Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 11, 2025 17:21

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
 Maria - temat zastępczy 
Autor Wiadomość

Post Maria - temat zastępczy
Zastanawiam się, czy ten temat przeżyje przejście przez moderację, bo w istocie jest dośc ostry choć dośc stary.
Pierwsi chrześciajnie modlili się tylko do Boga. Później zaczeto się modlić do Trójcy Świętej. Jeszcze później zaczęto się modlić do innych bytów: Marii i tzw. świętych (choć nikt nie wie czy zostali zbawieni, ale to inny temat). Myślę, że kult Marii jest wspierany przez KK z tego powodu, że tym kultem łatwo manipulować - tekstów źródłowych o kulcie Marii nie ma - w Biblii Jezus wręcz sie odcina od niej (Mateusz 12: "46 Gdy jeszcze przemawiał do tłumów, oto Jego Matka i bracia stanęli na dworze i chcieli z Nim mówić. 47 Ktoś rzekł do Niego: «Oto Twoja Matka i Twoi bracia stoją na dworze i chcą mówić z Tobą». 48 Lecz On odpowiedział temu, który Mu to oznajmił: «Któż jest moją matką i którzy są moimi braćmi?» 49 I wyciągnąwszy rękę ku swoim uczniom, rzekł: «Oto moja matka i moi bracia. 50 Bo kto pełni wolę Ojca mojego, który jest w niebie, ten Mi jest bratem, siostrą i matką). W Średniowieczu, kiedy kk najbardziej chyba odszedł od wiary przydatny był podmiot wiary w postaci Marii, którym można było manipulować tzn. dopisywać nowe historie, bo do Biblii więcej dopisać raczej się nie da, więc kk dopisywał historie i legendy o (nota bene) Bogu ducha winnej Marii. No i stąd mój wniosek, że kult Marii to po prostu wytwór swoistego public relations kk.

Pt kwi 07, 2006 0:07

Jezus i Maryja sa nierozdzielni. Poczatek publicznej dzialalnosci Jezusa (J2: 1-11 cud w Kanie Galilejskiej) Maryja jest obecna, malo tego, Maryja niejako przyspiesza "godzine Jezusa" - to na Jej prosbe "taki to poczatek znakow uczynil Jezus w Kanie Galilejskiej," ofiara na krzyzu - Maryja jest u stop Syna, Chrystus powierza jej rodzacy sie na krzyzu Kociol "Niewiasto, oto syn twoj" (J19: 25 - 27), w dzien Piecdziesiatnicy, kiedy Duch Swiety przypieczetowuje narodzenie sie Kosciola, Maryja jest w Wieczerniku razem z Apostolami. W Kanie Maryja zwraca sie jak Ta, ktora ma prawo tak mowic: "Wtedy Matka Jego powiedziała do sług: Zróbcie wszystko, cokolwiek wam powie" J2: 5, tak jak w Ksiedze Wyjscia: "Wtedy cały lud jednogłośnie powiedział: Uczynimy wszystko, co Pan nakazał" Wj 19: 8 i podobnie Wj 24: 3, 7
Jesli popatrzysz uwaznie w teksty sw. Lukasza i Jana i cofniesz sie do Starego Testamentu, zobaczysz, ze Maryja jest jak Jezus wypelnieniem Starego Testamentu. Maryja nie jest tu tylko matka Jezusa, ale jest corka Syjonu, nowa arka przymierza, (o ktorej mowi rowniez Apokalipsa wywolujaca radosna aklamacje Elzbiety w czasie nawiedzenia i blogoslawienstwo Lk 1: 41 - 45:
Cytuj:
Gdy Elżbieta usłyszała pozdrowienie Maryi, poruszyło się dzieciątko w jej łonie, a Duch Święty napełnił Elżbietę. Wydała ona okrzyk i powiedziała: Błogosławiona jesteś między niewiastami i błogosławiony jest owoc Twojego łona, A skądże mi to, że Matka mojego Pana przychodzi do mnie? Oto, skoro głos Twego pozdrowienia zabrzmiał w moich uszach, poruszyło się z radości dzieciątko w moim łonie. Błogosławiona jesteś, któraś uwierzyła, że spełnią się słowa powiedziane Ci od Pana

(uczucia identyczne jak w czasie przeprowadzania Arki Przymierza w 2 Sam 6: 2 - 15). Zauwaz, ze dzieciatko w lonie Elzbiety poruszylo sie (podskoczylo z radosci jak Dawid przed Arka Przymierza), a sama Elzbieta dzieki Duchowi Swietemu rozpoznaje prawdziwa tozsamosc Maryi nazywajac Ja "blogoslawiona miedzy niewiastami" jak np. Jud 13: 18
Cytuj:
A Ozjasz powiedział do niej:
Błogosławiona jesteś, córko, przez Boga Najwyższego,
spomiędzy wszystkich niewiast na ziemi,
i niech będzie błogosławiony Pan Bóg,
Stwórca nieba i ziemi,
który cię prowadził, abyś odcięła głowę
wodza naszych nieprzyjaciół.

Maryja dla Elzbiety jest "Matka Pana mojego". Nie jest to nic innego, jak uznanie Maryi za Krolowa Matke i Matke Boga.
To tylko kilka przykladow biblijnych, ale jest ich znacznie wiecej, np. Maryja staje sie oblubienica Ducha Swietego, ktory zstepuje na Nia w dniu zwiastowania (Lk 1: 26 - 38, itd... wiec Twoje zarzuty, "ze kult Marii to po prostu wytwór swoistego public relations kk." jest zupelnie bezpodstawny.

Pt kwi 07, 2006 1:48

Polecam - w tym kontekście - książeczkę Józefa Majewskiego "Teologia na rozdrożach" (Znak 2005), a konkretnie część III: Mariologia na rozdrożu :)

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Pt kwi 07, 2006 9:55
Zobacz profil WWW

Jan Paweł II
ENCYKLIKA REDEMPTORIS MATER
O błogosławionej Maryi Dziewicy
W życiu pielgrzymującego Kościoła
http://www.opoka.org.pl/biblioteka/W/WP ... ter_1.html

Pt kwi 07, 2006 10:32

Post Kult Maryi- niebezpieczny?
W necie znalazłam taki oto filmik:

htpp://www.bereanie.alleluja.pl/tekst.php?numer=26770