jakimś duchowym i niewidzialnym człowieku, „duch bowiem nie ma ani kości, ani członków ciała”, ale mówi o organizmie prawdziwie ludzkim, który składa się z członków ciała, z nerwów, kości. Ten właśnie organizm karmi się z kielicha, który jest krwią Jego, i umocniony jest chlebem, który jest Jego ciałem. I jak krzew winny zasadzony w ziemi w swoim czasie przynosi owoc, a „ziarno pszenicy, padając w ziemię, rozkłada się”, ale pod działaniem Ducha Bożego, który ogarnia wszystko, rozmnaża się i wychodzi na powierzchnię, a potem przez Mądrość Bożą idzie na użytek ludzi, zaś gdy przyjmuje Słowo Boże, staje się Eucharystią, to jest ciałem i krwią Chrystusa, tak i nasze ciała, nią posilone, gdy zostaną złożone w ziemi, rozkładają się wprawdzie, ale w swoim czasie powstaną, gdy Słowo Boże obdarzy je zmartwychwstaniem „na chwałę Boga Ojca”, który to, co śmiertelne, otoczy nieśmiertelnością, a to, co zniszczalne, obdarzy za darmo niezniszczalnością, ponieważ „moc Boża w słabości się doskonali” (AH V,2,3).
|
Śr paź 18, 2006 6:21 |
|
|
|
 |
Jeden z braci
|
"Pan przywdział prawdziwe kapłaństwo i złożył pełną ofiarę. Stał i niósł siebie w miłości. W swych dłoniach trzymał własne Ciało, Jego prawica była świętym ołtarzem, Jego wzniesiona ręka – stołem łaski. Niósł siebie bez zmęczenia, trzymał chleb, nie odczuwając głodu. Obejmował bogactwo, nie potrzebując go wcale, mieszał swą krew, nie czując pragnienia. Chleb stał się Jego żywym Ciałem, a wino Jego świętą Krwią. Jego myśli były diakonami, Jego wszechmoc prawdziwym kapłaństwem. Święcił i błogosławił samego siebie, modlił się i czynił dzięki nad swym Ciałem. Złożył ofiarę z samego siebie, wylał swą Krew, która daje życie. Dokonał tego, za czym tęsknił; to wypełnił, czego pragnął; to ogłosił, co przyrzekł:
„Gorąco pragnąłem pożywać z wami tę Paschę, zanim będę cierpiał.” (Łuk. 22:15)
Przystąpcie, przyjmijcie mnie, proszę was, pożywajcie mnie, bo chcę tego! Zębami ognia kruszcie moje kości, cielesnym językiem pijcie moją krew gorącą! To jest Ciało, na które patrzeć nie mogą aniołowie dla jego blasku. To jest Chleb Boży, który dałem z miłości mieszkańcom ziemi. Oto największa świętość, co uświęca serafinów w niebie. To jest owoc, po którego spożyciu Adam zapragnął stać się Bogiem.
Przystąpcie i przyjmijcie mnie, dzielcie na części Mnie, ukrytego pod postaciami. Dla zbawienia świata stałem się pokarmem i prawdziwym chlebem dla zaspokojenia głodu. Przystąpcie, uczniowie, i bierzcie Mnie! Pragnę spocząć na waszych rękach. Oto jestem tutaj, zupełnie prawdziwie, i wy Mnie spożywajcie zupełnie, prawdziwie! Nie tego spalam, kto mnie spożywa, ale tego, kto jest daleko ode Mnie. Mój ogień zadaje ból nie temu, kto Mnie spożywa, lecz temu, kto Mnie mija.
