Autor |
Wiadomość |
Dariusz-555
|
 Re: Medziugorje
http://de.swoopshare.com/file/381e731de ... 8.JPG.htmlpielgrzymka ( według niektórych absurd ) do Wilna . przed tym obrazem objawiał się siostrze Faustynie ( według niektórych pewnie absurd ) JEZUS . MARYJA również . też absurd ? natomiast masz racje DjGuru odnośnie tej wywrotki na rowerze . konkretny przykład ( akurat motocyklowy ) . żużlowiec Tomasz Gollob zanim został mistrzem świata w 2010 roku miał kilkadziesiąt wypadków w czasie meczów . w tym kilkanaście ciężkich . połamane kości , obdarte płaty skóry , wstrząśnienia mózgu , raz uderzony w czasie meczu pięścią w twarz przez zawodnika z Australii itd . nie wspominając wypadków samochodowych i jednego (  ! ) lotniczego . sukces jednak osiągnął . w tym roku tenże zawodnik postanowił startować dla mojego Torunia . i niech go Opatrzność chroni . podałem może skrajny przykład jednak by uzmysłowić ile trzeba wchłonąć wiedzy by poznać Trójce Świętą i Maryje - czyli osiągnąć mistrzostwo . czas na książki . . .
|
N mar 24, 2013 12:02 |
|
|
|
 |
elka
|
DjGuru napisał(a): Alus nie gloryfikuję mocy szatana . W szatana wierzę ale się go wyrzekam. Tylko w porównaniu do ciebie umiem dostrzec jego mamienia i zwodzenia. Boga dostrzegam wokół siebie w cierpieniu w przebaczaniu sobie nawzajem. Nie potrzebuję tak jak Dariuszek czytać tysiące książek nie potrzebuję tułać się po całym świecie aby szukać Boga w rzeczach które wzbudzają tyle niejasności. a czemu w takim razie to, że inni potrzebują w inny sposób wyrażać swoją wiarę, że w inny sposób tego szukają - tak Ciebie porusza? Mnie także Medjugorie i objawienia nie są do niczego potrzebne - ale rozumiem ludzi, którym to jest potrzebne. Jezus też ich rozumiał i rozumie, stąd m.in. te objawienia. Przecież pełnia Objawienia jest w Piśmie Świętym, jakiekolwiek dodatkowe niczego nie wnoszą... ale mogą pomóc człowiekowi dostrzec coś, co przeoczył, bądź do czego przyłożył zbyt małą miarę (vide objawienia siostry Faustyny o Bożym miłosierdziu - kult niegdyś zakazany) Myślę, że diabeł działa za każdym razem wśród Was, gdy za wszelką cenę szukacie potwierdzenia swojej racji, a nie Jezusa i Jego miłości do każdego człowieka. Miłość nie szuka swojej racji. Co więcej, nawet jeśli ją ma, nie przekonuje o niej na siłę w taki sposób, by niszczyć rację drugiego człowieka... Pozdrawiam i życzę radosnej Niedzieli Palmowej 
_________________ Staraj się o pokój serca, nie przejmując się niczym na świecie, wiedząc, że to wszystko przemija.[św. Jan od Krzyża]
|
N mar 24, 2013 13:01 |
|
 |
Tomek44
|
elka napisał(a): [a czemu w takim razie to, że inni potrzebują w inny sposób wyrażać swoją wiarę, że w inny sposób tego szukają - tak Ciebie porusza?
"Potrzebują" - DO CZEGO? Do chwały Bożej, czy do zaspokojenia własnej próżności w szukaniu poklasku u innych ludzi? Czy Bóg też potrzebuje takiego sposobu wyrażania wiary? Czy Bóg AKCEPTUJE wszystko to, co człowiek "potrzebuje"? Mat. 6: 1-8 BT: Cytuj: Baczcie też, byście pobożności swojej nie wynosili przed ludźmi, aby was widziano; inaczej nie będziecie mieli zapłaty u Ojca waszego, który jest w niebie. Gdy więc dajesz jałmużnę, nie trąb przed sobą, jak to czynią obłudnicy w synagogach i na ulicach, aby ich ludzie chwalili. Zaprawdę powiadam wam: Odbierają zapłatę swoją. Ale ty, gdy dajesz jałmużnę, niechaj nie wie lewica twoja, co czyni prawica twoja, aby twoja jałmużna była ukryta, a Ojciec twój, który widzi w ukryciu, odpłaci tobie. A gdy się modlicie, nie bądźcie jak obłudnicy, gdyż oni lubią modlić się, stojąc w synagogach i na rogach ulic, aby pokazać się ludziom; zaprawdę powiadam wam: Otrzymali zapłatę swoją. Ale ty, gdy się modlisz, wejdź do komory swojej, a zamknąwszy drzwi za sobą, módl się do Ojca swego, który jest w ukryciu, a Ojciec twój, który widzi w ukryciu, odpłaci tobie. A modląc się, nie bądźcie wielomówni jak poganie; albowiem oni mniemają, że dla swej wielomówności będą wysłuchani. Nie bądźcie do nich podobni, gdyż wie Bóg, Ojciec wasz, czego potrzebujecie, przedtem zanim go poprosicie
|
N mar 24, 2013 18:53 |
|
|
|
 |
Dariusz-555
|
rozmowę o Piśmie Świętym proszę pisywać sobie na PW! - elka
teraz ja zacytuję " gdzie dwóch lub trzech zgromadzonych w imię moje , tam ja jestem pośród nich" . w Medjugorje w imię Trójcy i Maryi gromadzą się tysiące , rocznie miliony , co ty na to ? trafiłem z cytatem ?
