Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 08, 2025 3:20

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1120 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65 ... 75  Następna strona
 Medziugorje 
Autor Wiadomość

Post Re: Medziugorje
Dariuszu i Alus - przeczytajcie tylko ten artykuł, on naprawdę jest rzetelny, a warto poznać zdanie przeciwne do swojego...
Tam jest też napisane, dlaczego pielgrzymki mogą być organizowane itd.

Cz kwi 11, 2013 16:35

wolałbym bardziej aktualny artykuł niż ten sprzed 11 lat .
każdy żurnalista piszący artykuł twierdzi że jest rzetelny .
Gacjan , słuchasz radia Medjugorje ? czy tylko opierasz się na "naprawde rzetelnych" artykułach z internetu ?

Cz kwi 11, 2013 16:50

radio jest też tendencyjne...
dodatkowo przypominam, że do zbawienia nam to nie jest potrzebne więc wolę zachować ostrożność daleko posuniętą ;)

Cz kwi 11, 2013 17:24

a które radio ( wg ciebie ) nie jest tendencyjne ?
w radiu Medjugorje są msze święte , Różaniec , Anioł Pański , Koronka , wiadomości z Watykanu , katolicka muza itd . jeśli ty to nazywasz "daleko posuniętą ostrożnością" to odsyłam ciebie na lekcje religii , od podstaw .

nie idzie mi o słuchanie radia w sensie zbawienia ( bo o tym przypomina Pismo Święte ) , a tylko po to by mieć pojęcie co tam płynie na falach eteru .

Cz kwi 11, 2013 17:38

nie no ok - ja nie mówię, że radio Medjugorje jest złe itd. Ja po prostu wyrażam swój dalece posunięty sceptycyzm co do objawień tamtejszych.
Z tego co wiem, to pielgrzymki są tak organizowane, by objawienia nie były tam w centrum zainteresowania. Sama pobożność jest dobra - natomiast objawienia - mocno podejrzane.

Cz kwi 11, 2013 18:15

piszesz że Radio Medjugorje nie jest złe . . . ale jest tendencyjne . czy sie nie poplątałeś ?

Cz kwi 11, 2013 19:02

tak czytam co tu piszecie, te teksty do których odsyłacie (Dariuszu nawet radyjko puszczam ;) )
ale jest coś co mnie niesamowicie ruszyło przed chwilą - negatywnie
skoro w Medjugorie rzeczywiście objawia się Maryja, która cały czas nawołuje do pokoju i która jest nazywana Królową Pokoju, to czemu pozwala aby z powodu tych objawień, panowało tak duże rozbicie, zamieszanie, kłótnie wśród nas?
bo przecie takie dyskusje nie toczą się tylko tu na forum, czy tylko w Polsce...
a Maryja, która jest przecież Matką Kościoła, naszą Matką, "pozwala" żeby z jej powodu było tyle złości? przecież musi wiedzieć jak "działa" Kościół, jakie są wymogi przy objawieniach prywatnych... i objawiać się trzydzieści lat, tak właściwie siejąc zamęt?

nie pasuje mi to do Niej z kart Ewangelii

do tego jeszcze tekst do którego odesłał gacjan nie pochodzi sprzed 11 lat - podpis i wydarzenia w nim opisane (i przypisy do nich) wskazują na coś innego... nie wiem jak można zarzucać komuś, że nie czyta książek o Medjugorie, nie słucha radia, samemu będąc całkiem zamkniętym na argumenty drugiej strony

Ostatnio edytowano Cz kwi 11, 2013 19:33 przez kasia.g, łącznie edytowano 1 raz

Cz kwi 11, 2013 19:16

a co w tym radyjku usłyszałaś ?
w Medjugorje nie ma ( jak to nazywasz ) rozbicia i zamieszania . a kłótnie i zło w życiu codziennym ?
na to Matka Boska nie zezwala jednak Bóg dał ludziom wolną wole . to ludzie wolą "róbta co chceta" a nie Trójca Święta lub Maryja . zgadza się ?
gdy w jednym z nazistowskich obozów koncentracyjnych na oczach wszystkich więźniów powieszono kilku , wołano z szeregu " gdzie jest Bóg ? " . jeden z więźniów wystąpił z szeregu , podszedł do jednego z powieszonych , pokazał na niego palcem i zawołał " tu jest Bóg ! " .
na pozostałe twoje pytania odpowie proboszcz parafii Medjugorje w Polsce 26 maja .
jeśli za daleko by dojechać , to zaopatrz się w homilie ( cd - mp3 ) Ojca Jamesa Manjackala . kilka złotych warto wydać by ci wszystko zaczęło pasować z kartami Ewangelii .

