Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz lis 06, 2025 13:52

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1251 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71 ... 84  Następna strona
 NPR a antykoncepcja 
Autor Wiadomość
Aha to ze strony http://milosc-milosc.sercanie.opoka.org.pl/p1_3ea.htm#e1

Śr sie 29, 2007 16:30

Czy fizjologia kobiety jest czymś złym, lub choćby podejrzanym? Czy nie jest dziełem Boga, jak cały człowiek?

Skoro ksiądz jest autorem strony uwzględniającej obserwację śluzu i inne szczegółowe wiadomości nt. cyklu i współżycia - to jak zainteresowana miałaby zadać pytanie? A ksiądz - zająć w tej sprawie stanowisko?

Ale w kwestii "fizjologizacji" małżeństwa - przyznaję Ci trochę racji. Małżeństwa nprowe (te unkające), zamiast współżyć wtedy, gdy mają taką potrzebę i możliwość, współżyją wtedy, gdy śluz i temperatura pozwolą, co czasem pokrywa się z potrzebą lub/i sposbnością, a czasem nie..

Na marginesie - ta strona jest k o s z m a r n a... ciężko mi tam coś znaleźć i paskudnie mi się czyta ten rozedrgany (nie tylko graficznie), wykolorowany tekst.

Nie cierpię określenia "mężulek" :zniesmaczony:

Śr sie 29, 2007 18:48

Nie wiem, ale szczerze mówiąc niesmaczne jest dla mnie korespondowanie z księdzem o okresach, sluzach i zadowolaniu mężulka- ciekawe czy mężulek wie, że nad jego zadowalaniem pracuje również ksiądz??

A ja nie widzę nic niesmacznego, ponieważ powinno sięwłaśnie rozmawiać z ludźmi, któzy są zaufani albo/lub są autorytetami, więc w tym przypadku: trenerzy NPRu (jeśli chodzi o NPR), księża (jeśli chodzi o grzech), forum (jeśli chodzi o ogólne porady).
Post tamtej osoby jest bardziej natury grzechu i zła niż fizjologii.

Śr sie 29, 2007 20:41
Zobacz profil WWW

Ciekawy artykuł dotyczący antykoncepcji hormonalnej, polecam zapoznanie się:
http://www.naszdziennik.pl/index.php?ty ... d=my11.txt

So lis 03, 2007 18:22

Cytuj:
Odróżnić należy podawanie środków antykoncepcyjnych jako leku. W tym przypadku należy uczciwie poinformować kobietę, że w czasie leczenia nie powinna współżyć, chyba że systematycznie prowadzi samoobserwację cyklu miesiączkowego za pomocą naturalnych metod rozpoznawania płodności.

Lawl, dlaczego niby? Czyli stosuje hormony dla leczenia jakiegoś schorzenia, ale nie może współżyć dopóki i tak nie przejdzie na NPR. XD

A co do reszty artykułu to - zief, opiszę go chyba ulubionym słowem autorki - manipulacja. Dobre na sen.

So lis 03, 2007 18:41

Odróżnić należy podawanie środków antykoncepcyjnych jako leku. W tym przypadku należy uczciwie poinformować kobietę, że w czasie leczenia nie powinna współżyć, chyba że systematycznie prowadzi samoobserwację cyklu miesiączkowego za pomocą naturalnych metod rozpoznawania płodności.
A mnie interesuje, po co obserwować cykle w czasie, kiedy stosuje sie środki antykoncepcyjne (podane w celu leczenia), które przecież te cykle znoszą...
W końcu skoro nie ma owulacji, to nie ma też objawów do obserwowania...
No chyba, że w tym przypadku samo stosowanie npr nobilituje ;)

So lis 03, 2007 18:48

Na razie tylko to przejrzałem, ale dzięki za artykuł :).

Zwróciłem uwagę na:

Cytuj:
Tymczasem wszystkie hormonalne środki tzw. antykoncepcyjne posiadają w swojej istocie wszystkie mechanizmy działania jednocześnie: hamowanie owulacji (niecałkowite); zagęszczenie śluzu szyjkowego (niecałkowite); zwolnienie perystaltyki jajowodów; działanie wczesnoporonne: hamowanie zagnieżdżenia poczętego dziecka (zarodka) w wyniku zmian zanikowych endometrium (niewydolność wydzielnicza i zwłóknienie błony śluzowej macicy)

So lis 03, 2007 18:50
Zobacz profil WWW

jumik: no i to jest właśnie ta manipulacja o której mówiłem, a której dopuszcza się pani "doktor". :)

Do śmieci z takimi artykułami.

So lis 03, 2007 19:32

jumik: no i to jest właśnie ta manipulacja o której mówiłem, a której dopuszcza się pani "doktor". :)

A dlaczego to miałaby być manipulacja? Nie jestem znawcą antykoncepcji hormonalnej, ale z tego co wiem to są (i do tych typów się ograniczają) dwu lub jednoskadnikowe. Jeżeli więc każdy z tych dwóch składników miałby skutek w "zmianach zanikowych endometrium", to z pewnością byłoby to prawdziwe stwierdzenie. Twierdzisz, że nie mają te składniki takiego wpływu na endometrium?

So lis 03, 2007 19:43
Zobacz profil WWW

Jeżeli na co dzień manipuluje się kobietami w gabinetach ginekologicznych przekazując im wiedzę "nie do końca pełną" na temat ak hormonalnej,
to mnie akurat manipulacja w tę drugą stronę - uświadamiająca o wszelkich zagrożeniach oraz o tym, że dla wielu lekarzy czy firm farmaceutycznych kobieta jest narzędziem do zbijania kasy - zupełnie nie przeszkadza, a jedynie utwierdza w przekonaniu, że dokonałam dobrego wyboru stosując natural. met. obj. term. - z dużą skutecznością i bez wymienionych czy potencjalnych skutków ubocznych. :)

So lis 03, 2007 19:57

A dlaczego to miałaby być manipulacja? Nie jestem znawcą antykoncepcji hormonalnej, ale z tego co wiem to są (i do tych typów się ograniczają) dwu lub jednoskadnikowe. Jeżeli więc każdy z tych dwóch składników miałby skutek w "zmianach zanikowych endometrium", to z pewnością byłoby to prawdziwe stwierdzenie. Twierdzisz, że nie mają te składniki takiego wpływu na endometrium?

Dlaczego? Ano dlatego, że ta paniusia pisze, iż WSZYSTKIE środki hormonalne są wczesnoporonne. A środków wczesnoporonnych tak naprawdę w Polsce legalnie sprzedawać nie można. Więc w aptekach ich nie znajdziesz.

Cytuj:
to mnie akurat manipulacja w tę drugą stronę - uświadamiająca o wszelkich zagrożeniach oraz o tym, że dla wielu lekarzy czy firm farmaceutycznych kobieta jest narzędziem do zbijania kasy

Zaskarż producentów APAPu bo to działa dokładnie tak samo. I witaminy C.

Cytuj:
dokonałam dobrego wyboru stosując natural. met. obj. term. - z dużą skutecznością i bez wymienionych czy potencjalnych skutków ubocznych.

Było pisane, że NPR też ma skutki uboczne. I nie oszukujmy się wzajemnie, że nie ma.

So lis 03, 2007 20:22

Mroczny pasażerze, tak się składa, że antykoncepcja hormonalna ma za zadanie zmniejszyć prawdopodobieństwo owulacji, oraz ograniczyć pogrubianie się endometrium, "na wypadek" zapłodnienia. W przypadku, gdy do zapłodnienia dochodzi, endometrium (błona śluzowa macicy) nie jest na tyle grube, żeby zarodek mógł się zagnieździć, w skutek czego do implantacji nie dochodzi. Takie działanie (uniemożliwiające implantację) nazywamy antynidacyjnym. Zdecydowana większość (jeśli nie wszystkie) dostępnych na polskim rynku tabletek antykoncepcyjnych jest dodatkowo "ulepszona" o działanie antynidacyjne (pewniejsze "zabezpieczenie").

So lis 03, 2007 20:48

Poza tym - środkiem wczesnoporonnym prócz wymienionych tabletek (w przypadku zapłodnienia), jest jeszcze spirala wewnątrzmaciczna. W aptece można też kupić tabletki "po" - uniemożliwiające implantację, czyli wczesnoporonne. Z nazwy nie wymienię, ale chyba wszyscy wiemy, o co chodzi.

So lis 03, 2007 20:51

No i widzisz, wszystko się teraz sprowadza do tego, czy plemniczek + jajeczko to już dziecko. Dla jednych tak dla innych nie. Dla mnie np. nie, a więc tabletki działania wczesnoporonnego nie mają. Bo jak dla mnie to o wcześniejszym poronieniu można mówić minimum miesiąc od zapłodnienia. Ale nie 72h, bez przesady.

Tak jak pisałem - wczesnoporonne jest RU, ale nie Postinor, Yasmin czy inne Novynette.

So lis 03, 2007 20:59

I trzeci post jeden pod drugim, przepraszam, ale nie mogłam się powstrzymać, gdy zobaczyłam brednie o skutkach ubocznych NPR! :o :o :o

MP, czy możesz mi łaskawie wyłożyć owe skutki uboczne? Stosuję NPR i jak dotąd nie zauważam ŻADNYCH skutków ubocznych. Nie rozumiem, jak miałyby one wyglądać? Od mierzenia temperatury i obserwacji śluzu mają mi wyrosnąć włosy na lewej kostce? Nie. To pigułki anty mają tysiąc sto pięćdziesiąt dwa typy skutków ubocznych (ironia, wyolbrzymienie - gdybyś nie zauważył ;) ):
tkliwość piersi
ból i wydzielina z brodawki sutkowej
ból głowy, migreny
zmiany popędu płciowego
zmiany nastroju / depresyjne nastroje
nietolerancja soczewek kontaktowych
nudności
wymioty
(inne dolegliwości żołądkowo-jelitowe)
zmiany wydzieliny pochwowej
różne reakcje skórne
zatrzymanie płynów w organizmie
zmiany masy ciała
reakcje nadwrażliwości
ponadto - zwiększone ryzyko zachorowań na raka piersi i szyjki macicy, oraz zakrzepicy
przy guzie wątroby mogą wystąpić krwawienia do jamy brzusznej zagrażające życiu

Lista przeciwwskazań do stosowania jest podobnie długa. Informacje zaczerpnięte są z ulotki najpopularniejszych chyba tabletek anty, Diane-35.

So lis 03, 2007 21:02
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1251 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71 ... 84  Następna strona