Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz lis 06, 2025 0:32

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
 Czy kobieta jest bardziej pobożna od mężczyzny? 
Autor Wiadomość

Post Czy kobieta jest bardziej pobożna od mężczyzny?
Czy kobieta jest bardziej pobożna od mężczyzny? Jeśli tak to dlaczego?
Patrząc po Kościołach na Mszy św. jest wiecej kobiet niż mężczyzn . Dalczego?

Cz paź 26, 2006 17:51
Hmmmm.......może to wynika z tego, że utarło się, że mężczyzna ma pracować i zarabiać na rodzinę i dlatego nie ma mężczyzn na Mszach w ciągu tygodnia.

Cz paź 26, 2006 17:57

A moim zdaniem to wynika z tego, ze dla sporej ilosci mlodych mezczyzn szczegolnie, wiara jest swojego rodzaju slaboscia..Jest poddaniem komus calego swojego zycia, biernym przyjmowaniem tego co daje Bog. Mysle ze mezczyzni lubia czuc ze wszystko zalezy od nich, ze to oni sa sami dla siebie Panami, lubia walczyc, sterowac swoim losem..Z czasem dojrzewaja, wyciszaja sie i chyba wtedy to sie zmienia..

Cz paź 26, 2006 18:35

a tak na poważnie, to nie zauważyłem takiej prawidłowości
może nie zwrócilem uwagi...
ale sprawdzę to :)

Cz paź 26, 2006 18:57

No ale starsze kobiety mają mężów którzy juz nie pracują są na emeryturze. Jest to bardzo zastanawiające sie

Cz paź 26, 2006 20:35

Post Re: Czy kobieta jest bardziej pobożna od mężczyzny?
roccoxl napisał(a):
Czy kobieta jest bardziej pobożna od mężczyzny? Jeśli tak to dlaczego?

Pytanie z cyklu: czy mojsza prawda jest bardziej prawdziwa niż twojsza :?: :D

Faktycznie. W kościołach - gdy chodzi o ludzi starszych - dominują panie. Ja wiązałbym to z faktem, że kobiety są bardizej długowieczne, więc statystycznie po prostu więcej z nich dożywa okresu, gdy często chodzą do kościoła.

Natomiast mówiąc o ludziach w moim wieku - nie widzę specjalnej różnicy w przedstawicielach jednej lub drugiej płci w kościele.

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Cz paź 26, 2006 21:00
Zobacz profil WWW
W porannej Mszy w ciągu tygodnia na kilka pań starszych jest czasem 1 pan starszy, czasami jest on księdzem ale nie koniecznie starszym :lol: w czasie nabożeństwa różańcowego na tłum kobiet widziałam paru (liczba zmiennna) panów, którzy przyszli z dziećmi i mówiąc szczerze też nie wiem dlaczego tak jest, nic by się nie stało jakby przyszli małżonkowie razem z dzieckiem/dziećmi na różaniec albo babcia z dziadkiem i wnuczką/wnuczkami, nawet po to tylko by dać dziecku przykład, pokazać, że wiara wśród małożonków jest wspólna a nie oddzielna.

Cz paź 26, 2006 21:28

No ja jestem mężatką od 4 miesięcy i jak na razie mój mąż był ze mną w kościele jakieś 5 razy... Jak widać po ślubie nie tylko przestał się starać wobec mnie, ale również wobec Boga (przed ślubem to wyglądało inaczej)

Pt paź 27, 2006 6:58

Facetów jest w KK mniej, bo wymagania moralne, jakie stawia KK są dla facetów o wiele trudniejsze do zachowania niż dla kobiet. Mam na myśli tę brudną i grzeszną stonę męskości :D [/url]

Pt paź 27, 2006 8:18

Post Re: Czy kobieta jest bardziej pobożna od mężczyzny?
roccoxl napisał(a):
Czy kobieta jest bardziej pobożna od mężczyzny?

A co to znaczy "pobożna"? Czy to, że chodzi do kościoła?
Jakie to ma znaczenie, skoro większośc świętych to mężczyźni?

Pt paź 27, 2006 8:58

Kobieta pobożna jest traktowana jako "zjawisko naturalne", natomiast pobożny mężczyzna robi wrażenie. Może dlatego więcej świętych mężów niż niewiast.

Pt paź 27, 2006 9:26

Jestem ciekawy co by na ten temat napisał psycholog

Pt paź 27, 2006 9:30

To zależy czy byłby to pan psycholog czy pani psycholog...

Pt paź 27, 2006 9:46
Słyszałam taką opinę (chyba psychologa), że kobietom łatwiej jest kochać Jezusa-mężczyznę.

A że w Kościołach więcej jest kobiet niż mężczyzn to fakt. Kedyś nawet czytałam jakiś raport, gdzie mówiono że ok. 60% praktykujących katolików to kobiety. Z tym, że chyba róznie się to rozkłada w róznych grupach wiekowych. Wśród starszych ludzi zdecydowanie dominuja kobiety. Wśród młodych raczej nie widać takich róznic, choć róznego rodzaju duszpasterstwa akademickie, schole itp. ciągle narzekają na brak mężczyzn w swoich szeregach.

Pt paź 27, 2006 9:58

Trzeba przyznać takze ze wielu chłopców jest przy ołtarzu ( ministranci i lektorzy) wiec dlatego moze ich nie widac w ławkach. Jakos w listopadzi jest liczenie wiernych prawda? Wtedy sie przekonamy jak sie mają te statystyki.

Pt paź 27, 2006 10:14
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona