Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 14, 2025 9:50

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 113 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8
 Czystość Małżeńska ? 
Autor Wiadomość

Enson, mam do ciebie pytanie :) Bo mnie coś zaintrygowało :)
Powiedz mi kto twoim zdaniem lepiej zna twoje plany, pragnienia, koncepcje życiowe itp
Ja czy twoja dziewczyna?

So maja 21, 2005 16:55

oczywiście był to jakiś podstep, ciekawsze jednak pytanie brzmi: co się stało z Agniulką?

Pn lip 18, 2005 11:32

Tylko szaleniec mógłby nie posłuchać Boga(będącego Dobrem) mając pewność ze Bóg istnieje, a jesli ktos jest szaleńcem nie odpowieda za swoje czyny.

Śr lip 20, 2005 18:58

W małżeństwie wszystkiego nie wolno, nie można czynić tego co poniża i upokarza drugiego człowieka np mąż nie może gwałcić żony. Przez czystość małżeńską rozumiem odpowiedzialność w przekazywaniu życia i szacunek dla partnera.

Śr lip 20, 2005 20:07

W małżeństwie wszystkiego nie wolno, nie można czynić tego co poniża i upokarza drugiego człowieka np mąż nie może gwałcić żony
ani zona męża...
ale powyższe zdanie jest dośc sensowne tzn. jeśli ktoś nie czuje się poniżany ani upokorzony przez np. seks oralny to wszystko jest w porządku i Kościól nie ma się co wtrącać, inna sprawa jeśli ktoś jest zmuszany do robienia rzeczy na które nie ma ochoty.
Cytuj:
szacunek dla partnera.
to również ważny element.

Cz lip 21, 2005 0:15

Według mnie w małżeńskiej alkowie wszystko jest dozwolone jesli :
- obydwoje tego pragną
- wszystko odbywa się z szacunkiem dla partnera i siebie
- dawanie sobie radości i rozkoszy
- cieszenie się sobą

Cz lip 21, 2005 7:32

Powiem szczerze, denerwuje mnie ingerencja kleru w tak imtymne sprawy. :-X Czasami się nie dziwie, że kler zniechęca ludzi do Kościoła.
Dla mnie liczy się tylko i wyłącznie Biblia. :razz: Reszta nakazow, zakazów pochodzi od kleru by mógł ingerować w nasze życie. :-X

Cz lip 21, 2005 13:02

Powiem szczerze, denerwuje mnie ingerencja kleru w tak imtymne sprawy.
powiem szczerze: mnie również.
Cytuj:
Czasami się nie dziwie, że kler zniechęca ludzi do Kościoła.
takie sprawy jak te omawiane w tym i paru innyh tematach i dotyczące głownie wtrącania się KK w to co się dzieje w małżeńskiej sypialni (jeszcze mogę zrozumieć że się czepiają seksu przed/pozamałżeńskiego) zabiły we mnie chęć powortu do Kościoła, którą miaem jeszcze kilka miesięcy temu. Ciekawe że forum takie jak to może człowieka całkowicie odstraszyć od KK.
Cytuj:
Dla mnie liczy się tylko i wyłącznie Biblia.
dla mnie też się liczy. Ale staram się zrozumieć o co chodzi w zasadach w niej zawartych i jaki mają cel, a nie przestrzegać wszystkiego dosłownie. Interpretacja biblii w wykonaniu KK niezbyt mnie przekonuje. Zwłaszcza w sprawach takich jak ta - wnioski są wyciągane na podstawie mdłych i niepewnych przesłanek (jak np sprawa Onana)
Cytuj:
Reszta nakazow, zakazów pochodzi od kleru by mógł ingerować w nasze życie.
i tego właśnie nie lubię, jesli ktoś trzyma się przykazań to powinno wystarczeć, przepisy KK często zakładają z góry że jak ktoś coś robi to musi mieć zaraz takie czy takie zle intencje. Nie lubię czarno-bialego postrzeagnia rzeczywistości i generalizowania (np wrzucanie do jednego worka wszystkich użytwkoników antykoncepcji - czy to takich którzy są wierni swoim partnerom i chca mieć dzieci, czy to takich którzy wykorzystują antykoncepcję by sie puszczać na lewo i prawo - niezależnie w ktorej grupie się znajdujemy to i tak i tak grzeszymy - BZDURA! )

Cz lip 21, 2005 14:22
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 113 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8