Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 06, 2025 15:59

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 243 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 17  Następna strona
 Nie zgadzam się z dogmatem o Niepokalanym Poczęciu Maryi 
Autor Wiadomość

Post Re: Nie zgadzam się z dogmatem o Niepokalanym Poczęciu Maryi
*Julka* napisał(a):
jumik napisał(a):

A więc i Jezus miał grzech wg Twojej logiki.

Wszyscy,czyli ludzie. Jezus był Bogiem-Człowiekiem, a nie człowiekiem.
A Maryja była tylko człowiekiem

A w innym miejscu Pismo mówi: On to dla nas GRZECHEM uczynił Tego, który nie znał grzechu.

Jeśli nasi błądzący bracia upierają się czytać Pismo dosłownie, to niech i to zdanie czytają. A jeśli to zdanie traktujemy przenośnie, to i możemy wyłączyć Maryję spośród "wszystkich, co zgrzeszyli".

Pt lut 19, 2010 11:16

to nie temat o tym, kto ma rację, a kto błądzi - jeśli Wam tak zależy na podkreśleniu tego, to nawzajem nazywajcie siebie "błądzącymi braćmi" ;-)

So lut 20, 2010 8:26

Post Zgadzam się z dogmatem o Niepokalanym Poczęciu Maryi
Zgadzam się z dogmatem o Niepokalanym Poczęciu Maryi. Przeciez modlimy się do Niej np w Litanii Loretańskiej. A jeśli ktoś chce źródła biblijnego, to proszę:
"Przypowieści Salomona"
8.27 Gdy niebo umacniał, z Nim byłam gdy kreślił sklepienie nad bezmiarem wód,
28 gdy w górze utwierdzał obłoki, gdy źródła wielkiej otchłani umacniał,
29 gdy morzu stawiał granice, by wody z brzegów nie wyszły, gdy kreślił fundamenty pod ziemię.
30 Ja byłam przy Nim mistrzynią, rozkoszą Jego dzień po dniu, cały czas igrając przed Nim,

A więc była obecna jako "Stolica Mądrości" przy stwarzaniu świata. Jeszcze zanim grzech nastał.
Jakże mogła być grzeszną, skoro była "łaski pełna"

Pozdrowienia !

So lut 20, 2010 16:24

David7, cytaty, ktore podales z Ksiegi Przyslow odnosza sie do Madrosci Bozej utozsamianej z Duchem Swietym a nie z Maryja. Maryja jako stworzenie, nie mogla byc obecna przy stwarzaniu swiata, ale to nie jest sprzeczne z dogmatem o Jej niepokalanym poczeciu.

So lut 20, 2010 21:44

bo generalnie wielu ludzi każdy podmiot płci żeńskiej, o którym pisane są wielkie i "wyniosłe" rzeczy, rozumie jako Maryje... nie dlatego że to o nią chodzi,ale dlatego, że Ci ludzi chcą aby o nią chodziło :D

So lut 20, 2010 23:53

pedziwiatr napisał(a):
David7, Maryja jako stworzenie, nie mogla byc obecna przy stwarzaniu swiata, ale to nie jest sprzeczne z dogmatem o Jej niepokalanym poczeciu.

Dziękuję. Ale mogła być obecna jako anioł. Boć przecież uznajemy Ją jako Królowę Aniołów.
Biblijnie tego nie udowodnię, bo nie mogę znaleźć kiedy aniołowie zostali stworzeni.
Wyczuwam to tylko intuicyjnie.
Pozdrowienia !

N lut 21, 2010 18:23
Na tym (podobno) polegal grzech pychy Lucyfera, ze nie pogodzil sie z tym, ze krolowa aniolow zostanie smiertelna kobieta. U Boga nie ma pojecia czasu, czego sobie oczywiscie nie mozemy teraz wyobrazic.

Tytul nie oznacza, ze Maryja, albo my sami bylismy/bedziemy aniolami. Aniolowie to byty od nas ludzi odrebne.

N lut 21, 2010 19:03
zbanowana na stałe

a ja myślałam,że grzech szatana polegał na tym,że był zazdrosny o człowieka.
I my nie jesteśmy aniołami, ani nimi nie będziemy, ponieważ jesteśmy ludźmi.
I pozostaniemy ludźmi. Nawet w niebie.

koniec OTA

N lut 21, 2010 19:08

Grzech szatana polegał na tym, że chciał być jak Bóg, prosił go aby Bóg go uczynił równym sobie, a nawet wyższym.

N lut 21, 2010 19:52
Jak widac, kazdy slyszal cos innego o grzechu szatana. Ja tam sie przy mojej wersji nie upieram, bo i tak mozna ja zweryfikowac dopiero po smierci.