Pójdźcie, ukochani, pijcie moją Krew! Jest ona Krwią Nowego Przymierza (Mat. 26,28 par.). Pijcie Kielich płomienia, pijcie Krew, co zapala wszystkich pijących. Oto Kielich dzięki któremu doznał pociechy pierwszy Adam. Oto Krew, która zastąpiła krew ofiarnych zwierząt na ziemi. Oto Kielich, w którym kryje się ogień, jaki wzięła w drodze Tamar (Rdz. 38,14). Oto Krew, co uświęca ciało i dzuszę w boski sposób. Oto Kielich podobny do kielicha Józefa, z któregfo on wróżył (Rdz. 44:5). Oto Krew, co przywraca jedność i pokój między niebem a ziemią. Oto Kielich, w którym kryje się sąd i miłosierdzie, śmierć i życie. Oto Krew, dla której Bóg przyjdzie i zażąda krwi swych ukochanych od tych, co ją wylali. Bierzcie i pijcie z tego Kielicha, abyście zapomnieli o cierpieniach! Upijcie się nim i posiądźcie siłę, byście wobec prześladowców stali nieustraszeni! Pijcie z niego i napełniajcie całe stworzenie gorliwością! Jego siłą będziecie deptać węże, jego przyjmowaniem śmierć zwyciężycie. Starzy prorocy tęsknili za mną, sprawiedliwi modlili się, by Mnie widzieć. Zasnęli oni w żalu i smutku, bo nie mieli Mnie widzieć mimo modlitw.
Jesteścvie szczęśliwi, moi uczniowie, żeście Mnie spożywali swymi ustami! Nie zapomnijcie tego wieczoru! Winien on być dla was droższy od dnia. Nie zapomnijcie tej chwili, w której zakosztowaliście Boskości! To wam jeszcze rozkazuję, moi drodzy: Pamiętajcie o mych tajemnicach! Ta pamięć nie powinna ustać do końca świata!
To, moi bracia, powinniście czynić po wszystkie czasy i pamiętać o Mnie. Pożywaliście me Ciało, nie zapominajcie o Mnie! Piliście moją Krew, nie przestańcie o Mnie myśleć! Niech trwa w Kościele ma wzniosła pamiątka. Niech na całym świecie obchodzą tę Paschę. Niech się święci dzień dzisiejszy, błogosławiony, piękniejszy od innych. Niech w nim szukają ulgi wszyscy cierpiący. Niech w nim odetchną wszyscy uciskani. Niech w nim znajdą pociechę wszyscy udręczeni. Niech w nim wyjdą na wolność wszyscy uwięzieni. Niech w nim się uświęci chrzecielna woda, niech w nim będzie udzielany chrzest święty. Niech w nim się zrodzi lud doskonały. Niech w nim się odmłodzą z grzechów starcy. Niech w nim się rozmnożą na ziemi dzieci, niech w nim wejdą ludzie do nieba."
(Cyryllonas, IV w.)
|
Śr paź 18, 2006 16:12 |
|
 |
Moria
|
św Cyprian (+ 258)
List 63 poświęcony sprawowaniu Eucharystii jako ofiary
“Ponieważ Jezus Chrystus niósł nas wszystkich i grzechy nasze nosił, dlatego widzimy, że woda oznacza lud, wino zaś krew Chrystusa. Gdy więc w kielichu wino z wodą jest zmieszane, to lud staje się jedno z Chrystusem i rzesza wiernych jednoczy się i łączy z Tym, w którego uwierzyła. To zjednoczenie i złączenie wody i wina w kielichu Pana przez zmieszanie tak się dokonuje, że owej mieszaniny już nie można od siebie oddzielić. Dlatego też nic nie zdoła Kościoła, tj. będącego w Kościele ludu, jeśli wiernie i mocno trzyma się tego, w co uwierzył, odłączyć od Chrystusa; będzie się go stale trzymać i jego miłość będzie nierozerwalna. Nie można więc przy święceniu kielicha Pana ofiarowywać tylko samą wodę, ani też samo wino. Jeśli bowiem ktoś ofiarowuje samo wino, to krew Chrystusa pozostaje bez nas, jeżeli zaś ofiarowuje się samą tylko wodę, to lud jest bez Chrystusa. Skoro zaś oba się zmiesza i przez to wzajemnie się złączy, dopełnia się duchowa i niebiańska tajemnica. Dlatego kielich Pana nie jest ani wodą ani samym winem, lecz jedno z drugim należy zmieszać. Jak ciało Pana nie może być tylko samą mąką lub samą wodą, lecz są one ze sobą złączone i spojone i na jeden chleb wyrobione, tak również i ta tajemnica wyraża zjednoczenie naszego ludu. Jak wiele ziaren razem zebranych, zmielonych i zmieszanych staje się jednym chlebem, tak też pamiętajmy, że Chrystus, który jest niebieskim chlebem, jest jednym ciałem, z którym jest zjednoczona i złączona cała nasza liczba”.
