Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr lis 05, 2025 11:03

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
 Imię dla dziecka 
Autor Wiadomość

Post Imię dla dziecka
Czy nadając imiona swoim nowonarodzonym dzieciom wybieracie imiona typowo chrześcijanskie, biblijne ? Czy wybór imienia ma dla Was znaczenie jako deklaracja Waszej wiary? Dla mnie takie jednoznacznie brzmiące imiona to np. Maria Faustyna, Tobiasz, Samuel czy Eliasz. Te ostatnie występują w znanych mi rodzinach protestanckich, w których zresztą pojawiają się głównie imiona tego typu. Czy macie swoje propozycje imion tego rodzaju? Nie ukrywam, że poza poznaniem Waszej opinii mam też nadzieję na podpowiedzi w temacie :)

Wt maja 22, 2007 17:01

Imiona biblijne moze i maja swoj urok ale skora mi cierpnie jak slysze na korytarzu szkolnym- faustyno!Juz zupelnie nie wyobrazam sobie biegajacego malego Eliasza:)Pomyslmy troche o dzieciach zanim uraczymy ich takim imieniem.Efekt moze byc podobny jak przy pojawiajacyh sie kiedys lawinowo:Isaurach

Wt maja 22, 2007 17:06

Post Imię dla dziecka
Tu gdzie mieszkam istnieje spora wspólnota protestancka i mały Eliaszek nikogo nie razi, a raczej wzbudza sympatię :) Zresztą w tych rodzinach dba się bardzo o wychowanie dzieci-ogólne i religijne, co widac na codzień. Natomiast bardziej mnie martwi fakt, że w rodzinach katolickich nadaje się imiona typu Kevin czy Vanessa. Abstrahując od "urody" tych imion (bo o gustach się podobno nie dyskutuje) zastanawiam się po prostu, czy wybierając imię dla swojego dziecka kierujecie się fascynacją jakimś świętym czy postacią biblijną? Weźmy np.modne obecnie imiona Klara i Franciszek. Czy wybiera się je bo są ładne i modne, czy dla ich świętych patronów, aby byli w przyszłości wzorem do naśladowania a zarazem opiekowali się swoimi małymi imiennikami?

Śr maja 23, 2007 7:38
Moderator

My wybraliśmy imiona Franciszek i Weronika :) Franciszek z sympatii do Św. Franciszka, a Weronika z racji symboliki tego imienia.

Cóż, oba te imiona bardzo nam się podobają. Mają też wiele fajnych zdrobnień :) Zatem, właściwie wszystkie względy za tym przemówiły.
Zobaczymy czy nie przestaną nam się podobać ;)

Pozdrawiam.

Szło by się długo
Gdyby nie to szkło, to by się szło... ♪

Śr maja 23, 2007 7:47
Ja myślę, ze święci nie są malostkowi i swięta Klara moze opiekowac się dzieckiem albo dorosłym nawet gdy ta osoba ma inne imię...

Nigdy nie nadałabym dziecku imienia ze Starego Testamentu- chyba, ze takiego uzywanego obecnie np. Dawid...

To, ze u was w okolicy sa takie dzieci to nic nie znaczy- dziecko moze się wyprowadzic jak dorosnie i bedzie się czulo smiesznie...Ja szczerze mówiac zmieniłabym sobie takie imię...

Wybierając imię trzeba zachowac zdrowy rozsądek- dziecko jak dorosnie samo wybierze sobie droge zycia i wzór do nasladowania, nie mozna mu tego narzucać...

Gdyby wszyscy wybierali "święte" imiona to nie byloby na przykład błogosławionej Karoliny- bo rodzice nie nadali by jej imienia bez patronki...

Śr maja 23, 2007 9:19

Starotestamentalne imię dałbym na drugie imię... Chociaż mnie osobiœcie bardzo się podobajš. Z drugiej strony podobają mi się imiona słowiańskie.

Nie uważam żeby imiona biblijne były bardziej ekstrawaganckie od Kewinów czy Denisów (pomijając Ariela).

Wybierajšc imię kierowałbym się nie tylko "urodš" imienia, ale i konkretnš postaciš która jš nosiła.

Weźmy na przykład Józefa: ale który jest patronem dziecka: mąż Maryi czy syn Jakuba. Albo Jakub: syn Izaaka, syn Zebedeusza czy Alfeusza?

Też mam imię, które w kalendarzu występuje conajmniej 11 razy. Musiałem sam sobie wybrać patrona.

Najbardziej podoba mi się że ze znaczenia moich imion można wyprowadzić moje "indiańskie" imię: nazywałbym się "Czuwajšca skała"

Moje typy:
Benedykt
Przemysław
Sławomir
Józef (Zeflik)
Stanisław

Śr maja 23, 2007 10:12

Zdecydowanie przy wyborze nimion dla naszych synków kieowaliśmy się też tym, aby mieli patronów. Zostali nimi oczywiści patroni, którzy nam się podobali, czy się spodobają dzieciom - zobaczymy :-D

Osobiście Eliasz mi się strasznie podoba, jednak w Polsce bym tak nie dał na imię.
Denisy i Keviny pominę milczeniem.
Benedykt też mi się podoba, ale już Benek, Benio - średnio. Zobaczymy jednka jak by był trzeci syn.

Na razie mam Karola Joachima i Szymona Franciszka (Karol od Karola de Faucoud, nie Wojtyły).

Pozdrawiam!

Śr maja 23, 2007 10:27
Nie lubi.ę zbyt ekstrawaganckich imion. Mam w pobliżu takie dwa biedne dzieciaczki o imionach Amadeusz i Euzebiusz. Ciarki mnie przechodza gdy mama woła ich z okna na obiad "Deuszku!! Zebiuszku!! Obiad!!!" Wrrrrrrrr

Same imiona sa fajne, ale zdrobnienia fatalne.
Tym też powinno się kierować nadając dziecku imię - zdrobnieniami. Chyba, ze ktoś nie będzie zdrobnień używał, ale osobiście nie wyobrażam sobie by do 3-4 latka mówić "Amadeuszu mój kochany".

Tak jak poprzednicy imiona w stylu Kevin, Isaura itp. pominę milczeniem...

Śr maja 23, 2007 10:53

Śr maja 23, 2007 16:19
My dla naszej córaczki wybralismy imię Laura (bł.Laura Vicunia). Gdy Laura jeszcze była w moim brzuszku a my nie znaliśmy jeszcze płci dziecka (miała 3 m-ce) wzięliśmy książkę "święci na każdy dzień" z Zywotami świętych i kartkowaliśmy czytaliśmy i słuchaliśmy podpowiedzi Duchaśw. I wybraliśmy tylko jedno imię: Laura (dla chłopca nie potrafiliśmy nic znależć. I kiedy okazało się że urodziliśmy dziewczynkę (I to jeszce przyszła w dzień święta swojej patronki) byliśmy zdumieni i zarazem szczęśliwi. Myślę że bł.Laura czuwa nad swoją mał ą podopieczną.Na drugie daliśmy Maria bo bardzo jesteśmy związani z Niepokalaną i obiecaliśmy jej że wszystkie nasze dzieci-dziewczynki będa miały na drugie Maria, a św.Józefowi (bardzo sięopiekuje naszą rodziną0 że chłopcy Józef otrzymają na drugie.
Na pewno będziesz wiedziała jak natrafisz na to właśnie imię na to jedyne dla twojego dziecka. :razz:

Cz maja 24, 2007 17:42

Myślę, że którykolwiek z Ewangelistów to bardzo dobry pomysł. Mi się najbardziej podoba Mateusz. Z innych imion biblijnych świetny jest Zachariasz, ale już trochę zbyt nietypowy.

Nie popieram nadawania dwojga imion, bo to tylko kłopot przy wypełnianiu różnych formularzy i pism urzędowych, których w naszym kraju nie brakuje...

Moje blogi: Świat Czytników, VrooBlog, Blog Biblijny (zawieszony). Moje strony: porównywarka polskich e-booków

Cz maja 24, 2007 22:32
ja mam dwa imiona Magdalena Maria, a panieńskie nazwisko tez miałam bardzo długie i nigdy nie widziałam w tym problemu (jeżeli chodzi o wypełnianie pism itp) raczej byłam dumna i szczęśliwa że mam dwie patronki :-)

Cz maja 24, 2007 22:51
Moderator

Szło by się długo
Gdyby nie to szkło, to by się szło... ♪

Pt maja 25, 2007 7:13

Nie popieram nadawania dwojga imion...

Ale Maria Magdalena nie oznacza wcale, że to dwa imona.
Istnieją bowiem imiona:
- Maria
- Magdalena
- Maria Magdalena

Jest to imię dwuczłonowe, podobnie jak jednym imieniem jest Franciszek Ksawery, Jan Kanty, Jan Chryzostom czy Jan Nepomucen :)

Pt maja 25, 2007 9:11
Vroobelek napisał(a):
Nie popieram nadawania dwojga imion...

Ale Maria Magdalena nie oznacza wcale, że to dwa imona.
Istnieją bowiem imiona:
- Maria
- Magdalena
- Maria Magdalena

Jest to imię dwuczłonowe, podobnie jak jednym imieniem jest Franciszek Ksawery, Jan Kanty, Jan Chryzostom czy Jan Nepomucen :)

ale ja mam na imie Magdalena Maria a nie Maria Magdalena, i to są dwa imiona (chyba lepiej o tym wiem, nieprawdaz) :-)

Pt maja 25, 2007 10:41
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona