Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 14, 2025 11:47

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 228 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 16  Następna strona
 Prawo do decydowania 
Autor Wiadomość

Zmienić przepisy ustawy o adopcji tak, by uprościć jej procedury

Zgadzam się.

Cytuj:
Będziemy sprzeciwiac się edukacji seksualnej, takiej jakiej życzy sobie Senyszyn. Jeśłi chodzi o sabotowanie obecnej ustawy, to obecnie obowiązująca ustawa jest pewnego rodzaju kompromisem i lepiej jej nie ruszać.

Ale ustawa nie jest przestrzegana. Kobietom odmawia się badań prenatalnych, kwestionuje się wskazania lekarskie do aborcji, wprowadza się je w błąd, posyłając od lekarza do lekarza, aż jest za późno. Nie informuje się ich o przysługujących im prawach, o ewentualnych zagrożeniach związanych z ciążą. Nie wymaga się od lekarzy rzetelnej znajomości ustawy. Często podejmuja oni samowolne decyzje.
Lekarze powołujący się na "sumienie" i odmawiający uzasadnionego zabiegu zazwyczaj nie kierują do innego lekarza, chociaż powinni.
Środowiska związane z LPR naciskają na szpitale, by te nie wykonywały aborcji zgodnych z ustawą. To wszystko jest skandaliczne.

Cytuj:
W 2003 roku zmniejszyła się liczba inwazyjnych badań prenatalnych. Zważywszy, że coraz więcej kobiet rodzi po 35 roku życia, należy przyjąć, że potrzeby w tym zakresie były znacznie większe niż liczba wykonanych badań. Zjawisko to jest niepokojące.

W 2003 roku zarejestrowano 174 zabiegi przerwania ciąży. Zagrożenie życia lub zdrowia kobiety ciężarnej było przyczyną 59 zabiegów, wynik badania prenatalnego 112 zabiegów. W 3 przypadkach dokonano przerwania ciąży, gdyż była ona wynikiem czynu zabronionego. W 2003 roku nieznacznie wzrosła liczba zarejestrowanych zabiegów przerwania ciąży, tj. o 15 przypadków w stosunku do 2002 roku. Można jednak przyjąć, że liczba zarejestrowanych zabiegów przerwania ciąży była znacznie niższa od liczby możliwych przypadków, w których dopuszczalne byłoby przerwanie ciąży zgodnie z przepisami ustawy.

W 2003 roku zmniejszyła się liczba zgłaszanych odmów dokonania zabiegu przerwania ciąży. Minister zdrowia skierował pismo do kierowników publicznych zakładów opieki zdrowotnej, w którym przypomniał o bezwzględnym obowiązku realizowania praw kobiet zagwarantowanych w ustawie.

Dane dotyczące zabiegów przerywania ciąży pochodzą z oficjalnych statystyk. Nieznana jest liczba zabiegów niezarejestrowanych lub wykonanych niezgodnie z przepisami ustawy. Z szacunków organizacji pozarządowych wynika, że w ciągu każdego roku dokonuje się kilkudziesięciu tysięcy zabiegów przerwania ciąży niezgodnie z ustawą. Do tej pory nie podjęto poważniejszych prób zbadania skali tego zjawiska. Brakuje pogłębionych analiz socjologicznych. Konieczne jest zatem opracowanie przez niezależnych ekspertów raportu, na temat oceny realizacji ustawy i związanych z nią rekomendacji.

http://www.kprm.gov.pl/1937_12441.htm

174 zabiegi legalne w zeszłym roku. 3 z powodu gwałtu. Ile jest w Polsce kobiet w wieku rozrodczym? Ile rodzi się dzieci upośledzonych? Ile było gwałtów? Czy raczej, ile tysięcy? Proporcje mówią same za siebie.

Co to za kompromis, który nie istnieje.

PS. Dlaczego nie zgadzacie się na edukację seksualną? Moim zdaniem podręczniki o "Wychowaniu do życia w rodzinie" to żadna edukacja. Aczkolwiek zgadzam się, że jeśli już mówi się o NPR, to należałoby też tego rzetelnie uczyć.

N gru 12, 2004 22:41
Zobacz profil WWW

Co do gwałtów to pomyśl, ile % gwałtów zakończyło się ciążą? Przecież nie są gwałcone jedynie kobiety będące w czasie owulacji. Część z nich to kobiety małoletnie, inna, to znów te co są niepłodne, jeszcze inne zażywają pigułki hormonalne ,kolejne to kobiety w okresie menopauzy, (których płodność jest ograniczona) i w końcu kobiety , które są w naturalnej fazie niepłodności i w końcu te w okresie płodnym.

Nie wiem gdzie obecna ustawa jest nieprzestrzegana , w Warszawie np. nie ma z tym problemu, a to że się nagłaśnia sprawy takie jak łomżyńska czy inne to nie znaczy , ze w ogóle nikt do tej ustawy się nie stosuje. Mnie osobiście nie podoba się ta ustawa, ponieważ np. pozwala na unicestwienie płodów, które po urodzeniu pożyłyby kilka dni i tak by zmarły. Więc po co wyrywac je z łona matki skoro , mogłyby spokojnie dożyć sobie do rozwiązania i normalnie umrzeć.

Druga sprawa to dzieci z gwałtów- uważam, ze krzywdy kobiety nie należy naprawiać drugą krzywdą w postaci aborcji. Jeśli kobieta nie chce tego dziecka to należy ułatwić jej adopcję. Byłoby to najlepsze dla niej z punktu widzenia zdrowia fizycznego jak i psychicznego. Dla dziecka oczywiście też.

Edukacja seksualna nie może być neutralna światopoglądowo, bo ja jako matka sie na to nie zgadzam, aby moje dzieci chodziły obowiazkowo na zajęcia , gdzie pan(i) mówi : jest to i to, i to jest dobre i to jest dobre, co chcesz to wybieraj. To jest po prostu fałsz. Albo dziecku z 5 klasy każe ubierac banan w prezerwatywę

Pn gru 13, 2004 10:06

W takim razie, niech będą prowadzone dwa kursu: jeden dla dzieci, które rodzice chcą wychować zgodnie z wiarą, drugi dla dzieci z rodzin bardziej liberalnych.

Cytuj:
Druga sprawa to dzieci z gwałtów- uważam, ze krzywdy kobiety nie należy naprawiać drugą krzywdą w postaci aborcji.

To nie ma być naprawa drugiej krzywdy. Rozmwiałam o tym z mężem. Powiedział, że gdyby mnie coś takiego sotkało, namawiałby mnie na aborcję, bo sam by nie mógł znieść tej ciąży.

Cytuj:
Zmienić przepisy ustawy o adopcji tak, by uprościć jej procedury .

Nie zgadzam się. Nawet przy takich utrudnieniach adopcyjnych, jakie istnieją w Polsce, ludzie bywają nieodpowiedzialni i oddają dziecko zpowrotem, "bo jest trudne" i "Nie mogą siebie z nim poradzić".

Pn gru 13, 2004 10:40

Podobno utrudnienia rzekome powodują handel dziećmi, jak ktoś ma pieniądze, to sobie dziecko "załatwi". Biurokracja nie oznacza, że rodziny są dobrze sprawdzane. Raczej sprawdza się dochody.....

Pn gru 13, 2004 11:22
Zobacz profil WWW

Edukacja seksualna nie może być neutralna światopoglądowo, bo ja jako matka sie na to nie zgadzam, aby moje dzieci chodziły obowiazkowo na zajęcia , gdzie pan(i) mówi : jest to i to, i to jest dobre i to jest dobre, co chcesz to wybieraj. To jest po prostu fałsz. Albo dziecku z 5 klasy każe ubierac banan w prezerwatywę

Cóż, ja z kolei nie zgadzam się, by moje dziecko słuchało, że seks przed ślubem to grzech a seks analny to zboczenie, bo nie dopuszcza możliwości poczęcia.
Tak więc pomysł Wandy jest całkiem niezły.....

Pn gru 13, 2004 11:25
Zobacz profil WWW

Chcialem prosic panie proaborcjonistki o rade.

Zalurzmy ze sie przespalem z panna i teraz chce usun ten problem jaki powstal.

Jak lejlepiej zamordowac to male?

Szypcami poodrywac po kawalku ciala, a potem wyskrobac resztki w maciczy nozem, ew. nowsza metoda odkurzaczem, ale tez rozczarpuje dziecko na kawalki.

Ew. mozna zrobic badania plodu dodajac soli, i wtedy dzieciak wychodzi taki fajny czerwony popalony. W ten sposob bede mial pewnosc ze juz nie zostanie uzyte do produkcji kosmetykow, bo czemu ktos ma zarabiac na mnie.