źródło:
http://www.mikolaj-bydgoszcz.home.pl/pa ... ologia.htm
|
Cz paź 19, 2006 8:32 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
"Nagląca potrzeba chrystianizacji społeczeństwa"
Jak pragnie Nauczyciel, winieneś być solą i światłem, będąc w pełni zaangażowanym w tym świecie, w którym przyszło nam żyć i we wszelkiej działalności ludzkiej. - Światłem, które oświeca umysły i serca. Solą, która dodaje smaku i chroni przed zepsuciem. Dlatego, jeśli zabraknie ci gorliwości apostolskiej, staniesz się nijaki, bezużyteczny, zawiedziesz innych, a życie twoje stanie się absurdem. (Kuźnia, 22 )
Pan nie stworzył nas po to, byśmy tu zbudowali trwałe Miasto, gdyż ten świat jest drogą do innego świata, w którym nie będzie cierpienia. Niemniej jako dzieci Boże, nie powinniśmy odwracać się od działalności w doczesnych dziedzinach, pośród których Bóg nas postawił po to, żebyśmy je uświęcali, przepajali je naszą błogosławioną wiarą, jedyną, która niesie prawdziwy pokój, autentyczną radość każdej duszy i poszczególnym środowiskom. To ustawicznie głosiłem od roku 1928: naglącą potrzebę chrystianizacji społeczeństwa, wnoszenia w ten nasz świat, we wszystkie dziedziny życia, nadprzyrodzonego sensu, tak abyśmy wszyscy angażowali się w wynoszenie naszych codziennych obowiązków, zawodu czy funkcji do porządku łaski. Wtedy każdemu ludzkiemu działaniu przyświecać będzie nowa nadzieja, która wykracza ponad czas i przemijalność rzeczy tego świata. (Przyjaciele Boga, 210 )
św. Josemaria Escrivá
|
Cz paź 19, 2006 14:17 |
|
 |
Moria
|
św. Hilary z Poitiers (+ 367)
“Pan nakazał chrzcić w imię Ojca i Syna, i Ducha Świętego, to znaczy chrzcić wyznając i Stwórcę, i Jednorodzonego, i Tego, który jest Darem.
Jeden jest tylko Stwórca wszystkiego, jeden jest bowiem Bóg Ojciec, od którego wszystko pochodzi; i j eden tylko Jednorodzony, nasz Pan, Jezus Chrystus, przez którego wszystko się stało; i jeden tylko Duch, który jest Darem we wszystkich.
Wszystko jest więc uporządkowane w potędze i działaniu: jedna moc, od której wszystko pochodzi, jeden zrodzony, przez którego wszystko się stało, i jeden dar doskonałej nadziei. A tej doskonałości niczego nie brakuje, bo zawiera ona, w Ojcu i Synu, i Duchu Świętym, nieskończoność w wiekuistym, piękno w obrazie, radość życia w darze.
Ale posłuchajmy co mówi Pan o działaniu Ducha w nas:
"Jeszcze wiele mam wam do powiedzenia, ale teraz jeszcze znieść nie możecie. Pożyteczne jest dla was moje odejście. Jeżeli odejdę, poślę wam Pocieszyciela."
I Pan mówi jeszcze: "Będę prosił Ojca, a innego Pocieszyciela da wam, aby z wami był na zawsze - Ducha Prawdy. On was doprowadzi do całej prawdy. Bo nie będzie mówił od siebie, ale powie to, co słyszy, i oznajmi wam rzeczy przyszłe. On Mnie otoczy chwałą, ponieważ z mojego weźmie."
W tych słowach wiele zostało powiedziane, abyśmy zrozumieli zamiary Tego, który zesłał nam Dar, oraz naturę i sposób istnienia Daru. Bo w naszej ograniczoności nie możemy pojąć Ojca ani Syna; ale Dar Ducha Świętego, który nas łączy z Bogiem, oświeca trudności naszej wiary w tajemnicę Wcielenia się Boga.
