Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 12, 2025 13:00

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 108 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8
 In-vitro, małżeństwo pragnące dziecka a wiara... 
Autor Wiadomość

Post Re: In-vitro, małżeństwo pragnące dziecka a wiara...
Otto_Katz napisał(a):
sasanka84 napisał(a):
Ok - rozumiem, nie ma pomocy dla takich par. Jednym słowem - mają cierpieć w zaciszu swojego domu... bo tyle ma do zaproponowania im w tym momencie KK.

Dla mnie koniec tego tematu.

@ sasanko84. w Twoim rozgoryczeniu, polecam Ci zapoznanie się się z tematem "Koniec limbus puerorum" http://forum.wiara.pl/viewtopic.php?p=242944#p242944
Znajdziesz w nim bodaj, całkowitą analogię do Swego problemu.

Zamiast wsparcia i oczekiwanego zrozumienia, dostawałaś tutaj najczęściej połajanki, zapewnienia o jakże skutecznych modłach w Twojej intencji i odsyłacze do opinii aktywnych obrońców życia, napronotechnologów, i biskupów EP. Zabrakło (chyba) linku do stanowiska watykańskiej centrali http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114873,6056083,Nowa_instrukcja_bioetyczna_z_Watykanu.html

A teraz, zwróć uwagę na rangę tego dokumentu; instrukcja Dignitas personae Kongregacji Nauki Wiary. Toteż, nie dokument dogmatyczny i nie stanowisko Benedykta XVI ogłoszone ex cathedra, zatem poparte autorytetem papieskiej nieomylności. Czyli zupełnie podobnie jak wielowiekowe, scholastyczne nauczanie o cierpieniu dzieci zmarłych bez chrztu.

Uderzające jest natomiast, z jaką ulgą megagorliwi wyznawcy, "chadzający z Duchem Świętym za pan brat", przyjęli koniec Limbusu za słusznie błędne nauczanie, natomiast z uporem bronią aktualnej wykładni bioetycznej. Co więcej, nad owym Limbusem przechodzą do porządku dziennego, nie dostrzegając absolutnie ile traumy "herezja" ta, przysporzyła ludziom w dwójnasób pokrzywdzonym - śmiercią dziecka i wiarą w jego potępienie/cierpienie! Ale któż by się tam przejmował ludzkim dramatem, skoro po życiu mamy gwarancję życia wiecznego.

Podsumowując:
- zapoznaj się z polecanym tematem forum (choćby jako ciekawostkę psychologiczno-społeczną, ideologii odciskającej piętno na psychice i postępowaniu).
- nie sugeruj się przytaczanymi Ci tutaj cytatami z Pisma Świętego, ponieważ notorycznym grzechem epatujących nimi, jest wyrwanie z kontekstu, nieuwzględnianie odniesień i znaczenia słów w językach pierwowzorów. (Zacznij czytać i krytycznie konfrontować sama).
- Kościoła nie zreformujesz. Zmiany w nim zawsze szły z góry, nigdy od dołu. I to po wieluset latach.
- to Ty żyjesz w Komunii z Chrystusem, a kapłan jest tylko i aż pośrednikiem/pomocnikiem. Zatem sama musisz rozważyć we własnym sumieniu, czy postępujesz zgodnie z nauką Zbawiciela.

Pozdrawiam i życzę powodzenia.

Powyższe, dedykuję pod rozwagę również wszystkim - tak bardzo pewnym swoich racji.

Twierdzenie o limbusie otchłani dla dzieci nienarodzonych nigdy nie była dogmatem, czyli prawdą wiary. Są to jedynie twierdzenia, dyskusje, hipotezy różnych hierarchów kościelnych oraz teologów na przestrzeni wielu wieków. Zatem wytykanie Kościołowi niekonsekwencji jest niesłuszne bo Kościół nigdy nie mówił nic sprzecznego z wiarą. Nauka Kościoła w kwestii in vitro pojawiła się niedawno i ma być wskazówką dla osób wierzących szczególnie tych zagubionych. Odsyłasz Sasankę do zawierzenia w kwestii invitro własnemu sumieniu? A powiedz mi kiedy można powiedzieć żę ktoś ma w pełni uformowanie, prawe sumienie że może wydawać sądy sprzeczne z nauką osób duchownych? tych powołanych przez Boga jako pośredników? To właśnie po to mamy Kosciół aby wskazywał nam prawdę, radził i pomagał a Jezus jest głową tego Koscioła. Ja nie ma odwagi twierdzić że mam super ukształtowanie sumienie aby nie brać pod uwagę stanowiska Koscioła w tej sprawie. Po prostu ze zwykłej pokory.

Pt lut 17, 2012 13:46

monooke napisał(a):
Twierdzenie o limbusie otchłani dla dzieci nienarodzonych nigdy nie była dogmatem, czyli prawdą wiary. Są to jedynie twierdzenia, dyskusje, hipotezy różnych hierarchów kościelnych oraz teologów na przestrzeni wielu wieków.

O tym właśnie pisałem, czyżbyś przeoczył?
Cytuj:
Zatem wytykanie Kościołowi niekonsekwencji jest niesłuszne bo Kościół nigdy nie mówił nic sprzecznego z wiarą.

To KK wycofał się z tego nauczania, czy ja? A nauczania, ponieważ jeszcze z lat 60 minionego wieku, doskonale pamiętam jak żarliwie się modliłem, przejmując się losem tych dzieci, które miały przebywać w otchłani. (O istnieniu teologów akademickich nie miałem wówczas zielonego pojęcia, a wyrazu scholastyka nie potrafiłbym nawet poprawnie wyartykułować :razz:). I jak myślisz, był to wytwór mojej dziecięcej fantazji, czy raczej żywotna reakcja na wiedzę, uzyskaną podczas katechezy? Skoro zaś była to nauka religii rzymskokatolickiej, to nadal podtrzymasz stwierdzenie; "Kościół nigdy nie mówił nic sprzecznego z wiarą"?.
Cytuj:
Nauka Kościoła w kwestii in vitro pojawiła się niedawno i ma być wskazówką dla osób wierzących szczególnie tych zagubionych.

Bardzo słusznie zauważyłeś to, na co również zwróciłem uwagę - że jest to "nauka" Kościoła, nie zaś (powtórzę); dogmat, ani prawda podana przez Papieża ex cathedra
Cytuj:
Odsyłasz Sasankę do zawierzenia w kwestii invitro własnemu sumieniu?

Człowiek prawy, lecz zarazem znający sens terminu "bojaźń Boża" i stosujący go w życiu - zawsze może, a częstokroć powinien zawierzyć własnemu sumieniu. (Sądzę, że bez tej zdolności bylibyśmy czymś, na wzór bezdusznych androidów. A ty?)
Cytuj:
A powiedz mi kiedy można powiedzieć żę ktoś ma w pełni uformowanie, prawe sumienie że może wydawać sądy sprzeczne z nauką osób duchownych? tych powołanych przez Boga jako pośredników?

Jeśli spełnia warunki, o których wspomniałem wcześniej - zawsze. Bo to jego życie i to on ma zadbać o własne zbawienie, Tak jak kapłan przede wszystkim o własne > oraz wiernych.
Cytuj:
To właśnie po to mamy Kosciół aby wskazywał nam prawdę, radził i pomagał a Jezus jest głową tego Koscioła.

Około 2/5 chrześcijan jest podobnego zdania; "Jezus jest głową tego/mego Kościoła". I nie stoi to w sprzeczności z Twoim poglądem o prymacie apostolskim Stolicy Piotrowej.
Cytuj:
Ja nie ma odwagi twierdzić że mam super ukształtowanie sumienie aby nie brać pod uwagę stanowiska Koscioła w tej sprawie. Po prostu ze zwykłej pokory.
Cóż. Nie każdy otrzymał pełnię cnót i talentów od Stwórcy. Bez względu jednak na przymioty charakteru, każdy ma szansę na zbawienie wieczne. (Nie widzę powodu aby odmawiać tej Łaski Bożej - bliźnim)

Mam nadzieje, że ta niewielka analiza była pomocna i zbliżyła nasze poglądy. Ponadto zapewniam Cię, że ja nie korzystam z żadnej polisy na życie pośmiertne, toteż nie mam jakiegokolwiek interesu w propagowaniu wątpliwych "prawd".

Pt lut 17, 2012 15:34

Pozwolę sobie wrzucić inny rodzaj "świadectwa". Jest to wywiad z panią doktor zajmującą się zabiegami in vitro. Spora część rozmowy dotyczy właśnie kwestii etycznych. Naprawdę polecam się zapoznać.
http://wyborcza.pl/pacewicz/1,102275,72 ... udzie.html

Pt lut 17, 2012 16:00
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 108 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8