|
N mar 24, 2013 19:12 |
|
 |
elka
|
a to znasz: "Nie sądźcie, a nie będziecie sądzeni; nie potępiajcie, a nie będziecie potępieni; odpuszczajcie, a będzie wam odpuszczone. Dawajcie, a będzie wam dane; miarę dobrą, natłoczoną, utrzęsioną i opływającą wsypią w zanadrza wasze. Odmierzą wam bowiem taką miarą, jaką wy mierzycie»." (Łk 6,37-38) Skoro innych oceniasz, że to, co jest im potrzebne do wyrażenia swojej wiary, dokonują "do zaspokojenia własnej próżności w szukaniu poklasku u innych ludzi", oznacza, że i Ty wiele robisz dla "zaspokojenia własnej próżności w szukaniu poklasku u innych ludzi"... Ludzie są różni, gdyż takimi stworzył ich Bóg. Dlaczego i do czego potrzebują tego, a nie innego, nie mnie oceniać, zwłaszcza na forum, gdy nie znam w ogóle drugiego człowieka. Poza kilkoma wpisami. Bóg nie akceptuje wszystkiego, czego potrzebuje człowiek, ale dopuszcza - bo dał człowiekowi największy dar: wolność - by człowiek błądził i się mylił. Dlatego w wierze potrzebujemy Kościoła. Posłuszeństwo Kościołowi chroni przed brakiem posłuszeństwa Bogu. Nawet gdy Kościół się pomyli (a to Mu nie grozi dzięki asystencji Ducha Świętego). W sprawach dotyczących wiary mamy pewność, że Kościół się nie pomyli, nawet jeśli zmieni zdanie w rzeczach drugorzędnym, np. celibacie księży. W sprawie Medjugorie Kościół na razie NIC nie powiedział, tzn. nie widzi w tym zła, a jedynie ostrzega, by nie traktować sprawy bezkrytycznie. Nawet jeśli objawienia są prawdziwe, zły duch może je w człowieku wykrzywić i odwieść od posłuszeństwa Bogu. I uprzedzam, temat nie dotyczy tego, o czym teraz rozmawiamy, więc wszelkie uwagi proszę kierować do mnie na PW - z tego wątku będę je usuwała 
_________________ Staraj się o pokój serca, nie przejmując się niczym na świecie, wiedząc, że to wszystko przemija.[św. Jan od Krzyża]
|
N mar 24, 2013 19:18 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Tomek44 napisał(a): elka napisał(a): [a czemu w takim razie to, że inni potrzebują w inny sposób wyrażać swoją wiarę, że w inny sposób tego szukają - tak Ciebie porusza?
"Potrzebują" - DO CZEGO? Do chwały Bożej, czy do zaspokojenia własnej próżności w szukaniu poklasku u innych ludzi? Czy Bóg też potrzebuje takiego sposobu wyrażania wiary? Czy Bóg AKCEPTUJE wszystko to, co człowiek "potrzebuje"? Mat. 6: 1-8 BT: Cytuj: Baczcie też, byście pobożności swojej nie wynosili przed ludźmi, aby was widziano; inaczej nie będziecie mieli zapłaty u Ojca waszego, który jest w niebie. Gdy więc dajesz jałmużnę, nie trąb przed sobą, jak to czynią obłudnicy w synagogach i na ulicach, aby ich ludzie chwalili. Zaprawdę powiadam wam: Odbierają zapłatę swoją. Ale ty, gdy dajesz jałmużnę, niechaj nie wie lewica twoja, co czyni prawica twoja, aby twoja jałmużna była ukryta, a Ojciec twój, który widzi w ukryciu, odpłaci tobie. A gdy się modlicie, nie bądźcie jak obłudnicy, gdyż oni lubią modlić się, stojąc w synagogach i na rogach ulic, aby pokazać się ludziom; zaprawdę powiadam wam: Otrzymali zapłatę swoją. Ale ty, gdy się modlisz, wejdź do komory swojej, a zamknąwszy drzwi za sobą, módl się do Ojca swego, który jest w ukryciu, a Ojciec twój, który widzi w ukryciu, odpłaci tobie. A modląc się, nie bądźcie wielomówni jak poganie; albowiem oni mniemają, że dla swej wielomówności będą wysłuchani. Nie bądźcie do nich podobni, gdyż wie Bóg, Ojciec wasz, czego potrzebujecie, przedtem zanim go poprosicie Tak...a święty Tomasz do czego potrzebował dotknąć ran Chrystusa? Czy Bóg odrzucił Tomasza?....czy pomimo, że powiedział błogosławieni, którzy nie widzieli, a uwierzyli pozwolił Tomaszowi dotknąć swych ran? Wielu potrzebuje takiego "dotyku" i Bóg przez wieki umożliwia to przychodząc sam, jak w przypadku św Faustyny czy Małgorzaty Aacoque, lub posyła swoją Matkę. Maryja w żadnym prywatnym objawieniu nie mówi nic ponad Objawienie, zawsze prosi, napomina aby przylgnąć do Jej Syna modlitwą, pokutą.