Glownie chodzilo mi o roznice miedzy stworzeniami: aniol i czlowiek to nie to samo, nie bylo to samo i nie bedzie to samo.

N lut 21, 2010 20:00

Kamala napisał(a):
Tytul nie oznacza, ze Maryja, albo my sami bylismy/bedziemy aniolami. Aniolowie to byty od nas ludzi odrebne.

Skoro jest Królową Aniołów to i musi być aniołem. Ja nie wykluczam tego, że kiedyś w niebie byliśmy/będziemy aniołami. A jak wytłumaczysz ten cytat:
Objawienie 2:1 Aniołowi Kościoła w Efezie napisz: To mówi Ten, który trzyma w prawej ręce siedem gwiazd, Ten, który się przechadza wśród siedmiu złotych świeczników:
2 Znam twoje czyny: trud i twoją wytrwałość, i to że złych nie możesz znieść, i że próbie poddałeś tych, którzy zwą samych siebie apostołami, a nimi nie są, i żeś ich znalazł kłamcami.
3 Ty masz wytrwałość: i zniosłeś cierpienie dla imienia mego - niezmordowany.
4 Ale mam przeciw tobie to, że odstąpiłeś od twej pierwotnej miłości.
5 Pamiętaj więc, skąd spadłeś, i nawróć się, i pierwsze czyny podejmij! Jeśli zaś nie - przyjdę do ciebie i ruszę świecznik twój z jego miejsca, jeśli się nie nawrócisz.

Czyż nie nie jest to przesłanie dla człowieka-biskupa Efezu ?
I podobne dla kilku innych biskupów w następnych wierszach?

Pn lut 22, 2010 10:31

Dawid7 napisał(a):
Skoro jest Królową Aniołów to i musi być aniołem.

Czy Bóg Ojciec nie jest Królem Aniołów? Jest. A jest aniołem? Nie. Czy Jezus nie jest królem aniołów? Oczywiście jest! A jest aniołem? Nie.

Dawid7 napisał(a):
Ja nie wykluczam tego, że kiedyś w niebie byliśmy/będziemy aniołami. A jak wytłumaczysz ten cytat:
Objawienie 2:1 Aniołowi Kościoła w Efezie napisz: To mówi Ten, który trzyma w prawej ręce siedem gwiazd, Ten, który się przechadza wśród siedmiu złotych świeczników:
2 Znam twoje czyny: trud i twoją wytrwałość, i to że złych nie możesz znieść, i że próbie poddałeś tych, którzy zwą samych siebie apostołami, a nimi nie są, i żeś ich znalazł kłamcami.
3 Ty masz wytrwałość: i zniosłeś cierpienie dla imienia mego - niezmordowany.
4 Ale mam przeciw tobie to, że odstąpiłeś od twej pierwotnej miłości.
5 Pamiętaj więc, skąd spadłeś, i nawróć się, i pierwsze czyny podejmij! Jeśli zaś nie - przyjdę do ciebie i ruszę świecznik twój z jego miejsca, jeśli się nie nawrócisz.

Czyż nie nie jest to przesłanie dla człowieka-biskupa Efezu ?
I podobne dla kilku innych biskupów w następnych wierszach?

Wystarczy przeczytać przypis do tego miejsca o aniołach:
Biblia Tysiaclecia:
"Są to symbole uosobienia ducha każdego z Kościołów wcielone w osobę biskupa."
Biblia Jerozolimska:
"Według wierzeń żydowskich nie tylko światem materialnym kierowali Aniołowie (por. Ap 7,1; 14,18;16,5), lecz nawet osobami i wspólnotami (por. Wj 23,20+). Każdy Kościół jest więc uważany za podległy Aniołowi odpowiedzialnemu zań i do niego zostanie skierowany list, jednakże Kościoły są w rękach Chrystusa, pod Jego władzą i ochroną."
Nowy Testament dla moderatorów:
"Aniołowie. Słowo to oznacza 'posłańców'. Możliwe jest wprawdzie, że określenie to odnosi siędo przywódców owych siedmiu Kościołów, jednak biorąc pod uwagę jego użycie na kartach całej księgi, należy raczej sądzić, że oznacza ono Niebieskie istoty, które są w jakiś sposób związane z tymi Kościołami (Dn 10,13.20-21; Mt 18,10; Dz 12,15)"

Apokalipsa jest pełna symbolów.

Pn lut 22, 2010 12:45
Zobacz profil WWW

jumik napisał(a):
Czy Bóg Ojciec nie jest Królem Aniołów? Jest. A jest aniołem? Nie. Czy Jezus nie jest królem aniołów? Oczywiście jest! A jest aniołem? Nie.