Przyjmujemy Go więc, aby poznać Boga. Tak jak władze ciała stają się bezużyteczne, jeśli nie mają odpowiedniej podniety; na przykład na nic zdadzą się oczy, gdy minął dzień, a nie ma światła; nie ma pożytku ze słuchu, gdy do uszu nie dociera żaden dźwięk ani głos; niepotrzebne staje się powonienie, jeżeli nie odczuwa żadnego zapachu - nie jest to wina natury, lecz braku podniety - podobnie i umysł ludzki, chociaż jest zdolny do poznania Boga, nie otrzyma potrzebnego do tego światła wiedzy, jeśli dzięki wierze nie przyjmie Ducha Świętego.
Dar więc, który jest w Chrystusie, jest jeden i całkowicie jest dostępny wszystkim. Chociaż nie przestaje być wszechobecny, dany w tej mierze, w jakiej się pragnie go otrzymać, i pozostaje w nas w tej mierze, w jakiej się pragnie nań zasłużyć. Jest On z nami aż do końca wieków, na Nim opiera się nasza nadzieja. Jego działanie jest zadatkiem tego, czego oczekujemy, jest On światłem dla umysłu i przepiękną ozdobą duszy” (De trinitate 8,13-16; przekł. pol. LG t. II, s. 613-614).
źródło:
http://www.mikolaj-bydgoszcz.home.pl/pa ... ologia.htm

|
Pt paź 20, 2006 8:31 |
|
 |
Jeden z braci
|
Człowiek osiągnął poznanie dobra i zła. Dobrem jest być posłusznym Bogu, wierzyć w Niego, przestrzegać Jego przykazań, bo to jest życiem człowieka, zaś złem jest być nieposłusznym Bogu, a to jest jego śmierć. Skoro Bóg okazał wielkoduszność, poznał cżłowiek dobro posłuszeństwa i zło nieposłuszeństwa, aby oko rozumu otrzymało doświadczenie obydwu i aby człowiek mógł dokonać lepszego wyboru na podstawie trafnego sądu, a nigdy nie zaniedbał czy zlekceważył przykazania Bożego, doświadczalnie zaś ucząc się, czym jest zło, żeby nie próbował nigdy być nieposłuszny Bogu, co mogłoby go kosztować życie, a wiedząc czym jest dobro, sumiennie i z głębokim przekonaniem starał się o nie, i tak zachował swoje życie. Dlatego otrzymał podwójną możliwość do rozważenia, aby mógł wybrać z większą wiedzą tę lepszą. Bo czy mógłby mieć znajomość dobra, gdyby nie poznał jego przeciwieństwa? Tym mocniejsze i niezachwiane jest przyjęcie rzeczy, które są dostępne, niż przypuszczenie, które opiera się na domyśle. Bo tak jak język otrzymuje przez doświadczenie smak tego, co jest słodkie albo gorzkie, tak jak oko uczy się przez oglądanie rozróżniać czerń od białości, a ucho przez słuchanie poznaje różnicę pomiędzy tonami, tak również nasz rozum przez podwójny rodzaj doświadczenia otrzymuje naukę dobra, staje się pewniejszy w jego przestrzeganiu będąc posłusznym Bogu. Najpierw bowiem pogardzi nieposłuszeństwem przez pokutę, a jest to gorzkie i złe, następnie rozumiejąc uczy się, jaki to rodzaj przeciwstawia się dobru i słodyczy, by nigdy już nie kosztować nieposłuszeństwa wobec Boga.
(Ireneusz z Lyonu, AH IV, 39, 1)
|
Pt paź 20, 2006 12:11 |
|
 |
Moria
|
św. Jan od Krzyża
Zważ, że im kwiat delikatniejszy, tym prędzej więdnie i traci swój zapach; dlatego strzeż się, byś nie pragnął iść drogą pociech duchowych, gdyż przez to nie będziesz wytrwały. Pragnij raczej ducha silnego, nieprzywiązanego do niczego, a znajdziesz słodycz i pokój w obfitości, smaczny bowiem owoc i trwały znajduje się w zimnej i twardej ziemi.
Wejdź głębiej w swój rozum, byś wypełnił to, co ci on wskazuje na drodze do Boga, a to ci więcej pomoże przed twym Bogiem, niż wszystkie dzieła, które bez uwagi wykonujesz i wszystkie smaki duchowe, których pragniesz.
|
So paź 21, 2006 6:04 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
"Bóg nigdy nie przegrywa bitew"
Jeżeli upadłeś, podnoś się z większą nadzieją. Jedynie miłość własna nie rozumie tego, że błąd, kiedy się go poprawia, pomaga poznać samego siebie i upokorzyć się. (Bruzda, 724 )
Naprzód! Niech się dzieje, co chce! Trzymaj się mocno ręki Pana i pamiętaj, że Bóg nigdy nie przegrywa bitew. Jeżeli kiedykolwiek oddalisz się od Niego, powróć z pokorą i zacznij od początku; bądź jak powracający syn marnotrawny, codziennie, nawet wielokrotnie w ciągu dwudziestu czterech godzin doby; uładź swoje skruszone serce w spowiedzi, tym prawdziwym cudzie Miłości Bożej. W tym cudownym sakramencie Pan oczyszcza twoją duszę i napawa cię radością i siłą, byś nie osłabł w walce i niestrudzenie powracał do Boga, nawet gdyby wszystko zdawało ci się ciemnością. Nadto broni cię Matka Boża, która jest także naszą Matką; Jej macierzyńska opieka utwierdzi twe kroki. (Przyjaciele Boga, 214 )
Pismo święte przestrzega, że nawet prawy siedmiokroć upadnie. Ilekroć czytam te słowa, zawsze moją duszą wstrząsa miłość i ból. Pan po raz kolejny wychodzi nam naprzeciw wskazując na swoje miłosierdzie, swoją czułość, swoją łaskawość, które są niewyczerpane. Bądźcie pewni: Bóg nie chce naszej nędzy, ale jej nie pomija i posługuje się naszymi słabościami, byśmy stawali się świętymi.
Padam przed Bogiem i przedstawiam Mu swoją sytuację. Natychmiast uzyskuję pewność Jego opieki i w głębi swego serca słyszę, jak On powtarza mi wyraźnie: meus es tu! - mój jesteś! Wiedziałem -i wiem - jaki jesteś, ale naprzód! (Przyjaciele Boga, 215 )
św. Josemaria Escrivá
|
So paź 21, 2006 15:35 |
|
 |
Moria
|
Katecheza chrzcielna św. Jana Złotoustego (Chryzostoma) (+407), biskupa (Katecheza 3, 13-19)
Moc krwi Chrystusowej
Chcesz poznać moc krwi Chrystusa? Przypomnijmy jej obraz zawarty w Starym Testamencie. "Zabijcie baranka, poleca Mojżesz, i jego krwią pokropcie próg i odrzwia waszych domów". Cóż to za polecenie? Czyż krew nierozumnego zwierzęcia może ocalić rozumne istoty, jakimi są ludzie? Owszem, może, lecz nie dlatego, że chodzi tu tylko o krew; ale dlatego, że jest ona obrazem krwi Zbawiciela. Dlatego też obecnie prędzej ucieka szatan, gdy dojrzy już nie odrzwia skropione krwią, która była tylko obrazem, lecz krew Jezusa, zwilżającą wargi wiernych i strzegącą tych, którzy się stali świątynią Chrystusa. Przyjrzyjmy się jeszcze mocy tej krwi. Przypatrzmy się skąd płynie i gdzie jest jej źródło. Spływa ona z krzyża i z boku Zbawiciela. Czytamy bowiem w Ewangelii, że po śmierci Jezusa jeden z żołnierzy włócznią przebił Mu bok i natychmiast wypłynęła krew i woda. Woda była obrazem chrztu, a krew obrazem tajemnicy eucharystycznej. Żołnierz więc przebił Mu bok i otworzył przejście do świątyni ciała Chrystusowego, a ja tam znalazłem mój skarb, który jest moim bogactwem. To więc się stało z Barankiem Bożym: Żydzi powiedli go na śmierć, ja zaś zebrałem jej owoc, to znaczy moje zbawienie. "Z przebitego boku wypłynęła woda i krew". Nie bądźmy więc obojętni wobec tak wielkich tajemnic, gdyż odnajdziemy w nich jeszcze inną głębię. Woda i krew to obraz chrztu i eucharystii. Z tych dwóch sakramentów bierze swój początek Kościół "przez obmycie odradzające i odnawiające w Duchu Świętym", to znaczy przez chrzest i tajemnice Ciała i Krwi Chrystusa. Te zaś znaki, czyli woda i krew, wywodzą się z boku Zbawiciela. Kościół więc powstał z boku Chrystusa, podobnie jak Ewa z boku Adama. Wspomina o tym również św. Paweł, kiedy mówi: "Jesteśmy z Jego ciała i z Jego kości", a ma on tu na myśli bok Chrystusa. Albowiem jak z boku Adama Bóg stworzył kobietę, tak też Chrystus dał nam ze swego boku wodę i krew, z których utworzył Kościół. I tak, jak Bóg wyprowadził Ewę z głęboko uśpionego Adama, tak też Chrystus pogrążony we śnie śmierci dał nam tę wodę i tę krew. Taką oto Chrystus zgotował sobie oblubienicę, takim oto żywi nas wybranym pokarmem. On sam jest naszym pokarmem i życiem. Matka powodowana miłością do dziecka, które poczęła i zrodziła, karmi je własną krwią i własną piersią; Chrystus zaś wciąż poi swoją krwią tych, których odrodził.
źródło:
http://www.brewiarz.katolik.pl/index.php3

|
N paź 22, 2006 6:32 |
|
 |
Jeden z braci
|
Dlatego Pan przyrzekł, że pośle Parakleta, który ma nas przygotować dla Boga. Jak z suchej pszenicy nie może bez wilgoci powstać ani ciasto, ani chleb, tak i my, tak liczni, nie możemy stać się jednym w Chrystusie Jezusie bez wody, która pochodzi z nieba. I jak sucha ziemia nie zaowocuje, jeśli nie przyjmie wilgoci, tak i my będąc najpiew suchym drzewem nigdy nie moglibyśmy przynieść owocu życia bez deszczu łaski z góry (Ireneusz z Lyonu, AH III, 17, 1, 2)
Rosą jest Duch Święty. ... Dlatego potrzebujemy rosy Bożej, żebyśmy nie spłonęli (AH III, 17, 3)
Gdzie jest Duch Boży, tam i Kościół, i wszelka łaska. Duch zaś jest prawdą (AH III, 24, 1)
|
N paź 22, 2006 12:20 |
|
 |
Moria
|
św. Jan od Krzyża - LIST DO PEWNEGO ZAKONNIKA SWOJEGO UCZNIA, fragment
(Segowia, 14 kwietnia 1589)
Byłby więc bardzo nieroztropny, kto by sądził, że gdy mu brak słodyczy i rozkoszy duchowych, brak mu i Boga, a gdy je ma, raduje się nimi i rozkoszuje, ma również w nich Boga. A jeszcze bardziej byłby nieroztropny, gdyby szukał tej słodyczy w Bogu, radował się nią i zatrzymywał się na niej. Tym sposobem nie szukałby Boga wolą pogrążoną w czystej wierze i miłości, tylko smaku i słodyczy duchowej, co jest rzeczą stworzoną i w ten sposób szedłby za swoim smakiem i pożądaniem. Tak więc nie kochałby Boga wyłącznie ponad wszystkie rzeczy, co czyni się przez kierowanie wszystkiej siły woli do Boga, bo wola opierając się swym pożądaniem na tej rzeczy stworzonej nie wznosiłaby się ponad nią do Boga, który jest niedostępny. Jest bowiem niemożliwą rzeczą, by wola mogła dojść do słodyczy i rozkoszy w boskim zjednoczeniu i do odczucia słodkich i miłosnych uścisków Boga, jeżeli się wpierw nie wyzbędzie i nie ogołoci z wszystkiego smaku cząstkowego, wyższego czy niższego.
źródło:
http://www.karmel.pl/czytelnia/index.html
|
Pn paź 23, 2006 6:50 |
|
|
|