Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 07, 2025 17:46

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 82 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
 Dla wszystkich - co boją się przesadzić w miłości do Maryi 
Autor Wiadomość

Post Dla wszystkich - co boją się przesadzić w miłości do Maryi
"Nie lękaj się nadmiernej miłości Matki Najświętszej, nigdy nie będziesz Jej kochała dostatecznie"
Słowa świętej Teresy od Dzieciątka Jezus, doktora Kościoła.
Pozdrawiam! :)

So cze 25, 2005 20:57

Wolał bym usłyszeć słowa Jezusa/Ducha Św./Boga... :?

But you never let me know just what they mean
so oh oh so shame on the night alright
And shame on you

So cze 25, 2005 22:25
Jak to było w wielu innych przypadkach, mnie również Matka Boża przyprowadziała do Pana Jezusa. O. T.Rydzyk mówi, że to norma - ja potwierdzam to na post. swojego życia. Mało tego, o. T. Rydzyk mówi, że tam gdzie jest żywy kult maryjny, nie dochodzi do herezji....

Pn cze 27, 2005 8:58
A ja osobiście [...] uważam iż czczenie jej wizerunków to bałwochwalstwo, które można porównać to czczenia złotego cielca.

Śr lip 13, 2005 9:46

Przez te wszystkie Matki Boskie częstochowskie, gromnicze, górnicze, hutnicze, obuwnicze (nie czepiać się, to sarkazm) i Bóg wie jeszcze jakie, z kilkunastoma świętami w roku, złoconymi obrazami i pieśniami o Czarnej Madonnie obrzydł mi kult Maryji zupełnie, podobnie jak dla semper_malusa dla mnie jest to złotocielstwo w najczystszej postaci i odciąga tylko uwagę od jedynego zbawiciela i odkupiciela - naszego Boga. Bardzo trudno było mi przełamać tą niechęć i odkryć Maryję jako skromną, dobrą kobietę, która żyła 2000 lat temu, ale udało się i właśnie taki obraz, a nie złote obrazy z pięcioma koronami na głowie, budzi we mnie sympatię i uznanie. Zupełnie wystarcza mi czczenie Boga i proszenie Jego o pomoc, nie muszę się zwracać ani do Maryji ani do świętych, choć czasem modlę się do niej właśnie z tej sympatii :)

Śr lip 13, 2005 10:31

Prowokatozre złośliwy kto ciebie zmusza do modlitwy do Matki Bożej ?
Kto cię zmusza do pielgrzymek?
Kto zaprzecza niby, że jedynym odkupicielem jest Jezus Chrystus?
Odkrywać Maryję tylko jako skromną kobietę - tak aby nie
urazić "braci odłączonych"?
Jeżeli ktos zaczyna wojować z kultem Matce Bożej - nie wróżę mu
postępów.
" Obrzydł mi kult Maryjny" - szatanowi tez obrzydł

Śr lip 13, 2005 10:50

Kościół Katolicki uznaje zdrowo pojęty kult Maryjny. Być może były tu i ówdzie jakieś nadużycia, jakieś skrzywienia w ludowym pojmowaniu tego kultu. Ale warto nawiązać żywą relację z Matką Bożą - bo Ona jest wspaniała - pokorna, pełna Bożej miłości i mądrości i naprawde zależy Jej na każdym człowieku.
Pozdrawiam :)

Śr lip 13, 2005 10:55

Prowokatozre złośliwy kto ciebie zmusza do modlitwy do Matki Bożej ?

Nikt mnie nie zmusza, nerwusie :wink: A czy pisałem, że ktoś mnie zmusza?
Rafi napisał(a):
Kto cię zmusza do pielgrzymek?

A czy pisałem coś o pielgrzymkach?
Rafi napisał(a):
Kto zaprzecza niby, że jedynym odkupicielem jest Jezus Chrystus?

Ci, którzy zbierają podpisy na utworzenie dogmatu nadającego Maryji tytuł współodkupicielki.
Rafi napisał(a):
Odkrywać Maryję tylko jako skromną kobietę - tak aby nie
urazić "braci odłączonych"?

Masz jakiś uraz do "braci odłączonych"? :D Mój stosunek do Maryji nie ma z nimi nic wspólnego.
Rafi napisał(a):
Jeżeli ktos zaczyna wojować z kultem Matce Bożej - nie wróżę mu postępów.

Chyba nie muszę Ci mówić ile dla mnie warte są Twoje wróżby, skoro widzisz wojowanie tam gdzie go nie ma :wink:
Rafi napisał(a):
" Obrzydł mi kult Maryjny" - szatanowi tez obrzydł

Skąd wiesz - znacie się?
Moria napisał(a):
Ale warto nawiązać żywą relację z Matką Bożą - bo Ona jest wspaniała - pokorna, pełna Bożej miłości i mądrości i naprawde zależy Jej na każdym człowieku.

Dziękuję, wolę nawiązywać żywe relacje z ludźmi żyjącymi na Ziemi :wink:

Śr lip 13, 2005 12:56

Kolejne posty zawierające prywatne docinki będe usuwała, więc prosiłabym o opanowanie emocji...