Tak, co do istoty. Bóg to Bóg a nie stworzenie. Ale ma swych Przedstawicieli w osobach 3-ch Archaniołów.
jumik napisał(a):
Biblia Tysiaclecia:

Czyli anioł wcielony w człowieka. To właśnie miałem na myśli,
z Bogiem.

Pn lut 22, 2010 21:56
zbanowany na stałe

Post Re:
Tess napisał(a):
A spotkales sie z Tradycja Kosciola ?? Jezeli nie to zachecam cie do przetrawienia nauki koscielnej z tej perspektywy.

Inna rzecza jest to, ze mozesz sie nie zgadzac z tym i nie zmienia to faktu, ze jest to nauka, ktora nam Kosciol Katolicki do wierzenia podaje, a wiec jest to nauka wlasciwa.

Lecz Maryja zachowywała wszystkie te sprawy i rozważała je w swoim sercu. (20) A pasterze wrócili, wielbiąc i wysławiając Boga za wszystko, co słyszeli i widzieli, jak im to było powiedziane. (21) Gdy nadszedł dzień ósmy i należało obrzezać Dziecię, nadano Mu imię Jezus, którym Je nazwał anioł, zanim się poczęło w łonie [Matki]. (22) Gdy potem upłynęły dni ich oczyszczenia według Prawa Mojżeszowego, przynieśli Je do Jerozolimy, aby Je przedstawić Panu. (23) Tak bowiem jest napisane w Prawie Pańskim: Każde pierworodne dziecko płci męskiej będzie poświęcone Panu. (24) Mieli również złożyć w ofierze parę synogarlic albo dwa młode gołębie, zgodnie z przepisem Prawa Pańskiego.

Odsyłam do Prawa Mojżeszowego, dlaczego Maryja musiała złożyć ofiarę. Dodam tylko że bezgrzeszność Maryi jest niezgodne z Pismem.

Pn lut 22, 2010 22:28

Dawid7 napisał(a):
jumik napisał(a):

Tak, co do istoty. Bóg to Bóg a nie stworzenie. Ale ma swych Przedstawicieli w osobach 3-ch Archaniołów.

Czyli z z tego, że Bóg jest królem aniołów nie można wyciągnąć wniosku, że jest co do natury aniołem. A skoro tak, to i z tego, że Maryja jest królową aniołów nie można wyciągnąć, że jest co do natury aniołem. Sam obaliłeś swoje rozumowanie.

Dawid7 napisał(a):
jumik napisał(a):
Biblia Tysiaclecia:

Czyli anioł wcielony w człowieka. To właśnie miałem na myśli,
z Bogiem.

Zmieniasz znaczenie zdania sam sobie dopowiadając coś czego tam nie ma. I zupełnie pominąłeś w tym zdaniu słowo "symbol". Przeczytaj to zdanie, to zobaczysz co jest podmiotem, co jest wcielone w osobę biskupa (odpowiem: symbole, a nie duchy).

maraskin napisał(a):
Lecz Maryja zachowywała wszystkie te sprawy i rozważała je w swoim sercu. (20) A pasterze wrócili, wielbiąc i wysławiając Boga za wszystko, co słyszeli i widzieli, jak im to było powiedziane. (21) Gdy nadszedł dzień ósmy i należało obrzezać Dziecię, nadano Mu imię Jezus, którym Je nazwał anioł, zanim się poczęło w łonie [Matki]. (22) Gdy potem upłynęły dni ich oczyszczenia według Prawa Mojżeszowego, przynieśli Je do Jerozolimy, aby Je przedstawić Panu. (23) Tak bowiem jest napisane w Prawie Pańskim: Każde pierworodne dziecko płci męskiej będzie poświęcone Panu. (24) Mieli również złożyć w ofierze parę synogarlic albo dwa młode gołębie, zgodnie z przepisem Prawa Pańskiego.

Odsyłam do Prawa Mojżeszowego, dlaczego Maryja musiała złożyć ofiarę.

Też tam odsyłam, bo widzę, że nie wiesz o czym piszesz (patrz Kpł 12). Czy jest tam napisane, że grzechem jest urodzić dziecko? albo np mieć okres? Bynajmniej. Powoduje to jedynie rytualną nieczystość (a więc m.in. niemożność wchodzenia do świątyni). No chyba, że uważasz, że np. mieć okres to był wtedy grzech ;/

maraskin napisał(a):
Dodam tylko że bezgrzeszność Maryi jest niezgodne z Pismem.

A ja dodam tylko, że się mylisz. (nie ma to jak argument, nie?)

Wt lut 23, 2010 13:21
Zobacz profil WWW
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 243 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 17  Następna strona