Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 07, 2025 1:05

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1354 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 87, 88, 89, 90, 91
 Współżycie przed ślubem 
Autor Wiadomość

ok Jumik ,wróćmy do rozmowy ,znam Biblie i wiem co w niej pisze o ludziach i zwierzetach ,Ty mówiąc ,że zwierzeta nie mają rozumu i wolnej woli ,bo jest to zarezerwowane przez Boga dla człowieka opierasz swe twierdzenie tylko na Bibli .Skoro nie chciałes dać mi odpowiedzi to musiałem domyśleć sie tego sam:
Cytuj:
Inny_punkt_widzenia Wysłany: Pią Cze 29, 2007 19:47 Temat postu:

--------------------------------------------------------------------------------

jumik napisał:
czyni się to dzięki wolnej woli. Zwierzęta tego nie mają.
A skąd to wiesz?
Skoro nie chciałeś powiedzieć skąd to wiesz ,bo pytanie mogło być za trudne i musiałbyś mi znowu wszystkie swoje posty przepisywać ,to może zapytam inaczej:Skąd wiesz ,że to co pisze w Bibli o ludziach i zwierzetach jest prawdą?Biblia nie jest ksiegą naukową ,jak więc możesz swoje pojęcie o wolnej woli i rozumie opierać na Biblii i mówic do mnie cos takiego:
Cytuj:
Pisząc o braku rozumu mam na myśli nie to, ze nie posiadają mózgu. Zwróć uwagę na to połączenie: rozum, wolna wola, sumienie. Rozum pomaga decydować co wybrać przez sumienie, a czyni się to dzięki wolnej woli. Zwierzęta tego nie mają.
Cytuj:
Z tym, że podkreślam jedną rzecz - nie porównuj ludzi do zwierząt, bo one nie mają ani sumienia, ani innych przymiotów ludzkich, które decydowałyby zarówno o dobru i złu (o którym nie mówisz niby) jak i o wartościowaniu innych jednostek.

W związku z powyższym zwierze nie ceni bardziej życia: bo nawet tego nie potrafi. A człowiek sumieniem odczuwa wartość życia i związanymi z nią dobrem i złem. Ale są też JEDNOSTKI, które mają zdeformowane sumienie, wiedzę lub są po prostu chore.
Albo to:
Cytuj:
I poczytaj Biblię, bo forum jest o rodzinie chrześcijańskiej, a w Bibli masz wiele napisane o tym - od tego że człowiek ma czynić sobie Ziemię poddaną, do innych fragmentów.
Dlaczego swoje pojecie o człowieku i zwierzetach czerpiesz z Bibli i oczekujesz tego równiez odemnie ?

N lip 01, 2007 13:15

ok Jumik ,wróćmy do rozmowy

Bardzo chętnie... jak tylko naprawdę będziesz chciał wrócić do rozmowy = odpowiesz na moje pytania. Nie oczekuj, że ja będę odpowiadał na wszystkie Twoje pytania, a Ty większość moich olewał. Nie poddam się takiemu jednostronnemu sposobowi "rozmowy".

Napisałem: daję Ci więcej czasu na odpowiedź na te pytania, argumenty i zarzuty. Czekam. Jak odpowiesz, możemy kontynuować.

Wt lip 03, 2007 13:27
Zobacz profil WWW

Dla uporządkowania powtóż jedno twoje pytanie ,nie moge go odnależć.Staraj sie aby było zrozumiałe ,bo nie będe mógł odpowiedzieć.

Wt lip 03, 2007 17:37

Dla uporządkowania powtóż jedno twoje pytanie ,nie moge go odnależć.Staraj sie aby było zrozumiałe ,bo nie będe mógł odpowiedzieć.

Jedno? A później mam Ci wypisywać po jednym? :? Dlaczego napisałeś, że nie możesz "go" odnaleźć? Ich jest więcej niż 1. Przepraszam, ale niespecjalnie mam czas wypisywać po jednym pytaniu/argumencie/zarzucie. Poszukaj.

Niemalże wszystkie moje posty od Sro Cze 27, 2007 16:49 zawierają jakieś pytania/argumenty/zarzuty, czyli zacznij czytać od strony 89 od mojego pierwszego postu na tej stronie. Tam się zaczynają...

Powodzenia!

PS. powtóRZ się pisze. Jeżeli znajdziesz w moich tekstach jakiś błąd ortograficzny, to też możesz mi wypisać - będę wdzięczny - każdemu może się czasami coś zdarzyć :)

Wt lip 03, 2007 22:43
Zobacz profil WWW
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1354 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 87, 88, 89, 90, 91