Cytuj:
Powiem szczerze, denerwuje mnie ingerencja kleru w tak imtymne sprawy.
powiem szczerze: mnie również.
Cytuj:
Czasami się nie dziwie, że kler zniechęca ludzi do Kościoła.
takie sprawy jak te omawiane w tym i paru innyh tematach i dotyczące głownie wtrącania się KK w to co się dzieje w małżeńskiej sypialni (jeszcze mogę zrozumieć że się czepiają seksu przed/pozamałżeńskiego) zabiły we mnie chęć powortu do Kościoła, którą miaem jeszcze kilka miesięcy temu. Ciekawe że forum takie jak to może człowieka całkowicie odstraszyć od KK.
Cytuj:
Dla mnie liczy się tylko i wyłącznie Biblia.
dla mnie też się liczy. Ale staram się zrozumieć o co chodzi w zasadach w niej zawartych i jaki mają cel, a nie przestrzegać wszystkiego dosłownie. Interpretacja biblii w wykonaniu KK niezbyt mnie przekonuje. Zwłaszcza w sprawach takich jak ta - wnioski są wyciągane na podstawie mdłych i niepewnych przesłanek (jak np sprawa Onana)
Cytuj:
Reszta nakazow, zakazów pochodzi od kleru by mógł ingerować w nasze życie.
i tego właśnie nie lubię, jesli ktoś trzyma się przykazań to powinno wystarczeć, przepisy KK często zakładają z góry że jak ktoś coś robi to musi mieć zaraz takie czy takie zle intencje. Nie lubię czarno-bialego postrzeagnia rzeczywistości i generalizowania (np wrzucanie do jednego worka wszystkich użytwkoników antykoncepcji - czy to takich którzy są wierni swoim partnerom i chca mieć dzieci, czy to takich którzy wykorzystują antykoncepcję by sie puszczać na lewo i prawo - niezależnie w ktorej grupie się znajdujemy to i tak i tak grzeszymy - BZDURA! )