Jezus i Maryja sa nierozdzielni. Poczatek publicznej dzialalnosci Jezusa (J2: 1-11 cud w Kanie Galilejskiej) Maryja jest obecna, malo tego, Maryja niejako przyspiesza "godzine Jezusa" - to na Jej prosbe "taki to poczatek znakow uczynil Jezus w Kanie Galilejskiej," ofiara na krzyzu - Maryja jest u stop Syna, Chrystus powierza jej rodzacy sie na krzyzu Kociol "Niewiasto, oto syn twoj" (J19: 25 - 27), w dzien Piecdziesiatnicy, kiedy Duch Swiety przypieczetowuje narodzenie sie Kosciola, Maryja jest w Wieczerniku razem z Apostolami. W Kanie Maryja zwraca sie jak Ta, ktora ma prawo tak mowic: "Wtedy Matka Jego powiedziała do sług: Zróbcie wszystko, cokolwiek wam powie" J2: 5, tak jak w Ksiedze Wyjscia: "Wtedy cały lud jednogłośnie powiedział: Uczynimy wszystko, co Pan nakazał" Wj 19: 8 i podobnie Wj 24: 3, 7
Jesli popatrzysz uwaznie w teksty sw. Lukasza i Jana i cofniesz sie do Starego Testamentu, zobaczysz, ze Maryja jest jak Jezus wypelnieniem Starego Testamentu. Maryja nie jest tu tylko matka Jezusa, ale jest corka Syjonu, nowa arka przymierza, (o ktorej mowi rowniez Apokalipsa wywolujaca radosna aklamacje Elzbiety w czasie nawiedzenia i blogoslawienstwo Lk 1: 41 - 45:
Cytuj:
Gdy Elżbieta usłyszała pozdrowienie Maryi, poruszyło się dzieciątko w jej łonie, a Duch Święty napełnił Elżbietę. Wydała ona okrzyk i powiedziała: Błogosławiona jesteś między niewiastami i błogosławiony jest owoc Twojego łona, A skądże mi to, że Matka mojego Pana przychodzi do mnie? Oto, skoro głos Twego pozdrowienia zabrzmiał w moich uszach, poruszyło się z radości dzieciątko w moim łonie. Błogosławiona jesteś, któraś uwierzyła, że spełnią się słowa powiedziane Ci od Pana
(uczucia identyczne jak w czasie przeprowadzania Arki Przymierza w 2 Sam 6: 2 - 15). Zauwaz, ze dzieciatko w lonie Elzbiety poruszylo sie (podskoczylo z radosci jak Dawid przed Arka Przymierza), a sama Elzbieta dzieki Duchowi Swietemu rozpoznaje prawdziwa tozsamosc Maryi nazywajac Ja "blogoslawiona miedzy niewiastami" jak np. Jud 13: 18
Cytuj:
A Ozjasz powiedział do niej:
Błogosławiona jesteś, córko, przez Boga Najwyższego,
spomiędzy wszystkich niewiast na ziemi,
i niech będzie błogosławiony Pan Bóg,
Stwórca nieba i ziemi,
który cię prowadził, abyś odcięła głowę
wodza naszych nieprzyjaciół.
Maryja dla Elzbiety jest "Matka Pana mojego". Nie jest to nic innego, jak uznanie Maryi za Krolowa Matke i Matke Boga.
To tylko kilka przykladow biblijnych, ale jest ich znacznie wiecej, np. Maryja staje sie oblubienica Ducha Swietego, ktory zstepuje na Nia w dniu zwiastowania (Lk 1: 26 - 38, itd... wiec Twoje zarzuty, "ze kult Marii to po prostu wytwór swoistego public relations kk." jest zupelnie bezpodstawny.