Autor |
Wiadomość |
gacjan
|
 Re: Medziugorje
Dariuszu i Alus - przeczytajcie tylko ten artykuł, on naprawdę jest rzetelny, a warto poznać zdanie przeciwne do swojego... Tam jest też napisane, dlaczego pielgrzymki mogą być organizowane itd.
|
Cz kwi 11, 2013 16:35 |
|
|
|
 |
Dariusz-555
|
wolałbym bardziej aktualny artykuł niż ten sprzed 11 lat . każdy żurnalista piszący artykuł twierdzi że jest rzetelny . Gacjan , słuchasz radia Medjugorje ? czy tylko opierasz się na "naprawde rzetelnych" artykułach z internetu ?
|
Cz kwi 11, 2013 16:50 |
|
 |
gacjan
|
radio jest też tendencyjne... dodatkowo przypominam, że do zbawienia nam to nie jest potrzebne więc wolę zachować ostrożność daleko posuniętą 
|
Cz kwi 11, 2013 17:24 |
|
|
|
 |
Dariusz-555
|
a które radio ( wg ciebie ) nie jest tendencyjne ? w radiu Medjugorje są msze święte , Różaniec , Anioł Pański , Koronka , wiadomości z Watykanu , katolicka muza itd . jeśli ty to nazywasz "daleko posuniętą ostrożnością" to odsyłam ciebie na lekcje religii , od podstaw .
nie idzie mi o słuchanie radia w sensie zbawienia ( bo o tym przypomina Pismo Święte ) , a tylko po to by mieć pojęcie co tam płynie na falach eteru .
|
Cz kwi 11, 2013 17:38 |
|
 |
gacjan
|
nie no ok - ja nie mówię, że radio Medjugorje jest złe itd. Ja po prostu wyrażam swój dalece posunięty sceptycyzm co do objawień tamtejszych. Z tego co wiem, to pielgrzymki są tak organizowane, by objawienia nie były tam w centrum zainteresowania. Sama pobożność jest dobra - natomiast objawienia - mocno podejrzane.
|
Cz kwi 11, 2013 18:15 |
|
|
|
 |
Dariusz-555
|
piszesz że Radio Medjugorje nie jest złe . . . ale jest tendencyjne . czy sie nie poplątałeś ?
|
Cz kwi 11, 2013 19:02 |
|
 |
kasia.g
|
tak czytam co tu piszecie, te teksty do których odsyłacie (Dariuszu nawet radyjko puszczam  ) ale jest coś co mnie niesamowicie ruszyło przed chwilą - negatywnie skoro w Medjugorie rzeczywiście objawia się Maryja, która cały czas nawołuje do pokoju i która jest nazywana Królową Pokoju, to czemu pozwala aby z powodu tych objawień, panowało tak duże rozbicie, zamieszanie, kłótnie wśród nas? bo przecie takie dyskusje nie toczą się tylko tu na forum, czy tylko w Polsce... a Maryja, która jest przecież Matką Kościoła, naszą Matką, "pozwala" żeby z jej powodu było tyle złości? przecież musi wiedzieć jak "działa" Kościół, jakie są wymogi przy objawieniach prywatnych... i objawiać się trzydzieści lat, tak właściwie siejąc zamęt? nie pasuje mi to do Niej z kart Ewangelii do tego jeszcze tekst do którego odesłał gacjan nie pochodzi sprzed 11 lat - podpis i wydarzenia w nim opisane (i przypisy do nich) wskazują na coś innego... nie wiem jak można zarzucać komuś, że nie czyta książek o Medjugorie, nie słucha radia, samemu będąc całkiem zamkniętym na argumenty drugiej strony
Ostatnio edytowano Cz kwi 11, 2013 19:33 przez kasia.g, łącznie edytowano 1 raz
|
Cz kwi 11, 2013 19:16 |
|
 |
Dariusz-555
|
a co w tym radyjku usłyszałaś ? w Medjugorje nie ma ( jak to nazywasz ) rozbicia i zamieszania . a kłótnie i zło w życiu codziennym ? na to Matka Boska nie zezwala jednak Bóg dał ludziom wolną wole . to ludzie wolą "róbta co chceta" a nie Trójca Święta lub Maryja . zgadza się ? gdy w jednym z nazistowskich obozów koncentracyjnych na oczach wszystkich więźniów powieszono kilku , wołano z szeregu " gdzie jest Bóg ? " . jeden z więźniów wystąpił z szeregu , podszedł do jednego z powieszonych , pokazał na niego palcem i zawołał " tu jest Bóg ! " . na pozostałe twoje pytania odpowie proboszcz parafii Medjugorje w Polsce 26 maja . jeśli za daleko by dojechać , to zaopatrz się w homilie ( cd - mp3 ) Ojca Jamesa Manjackala . kilka złotych warto wydać by ci wszystko zaczęło pasować z kartami Ewangelii .
|
Cz kwi 11, 2013 19:36 |
|
 |
kasia.g
|
Dariusz, lecisz z tekstem o obozie do historyka... jak już na coś takiego chcesz się powoływać, sprawdź najpierw jak rzeczywiście wyglądała ta egzekucja - za okrzyki, wyjście z szeregu i równie "dramatyczne" gesty od razu groziła śmierć i w najlepszym wypadku przez szybkie powieszenie...
a wracając do tematu
w radiu myślę, że usłyszałam to samo co Ty (no chyba, że są jakieś dwa)
i mam prośbę - możesz mi tak szczerze odpowiedzieć czy przeczytałeś tekst z linka gacjana?
|
Cz kwi 11, 2013 19:49 |
|
 |
Dariusz-555
|
dziękuje za "streszczenie" audycji radiowej wysłuchanej przez Ciebie . bardzo ciekawe .
|
Cz kwi 11, 2013 20:00 |
|
 |
kasia.g
|
aaa... to miałam Ci streścić co usłyszałam? takie małe przepytywanko?
a tak serio - czemu by to miało służyć i co wnieść do dyskusji?
|
Cz kwi 11, 2013 20:08 |
|
 |
Dariusz-555
|
przepytywanko o radiu ? tak . sprawdzenie czy rzeczywiście słuchałaś , czy tylko "ściema" .
nadal jestem pod wrażeniem "opisu" wysłuchanej audycji .
|
Cz kwi 11, 2013 20:22 |
|
 |
kasia.g
|
a ja pod wrażeniem przeczytanego przez Ciebie tekstu może się jednak do tego ustosunkujesz? a radia słuchałam z tej strony http://www.centrummedjugorje.pl/cmscdweb.phpTwoja kolej 
|
Cz kwi 11, 2013 20:30 |
|
 |
Dariusz-555
|
http://www.medjugorje.hr/hr/radio/mirto jest właściwa strona Radia Medjugorje . no chyba że masz w komputerze darmowy program do odtwarzania stacji radiowych . odnośnie tak zwanych "tekstów" - już na początku czytania wiało nudą więc szybko skończyłem te "teksty" . byłem w Medjugorje i mam wiedze na podstawie pobytu tam , a nie klikania w internecie i szukania sensacji w "tekstach" . no i o czym było w radyjku ? Twoja kolej .
|
Cz kwi 11, 2013 20:48 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
gacjan napisał(a): Dariuszu i Alus - przeczytajcie tylko ten artykuł, on naprawdę jest rzetelny, a warto poznać zdanie przeciwne do swojego... Tam jest też napisane, dlaczego pielgrzymki mogą być organizowane itd. Artykuł jest potwornie tendencyjny. Nigdy w żadnym z orędzi nie ma mowy o zbawieniu warunkowanym wiarą w te objawienia. Modlitwa jest jedynym sposobem by zbawić rodzaj ludzki (30.07.1987r); Ważna jest modlitwa do Ducha Świętego, aby zstąpił na was. Ten, kto ma Ducha Świetego, ten ma wszystko(21.10.1983r); Niech Msza święta będzie dla was życiem (25.04.1988r); Pragnę, aby każde w was zjednoczyło sie z Jezusem(25.02.1989r); Między Bogiem a ludźmi jest tylko jeden pośrednik, to Jezus Chrystus (7.19.1981r; Wzywam was, byście wszystkich zachęcali do odmawiania różańca. Różańcem pokonacie wszelkie zło (25.06.1965r); Otwórzcie wasze serca mojemu Synowi, aby mógł was prowadzić właściwą drogą (25.06.1996r). Mogę tak cytować w nieskończoność, bo 95% orędzi to prośby o modlitwę, nawrócenie, post, pokutę. Dodam, że w orędziu z dnia 21.02.1995r nie znajduje się cytowane w artykule zdanie. Orędzie brzmiało Drogie dzieci. Z dnia na dzień wzywam was do odnowy i modlitwy w parafii, lecz nie przyjmujecie tego. Dziś wzywam was po raz kolejny. Obecnie jest Wielki Post i wy jako parafia w Wielkim Poście możecie rozpalić miłość wobec moich przesłań. Wybaczcie, ale dla mnie istotne jest zdanie np. o. Lauretina znanego na świecie mariologa, niz p. Rafalskiej, która napisała jedną książkę o temacie, który niezbyt dobrze znała.
|
Cz kwi 11, 2013 21:13 |
|
|
|