Kim jest Maryja w Kosciele Katolickim?
Autor |
Wiadomość |
Jamsen
|
Kamala napisał(a): Jesli chodzi o "cuda Maryi", to juz raz pisalam (i nie tylko ja), ze czyni je Pan Bog za wstawiennictwem (prosba) Maryi.
W takim razie, czy jest w Biblii jakakolwiek przesłanka, że Maria wstawia się za nami?
|
Pt maja 25, 2007 23:05 |
|
|
|
 |
Jamsen
|
pedziwiatr napisał(a): W Nowym Testamencie Maryja ukazuje sie jako obietnica, ktora ma sie spelnic w koncu czasow, obietnica dana ludziom Starego Testamentu a jednoczesnie jest Ona poczatkiem spelnienia tej obietnicy.
Biblia uczy, że wszystkie obietnice Boga spełniają się za pośrednictwem Jezusa.
1 Koryntian 1:20 Biblia Tysiąclecia
Albowiem ile tylko obietnic Bożych, w Nim wszystkie są tak. Dlatego też przez Niego wypowiada się nasze Amen Bogu na chwałę
|
Pt maja 25, 2007 23:08 |
|
 |
Jamsen
|
sp napisał(a): nie moze byc tak iz jesli ktos umarl to jest w stanie uspienia
swiadczy o tym wizja Św Eliasza i Św Mojżesza na Górze Przemieniene
Jak ta wizja o tym świadczy?
|
Pt maja 25, 2007 23:10 |
|
|
|
 |
Jamsen
|
Kamala napisał(a): SJ tez maja jeden cytat, ktory im pasuje, a reszte zrecznie omijaja, bo nie pasuje do koncepcji.
Podaj przykłady.
|
Pt maja 25, 2007 23:11 |
|
 |
Kamyk
|
Jamsen - nie pisz kilku postów pod rząd
|
So maja 26, 2007 7:34 |
|
|
|
 |
upway
|
Ten film mial byc
http://rapidshare.com/files/33449720/Her_glory.flv
kilkamy -free-potem wpisujemy kod
film jest w formacie flasha(skompresowany), poleam ogladac KMPlayer'em -obsluguje zarowno HDmovie jak i flv
_________________ moje zbiory http://rapidshare.com/users/9CYZML haslo:niebo
|
So maja 26, 2007 9:01 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
"Czy jest w Biblii jakakolwiek przesłanka, że Maryja wstawia się za nami?" - ależ oczywiście, że jest - nawiedzenie św. Elżbiety.
- "A skądże mi to, że przyszła Matka Pana mego do mnie?"
Maryja natchniona Duchem Świętym, niosąca pod sercem Mądrość Przedwieczną, "z pośpiechem (Łk 1,39), samorzutnie, ofiaruje swoją pomoc, nie oczekując na wezwanie.
I tak jest przez wieki, dlatego - "Oto bowiem błogosławić mnie będą odtąd wszystkie pokolenia" (Łk 1,48).
|
So maja 26, 2007 10:01 |
|
 |
Kamyk
|
Również i niewiasta z Apokalipsy jest utożsamiana z Maryją
|
So maja 26, 2007 10:03 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Bo inni uciekli...
KK uznaje, ze w ten sposob Jezus oddal Maryje jako Matke wszystkim swoim uczniom (w tym nam) i wszystkich powierzyl jej jako dzieci.
Jesli chodzi o zmartwychwstanie, to powtarzam to, co mowi nasze wyznanie wiary: "Wierze(...) w ciala zmartwychwstanie". Ciagle nie wiem, gdzie wg ciebie jest dusza po smierci cielesnej.