Rozwazam tez poczekac troche, potem pojechac do Stanow, gdzie to jest dozwolone. Nastepnie spowodowac porod nogami w dol i jak glowka jeszcze jest w ciele mamy strzykawka wyssac mozg, rodzie sie wiec martwe.

Poradzie mi prosze, ja biedny chlop nie wiem co jest najlepsze dla mojej panny.

Wt gru 14, 2004 17:18

Wiking, moze sie te panny aborcjonistki kiedys opamietaja :( Na razie nic do nich nie dociera :(

Wt gru 14, 2004 18:08

Wiking, do 12 tygodnia płód osiąga 7 centymetrów, nie trzeba więc wysysać mózgu.
Z Twojego tendencyjnego posta wynika, że ktoś tu postuluje usuwanie w szóstym miesiącu albo później.
Pozdrawiam.

Śr gru 15, 2004 19:39
Zobacz profil WWW

Tendecyjny on jest, ukazuje prawde, a z natury wszystko co jest antytendecyjne, jest interpretowane jako tedencyjne.

Śr gru 15, 2004 22:19

Owczem zdarza sie,
Tendecyjny on jest, ukazuje prawde, a z natury wszystko co jest antytendecyjne, jest interpretowane jako tedencyjne.

Cóż to za niemerytoryczne aforyzmy?
Czy jeśli mnie oskarża się o tendencyjność to też jest to dowód na moją antytendencyjność? A może tylko ty możesz się takim argumentem podpierać?
:D

Śr gru 15, 2004 22:54
Zobacz profil WWW

To... najglupsza rzecz jaka ostatnio przeczytałem...

Cz gru 16, 2004 1:02
Zobacz profil WWW

Czy jeśli mnie oskarża się o tendencyjność to też jest to dowód na moją antytendencyjność? A może tylko ty możesz się takim argumentem podpierać?

Nie czemu tylko ja sie mam podpierac tym argumentem.
Nie oskarzam nikogo o tendecyjnosc, tylko stwierdzam ze tym temacie wiekszosc wypowiedzi jest tendecyjnych. Pokazalem tylko ze przed namacalnosc zbrodni aborcji, ktore sie odbywaja jak wyzej opisano, jak chszesz poszkam tez innych metod. Albo niie ma odpowiedzie, albo jest sie "oskarzanym" o tencyjnosc.
Jesli sie dopuszcza aborcja, to jaka jest dokladnie granica, gdzie takie dziecko, plod, mozna zabic, a gdzie juz nie mozna?, Czy to zalerzy tylko od ilosci komorek, czy od stopnia rozwiniecia sie poszczegolnych ogranow?

Jesli sie dopusci aborcje, to wiek pozwalajacy bedzie sie zawsze potem opuzniac

Cz gru 16, 2004 16:57

no wlasnie wiking, ,zgadzam sie z toba. nie ma takiej granicy, tak jak nie ma granicy, na jakie dziecko sie zdecydowac, a jakie zabic, gdy w gre wchodzi choroba. Bo jak rozstrzygnac dylemat, czy feministka powinna urodzic dziecko kalekie, np bez reki, czy je urodzic. gdzie jest granica? A jak nie bedzie mialo tylko dloni, to urodzi, czy nie? Jaka wada dyskwalifikuje w oczach feministki jej wlasne dziecko? A wada serca - smierc? a moze zycie? Kolor oczu? Nie taki jak trzeba ksztalt nosa? Pytan bez konca. A moze data urodzenia? na przyklad w styczniu - urodzi, ale w maju - juz nie, bo sie gorzej chowaja dzieci wiosenne?
dywagacje, zupelnie powazne pytania. Straszne pytania :o

Cz gru 16, 2004 21:10

No wybacz, Agatko, ale parodiujesz poważne problemy.
Cytuj:
Kolor oczu? Nie taki jak trzeba ksztalt nosa?

Brzmi to ironicznie i bagatelizująco w kontekście kobiet, ktore zdane są tylko na siebie, nosząc w sobie głęboko upośledzony płód. Usunąć, urodzić i być uwiązaną całe życie, oddać do zakladu? To naprawdę koszmar, który już istnieje......A takie gdybanie o kolorze oczu...

Pt gru 17, 2004 0:12
Zobacz profil WWW

Usunąć, urodzić i być uwiązaną całe życie, oddać do zakladu? To naprawdę koszmar, który już istnieje......A takie gdybanie o kolorze oczu...

Pewnie lepiej wyskrobac i byc wolnym - jak to mowia po trupach do celu!!

Pt gru 17, 2004 0:21
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 228 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 16  Następna strona