Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 03, 2025 20:21

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 122 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona
 Problem seksualny w małżeństwie. 
Autor Wiadomość

Post Re: Problem seksualny w małżeństwie.
MadziaK1987 napisał(a):
Kościół uczy ,że masturbacja to grzech, że powoduje oziębłość, skłania do zamknięcia się w sobie poza tym twierdzi, że to "akt poważnie nieuporządkowany".
Biorąc pod uwagę ,że ok 92% mężczyzn i 62 % kobiet to robi możemy wnioskować, że ludzie ogólnie są poważnie nieuporządkowani tak?

A nie? Zobacz ile jest na świecie braku otwartości, egoizmu, niezrozumienia, zamknięcia się na innych, lęku i nieufności we wzajemnych relacjach... oczywiście nie zganiałabym wszystkiego na masturbację (zresztą myślę, że może być ona zarówno przyczyną jak i konsekwencją tych rzeczy), ale myślę, że dorzuca ona swoje trzy grosze do naszego "nieuporządkowanego" świata.

MadziaK1987 napisał(a):
Najbardziej uporządkowany zatem jest kościół katolicki .

O tyle, o ile sam wypełnia własne przykazania. Ale, Madziu, Kościół to my. I taki jest Kościół, jacy jego członkowie.

MadziaK1987 napisał(a):
Nic z tego ,że nie ma naukowych dowodów na to ,że masturbacja wpływa na cokolwiek żle ważne, że kościół to wie bo..... no właśnie skąd oni to wiedzą hm jednym słowem cud nad cudy!

Madziu, o ile wiem (choć mogę się mylić) to Ty również deklarujesz się jako katoliczka. Nie rozumiem więc, dlaczego o Kościele mówisz "oni". Ty też nim jesteś.

Nie wiem, czy są naukowe dowody na to, że masturbacja szkodzi, czy nie ma, ale Kościół wcale nie twierdzi, że są. Mogłaś słyszeć podobne rzeczy od niektórych przedstawicieli Kościoła, ale to nie jest oficjalne nauczanie (zaznaczam przy tym, że w tych wypowiedziach mogło być dużo prawdy, to że nie są oficjalne, nie znaczy jeszcze, że nieprawdziwe). Co do oficjalnego nauczania zgadza się to "poważne nieuporządkowanie". Przy czym sama masturbacja jest nazwana tak nazwana, a nie ma słowa na ten temat, że człowiek, który się masturbuje jest poważnie nieuporządkowany.

Pt maja 13, 2011 13:43

Bardzo często w rozmowach nt. masturbacji w odniesieniu do KK pada stwierdzenie, że to grzech... ale jeszcze nikt nigdy jasno nie wyjaśnił dlaczego.

Kradzież (wyłączając patologiczny głód) jest zła bo nie można nikogo okradać z owoców jego pracy. Ktoś włożył wysiłek, zapracował sobie na coś, coś pracą zdobył i to jest jego. Na przykład pracując przez cały miesiąc kupuje sobie telewizor. Jeśli ktoś mi go ukradnie to ma grzech - to jasne i zrozumiałe.

Kradzież z masturbacją ma nie wiele wspólnego. Każdy wie co to jest kradzież. Chodzi tylko o to, że w w/w przypadku można jasno określić czemu ten czyn jest zły...

Co złego jest w masturbacji?

Pt maja 13, 2011 15:30

DonMateusz napisał(a):
Co złego jest w masturbacji?

Nic. Chrześcijanie przejęli grzeszność masturbacji od żydów, u których takie podejście było uwarunkowane społecznie.

Pt maja 13, 2011 15:58

nigdy nie uważałam masturbacji za coś złego, wręcz przeciwnie, pomaga uwolnić się od napięcia i jego długotrwałych skutków takich jak nerwowość.

Cz cze 02, 2011 21:52

ZiarnoPiasku: to zupełnie tak samo, jak zdrada małżonka. Też pozwala uwolnić się od napięcia.

So cze 04, 2011 10:24

no niestety psychologiem nie jesteś
i lekazem terz nie
wódką to terz przyjemność ale niszczy mózg

So cze 04, 2011 13:17

merkaba: Fakt, ale za to znam podstawy ortografii... ;)

So cze 04, 2011 20:45

Cytuj:
Kościół uczy ,że masturbacja to grzech, że powoduje oziębłość, skłania do zamknięcia się w sobie poza tym twierdzi, że to "akt poważnie nieuporządkowany".

W Katechizmie możesz jedynie znaleźć informację o "nieuporządkowaniu wewnętrznym". Informacje o oziębłości i zamknięciu w sobie dośpiewałaś sobie sama.

Dwie osoby pojmują tę samą sytuację tak różnie, aż nasuwa się wątpliwość, czy to istotnie ta sama sytuacja. Mnie, jednej i tej samej osobie, zdarza się pojmować jedną i tę samą sytuację tak różnie, aż nasuwa się pytanie, czy chodzi o tę samą osobę.S.M.

N cze 05, 2011 8:34

BlueDraco napisał(a):
ZiarnoPiasku: to zupełnie tak samo, jak zdrada małżonka. Też pozwala uwolnić się od napięcia.

chyba nie widzisz różnicy między stosunkiem z inną osobą niż samozadowoleniem się.
nie wiem po co ktoś, kto ma kogoś miałby się masturbować ale jeśli ktoś jest samotny to lepiej niech sam sobie zrobi dobrze niż szuka zaspokojenia w burdelu..

N cze 05, 2011 10:52

MeneMeneTekelUpharsin napisał(a):
Ale to konkretny, specyficzny rodzaj prezerwatyw.

Pewnie poświęconych przez buddyjskiego mnicha?

Herezja albo to, co w sposób oczywisty sprzyja herezjom, nie może być kwestią posłuszeństwa. To posłuszeństwo winno służyć Wierze, nie zaś Wiara posłuszeństwu! Zatem w tym przypadku „trzeba słuchać bardziej Boga niż ludzi” (Dz Ap 5, 29).

N cze 05, 2011 11:07

doradzam wizyty w poradni dla małżonków i wspólne "przepracowanie" z mężem cyklu kobiety. Mam wrażenie że Ty i twój mąż Paulinko nie odrobiliście lekcji w czasie konferencji dla narzeczonych. Pozdrawiam.

Pn cze 06, 2011 20:07

ZiarnoPiasku napisał(a):

chyba nie widzisz różnicy między stosunkiem z inną osobą niż samozadowoleniem się.
nie wiem po co ktoś, kto ma kogoś miałby się masturbować ale jeśli ktoś jest samotny to lepiej niech sam sobie zrobi dobrze niż szuka zaspokojenia w burdelu..
Katolik powinien unikać wszelkiej okazji do grzechu, a nad słabością i skłonnościami wytrwale pracować, aby nie rządził nim narząd płciowy. Jeśli wiesz, ze wszystko co robimy ogląda Bóg, to i radę w sprawie masturbacji
( samogwałtu) mógłbyś sobie podarować.

Herezja albo to, co w sposób oczywisty sprzyja herezjom, nie może być kwestią posłuszeństwa. To posłuszeństwo winno służyć Wierze, nie zaś Wiara posłuszeństwu! Zatem w tym przypadku „trzeba słuchać bardziej Boga niż ludzi” (Dz Ap 5, 29).

Wt cze 07, 2011 7:42

ZiarnoPiasku napisał(a):
nigdy nie uważałam masturbacji za coś złego, wręcz przeciwnie, pomaga uwolnić się od napięcia i jego długotrwałych skutków takich jak nerwowość.

Masturbacja pierwszą przyczyną nerwic.

Siostra Józefa Memendez ( Apel Miłości str. 125)
„Widziałam, jak wpadało do piekła wiele dusz. Między innymi była wśród nich dziewczynka 15-to letnia, przeklinając swoich rodziców, ponieważ nie nauczyli jej bojaźni Bożej i nie przestrzegali, że istnieje piekło! Mówiła, że jej życie, chociaż tak krótkie, było pełne grzechów, ponieważ pozwalała sobie na wszystkie przyjemności, jakich domagało się jej ciało i namiętności. Oskarżała się zwłaszcza z czytania złych książek…” ( 22 marca 1923 roku).

kilka cytatów z książki „Sny - Wizje” św. Jana Bosko ze snu o piekle:
Sen o piekle wywiera straszne i przerażające wrażenie. W czasie jego trwania kierują ks. Bosko bezpośrednio moce z nieba. Prawda w nim przedstawiona jest jasna i konkretna. Kto go gruntownie przestudiuje i dobrze się nad nim zastanowi, przestanie mówić lekceważąco o grzechu i piekle.
Przyczyny potępienia
Złe towarzystwo, złe książki i grzeszne nawyki — tłumaczył mi mój przewodnik — są najczęstszym powodem wiecznego odrzucenia.
Okazało się, że najbardziej niebezpiecznym, to nieczystość, nieposłuszeństwo i pycha. Wszystkie trzy wiązały się ściśle ze sobą. Inne sidła czyniły takie wielkie spustoszenie i zło, lecz najwięcej dwa pierwsze.

Wt cze 07, 2011 17:59

Po raz pierwszy endek zgadzam sie z tym co piszesz. Pozdrawiam,
Ziarnopiasku zapewne nie słyszał o innych sposobach rozładowania napięcia jak np ciężk, fizyczna praca,sport,

N cze 26, 2011 12:32

z tym, że sport podnosi poziom testosteronu, więc bynajmniej nie pomaga w rozładowaniu napięcia (seksualnego)

N cze 26, 2011 15:03
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 122 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona