Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 12, 2025 15:46

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2 ] 
 Kim była Elżbieta z Herkenrode? 
Autor Wiadomość

Post Kim była Elżbieta z Herkenrode?
to chyba najbardziej tajemnicza osoba, ja nie wiem nic po za datą jej śmierci czyli ok roku 1275 i że sama zadawała sobie cierpienia, może wy ją znacie?

pozdrawiam

Pn sie 01, 2005 18:42
Zobacz profil WWW

To ze stronki polskiej :
Cytuj:
Elżbieta, mniszka ze zgromadzenia cystersek w Herkenrode w pobliżu Liege, także zmagała się z niewidzialnymi istotami. Jak relacjonował około 1275 roku Filip, opat z Clairvaux, zakonnica przeważnie była pogrążona w transie, codziennie przeżywając całą historię Męki Pańskiej. Można by postawić diagnozę "rozdwojenie osobowości i masochizm" na podstawie opisu opata Filipa:

Chwytając się za szatę na piersiach prawą ręką, szarpała się w prawo, lewą - popychała w przeciwnym kierunku. Kiedy indziej znów, wyciągając ramię i groźnie wznosząc pięść, zadawała sobie gwałtowny cios w szczękę, tak iż całe ciało zdawało się od niego zataczać i słaniać. Albo też, mocno zaparłszy się w posadzkę nieruchomymi stopami, ciągnęła się z całej siły za włosy, póki nie uderzyła głową o ziemię.

I tyle strony polskie... znacznie więcej jest na stronach obcojęzycznych. Także data jej śmierci jest określana około - znalazłam daty : 1248-1304.
Sporo informacji o niej m.in. na stronie :
Trochę o Elżbiecie z Henkenrode po angielsku ;)

Jak ktoś przetłumaczy, to niech wklei :-D

N sie 27, 2006 9:19
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 2 ]