Cz kwi 11, 2013 19:36

Dariusz, lecisz z tekstem o obozie do historyka... jak już na coś takiego chcesz się powoływać, sprawdź najpierw jak rzeczywiście wyglądała ta egzekucja - za okrzyki, wyjście z szeregu i równie "dramatyczne" gesty od razu groziła śmierć i w najlepszym wypadku przez szybkie powieszenie...

a wracając do tematu

w radiu myślę, że usłyszałam to samo co Ty (no chyba, że są jakieś dwa)

i mam prośbę - możesz mi tak szczerze odpowiedzieć czy przeczytałeś tekst z linka gacjana?

Cz kwi 11, 2013 19:49

dziękuje za "streszczenie" audycji radiowej wysłuchanej przez Ciebie . bardzo ciekawe .

Cz kwi 11, 2013 20:00

aaa... to miałam Ci streścić co usłyszałam? takie małe przepytywanko?

a tak serio - czemu by to miało służyć i co wnieść do dyskusji?

Cz kwi 11, 2013 20:08

przepytywanko o radiu ? tak . sprawdzenie czy rzeczywiście słuchałaś , czy tylko "ściema" .

nadal jestem pod wrażeniem "opisu" wysłuchanej audycji .

Cz kwi 11, 2013 20:22

a ja pod wrażeniem przeczytanego przez Ciebie tekstu ;)
może się jednak do tego ustosunkujesz?

a radia słuchałam z tej strony http://www.centrummedjugorje.pl/cmscdweb.php

Twoja kolej :)

Cz kwi 11, 2013 20:30

http://www.medjugorje.hr/hr/radio/mir

to jest właściwa strona Radia Medjugorje . no chyba że masz w komputerze darmowy program do odtwarzania stacji radiowych .

odnośnie tak zwanych "tekstów" - już na początku czytania wiało nudą więc szybko skończyłem te "teksty" . byłem w Medjugorje i mam wiedze na podstawie pobytu tam , a nie klikania w internecie i szukania sensacji w "tekstach" .

no i o czym było w radyjku ?

Twoja kolej .

Cz kwi 11, 2013 20:48
gacjan napisał(a):
Dariuszu i Alus - przeczytajcie tylko ten artykuł, on naprawdę jest rzetelny, a warto poznać zdanie przeciwne do swojego...
Tam jest też napisane, dlaczego pielgrzymki mogą być organizowane itd.

Artykuł jest potwornie tendencyjny.
Nigdy w żadnym z orędzi nie ma mowy o zbawieniu warunkowanym wiarą w te objawienia.
Modlitwa jest jedynym sposobem by zbawić rodzaj ludzki (30.07.1987r);
Ważna jest modlitwa do Ducha Świętego, aby zstąpił na was. Ten, kto ma Ducha Świetego, ten ma wszystko(21.10.1983r);
Niech Msza święta będzie dla was życiem (25.04.1988r);
Pragnę, aby każde w was zjednoczyło sie z Jezusem(25.02.1989r);
Między Bogiem a ludźmi jest tylko jeden pośrednik, to Jezus Chrystus (7.19.1981r;
Wzywam was, byście wszystkich zachęcali do odmawiania różańca. Różańcem pokonacie wszelkie zło (25.06.1965r);
Otwórzcie wasze serca mojemu Synowi, aby mógł was prowadzić właściwą drogą (25.06.1996r).
Mogę tak cytować w nieskończoność, bo 95% orędzi to prośby o modlitwę, nawrócenie, post, pokutę.
Dodam, że w orędziu z dnia 21.02.1995r nie znajduje się cytowane w artykule zdanie. Orędzie brzmiało Drogie dzieci. Z dnia na dzień wzywam was do odnowy i modlitwy w parafii, lecz nie przyjmujecie tego. Dziś wzywam was po raz kolejny. Obecnie jest Wielki Post i wy jako parafia w Wielkim Poście możecie rozpalić miłość wobec moich przesłań.

Wybaczcie, ale dla mnie istotne jest zdanie np. o. Lauretina znanego na świecie mariologa, niz p. Rafalskiej, która napisała jedną książkę o temacie, który niezbyt dobrze znała.

Cz kwi 11, 2013 21:13
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1120 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65 ... 75  Następna strona