|
N mar 24, 2013 20:37 |
|
 |
Dariusz-555
|
|
N mar 24, 2013 21:25 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Maryja w żadnym prywatnym objawieniu nie mówi nic ponad Objawienie, zawsze prosi, napomina aby przylgnąć do Jej Syna modlitwą, pokutą. To powiedz mi gdzie jest napisane że np wszystkie religie są równe jak głosi gospa ? Dlaczego gospa żąda zmiany daty urodzin Matki Bożej ? Dlaczego gospa namawia do buntu przeciw biskupom ? Zresztą zgadzam się z jednym ta dyskusja nie ma sensu bo ani wy mnie nie nakłonicie do zmiany stanowiska w sprawie medjugorie a tym bardziej ja was. Tu musi być jasne, odważne, klarowne stanowisko Stolicy Apostolskiej. A tak ta nasza dyskusja jedynie doprowadzi do niezłej awantury. Macie rację urządzam sobie polowanie na czarownice. Zdążyłem się do tego już przyzwyczaić że wy zwolennicy gospy oskarżacie mnie o grzech przeciwko Duchowi Świętemu bo ośmieliłem się skrytykować jedynie słuszne objawienia. Cytuj: teraz ja zacytuję " gdzie dwóch lub trzech zgromadzonych w imię moje , tam ja jestem pośród nich" . w Medjugorje w imię Trójcy i Maryi gromadzą się tysiące , rocznie miliony , co ty na to ? trafiłem z cytatem ? A nie miliardy ?
|
N mar 24, 2013 21:35 |
|
 |
Dariusz-555
|
to pytanie o "miliardach" będziesz miał okazje zadać proboszczowi Medjugorja , który 26.05.13 będzie w Rzeczpospolitej . popytasz go o diabełkach w Medjugorje , o żądaniu Gospy zmiany daty urodzin Matki Bożej , o buncie przeciw biskupom . a nie wykluczone że i upolujesz jakąś czarowniczke .
|
N mar 24, 2013 22:16 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Bo jeżeli mówisz że tam gromadzi się rocznie milion wyznawców gospy i ta gospa jest tak wspaniała to powiedz mi jedno Dariusz dlaczego świat idzie w odwrotnym kierunku ? Coś ci wyznawcy się słabo spisują. Niech każdy co tam był nawróci kilkanaście osób i mamy raj na ziemi. A odnośnie tego proboszcza to nie muszę się pytać bo po pierwsze wiem co odpowie że w medjugorie jest niebo na ziemi a po drugie dla mnie wiążącą decyzją jest decyzja Biskupa miejsca a ona jest przeciw tym wizjom. A jeszcze na koniec jedno Dariusz bo już nie mam zamiaru wypowiadać się w tym temacie nie oskarżysz mnie tak po prostu o grzech przeciwko Duchowi Świętemu jak większość z was medjugoristów z którymi rozmawiam mnie o to oskarża i jeszcze straszy piekłem ? Bo jestem zawiedziony.
|
N mar 24, 2013 22:52 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Gospa nawet własnego wizerunku nie ma. Można sobie porównać gospę a Matkę Bożą z TIHALJINY A jeszcze mam to http://wobroniewiaryitradycji.wordpress ... -i-handel/Najbardziej podoba mi się końcówka tego wywodu A co do tych, którzy uważają siebie za inteligentnych mówiąc, że poczekają na zatwierdzenie przez Kościół? Są głupcami! ” – powiedział o. Gabriel Amorth.Jest to jawne działanie przeciwko Kościołowi Świętemu
|
N mar 24, 2013 23:54 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Sam Papież który ma władzę zadecydować o tych objawieniach jeszcze sie nie wypowiedział a ten już wyzywa przeciwników od głupców i stawia się wyżej niż Papież. A gdzie u tego egzorcysty delikatność i wyczucie ? Gdzie pokora i posłuszeństwo ? Nieomylny to jest Papież a nie dany egzorcysta. Dla mnie powtórzę to drugi raz jest to jawne działanie przeciwko Kościołowi Świętemu.Jest to nawoływanie do nieposłuszeństwa wiernych Papieżowi. Postawienie tak sprawy przez tego egzorcystę kojarzy mi się tylko z jedną rzeczą a mianowicie z szantażem. Musicie w to uwierzyć i koniec.Jak nie to piekło.
|
Pn mar 25, 2013 0:28 |
|
 |
Dariusz-555
|
1. w Medjugorje gromadzą się wyznawcy Trójcy i Maryi - o tym znowu zapominasz
2. gdybyś był oczytany nie zadawałbyś tu śmiesznych pytań na poziomie drugiej klasy szkoły podstawowej
3. bez oczytania nadal będziesz uprawiał teoretyczną nauke . . . . . dalej znasz
4. stwarzasz sztucznego wroga i z nim walczysz - czyli wymyślasz że my tu ciebie oskarżamy o grzech przeciwko Duchowi Świętemu . kto tak uczynił , w jaki sposób i kiedy ?
|
Pn mar 25, 2013 4:36 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: To powiedz mi gdzie jest napisane że np wszystkie religie są równe jak głosi gospa ? Podaj dokładne słowa, bo non stop szermujesz ogólnikami nie mających umocowania w faktach. Po raz enty zacytuję Wyznawcy wszystkich religii są równi przed Bogiem. Bóg panuje nad każdą religią jak władca nad swoim królestwem. Nie wszystkie religie na świecie są takie same, gdyż ludzie nie podporządkowują się przykazaniom Bożym, 1.10.1981r. Cytuj: Dlaczego gospa żąda zmiany daty urodzin Matki Bożej ? Cytat proszę, nie pomówienia. Nigdzie żadne z wizjonerów nie mówiło o jakichś zmianach dat. [quoteDlaczego gospa namawia do buntu przeciw biskupom ?[/quote] Konkretny cytat - jeśli nie posiadasz takowego, to kolejne pomówienie. Cytuj: Zresztą zgadzam się z jednym ta dyskusja nie ma sensu bo ani wy mnie nie nakłonicie do zmiany stanowiska w sprawie medjugorie a tym bardziej ja was. Tu musi być jasne, odważne, klarowne stanowisko Stolicy Apostolskiej. A tak ta nasza dyskusja jedynie doprowadzi do niezłej awantury. Macie rację urządzam sobie polowanie na czarownice. Zdążyłem się do tego już przyzwyczaić że wy zwolennicy gospy oskarżacie mnie o grzech przeciwko Duchowi Świętemu bo ośmieliłem się skrytykować jedynie słuszne objawienia. Nikt nie chce Cię przekonywać, ale karkołomne jest Twoje oskarżanie Kościoła o posłuchu dla szatana. Skoro Kościół nie wydał kategorycznego zakazu pielgrzymek i kultu, tym samym wedle Twej diagnozy służy Złemu. Cytat z wypowiedzi o. G Amortha wybrałeś jak klasyk propagandy sukcesu PRL. Dodam zatem z tego samego wywiadu - Ponad 30 lat! Ponad 30 lat! Teraz jeśli to poganie nie słuchają słów Matki Bożej, to mogę zrozumieć. Ale jeśli jesteś chrześcijaninem, to jest niewybaczalne. Bądź Chrześcijaninem!.....Teraz po to by ostrzec przed zdradą ludu chrześcijańskiego, również kapłanów, Bóg zsyła nam Jego Matkę! To już 30 lat! Czy to możliwe, że ludzie nadal nie słyszą? A co do tych, którzy uważają sie za inteligentnych, mówiąc, że poczekają na zatwierdzenie przez Kościół? Są głupcamiDjGuru - muszę Ci przyznać: majstersztyk samobój 
|
Pn mar 25, 2013 8:59 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Z jednym się z wami zgadzam ta dyskusja nie ma sensu. Ten czas który tu spędzam na próbie przekazania własnego zdania na temat gospy mogę spędzić na modlitwie do prawdziwej Matki Bożej. A tak to ta dyskusja to jedynie podbijanie ilości postów i nic więcej. Było miło ale bawcie się sami. Każdy z nas niech idzie przez życie według własnego sumienia. Przekonamy się po śmierci kto ma rację bo za mojego życia sprawa medjugorie nie ma szans na rozwiązanie. Czołem.
|
Pn mar 25, 2013 10:04 |
|
|
|