Autor |
Wiadomość |
Mechatron
|
Gdzie PS mówi o niepokalanym poczęciu?
|
N sty 29, 2006 12:07 |
|
|
|
 |
Leszek, Jan
|
Tak jak Pismo święte nie mówi wprost o Trójcy Przenajświętszej, tak samo nie mówi o Niepokalanym Poczęciu Maryi. To znaczy nie ma w nim słowa Trójca odnoszącego się do Boga i nie ma w nim określenai Niepokalane Poczęcie.
Te prawdy wiary zostały wydedukowane z Pisma świętego i z Tradycji.
|
N sty 29, 2006 15:48 |
|
 |
rahelix
|
zielona napisala:
Cytuj: Odniosę się jednak do autorstwa Pięcioksięgu. Zastanawiało Cię kiedyś, dlaczego w Księdze Rodzaju są dwa opisy stworzenia. Albo: czy jesteś w stanie odpowiedzieć ile par zwierząt nakazał Bóg zabrać Noemu do arki? Albo dlaczego Wj i Pwt są do siebie tak podobne (po co dwa razy pisac to samo)? Te przykłady wskazują na to, że Pięcioksiąg spisywały różne osoby, w różnym czasie i z różnych tradycji, tylko później ktoś zebrał je w całość
zielona badz powazna gdzie tu jakis dowod przeciez to tylko ludzkie domysly i przypuszczenia
dlaczego katolicy nie wierza po prostu w to co jest napisane w biblii tylko w ludzkie wymysly
_________________ Efez. 2:8-9
8. Albowiem łaską zbawieni jesteście przez wiarę, i to nie z was: Boży to dar;
9. Nie z uczynków, aby się kto nie chlubił.
|
N sty 29, 2006 17:20 |
|
|
|
 |
zielona
|
Mechatron napisał(a): Do Zielonej:
Wytlumacz prosze, dlaczego Jezus wypowiedzial nastepujace slowa:
"Czemu nazywasz Mnie dobrym? Nikt nie jest dobry, tylko sam Bóg."
(Łk 18:19, BT) Mam nadzieję, że nie chcesz wykazać, że Jezus nie jest Bogiem...  Cytuj: Mówi Jezus: "Dlaczego Mnie pytasz o dobro? Jeden tylko jest Dobry. A jeśli chcesz osiągnąć życie, zachowaj przykazania" (Mt 19,17). W relacji ewangelistów Marka i Łukasza pytanie sformułowane jest następująco: "Czemu nazywasz Mnie dobrym? Nikt nie jest dobry, tylko sam Bóg" (Mk 10,18; por. Łk 18,19). Zanim odpowie na pytanie, Jezus pragnie, aby młodzieniec sam dobrze zrozumiał, dlaczego je zadał. "Nauczyciel dobry" wskazuje swemu rozmówcy - i nam wszystkim - że odpowiedzi na pytanie: "co dobrego mam czynić, aby otrzymać życie wieczne?" nie można znaleźć inaczej, jak tylko kierując umysł i serce ku Temu, który "sam jest dobry": "Nikt nie jest dobry, tylko sam Bóg" (Mk 10,18; por. Łk 18,19). Tylko Bóg może odpowiedzieć na pytanie o dobro, ponieważ On sam jest Dobrem.
Istotnie, zadać pytanie o dobro znaczy w ostatecznej analizie zwrócić się ku Bogu - pełni dobra. Jezus ukazuje, że pytanie młodzieńca jest w istocie pytaniem religijnym i że dobroć, która pociąga człowieka a zarazem go zobowiązuje, ma swoje źródło w Bogu.
Veritatis splendor Jan Paweł II
Przy czym uważam, że nie należy tych dwu zdań, zacytowanych przez Ciebie, rozumieć jako przeciwstawnych. Myślę, że wręcz przeciwnie. Jezus chciał podkreślić, że młodzieniec owszem słusznie zwrócił się do Niego "Nauczycielu dobry", odkrywając tym samym prawde o Jego Bóstwie. Tym bardziej, że w innych miejscach Jezus sam używał w stosunku do siebie przymiotnika "dobry" (np. "Ja jestem dobrym pasterzem")
|
N sty 29, 2006 17:25 |
|
 |
Leszek, Jan
|
Cytuj: dlaczego katolicy nie wierza po prostu w to co jest napisane w biblii tylko w ludzkie wymysly
Katolicy wierzą w to, co jest napisane w Piśmie świętym i wiedzą, że w zależności od rodzaju literackiego poszczególnych Ksiąg, w zależności od adresatów i celu, w jakim spisywali je natchnieni autorzy, należy Pismo święte interpretować.
Jeśli na przykład bierzesz Pismo święte dosłownie, to zapewne przyjmujesz jako pewnik, że ziemia stoi w miejscu, a słońce wokół niej się obraca, bo taką kosmologię, opartą na przekonaniach autorów natchnionych, przedstawia Pismo świętę.
|
N sty 29, 2006 17:27 |
|
|
|
 |
zielona
|
rahelix napisał(a): zielona badz powazna gdzie tu jakis dowod przeciez to tylko ludzkie domysly i przypuszczenia dlaczego katolicy nie wierza po prostu w to co jest napisane w biblii tylko w ludzkie wymysly
Rahelix, jestem śmiertelnie poważna.