Moze wiesz, do czego tak spieszyl sie Sw. Pawel, ktory pisal, ze
1Kor2,9 Cytuj: " Ani oko nie widziało,ani ucho nie słyszało, ani serce człowieka nie zdołało pojąć jak wielkie rzeczy przygotował Bóg tym, którzy Go miłują!" Dlaczego pisal, ze Flp1,21-24" Cytuj: Dla mnie bowiem żyć - to Chrystus, a umrzeć - to zysk. Jeśli bowiem żyć w ciele - to dla mnie owocna praca. Co mam wybrać? Nie umiem powiedzieć. Z dwóch stron doznaję nalegania: pragnę odejść, a być z Chrystusem, bo to o wiele lepsze, pozostawać zaś w ciele - to bardziej dla was konieczne. [Kor. 5,1-10 Cytuj: Wiemy bowiem, że jeśli nawet zniszczeje nasz przybytek doczesnego zamieszkania, będziemy mieli mieszkanie od Boga, dom nie ręką uczyniony, lecz wiecznie trwały w niebie. Tak przeto teraz wzdychamy, pragnąc przyodziać się w nasz niebieski przybytek, o ile tylko odziani, a nie nadzy będziemy. Dlatego właśnie udręczeni wzdychamy, pozostając w tym przybytku, bo nie chcielibyśmy go utracić, lecz przywdziać na niego nowe odzienie, aby to, co śmiertelne, wchłonięte zostało przez życie. A Bóg, który nas do tego przeznaczył, dał nam Ducha jako zadatek. Tak więc, mając tę ufność, wiemy, że jak długo pozostajemy w ciele, jesteśmy pielgrzymami, z daleka od Pana. Albowiem według wiary, a nie dzięki widzeniu postępujemy. Mamy jednak nadzieję... i chcielibyśmy raczej opuścić nasze ciało i stanąć w obliczu Pana. Dlatego też staramy się Jemu podobać czy to gdy z Nim, czy gdy z daleka od Niego jesteśmy. Wszyscy bowiem musimy stanąć przed trybunałem Chrystusa, aby każdy otrzymał zapłatę za uczynki dokonane w ciele, złe lub dobre. I wreszcie J5,24 Cytuj: Zaprawdę, zaprawdę, powiadam wam: Kto słucha słowa mego i wierzy w Tego, który Mnie posłał, ma życie wieczne i nie idzie na sąd, lecz ze śmierci przeszedł do życia
Do Jansen:
Np. moja siostra w rozmowie z ze SJ powiedziala jej, ze w Pismie Sw. jest frragment, w ktorym Jezus powierza Piotrowi klucze Krolestwa. Dopiero pokazanie tego w Pismie sw. owa kobiete przekonalo (?) do tego stopnia, ze moja siostra jej wiecej nie zobaczyla... Oczywiscie mozna by podac wiecej przykladow, jako ze (chyba )kazdy z nas juz ze SJ mial do czynienia. Przypomne tylko, ze to nie jest watek o SJ. Jezeli czujesz sie osobiscie dotkniety, to zalowz osobny watek.
A czy to nie Sw. Pawel prosi o modlitwe innych swietych? Jezeli ich modlitwa ma sens, to i modlitwa (prosba) Maryi u Jezusa ma sens jeszcze wiekszy. W koncu to na jej prosbe uczynil On pierwszy cud w Kanie Galilejskiej.
|
So maja 26, 2007 10:11 |
|
 |
Jamsen
|
Kamyk napisał(a): Jamsen - nie pisz kilku postów pod rząd
Zaproponuj inny sposób odpowiadania na kilka różnych postów.
|
So maja 26, 2007 13:23 |
|
 |
Jamsen
|
Alus napisał(a): "Czy jest w Biblii jakakolwiek przesłanka, że Maryja wstawia się za nami?" - ależ oczywiście, że jest - nawiedzenie św. Elżbiety. - "A skądże mi to, że przyszła Matka Pana mego do mnie?" Maryja natchniona Duchem Świętym, niosąca pod sercem Mądrość Przedwieczną, "z pośpiechem (Łk 1,39), samorzutnie, ofiaruje swoją pomoc, nie oczekując na wezwanie. I tak jest przez wieki, dlatego - "Oto bowiem błogosławić mnie będą odtąd wszystkie pokolenia" (Łk 1,48).
Zaraz, zaraz...
Nic nie rozumiem.
Wyjasnij to szerzej.
|
So maja 26, 2007 13:24 |
|
 |
Jamsen
|
Kamyk napisał(a): Również i niewiasta z Apokalipsy jest utożsamiana z Maryją
Błędnie
|
So maja 26, 2007 13:25 |
|
 |
Jamsen
|
Kamala napisał(a): Bo inni uciekli... KK uznaje, ze w ten sposob Jezus oddal Maryje jako Matke wszystkim swoim uczniom (w tym nam) i wszystkich powierzyl jej jako dzieci.
Uznawać sobie może, ale z Biblii to nie wynika.
|
So maja 26, 2007 13:27 |
|
 |
Jamsen
|
Kamala napisał(a): Jesli chodzi o zmartwychwstanie, to powtarzam to, co mowi nasze wyznanie wiary: "Wierze(...) w ciala zmartwychwstanie". Ciagle nie wiem, gdzie wg ciebie jest dusza po smierci cielesnej.
Wersety, które podałeś mówią o tym, że uczniowie Jezusa mieli dostać ciała duchowe. Mieli je dopiero dostać. Nie mieli ich zawsze. Mieli je otrzymać w określonym celi - by móc razem z Chrystusem żyć i królować w niebie. Miała je dostać określona liczna uczniów Jezusa - nie wszyscy.
Z Biblii nie wynika, jakoby istniała niematerialna dusza, która po śmierci ciała idzie w zaświaty.
Ezechiela 18:4 Biblia Tysiąclecia - zobacz przypis.
|
So maja 26, 2007 13:33 |
|
 |
Jamsen
|
I po co ciała zmartwychwstanie skoro dusza żyje. To nie logiczne.
|
So maja 26, 2007 13:34 |
|
|
|