Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Medziugorje
gacjan napisał(a): z tego co wiem Sanktuarium tam było przed objawieniami i tam można pielgrzymować, natomiast objawienia są jeszcze nie uznane. Czy będą uznane - zobaczymy. Ogólnie to w entuzjazmie wobec objawień jestem raczej powściągliwy, bowiem nauka Kościoła wystarcza mi w zupełności  Ważne jest posłuszeństwo Watykanowi... Kościół w Medjugorje nie miał i nie ma rangi sanktuarium.
|
Wt kwi 09, 2013 8:40 |
|
|
|
 |
Dariusz-555
|
ale będzie podniesione do rangi sanktuarium . decyzja zapadła ( w/g redakcji "Echa Medjugorja" ) . kto z różnych powodów nie może zapielgrzymować niech uczyni jak JP2 ( który również nie był ) - jego cytat " pielgrzymuje tam codziennie w moich modlitwach" .
|
Wt kwi 09, 2013 15:46 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Dariusz-555 napisał(a): ale będzie podniesione do rangi sanktuarium . decyzja zapadła ( w/g redakcji "Echa Medjugorja" ) . kto z różnych powodów nie może zapielgrzymować niech uczyni jak JP2 ( który również nie był ) - jego cytat " pielgrzymuje tam codziennie w moich modlitwach" . Jako do miejsca modlitwy a nie miejsca objawień. Powiedz mi Dariusz jeżeli papież bł. Jan Paweł II pielgrzymował tam jako do miejsca objawień to dlaczego nie uznał tych niby objawień ? Co stało na przeszkodzie ? Przecież był papieżem. Po prostu zadziała w tych słowach jeżeli one są prawdą oczywiście tak zwana zasada dyplomacji. Nie powiem tak ani nie powiem nie. Słowa te oznaczają jedyną słuszną jak na ten galimatias medjugorski odpowiedź papieża na to co się tam dzieje.
|
Śr kwi 10, 2013 17:14 |
|
|
|
 |
gacjan
|
każdy zwolennik objawień z Medziugorje powinien przeczytać ten długi i rzetelny artykuł, choćby dla zobaczenia sprawy z innej strony: http://kosciol.wiara.pl/doc/491349.Medj ... ej-wiosce/mnie on wystarczy by wyrobić sobie opinię
|
Śr kwi 10, 2013 18:15 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Należałoby go podesłać komisji watykańskiej może równie szybko wyrobi sobie opinię 
|
Śr kwi 10, 2013 19:15 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
DjGuru napisał(a): Dariusz-555 napisał(a): ale będzie podniesione do rangi sanktuarium . decyzja zapadła ( w/g redakcji "Echa Medjugorja" ) . kto z różnych powodów nie może zapielgrzymować niech uczyni jak JP2 ( który również nie był ) - jego cytat " pielgrzymuje tam codziennie w moich modlitwach" . Jako do miejsca modlitwy a nie miejsca objawień. Powiedz mi Dariusz jeżeli papież bł. Jan Paweł II pielgrzymował tam jako do miejsca objawień to dlaczego nie uznał tych niby objawień ? Co stało na przeszkodzie ? Przecież był papieżem. Po prostu zadziała w tych słowach jeżeli one są prawdą oczywiście tak zwana zasada dyplomacji. Nie powiem tak ani nie powiem nie. Słowa te oznaczają jedyną słuszną jak na ten galimatias medjugorski odpowiedź papieża na to co się tam dzieje. Bł Jan Paweł II nigdy nie odwiedził Medjugorje - nie wiem dlaczego piszesz "pielgrzymował tam" - niewiedza, czy manipulacja?
|
Śr kwi 10, 2013 19:17 |
|
 |
Dariusz-555
|
drogi GjGuru , proponowałbym Ci jednak poczekać do oficjalnego komunikatu Watykanu ( zgodnie z Twoim własnym pomysłem ) . w Twoim przypadku to będzie najrozsądniejsze rozwiązanie .
|
Śr kwi 10, 2013 22:03 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Dariusz-555 napisał(a): drogi GjGuru , proponowałbym Ci jednak poczekać do oficjalnego komunikatu Watykanu ( zgodnie z Twoim własnym pomysłem ) . w Twoim przypadku to będzie najrozsądniejsze rozwiązanie . Czyli nigdy się nie doczekam jakiejkolwiek decyzji ? Bo przecież według twoich słów które wcześniej się przewijały w tym wątku póki te objawienia trwają Stolica Apostolska nie może określić się co do tych niby objawień. A że trwać będą one do końca świata to powiedziała to sama zjawa medjugorska. Powiedz mi Dariuszu czy tak zachowywała by się Matka Boża ? Przez ponad 30 lat zjawa ciągle utrudnia zbadanie fenomenu medjugorie.
|
Śr kwi 10, 2013 23:49 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
altes napisał(a): Dariusz-555 napisał(a): drogi GjGuru , proponowałbym Ci jednak poczekać do oficjalnego komunikatu Watykanu ( zgodnie z Twoim własnym pomysłem ) . w Twoim przypadku to będzie najrozsądniejsze rozwiązanie . Czyli nigdy się nie doczekam jakiejkolwiek decyzji ? Bo przecież według twoich słów które wcześniej się przewijały w tym wątku póki te objawienia trwają Stolica Apostolska nie może określić się co do tych niby objawień. A że trwać będą one do końca świata to powiedziała to sama zjawa medjugorska. Powiedz mi Dariuszu czy tak zachowywała by się Matka Boża ? Przez ponad 30 lat zjawa ciągle utrudnia zbadanie fenomenu medjugorie. Podsumowanie Reasumując, fałszywość objawień medjugorskich nie polega na tym, że wizjonerzy założyli rodziny ani na tym, że w młodości palili papierosy, ani na też tym, że mają domy ładniejsze od przeciętnego "Pavlovića". Fałszywość objawień z Medjugorie polega na tym, że najbliższe otoczenie wizjonerów i oni sami, domagając się od ludzi wierzenia w tak zwane orędzia - których rozpowszechnianie jest ich zdaniem warunkem zbawienia - stawiają siebie w roli Boga Ojca, który jest jedynym źródłem Objawienia; tym samym zostaje zrealizowana przepowiednia św. Pawła: Niech was w żaden sposób nikt nie zwodzi, bo [dzień ten nie nadejdzie], dopóki nie przyjdzie najpierw odstępstwo i nie objawi się człowiek grzechu, syn zatracenia, który się sprzeciwia i wynosi ponad wszystko, co nazywa się Bogiem lub tym, co odbiera cześć, tak że zasiądzie w świątyni Boga dowodząc, że sam jest Bogiem. (2 Tes 2:3-4) Medjugorski fideizm, i nie tylko ten, jest jednym z trzech empirycznie zauważalnych fałszywych kultów religijnych (dodajemy modernizm i skrajny tradycjonalizm), które w doskonały sposób karykaturują Trójcę Świętą, potwierdzając wprawdzie ad absurdum istnienie Boga w Trójcy, otwierając jednak drogę do nowego ateizmu, którego przedstawiciele na słowo Prawda reagować będą uczuleniem, i każdego kto będzie się jej domagał będą czekać smutne konsekwencje. Bo jak mówi medjugorska wizjonerka Jelena Vasilij, z którą się zgadzam, a której wypowiedź celowo wyrywam z kontekstu: szatan i jego aniołowie, aby przybyć do Medjugorie "opuścili wiele miejsc na ziemi". Wcześniej zaś Zły Duch udał się do Boga, domagając się oddania mu w posiadanie medjugorskiej parafii.[33]Ten fragment na zielono jest najlepszym podsumowaniem tych niby objawień http://www.trinitarians.info/inne/art_4 ... Bogiem.htm
|
Śr kwi 10, 2013 23:59 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Reasumując : do orzekania o prawdziwości lub fałszu powołany Jest KOŚCIÓŁ i tylko jego decyzje są wiążące.
Na marginesie - żadne z szóstki wizjonerów nie nazywa się Jelena Vasilij.
|
Cz kwi 11, 2013 8:24 |
|
 |
gacjan
|
No tak, ale stanęło na negatywnej opinii Kościoła, czekamy na ostateczną, ale póki co wiążące są jednak te negatywne...
|
Cz kwi 11, 2013 9:39 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
gacjan napisał(a): No tak, ale stanęło na negatywnej opinii Kościoła, czekamy na ostateczną, ale póki co wiążące są jednak te negatywne... Negatywna ocena wiązałaby się z kategorycznym zakazem wszelkiego rodzaju pielgrzymek. Takowego nie wydano, więc formalnie nie istnieje obowiązująca, końcowa ocena.
|
Cz kwi 11, 2013 11:28 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Negatywna ocena wiązałaby się z kategorycznym zakazem wszelkiego rodzaju pielgrzymek. Takowego nie wydano, więc formalnie nie istnieje obowiązująca, końcowa ocena. A ja napiszę przekornie że nie masz racji. Jak na razie obowiązuje ocena Biskupa miejsca a ta jak mi wiadomo jest negatywna.
|
Cz kwi 11, 2013 12:15 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
DjGuru napisał(a): Cytuj: Negatywna ocena wiązałaby się z kategorycznym zakazem wszelkiego rodzaju pielgrzymek. Takowego nie wydano, więc formalnie nie istnieje obowiązująca, końcowa ocena. A ja napiszę przekornie że nie masz racji. Jak na razie obowiązuje ocena Biskupa miejsca a ta jak mi wiadomo jest negatywna. Biskupa negatywne, komisja watykańska bada, a nikt nie wydał kategorycznego zakazu wszelkiego rodzaju pielgrzymek, corocznych rekolekcji dla duchownych w których uczestniczyło tysiące księży z całego świata. Przekora nie ma się nijak do faktów.
|
Cz kwi 11, 2013 14:23 |
|
 |
Dariusz-555
|
czyli ( wg DjGuru ) , wizjonerka Jelena widziała jak Pan Bóg dawał diabełkowi w prezencie Medjugorje . chyba jednak wypiła orzechówke w nadmiarze i stąd te "wizje" . reasumując - 26 maja przybędzie do Polski proboszcz Medjugorja , po to , by odpowiadać na wasze pytania . po to by np DjGuru nie musiał brać medjugorskiej wiedzy "z powietrza" lub "z kapelusza" .
|
Cz kwi 11, 2013 15:06 |
|
|
|