Śr lip 13, 2005 12:58
"Obrzydł mi ten kult Maryi, zupełnie" - Twoje odczucia -Twoja sprawa. Nie zapominaj jednak:
- "Bo jeżeli to przedsiewzięcie czy ta działalność pochodzi od ludzi, rozwieje się. Lecz jeśli pochodzi od Boga, to nie tylko nie zdołacie zniszczyć tych ludzi, ale w końcu może się okazać, że chcecie walczyć z Bogiem" Dz.Ap. 5,38.
Kult Maryi, Matki Jezusa trwa nieprzerwanie od 2 tys. lat - nie rozwiał się, nikt go nie zniszczył - choć bardzo wielu chciało tego dokonać i wygrać z Bogiem......

Śr lip 13, 2005 15:39

Ten argument jest nic nie wart, bo i masoneria istnieje po kilku wiekach, i buddyzm ma się dobrze. Nie porównuję kultu maryjnego do masonerii, chciałem tylko pokazać jaki to jest "argument". Nie wmówisz mi, że w czasach pierwszego chrześcijaństwa kult ten wyglądał tak jak teraz, ani że apostołowie czcili Maryję. Nie chcę zwalczać kultu maryjnego (choć niektórzy przesadzają popadając w "mariofilię"), po prostu uważam go za coś zupełnie zbędnego, nie widzę potrzeby czczenia Maryji i modlenia się do niej, toteż tego nie robię, bo Bóg mi wystarcza w zupełności. Nie wciskajcie mi agresywnej postawy, bo jak na razie to nie ja Was straszę, tylko Wy mnie, że z Bogiem wojuję.

Śr lip 13, 2005 16:21

Zawsze pragnę ją czcić więcej, głębiej poznać i oddawać jej cześć. Ale robię tak mało...

Ten cytat daje naprawdę wiele do myślenia, pobudza do rozwoju.

http://zaduchem.info

Śr lip 13, 2005 22:11
Zawsze pragnę ją czcić więcej, głębiej poznać i oddawać jej cześć. Ale robię tak mało...

Ten cytat daje naprawdę wiele do myślenia, pobudza do rozwoju.

Otóż zależy kogo- bo dla niektórych może to być tylko mdły frazes i puste słowa.

Śr lip 13, 2005 23:11
- "Wszyscy oni trwali jednomyślnie na modlitwie wraz z niewiastami i z Maryją, matką Jezusa" Dz.Ap.1,14
"Kult Maryji"....przecież nikt nie modli się: "Maryjo Bogini nasza"..... we wszystkich modlitwach i wezwaniach, jakie znam, powtarza się:módl się za nami", "uproś nam Pani".
Apostołowie trwali z Nią na modlitwie, czemu nie przystoi nam, wspólnie zanosić modły do Boga?
Toż właśnie razem z Nią wznosimy do Boga Ojca, Syna Jego Jezusa, Ducha Świętego, prośby:"daj nam"...chleba, zdrowie, błogosławieństwo etc, "odpuść nam nasze winy" i dziękujemy za otrzymane dary.
Buddyzm nie odnosi się do Boga osobowego, ale nie neguje istnienia Boga. Wg buddyzmu człowiek winien doskonalić swoją osobowość, ofiarowywać, obdzielać innych dobrem:"czynić dobro" - powinnością chrześcijan jest także czynienie dobra....
Masoneria oficjalnie istnieje od 1717r....szatan - wróg, przeciwnik Boga, zawsze wyszukuje sobie narzędzia do czynienia dzieła zepsucia i tak będzie do końca świata. Kościoła nie przepomoże, ale jak mówił Jezus:pszenica wzrastać będzie wraz z kąkolem...przyjdą żeńce i oddzielą.
Nic Ci nie wciskam i nie straszę, pisałam, że to Twoja sprawa....ale trudno trochę zrozumieć, że modlitwa (jakby nie była) może budzić uczycie obrzydzenia :o

Cz lip 14, 2005 15:19

Incognito
- "Wszyscy oni trwali jednomyślnie na modlitwie wraz z niewiastami i z Maryją, matką Jezusa" Dz.Ap.1,14
"Kult Maryji"....przecież nikt nie modli się: "Maryjo Bogini nasza".....

Niemniej słowo "kult" jest jak najbardziej na miejscu i nawet Kościół go używa, toteż nie kombinuj.
Alus napisał(a):
Apostołowie trwali z Nią na modlitwie, czemu nie przystoi nam, wspólnie zanosić modły do Boga?

Trwali też w modlitwie z innymi niewiastami, więc akurat ta sytuacja niczego nie dowodzi. Ja nie pisałem, że wspólne zanoszenie próśb do Boga nie przystoi nam, więc po co mnie o to pytasz?
Alus napisał(a):
Nic Ci nie wciskam i nie straszę, pisałam, że to Twoja sprawa....ale trudno trochę zrozumieć, że modlitwa (jakby nie była) może budzić uczycie obrzydzenia :o

Najpierw zrozum, że modlitwa nie budzi we mnie obrzydzenia a potem przeczytaj jeszcze raz (lub kilka) mojego posta - mam nadzieję, że zrozumiesz o co mi chodziło, bo widzę że na razie masz z tym problem, a ja nie mam cierpliwości tłumaczyć dyskutatnom co napisałem, skoro pisałem jasno.

Cz lip 14, 2005 20:51
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 82 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona