| Autor |
Wiadomość |
|
No
|
 Re: Prawo Do Narodzin
sękacz napisał(a): Nigdy nie będziesz wiedział, że to dziecko będzie nieszczęśliwe. Gdyby dziecko miało możliwośc wyboru, mysle, że wolałoby życ. A ja myślę, że gdyby na tym etapie już coś świadomie wolało zakaz aborcji powodowałby znacznie mniejsze kontrowersje. Nie mogę wiedzieć czy byłoby nieszczęśliwe ale najpewniej wolałoby być zdrowe a cierpienie (zarówno fizyczne jak i psychiczne) utrudnia osiągnięcie szczęścia. Cytuj: Chciałbyś umrzeć?Nie tyle dlatego, że jesteś chory, po prostu odpowiedz mi na pytanie-chciałbyś umrzeć? Nie, nie chciałbym umrzeć. Czy płód może powiedzieć to samo? Z resztą nie musi mówić czy może choćby pomyśleć coś podobnego, czy jest świadomy swojego istnienia?
|
| Pn lip 04, 2011 14:36 |
|
|
|
 |
|
zielona
|
No napisał(a): Nie, nie chciałbym umrzeć. Czy płód może powiedzieć to samo? Z resztą nie musi mówić czy może choćby pomyśleć coś podobnego, czy jest świadomy swojego istnienia? A niemowlę? Obecny stan nauki potwierdza, że nie. Dziecko do ukończenia 1. roku jest przekonane, że stanowi jedno z matką, w pełni się z nią utożsamia.
|
| Pn lip 04, 2011 14:56 |
|
 |
|
kropeczka_ns
|
Myślę że podstawowym problemem w tym temacie jest to czy uznajemy prawa dziecka jako człowieka (ja uznaję) a nie tylko prawa matki. Jeśli dziecko ma swoje prawa, nie można go zabijać. Ma prawo żyć. Dziecko jest fizycznie związane z matką przez ciążę ale jest od początku odrębnym człowiekiem.
_________________ Ania
|
| Pn lip 04, 2011 18:18 |
|
|
|
 |
|
Geonides
Dołączył(a): Pt mar 26, 2010 11:38 Posty: 473 Lokalizacja: Rio de Świebodzineiro
|
W takim razie dla czego nie uznać prawa każdego plemnika do życia? Przecież to też jest potencjalny człowiek. Tak samo potencjalny jak zarodek albo płód. A mężczyźni jednorazowo, lekką ręką, potrafią skazać miliony plemników na śmierć w systemie kanalizacji.
| Wt lip 05, 2011 14:25 |
|
 |
|
noOne
|
proste: bo plemnik dopiero po połączeniu z jajem staje się dzieki Panu Bogu nowym człowiekiem, a Bóg obdarza to nowe życie duszą, otrzymalismy nieprawdopodobny dar od Boga - przekazywania życia z Jego współudziałem..
_________________ Króluj nam Chryste ! http://www.duchprawdy.com http://sacerdoshyacinthus.wordpress.com
|
| Wt lip 05, 2011 14:29 |
|
|
|
 |
|
Johnny99
|
Geonides napisał(a): W takim razie dla czego nie uznać prawa każdego plemnika do życia? Przecież to też jest potencjalny człowiek. Ani plemnik, ani płód to nie są "potencjalni ludzie". Plemnik nie jest człowiekiem, a płód jest człowiekiem. Proste.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
| Wt lip 05, 2011 14:31 |
|
 |
|
Geonides
Dołączył(a): Pt mar 26, 2010 11:38 Posty: 473 Lokalizacja: Rio de Świebodzineiro
|
Johnny99 napisał(a): Ani plemnik, ani płód to nie są "potencjalni ludzie". Plemnik nie jest człowiekiem, a płód jest człowiekiem. Proste. Zarówno z plemnika jak i z zarodka, po spełnieniu pewnych warunków, otrzymamy dorosłą osobę. To ja się pytam gdzie jest ta różnica? Dlaczego odmawiasz człowieczeństwa plemnikowi?
| Wt lip 05, 2011 14:40 |
|
 |
|
Johnny99
|
Na pytanie, gdzie jest różnica, odpowiada nauka. Zwana biologią. Zainteresuj się czasem 
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
| Wt lip 05, 2011 14:41 |
|
 |
|
noOne
|
Geonides napisał(a): Johnny99 napisał(a): Ani plemnik, ani płód to nie są "potencjalni ludzie". Plemnik nie jest człowiekiem, a płód jest człowiekiem. Proste. Zarówno z plemnika jak i z zarodka, po spełnieniu pewnych warunków, otrzymamy dorosłą osobę. To ja się pytam gdzie jest ta różnica? Dlaczego odmawiasz człowieczeństwa plemnikowi? czy nie znajdujesz różnicy między plemnikiem a zarodkiem ?
_________________ Króluj nam Chryste ! http://www.duchprawdy.com http://sacerdoshyacinthus.wordpress.com
|
| Wt lip 05, 2011 14:56 |
|
 |
|
Geonides
|
Johnny99 napisał(a): Plemnik nie jest człowiekiem, a płód jest człowiekiem. Proste. Zarówno z plemnika jak i z zarodka, po spełnieniu pewnych warunków, otrzymamy dorosłą osobę. Dlaczego zatem odmawiasz człowieczeństwa plemnikowi?
| Wt lip 05, 2011 14:57 |
|
 |
|
Johnny99
|
Geonides napisał(a): Zarówno z plemnika jak i z zarodka, po spełnieniu pewnych warunków, otrzymamy dorosłą osobę. Dlaczego zatem odmawiasz człowieczeństwa plemnikowi? Nikt nikomu nie odmawia człowieczeństwa. Plemnik po prostu nie jest człowiekiem. Nie uważałeś na lekcjach biologii w liceum? To jest w ogóle niezrozumiałe, że najwięcej zwolenników aborcji czy jakichś filozoficznych deliberacji o tym "od kiedy zaczyna się człowiek" jest wśród ateistów. Ja od dawna uważam, że argumenty laickie i naukowe są w tym wypadku nawet silniejsze niż religijne czy filozoficzne. Po mojemu to raczej w środowiskach wierzących powinien się w tym wypadku toczyć spór - czy dusza wnika od razu, czy może po czterdziestu dniach, czy człowiek powstaje przed tym momentem czy po tym itp. Natomiast ateiści powinni uważać sprawę za ostatecznie rozstrzygniętą przez naukę i jeszcze pomstować na wierzących, że irracjonalna wiara w duszę prowadzi ich do zezwalania na Holocaust dzieci nienarodzonych. Dlaczego więc jest na odwrót? 
|
| Wt lip 05, 2011 15:05 |
|
 |
|
SweetChild
|
Geonides napisał(a): Zarówno z plemnika jak i z zarodka, po spełnieniu pewnych warunków, otrzymamy dorosłą osobę. Dlaczego zatem odmawiasz człowieczeństwa plemnikowi? Zarodek jest nowym organizmem, a plemnik nie. Nowy organizm o ludzkim DNA należy do gatunku "człowiek", więc jest człowiekiem. Johnny99 napisał(a): To jest w ogóle niezrozumiałe, że najwięcej zwolenników aborcji czy jakichś filozoficznych deliberacji o tym "od kiedy zaczyna się człowiek" jest wśród ateistów. Ja od dawna uważam, że argumenty laickie i naukowe są w tym wypadku nawet silniejsze niż religijne czy filozoficzne. Po mojemu to raczej w środowiskach wierzących powinien się w tym wypadku toczyć spór - czy dusza wnika od razu, czy może po czterdziestu dniach, czy człowiek powstaje przed tym momentem czy po tym itp. Natomiast ateiści powinni uważać sprawę za ostatecznie rozstrzygniętą przez naukę i jeszcze pomstować na wierzących, że irracjonalna wiara w duszę prowadzi ich do zezwalania na Holocaust dzieci nienarodzonych. Dlaczego więc jest na odwrót?  Według mnie jest to skutek pomieszania pojęć. Dlatego dobrze jest wprowadzić pojęcie "osoby ludzkiej", tak jak w Katechizmie KK: Cytuj: KKK 2270 Życie ludzkie od chwili poczęcia powinno być szanowane i chronione w sposób absolutny. Już od pierwszej chwili swego istnienia istota ludzka powinna mieć przyznane prawa osoby, wśród nich nienaruszalne prawo każdej niewinnej istoty do życia (...) KKK 2274 Ponieważ embrion powinien być uważany za osobę od chwili poczęcia, powinno się bronić jego integralności, troszczyć się o niego i leczyć go w miarę możliwości jak każdą inną istotę ludzką. Przeciwnicy całkowitej delegalizacji aborcji nie zgadzają się z tym, że embrion powinien być uważany za osobę od chwili poczęcia.
|
| Wt lip 05, 2011 16:19 |
|
 |
|
Piotr1
|
Johnny99 napisał(a): .... a płód jest człowiekiem. Proste. To jest kwestia Twojej wiary w to, a nie biologii. Płód jest ludzkim płodem, zarodek zarodkiem, a nie człowiekiem. Człowiek dopiero może się narodzić. Proste. Nikt nie zakazuje Ci wierzyć w to co chcesz i stosować swoją wiarę do siebie. Przykre, że Twoją wiarę chcesz narzucać innym za pomocą kodeksu karnego.
_________________ Religia może być źródłem zarówno błędu, jak i mądrości i światła. Jej rola powinna polegać nie na wzbudzaniu poczucia nieomylności, lecz na budzeniu poczucia pokory.(R. Niebuhr) ------------------------ Reformowani.pl
|
| Wt lip 05, 2011 17:19 |
|
 |
|
kropeczka_ns
|
plemnik jest tylko plemnikiem, nie otrzymamy z niego nic. Z samego plemnika nic więcej niż plemnik nie powstanie. Zarodek od chwili powstania nie jest ani plemnikiem ani komórką jajową ale nowym błyskawicznie się rozwijającym organizmem ludzkim. I nie "w szczególnych warunkach " stanie się człowiekiem, tylko jest człowiekiem który jak każdy człowiek może w niekorzystnej sytuacji umrzeć. A w chwili kiedy matka dowiaduje się o ciąży jej dziecku bije już serce. W praktyce rozmawiamy więc o maleńkim dziecku z bijącym sercem. Jeśli mówimy o 10-12 tyg ciąży, mówimy o całkowicie ukształtowanym dziecku które ma już oczka i paluszki. Jest to tak oczywiste że aż żenujące jest że można dalej nie kumac..... ale cóż intelekt też bywa różny...
_________________ Ania
|
| Wt lip 05, 2011 17:37 |
|
 |
|
SweetChild
|
Piotr1 napisał(a): Płód jest ludzkim płodem, zarodek zarodkiem, a nie człowiekiem. Człowiek dopiero może się narodzić. Proste. Zarodek, płód, noworodek, niemowlę, dziecko, dorosły, starzec to etapy rozwoju organizmu ludzkiego. Natomiast pod względem systematyki biologicznej cały czas mamy do czynienia z organizmem z gatunku "człowiek rozumny ( homo sapiens)".
|
| Wt lip 05, 2011 17:59 |
|
|
|