Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 13, 2025 20:50

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 114 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8
 Warto przeczytać - antykoncepcja 
Autor Wiadomość

Post Re: Warto przeczytać - antykoncepcja
kaska44 napisał(a):
zagubiona_21 jak sie zainwestuje w prawidłowa pielegnację tzn odpowiednią do rodzaju skóry i która nie zawiera składników komedogennych to bez hormonów ma się też idealną skórę ;)
Nie każdemu kosmetyki pomogą - to tylko łagodzenie i próba likwidacji objawów a nie przyczyn.
__http://trądzikwikipedia.warszawa.pl/tradzik-na-plecach-a-gospodarka-hormonalna
http://www.teraz-zdrowie.pl/metody-leczenia-tradziku/
http://www.repka.pl/Uroda/Twarz/Centra-tematyczne/Problemy/Tradzik-i--ojotok/Artyku-y/Tradzik-coraz-czestrzym-problemem-cery-dojrza-ej.aspx
"Zmiany trądzikowe mają wiele przyczyn, ale najważniejszą z nich są
zaburzenia hormonalne w funkcjonowaniu gruczołów dokrewnych:
jajników (mogą wydzielać nadmiernie ilości progesteronu i testosteronu),
trzustki (zaburzenia wydzielania insuliny),
nadnerczy (zaburzenia w produkcji testosteronu i DHEA)
oraz przysadki mózgowej (zachwiania w wydzielaniu prolaktyny). "

kaska44 napisał(a):
Więc chyba lepiej zainwestować w dobre produkty, poczekac troszkę dłużej na efekty ( ok. 3 miesiące )
i ma się cały czas ładną buźkę, a nie tylko podczas kuracji hormonalnej i krótko po niej ;)
A kosmetyki może dają trwały efekt?

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Ostatnio edytowano Wt lis 09, 2010 16:22 przez Elbrus, łącznie edytowano 3 razy

Wt lis 09, 2010 16:19

A czy ja mówię, że nie? Napisałam tylko z jaką łatwością różne schorzenia leczy się pigułkami anty. Na idealną skórę składa się wiele czynników nie tylko niekomedogenne kosmetyki. Miałam trądzik kiedy jeszcze nie używałam kosmetyków i mam teraz, gdy stosuję często tylko same naturalne półfabrykaty. W tym temacie mnie nie zbijesz;d
EDIT
Nie zauważyłam, ,że Elbrus napisał. Kosmetyki dadzą stały efekt jeżeli trądzik jest rzeczywiście trądzikiem kosmetycznym lub gdy wynika z nieprawidłowej pielęgnacji skóry. Dobre dermokosmetyki poradzą sobie też z małymi zmianami dzięki oczyszczeniu i złuszczeniu skóry. Jednak jeżeli choroba ma podłoże hormonalne, jakiś gronkowiec, nużeniec, stresowe itd to złagodzą tylko objawy i oczyszczą skóre, co też jest ważne.

Wt lis 09, 2010 16:20

Ja miałam kiedyś straszne problemy z cerą (teraz też mam, tylko umiarkowane).
Ale na szczęście nie dali mi Diany (leczyłam się dziesiątkami maści z antybiotykami itd.. Skutek prawie żaden - z wiekiem samo nieco się poprawiło) .. Moim koleżankom (w wieku kilkunastu lat) owszem - Diana lek pierwszego rzutu. Przerażające!

Wt lis 09, 2010 17:08

Wszyscy mieli problemy z cerą i nic im nie pomagało;p Fajnie;) Jakiś wspólny problem :mrgreen:
Dzień bez syfa, dniem straconym :lol:

Wt lis 09, 2010 17:10

Elbrus kazdemu nie pomogą owszem
Ale według danych aż 80% ludzi ma trądzik wywołany kosmetykami, a 20% to faktycznie hormony itp ;)
Chodzi o to, aby lekarze od razu nie przepisywali hormonów, ale wzięli tyłki i poszli na szkolenie ze składów INCI, potem na wizycie z pacjentem przeanalizowali czego pacjent uzywa i czy czasem własnie jego kosmetyki nie zaostrzyły trądziku. Jak się okaże, że to nie kosmetyki to potem szuka się innych czynników i ostatecznie przepisuje hormony.

Dlatego ja nie ufam zwykłemu dermatologowi tylko dermatologowi, który dodatkowo jest kosmetologiem, bo taki zna się na rzeczy i zawsze znajduje przyczynę problemów i w ostateczności przepisuje hormony ;)

zagubiona_21 napisał(a):
Wszyscy mieli problemy z cerą i nic im nie pomagało;p Fajnie;) Jakiś wspólny problem
Dzień bez syfa, dniem straconym

he he :lol:

Wt lis 09, 2010 17:57

Kaśka44 utopii szukasz;)? Umiesz liczyć, licz na siebie. Jak sama sobie nie wyselekcjonujesz tego, co Ci szkodzi, a co pomaga, to nie będziesz wiedziała. Dobrym przykładem jest wit. E - dużo zalet, nawilża, pielęgnuje, jednak może pozapychać lub trójglicerydy. Ja liczę, że podobnie jak Szarotce przejdzie mi z wiekiem bo na doustne retinoidy mam za mało odwagi, poza tym musiałabym podpisać zaświadczenie, że się będę karmić anty.

Wt lis 09, 2010 18:03

:D a ja mam suchą skórę teraz i patrzę żeby mi się zmarszczki nie porobiły:) syfków już prawie nie pamiętam....

Wt lis 09, 2010 18:53

Może i ja się doczekam kiedyś normalnego wyglądu.

Wt lis 09, 2010 20:47

zagubiona_21 napisał(a):
Umiesz liczyć, licz na siebie.

To racja. Ja tez sama szukałam kremów z listą ;) Dosłownie. :roll:
Mam listę składników INCI, które najczęściej zapychają oraz zaostrzają trądzik
i studiowałam INCI przed zakupem czegokolwiek i w sumie znalazłam po długich staraniach dla siebie produkty. Co prawda najtańsze one nie są, bo emulsja do twarzy kosztuje 80zł i żel do mycia drugie 80zł, więc 160zł muszę wydać :o Na szczęście starcza to na 4 miesiące, więc kuracja miesięczna po przeliczeniu to koszt 40zł

Ale nie mam za to gigantycznych wrzodów na twarzy jak dawniej. Fakt blizny jakieś pozostały, po dawnych "diodach", ale żadne nowe mi nie wychodzą :o :D
a jak wyjdzie jakaś w czasie miesiączki to jest to pojedynczy syfek, który szybko znika.

Jak ktoś chce listę zapychaczy czego nalezy się wystrzegac przy skórze mieszanej, tłustej i trądzikowej to na pw mogę wysłać ;)
Listę skopiowałam sobie kiedyś z niemieckiej strony dermatologa - kosmetologa

Wt lis 09, 2010 21:03
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 114 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8