Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N lut 16, 2025 5:40

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Chłopak , poker , wiara 
Autor Wiadomość

Post Chłopak , poker , wiara
Cześć wszystkim!

Proszę o radę ....
Od 2 miesięcy jestem w związku z chłopakiem, który zawodowo zajmuję się grą w pokera. Jest to jego jedyne źródło utrzymania. Nie ma innej pracy i on twierdzi , że dobrze idzie z tego wyżyć. Od kiedy mi to powiedział chodzę niespokojna.

Jak coś takiego ma się do naszej religii?
Czy mogę mu ufać?

Podkreślę, że nasz związek chcemy budować na Bogu i zachować czystość przedmałżeńską.

So sty 25, 2025 4:43

Post Re: Chłopak , poker , wiara
A co ma poker do wiary? Gra uczciwie czy oszukuje?
Ale jeśli chcesz dowiedzieć się czegoś więcej, to idź na jakieś forum katolickie. Niniejsze forum jest zdominowane przez lewaków i wrogów Kościoła katolickiego.

So sty 25, 2025 9:20

Jednak poker to gra losowa z jakimś elementem taktycznym czyli jest hazardem. Hazard =zniewolenie. Zmienione szlaki mózgowe itd

Dodatkowo ktoś wygrywa A ktoś traci majątki. Czyli jakby przykłada się do tego rękę

Nie wiem co o tym myśleć

So sty 25, 2025 9:46

Idący napisał(a):
A co ma poker do wiary? Gra uczciwie czy oszukuje?
Ale jeśli chcesz dowiedzieć się czegoś więcej, to idź na jakieś forum katolickie. Niniejsze forum jest zdominowane przez lewaków i wrogów Kościoła katolickiego.

Idący, widzisz dziwny świat. Nie ma żadnych lewaków. Są prawacy i cała reszta. Zwykli ludzie.

So sty 25, 2025 9:50

xwam267 napisał(a):
Jednak poker to gra losowa z jakimś elementem taktycznym czyli jest hazardem. Hazard =zniewolenie. Zmienione szlaki mózgowe itd

Dodatkowo ktoś wygrywa A ktoś traci majątki. Czyli jakby przykłada się do tego rękę

Nie wiem co o tym myśleć

A przypowieść o wynagrodzeniu w winnicy? Już Pismo zatwierdza, że nie ma równości. Jeden musi sporo się napracować, drugi ma to samo bez większego wkładu pracy.

So sty 25, 2025 10:20

xwam267 napisał(a):
Od 2 miesięcy jestem w związku z chłopakiem, który zawodowo zajmuję się grą w pokera. Jest to jego jedyne źródło utrzymania. Nie ma innej pracy i on twierdzi , że dobrze idzie z tego wyżyć. Od kiedy mi to powiedział chodzę niespokojna.
Hazard powoduje uzależnienie, ale jak spojrzysz szerzej, to chyba każde "źródeł dochodu" je powoduje. Przykładowo, górnik z pokolenia na pokolenie jest uzależniony od pracy na kopalni. Jego mama, dziewczyna, żona, dzieci ... również chodzą niespokojne, podobnie jak marynarzy, polityków, kierowców, żołnierzy...
Dopóki strach będzie cię terroryzował, nie żyjesz, gdy się go wyzbędziesz, zaczniesz żyć.

So sty 25, 2025 10:39

xwam267 napisał(a):
Hazard =zniewolenie.
Często, tak. Jednak są ludzie traktujący grę, jako zawód. Albo, przynajmniej jedno ze źródeł dochodu.
Nie znałem żadnego pokerzysty. Ale znałem ludzi, którzy żyli z brydża. Jeździli na turniej po jakichś zagranicznych wiochach, i ogrywali prowincjuszy. Czy to uczciwie? Budzi wątpliwości, ale ogrywani, byli zadowoleni, że, grali i coś ugrali z przybyszami z daleka. Czuli się nobilitowani ich udziałem w ich turniejach. Podobnie bilardziści.
Sądzę, że jeśli gra w legalnym kasynie, to ok. Ale jeśli w nielegalnych, to prędzej, czy później, ktoś mu "przystawi nóż do szyi". Warto doradzić, aby się wycofał zawczasu, jeśli ma jeszcze taką możliwość. I zarobioną kasę ulokował w oficjalnym biznesie.

So sty 25, 2025 19:20

No niesamowite, Idący co za znajomość zagadnienia, błyskotliwe przemyślenia i jakże pouczająca odpowiedź. Czapki z głów panowie, a panie... no niech coś też zdejmą.

So sty 25, 2025 19:49

Traktowanie jako zawód. No tak tylko czy w normalnym zawodzie tak mocno stymulowany jest układ nagrody .... i czy tak często dopamina zalewa Ci mózg że receptorki się później down regulują .... To jest potężna dawka emocji.... nie wiem czy gdziekolwiek indziej doświadczalna

Zastanawiam się po prostu czy mózg nie znieczula się juz na ilość dopaminy wytwarzanej przy życiowych czynnościach ...i one przestaną cieszyć

So sty 25, 2025 20:38

Masz rację w tym, że jest to zagrożenie. I poważne. Jednak wydaje mi się, że niezupełnie jest to kwestia religijna.
Ale jeśli wyraźnie i stanowczo sprzeciwiasz się takiemu życiu, to on z szacunku do Ciebie z tego szybko zrezygnuje. Jeśli jednak jego miłością jest poker, hazard, to nie łudź się, że to ty kiedyś staniesz się dla niego kimś najważniejszym.
Jeśli na obecnym etapie nie potrafi się wyrzec z miłości do Ciebie tego, czego się najbardziej obawiasz, to lepiej powoli zacznij się odsuwać. I uczciwie powiedz, że kochasz go, ale się boisz hazardu. Że poczekasz, aż dokona ostatecznego wyboru. Że będziesz czekać, bo masz nadzieję i wierzysz w niego.

So sty 25, 2025 21:53

Tylko że to koło 13 lat takiej gry. Myślę że ciężko rzucić coś takiego i zacząć wszystko od nowa bez doświadczenia zawodowego

Utwierdzam się
a czy kwestia religijna ....jednak kiedy on wygrywa ktoś może być na dnie. Czyli czerpanie korzyści ze słabszej jednostki

So sty 25, 2025 22:38

xwam267 napisał(a):

Nie wiem co o tym myśleć

Łożenie na utrzymanie ludzi zawodowo zajmujących się religią, to też forma hazardu, tylko rezultat tego zakładu jest nieweryfikowalny za życia.

N sty 26, 2025 7:23

xwam267 napisał(a):
Tylko że to koło 13 lat takiej gry. Myślę że ciężko rzucić coś takiego i zacząć wszystko od nowa bez doświadczenia zawodowego
Z pewnością, tak. Ale lepiej wrzód przeciąć i zdezynfekować, wcześniej, niż hodować do pęknięcia i narażać się na zakażenie, sepsę.

xwam267 napisał(a):
kwestia religijna ....jednak kiedy on wygrywa ktoś może być na dnie. Czyli czerpanie korzyści ze słabszej jednostki
Twoje obawy etyczne i moralne są w pełni uzasadnione i słuszne. Jeśli gra i ogrywa uzależnionych, to problem wielki. Bo rzeczywiście krzywdzi. Jeśli na dodatek wykorzystuje to, że ktoś nie potrafi, ale to robi, to jest to świństwem. I grzechem.
Ale jeśli w oficjalnym kasynie, to tylko nieco uszczupla dochód kasyna.

Czasem trzeba sprawę postawić ostro. Udać się do poradni psychologicznej. Jeśli uważasz, że to już nałóg to konieczne leczenie. Ze wsparciem fachowców.
,Chyba są jakieś telefony zaufania, które pomogą, doradzą. Wpisałem tę kwestię w przeglądarkę i wyrzuciło:
Gdzie mogę znaleźć pomoc dla hazardzisty?
Telefony zaufania
800 199 990Ogólnopolski Telefon Zaufania Uzależnienia. ...
22 823 65 31Telefon Zaufania Uzależnień Stowarzyszenia MONAR. ...
800 120 289Infolinia Stowarzyszenia KARAN. ...
801 889 880Telefon zaufania dla osób cierpiących z powodu uzależnień behawioralnych i ich bliskich. ...
801 140 068Pomarańczowa Linia.
Spróbuj.

N sty 26, 2025 12:35

xwam267 napisał(a):
Cześć wszystkim!
Od kiedy mi to powiedział chodzę niespokojna.
.

Już Twój niepokój jest sygnałem, że coś jest nie w porządku.

george45 napisał(a):
/quote] Hazard powoduje uzależnienie, ale jak spojrzysz szerzej, to chyba każde "źródeł dochodu" je powoduje. Przykładowo, górnik z pokolenia na pokolenie jest uzależniony od pracy na kopalni. Jego mama, dziewczyna, żona, dzieci ... również chodzą niespokojne, podobnie jak marynarzy, polityków, kierowców, żołnierzy...
Dopóki strach będzie cię terroryzował, nie żyjesz, gdy się go wyzbędziesz, zaczniesz żyć.

Jest jednak spora różnica między grą, a pracą w kopalni. Strach minie, gdy wyschnie jego źródło.

Pn sty 27, 2025 17:23

xwam267 napisał(a):

Utwierdzam się
a czy kwestia religijna ....jednak kiedy on wygrywa ktoś może być na dnie. Czyli czerpanie korzyści ze słabszej jednostki

Tłumaczysz uzależnionego. To wygląda na przyszłe współuzależnienie, które na pewno nastąpi, gdy go poślubisz.

Cz sty 30, 2025 21:06
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona