Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 12, 2025 0:17

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 321 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 22  Następna strona
 czystość przed ślubem 
Autor Wiadomość

Cytuj:
najwyżej mogłabyś sobie regulować jak często ,żeby nie stało się to rutyną ,ale jeżeli byłaby możliwośc przeżywania orgazmu na takim samym poziomie jak będzie to miało miejsce w twoim przypadku kiedy zrobisz to pierwszy raz po ślubie ,bo wiadomą rzeczą jest ,że będziesz miała z tego więcej przyjemności miłości niż inni dzięki swojej przedmałżenskiej czystości.

Pawel, oj chyba niewiele wiesz o kobiecym orgazmie... ;) Nie pisz tak, bo Justyna pomyśli, że coś z nią nie tak, jak w końcu skonsumuje swój związek. Pierwszy raz jest bolesny i nieprzyjemny. Jak myślisz, że rozerwanie błony na strzępy może spowodować u kobiety nieziemski orgazm, to jesteś w błędzie. Przyjemności trzeba się nauczyć we dwoje, powoli i systematycznie. I wtedy dopiero można mówić o prawdziwej przyjemności z seksu.

nie martw sie o mnie. Twoja empatia mnie powala

N lip 27, 2008 22:20
nie martw sie o mnie.

Nie pisałam tego bo się martwię. Po prostu wyprowadzałam Pawła z błędu, bo ma mylne pojęcie o dziewicach :) Tobie życzę wszystkiego najlepszego i udanych pierwszych kroków razem:)

N lip 27, 2008 22:36

Czy warto zachować czystość przed ślubem? Nie warto. :)
Jak para czuje taką potrzebę to oczywiście może się pomęczyć, ich wybór. Racje padające z dwóch stron trudno skonfrontować, przecież nie da się wybrać obu dróg.

Pn lip 28, 2008 10:43

Jak para czuje taką potrzebę to oczywiście może się pomęczyć, ich wybór.
No właśnie - pomęczyć. Jak ktoś czuje potrzebę i ma na tyle silną wolę, bo to nie jest łatwe niczym pstryknięcie palcami, choć kosmicznie trudne też to nie jest.

Co do braku porozumienia między stronami - jeśli różnie rozumiemy wartość dziewictwa to o porozumienie naprawdę trudno. Po prostu.

Pn lip 28, 2008 14:34
genowef, ale tu nie chodzi o to, żeby ustalić kto ma rację. Tu chodzi o to, by nawzajem się nie krytykować i szanować się. Ja nie mam nic przeciwko ludziom, którzy nie współżyją, choćby i nie współżyli całe życie. Do tej pory myślałam, że tacy ludzie nie mają nic przeciwko mnie. Aż do momentu, kiedy poznałam Justynę, która aby znaleźć sens swojej wstrzemięźliwości musi koniecznie widzieć zło w czynach innych ludzi.

Jednej rzeczy nie da się ukryć: seks (szczególnie udany :) )cementuje związek, bez względu, czy jest on sakramentalny, czy nie.

Pn lip 28, 2008 15:47

Jednej rzeczy nie da się ukryć: seks (szczególnie udany :) )cementuje związek, bez względu, czy jest on sakramentalny, czy nie.

Dobrze prawi, polać jej!

Pn lip 28, 2008 17:20

Rita napisał(a):

Dobrze prawi, polać jej!

Tyle, że jest to jeden z tych argumentów przeciwko współżyciu przed ślubem, które do mnie trafiają. Logika jest mniej więcej taka: jak związek trzyma się do ślubu bez "zacementowania", to znaczy że sam w sobie jest mocny. Gdy go zacementujemy, to ryzyko rozpadu będzie minimalne. Jeśli jednak przed ślubem związek trzyma się głównie dzięki cementowaniu, to istnieje spore ryzyko, że istnieją w nim silne naprężenia, które z czasem rozkruszą nawet cement.

Pn lip 28, 2008 17:38

A tak w ogóle to antykoncepcja jest dozwolona po ślubie i czy w ogóle współżycie seksualne jest dozwolone oprócz robienia dzieci ,bo sie pogubiłem ,

Pn lip 28, 2008 17:51

A tak w ogóle to antykoncepcja jest dozwolona po ślubie i czy w ogóle współżycie seksualne jest dozwolone oprócz robienia dzieci ,bo sie pogubiłem ,

Poszukaj odpowiedzi w innych wątkach, bo tutaj byłyby one nie na temat.

Pn lip 28, 2008 18:25

Mroczny Pasażer napisał(a):
Rita napisał(a):

Dobrze prawi, polać jej!

Tyle, że jest to jeden z tych argumentów przeciwko współżyciu przed ślubem, które do mnie trafiają. Logika jest mniej więcej taka: jak związek trzyma się do ślubu bez "zacementowania", to znaczy że sam w sobie jest mocny. Gdy go zacementujemy, to ryzyko rozpadu będzie minimalne. Jeśli jednak przed ślubem związek trzyma się głównie dzięki cementowaniu, to istnieje spore ryzyko, że istnieją w nim silne naprężenia, które z czasem rozkruszą nawet cement.

No jeśli związek trzyma się tylko dzięki cementowaniu jak to zgrabnie ująłeś to fakt, może długo nie przetrwać. ;P

Pn lip 28, 2008 18:35

genowef, ale tu nie chodzi o to, żeby ustalić kto ma rację. Tu chodzi o to, by nawzajem się nie krytykować i szanować się. Ja nie mam nic przeciwko ludziom, którzy nie współżyją, choćby i nie współżyli całe życie. Do tej pory myślałam, że tacy ludzie nie mają nic przeciwko mnie. Aż do momentu, kiedy poznałam Justynę, która aby znaleźć sens swojej wstrzemięźliwości musi koniecznie widzieć zło w czynach innych ludzi.

Ach dziękuje że otworzyłaś mi oczy :zdziwko:
Teraz już wszytko rozumiem i widzę jasno.
Zmykam stąd
Pozdrawiam i szczęścia życzę w cementwaniu

Pn lip 28, 2008 18:38
Dobrze prawi, polać jej!

O tak, poproszę :) Piiiić....

Cytuj:
Tyle, że jest to jeden z tych argumentów przeciwko współżyciu przed ślubem, które do mnie trafiają. Logika jest mniej więcej taka: jak związek trzyma się do ślubu bez "zacementowania", to znaczy że sam w sobie jest mocny.

E tam, może trzymać się i na słowo honoru, bo i tak ludzie, którzy brzydzą się niefirmowego cementu nie mają innego wyjścia jak poczekać, aż dostaną ten firmowy cement :) Ja nie widzę nic złego w używaniu niefirmowego cementu, dopóki jest tak samo dobry jak ten firmowy. Tym bardziej, że firmowe cementy też mogą nie najlepiej trzymać, a niefirmowe często są nawet lepsze ;)

Pn lip 28, 2008 19:12

Rita, mamy swoje poglądy i dyskutujemy. Twoje apele dotyczące niekrytykowania siebie niezbyt do mnie przemawiają. Nie powiem Tobie "współżyjesz - OK!", gdyż taką postawę uważam za głupotę i nieodpowiedzialność. Uważam je za zło. Co do sensu wstrzemięźliwości - uwierz, że są ludzie, którzy czynią to z pobudek pozytywnych, nie zaś z samej chęci nie bycia "złymi".

Wt lip 29, 2008 7:31

E tam, może trzymać się i na słowo honoru, bo i tak ludzie, którzy brzydzą się niefirmowego cementu nie mają innego wyjścia jak poczekać, aż dostaną ten firmowy cement :) Ja nie widzę nic złego w używaniu niefirmowego cementu, dopóki jest tak samo dobry jak ten firmowy. Tym bardziej, że firmowe cementy też mogą nie najlepiej trzymać, a niefirmowe często są nawet lepsze ;)

Cement firmowy czy nie to już trochę inna kwestia, tu oceny będą dość różne i wiadomo, że kluczowa jest wiara w sakrament małżeństwa. Dlatego przyjmijmy, że mówimy o szeroko rozumianym współżyciu przed ślubem (czyli także ślubem cywilnym).

Zgadzamy się chyba wszyscy (tak wnioskuję z wcześniejszych postów i innych wątków), że niewskazane jest cementowanie związków "jednodniowych" (czyli bardzo krótkich, przygodnych znajomości). I wówczas pojawia się pytanie: skoro nie od razu, to kiedy? Z jednej strony nie za szybko, z drugiej przecież nie będziemy czekać do śmierci, aby mieć absolutną pewność. Dlatego jedna z koncepcji to wyznaczenie momentu ślubu jako tego optymalnego momentu na wylanie cementu.

Wt lip 29, 2008 10:22

Mam pytanie ,ile procent wszystkich katolików na świecie utrzymuje czystość przed ślubem , obstawiam ,że na pewno mniej niż 10%
strzelam ,że 3% ale pudłuje ,ponawiam strzał i wychodzi poniżej 1%

Wt lip 29, 2008 17:14
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 321 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 22  Następna strona