Dowód jest np. tu:
Są dwa opisy stworzenia, które bardzo się od siebie różnią. Jeden z nich jest wyraźnie "mokry" w stosunku do drugiego (przeczytaj, będziesz wiedział, co mam na myśli). Pierwszy pochodzi z tradycji kapłańskiej, z czasów niewoli babilońskiej (to kraj bardzo wilgotny w porównaniu z Izraelem), drugi natomiast jest tekstem wcześniejszym z tradcji jahwistycznej (ludzie piszący go nie mieli doświadczenia wilgotnego klimatu). Doświadczenia ludzi spisujących te teksty wyraźnie odzwierciedlają się w samych tekstach. Jeśli nie wierzysz, sprawdź w dowolnym podręczniku biblistyki.
Podobnie rzecz się ma z pozostałymi przykładami.
A katolicy najwyraźniej po prostu używają rozumu, jak Pan Bóg przykazał.
Co dziwniejsze wielu protestantów również przyjmuje fakt powstawania Pięcioksięgu na przestrzeni wieków i spisywania go nie tylko przez Mojżesza... To żadna rewelacja, naprawdę.
|
N sty 29, 2006 17:36 |
|
 |
Mechatron
|
Leszek Jan napisał:
"Tak jak Pismo święte nie mówi wprost o Trójcy Przenajświętszej, tak samo nie mówi o Niepokalanym Poczęciu Maryi. To znaczy nie ma w nim słowa Trójca odnoszącego się do Boga i nie ma w nim określenai Niepokalane Poczęcie. Te prawdy wiary zostały wydedukowane z Pisma świętego i z Tradycji."
To w takim razie powtornie stawiam roboczą teze-dogmat, ze mamy Czwórcę a nie Trójcę. Przeslanki-zalozenia są: Matka Boska jest Matką Boga, a Bog jest odwieczny. Proszę tę tezę obalić.
|
N sty 29, 2006 17:55 |
|
 |
Leszek, Jan
|
Cytuj: To w takim razie powtornie stawiam roboczą teze-dogmat, ze mamy Czwórcę a nie Trójcę. Przeslanki-zalozenia są: Matka Boska jest Matką Boga, a Bog jest odwieczny. Proszę tę tezę obalić.
Wielokrotnie ładowałem ci do głowy, że metoda indukcyjna jest niewłaściwa, a ty mi jeszcze proponujesz zajmowanie się głupotami. Sam się zajmij głupstwami, jak nie masz co z czasem zrobić.
|
N sty 29, 2006 18:05 |
|
 |
rahelix
|
obec tego pytam ktore miejsce pisma swietego zinterpretowales ze ci wyszedl dogmat o tym ze Maria urodzila sie bez grzechu pierworodnego i ze zostala wzieta z cialem i krwia do nieba albo inaczej jakie przeslanki za tym przemawiaja  ?
|
N sty 29, 2006 19:01 |
|
 |
Leszek, Jan
|
Łatwo możesz znaleźć w necie materiały na ten temat.
|
N sty 29, 2006 19:12 |
|
 |
rahelix
|
mialem nadzieje ze wiesz cos na ten temat
|
N sty 29, 2006 19:16 |
|
 |
Leszek, Jan
|
Wiem, i to niemało, ale to nie wyklucza inwencji z twojej strony.
|
N sty 29, 2006 19:31 |
|
 |
WhiteAngel
|
Ta wymiana zdan ostatnia to aby napewno potrzebna? Jesli Leszek Jan juz dyskutujesz to skoro ktos stawia teze ze Maryja nie byla niepokalanie poczeta i ze zostala wzieta do nieba cialem i dusza itd itd to przeciez podaj jakies argumenty co to za dyskusja jak powiem ze Jezus jezdzil mercedesem skoro nie podam argumentow i powiem poszukaj sobie gdzies w necie jest tego duzo
Jak juz zamierzasz dyskutowac to naprawde postaraj sie o to by dyskusja wygladala jak dyskusja:)
Taka mala dygresja i napomnienie
Bless You 
|
Pn sty 30, 2006 13:22 |
|
 |
Leszek, Jan
|
To nie jest dyskusja o dogmacie Niepokalanego Poczęcia Najświętszej Dziewicy Maryi. Dyskusja została rozpoczęta następującym pytaniem. Jeśli chcesz dyskutować o dogmacie Niepokalanego Poczęcia, to załóż nowy temat.
Cytuj: Nie ma definicji dogmatycznej o żadnym świętym. Dlaczego więc ogłasza się dogmaty o Maryi, jeśli podmiotem wiary jest Bóg ?
|
Pn sty 30, 2006 15:08 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
"Gdzie PS mówi o niepokalanym poczęciu" - zapowiada to Bóg w proroctwie (Protoewangelia), Księga Rodzaju 3,15 - "wprowadzam nieprzyjażń między ciebie a niewiastę...ono zmiażdży ci głowę".
O tej Niewieście pisze św Łukasz 1,30, do której anioł mówi - "znalazłaś bowiem łaskę u Boga".
Nieprzyjażń między szatanem a Niewiastą została ustanowiona przez Boga i to Bóg obdarzył Maryję łaską - pełną wolnością od niewoli grzechu, bo tylko jako zupełnie wolna "niepokalana" była mocnym, godnym przeciwnikiem zła-szatana i godna była przyjąć Wcielenie - Syna Bożego.
|
Pn sty 30, 2006 17:29 |
|
|
|