Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr lis 05, 2025 7:39

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
 Małżeństwo mieszane on-niechrześcijanin ona -katoliczka 
Autor Wiadomość
Post Re: Małżeństwo mieszane on-niechrześcijanin ona -katoliczka
Czy nacisk rodziny, otoczenia nie ogranicza wolności?

Pt maja 13, 2011 18:49

Droga "szukam" ja też byłam w podobnej sytuacji. W moim przypadku się nie udało. Jestem za to głęboko przekonana, że możliwe jest szczęśliwe mieszane małżeństwo. Pamiętać, tylko trzeba, że taką decyzją należy bardzo dobrze przemyśleć i najlepiej nie podejmować jej szybko. Trzeba dużo rozmawiać o tym i to szczerze. Nie tylko z Twoim wybranym, ale także z rodzicami i rodziną. I nie zostawiać nawet małych problemów teraz, bo potem może być za późno na ich rozwiązanie. Życzę powodzenia.:)

Pt maja 13, 2011 18:56

Mój narzeczony jest sikhem http://pl.wikipedia.org/wiki/Sikhizm.
Nie miał okazji obserwować mnie w moim środowisku czyli w Polsce.Rozmawiałam z nim wielokrotnie na temat religii , wiary, że jest dla mnie ważna itd. Zaakceptował to bez problemów, jednak mieszkaliśmy w innym kraju i miałam ograniczony dostęp do Kościoła.Sam stwierdził, że raz możemy iść do kościoła raz do świątyni, nie widzi w tym żadnego problemu.
Ufam mu jednak, wiem, że czasami ludzie przed ślubem próbują grać, żeby zaimponować drugiej osobie. Niekoniecznie mają złe zamiary, a po wychodzi wszystko.
Malka pobraliście się ? Możesz napisać coś więcej ?

Pt maja 13, 2011 19:37

No nie. Właśnie nie bardzo możecie "raz iśc do kościoła, raz iśc do świątyni". Małżeństwo mieszane nie zwalnia katolika z obowiązku uczestnictwa w Mszy św. niedzielnej...

Pt maja 13, 2011 20:12
Zobacz profil WWW

Nie pobraliśmy się. Rozstaliśmy się. Nie mogliśmy stworzyć rodziny zgodnie z wiarą każdego z nas.
Nie wiem co mogę napisać więcej. Może masz jakieś konkretne pytanie.
Ja wierzę, że my wszyscy katolicy, muzułmanie, buddyści jesteśmy dziećmi tego samego, jednego i wspaniałego Ojca. Zresztą każdy chrześcijanin codziennie modli się słowami modlitwy "Ojcze nasz".
Co więcej Bóg kocha wszystkich. Tylko w to wierzyć musi też druga strona.
Bo jeśli zagłębić się w problem rzeczywisty, to problemem nie jest religia, lecz wiara.

Pt maja 13, 2011 21:09

Ale to chyba nie do końca jest tak... tzn. chyba wiara w to, że jesteśmy dziecmi jednego Boga, nie do końca implikuje to, że można z kimś odmiennym szczęśliwie przeżyc życie. Dziecmi tego samego Boga, równie przez niego kochanymi, są też ludzie, których obawiamy się bodaj spotkac, a co dopiero zycie z nimi dzielic...

Małżenstwo oprócz tego, że jest rzeczywistością Boża, sakramentalną (dla ochrzczonych rzecz jasna), jest też po prostu pewną formą wspólnego życia, i nie da się lekceważyc argumentów czysto ludzkich. A w kazdym razie trzeba miec świadomośc, że w takiej sytuacji trzeba z definicji włożyc w związek dużo więcej pracy i dużo więcej... ofiary z samego siebie. To bywa piękne, ale potrafi tez złamac.

Pt maja 13, 2011 21:25
Zobacz profil WWW

Szukam.
Nie ma zadnej zlotej recepty na związek jakiejkowliek pary .Piszesz ze partner nie poznal cie w twoim codziennym zyciu,wiec w pelni nie wiesz jak bedzie w przyszlosci,Nie znasz jego reakcji.Sadze ze odpowiedz znajdziesz sama.Ty wiesz najlepiej czy on bedac sikhem przebywa w bardzo poboznych srodowisku,jak on sam podchodzi do swojej wiary,jak chce wychowywac dzieci,czy bedziecie mieszkac w Polsce czy zagranica i wiele innych.Przede wszystkim rozmowy.Nie wiem dlaczego ludzie tak bardzo boja sie rozmawiac o Bogu.Wiesz dlaczego jest tyle tragedii z muzulmanami?Dlatego ze kobiety mysla po katolicku.Wierza ze muzulmanin bedzie wierzyl "od czasu do czasu",ze bedzie dostosowywal religię do siebie jak produkt ktory jak chcesz wezmiesz z polki,a jak przestanie pasowac-odlozysz.Sikhowie podobno dosc powanie podchodza do tych tematow,ale nie chce tu pisac jakis blednych opini,sama najlepiej wiesz.
Piekne frazesy "Jest jeden Bog","Wszyscy wierzymy w tego samego Boga","Dzieci beda poznawac od malego obie religie","Jestem tolerancyjny,a"-nie sprawdzaja sie same sobie w .W tym, potrzebna jest gleboka dojrzala milosc,l poszanowanie i praca nad soba oraz nad wspolnym dobrem.Sa pary ktore potrafia to osiagnac ,jak wiele innych,nie udnych.Oczywiscie,przed malzenstwem wszystko wydaje sie piekne i musisz byc tego swiadoma,ze kazdy z nas troszkę udaje,stara sie pokazac od lepszej strony.Mysle ze nie uzyskasz na forum odpowiedzi.Skup sie na ukochanym,poznawaj go uczciwie,staraj sie dostrzegac nie piękną otoczke i czar,i przede wszystkim rozmawiaj,poznawaj jego wiare,zasady,dyskutuj.To tez pomaga i daje poznanie.

Wt maja 31, 2011 11:07
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2