wiking napisał(a):
Wlasnie od tego ze Chrystus jest Krolem Wszechswiata (Pantokrator, wladca wszytkiego) mozna mowic ze Maryja jest krolowa. Bo czerpie z krolewskosci swego Syna.
Że szlachectwo działa w dół pokoleń to oczywiste, ale że w górę - z tym się jeszcze nie spotkałem. Zresztą jaki człowiek chciałby być królem wszechświata? Na pewno nie tak pokorny jak Maria. Niestety Twoje "można mówić" jest bardzo słabe i naciągane, Wikingu.
wiking napisał(a):
Dobra kobieta, to moze pasowac do kobiet ktore nie urodzily dziecka. Pozniej kazda kobieta staje sie matka.
I Twoim zdaniem nie pasuje już do niej wtedy określenie "kobieta"? Gdy kobieta urodzi dziecko to potrafisz ją postrzegać już tylko w tym jednym wymiarze - macierzyństwa?

wiking napisał(a):
Przynajmniej fizycznie. Fizycznie Maryja urodzila Jezusa Chrystusa. Czyli fizcznie jest Matka czlowieka o imieniu Jezus i Matka Chrystusa bedacego Bogiem, wiec jest Matka Boga.
Tak, ale od Marii pochodzi człowieczeństwo Chrystusa, a to nie ze względu na nie Chrystus jest królem i Panem, ale ze względu na swą boskość, do której Maria się nie przyczyniła ani trochę.
wiking napisał(a):
Ponadto Maryja jest Matka Boga, gdyz uczuly Go sie modlic, wychowywala Go.
Głowy nie dam, że takiego czegoś nie ma w Biblii, ale dasz mi fragment w którym jest mowa, że Maria uczyła Jezusa modlić się? Bo z tego co widzimy w scenie odnalezienia Jezusa w świątyni, posiada On wiedzę o religii która przekracza wiedzę kapłanów, a więc logiczne jest że tym bardziej Marii i to nie od niej się tego nauczył.
wiking napisał(a):
A nasza Matka jest gdyz jest Matka Glowy Ciala, do ktorego nalezymy. W Janie pod krzyzem wszyscy Ja dostalismy na nasza Matke.
Maria jest matką ciała Głowy Kościoła - matką człowieczeństwa Jezusa. To że Chrystus jest głową Kościoła wynika z Jego boskości, nie cielesności którą zyskał za pośrednictwem Marii. Co do Jana, to co piszesz jest naciągane - czy wszyscy apostołowie od chwili śmierci Chrystusa zwracali się do Marii "matko"?