Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 13, 2025 20:32

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 344 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 23  Następna strona
 Tendencyjna promocja NPR? 
Autor Wiadomość

Czyta tylko uważnie, bez nadinterpretacji.

Proszę mi tu nie insynuować jakiegoś wykręcania, a raczej zwrócić uwagę na własne czepiactwo względem sformułowań Rozalki.

Śr sty 17, 2007 14:51

Pax, panowie i panie,pax:). Przypominam, że wątek był o delikatnie mówiąc naginaniu prawdy przez promujących NPR. Czemu tak jest, po co to się robi, dlaczego tak dramatycznie sie o tym pisze, na koniec dlaczego się KŁAMIE?
Mikaelu, piszesz "Przy "zwykłej" antykoncepcji toż dopiero nachalstwo jest.". Podaj może przykład nachalstwa i nieprawdy szerzonej przez portale na temat antykoncepcji. Bo ja służę przykładami KŁAMSTW, które rozpowszechniają ludzie, bardzo często księża, promujący NPR.

Śr sty 17, 2007 15:00

A jak sie będziecie kłócić i wyzłośliwiać do siebie, to Rozalka weźmie klucz i temat zamknie:)

Śr sty 17, 2007 15:03

OK, kilka lat temu była reklama koncernu bodajże Schering (nie wiem jak to się dokładnie pisze) rozprowadzała reklamówki kierowane właściwie do dzieci, reklamując środek na trądzik, będący w istocie pigułką antykoncepcyjną. Reklamówka mówiła o królewnie mającej pryszcza, ewidentnie była dla dziewcząt. Jedynie na samym końcu wspominała, że w czasie jej stosowania (na trądzik!) może nastąpić skutek uboczny w postaci braku możliwości zajścia w ciążę.

Ponadto żadna z reklam nie mówi, że stosowanie takiej antykoncepcji może powodować problemy hormonalne, trudności z zajściem w ciążę po ich odstawieniu itd.

Śr sty 17, 2007 15:06

A widziałes reklame piwa, w której mówia o alkoholiźmie i kacu? Nie mówmy tu o reklamach, bo to przecież nie jest źródło czerpania wiedzy. Mówmy o portalach netowych, publikacjach itp.

Śr sty 17, 2007 15:11

...bo właśnie to, co piszą zwolennicy NPR bardziej przypomina reklamę: "Nasza metoda nie ma wad, nie powoduje skutków ubocznych, zapewnia komfort, jest skuteczna w 99,9%", inne metody są..." i tu się zaczynają kłamstwa.

Śr sty 17, 2007 15:15

Ta konkretna była skierowana do dzieci.

Nie widzisz w tym nic nieetycznego?

Śr sty 17, 2007 15:18

Oj, czepiłeś sie kolego. To było, jak sam mówisz, kilka lat temu. Teraz takie leki nadal są, ale na recepte i sie ich nie reklamuje. Po prostu, jest grupa leków swietnie leczących trądzik, ale niestety zawierających hormony. I nie sprzedsją ich w celu promowania antykoncepcji, tylko aby skutecznie leczyć trądzik. Są to jednak leki NA RECEPTĘ i uwierz mi, niezbyt często przepuisywane przez lekarzy, właściwie każdy lekarz mówi, że to jest armata na mrówkę.

Śr sty 17, 2007 16:42

Śr sty 17, 2007 16:43

Emil napisał(a):
Uważam, że bycie moderatorem wymaga znajomości problemów które się komentuje. Wypowiedzi typu:
rozalka napisał(a):
Zastanawiam się jaką można mieć trudności w mierzeniu temperatury i obserwacji śluzu.

wyraźnie pokazują, że Rozalka problematykę NPR zna co najwyżej pobieżnie.
Proszę innych moderatorów o ograniczenie możliwości wypowiadania się Rozlaki w wątkach dotyczących NPR.

No ja też tych trudności z samą obserwacją nie rozumiem. A tak można było zrozumieć post Ani 2609: "(...)Myślę, że wiem o czym piszę, bo jestem narzeczoną będącą na etapie mozolnej próby nauczenia się obserwacji swojego ciała. (...)"

Cóż ciężkiego w zaobserwowaniu temperatury i śluzu?

Czymś innnym jest nauczenie się interpretacji wyników, ale to jednak coś innego niż sama obserwacja.

ojej, no fakycznie głupio to ujęłam (chora jesttem właśnie, wybaczcie) :oops: , ale myślę że nie trudno się domyśleć, ze chodzi o interpretację, a nie same obserwacje!

Śr sty 17, 2007 18:17

Widzę, że zwolennicy NPR, tak aktywni w innych postach, tutaj dyskretnie milczą. Tego tez się spodziewałem. Niejednokrotnie próbowałem pisać do propagatorów NPR z prośbą o wyjaśnienie mi, dlaczego pisza nieprawdę na swych stronach. Pisałem m.in do ks.Dziewieckiego, J. Pulikowskiego, ks.Leksa. Odpowiedział mi TYLKO ten ostatni, ale pisał tak samo niezrozumiale, jak na swojej stronie i zupełnie nie na temat. Na koniec stwierdził to, co zawsze słysze od przypartych do muru: "Pewno masz wyrzuty sumienia, że tak drążysz temat".

Śr sty 17, 2007 20:52

Tez sie zastanawialem nad ta rozbieznoscia w podawanych wskaznikach Pearla dotyczacych danej metody. Najwyrazniej uzaleznione sa one od pogladow, ktore wyznaje osoba prowadzaca dana strone internetowa, wyklad, lekcje czy tez bedaca autorem publikacji traktujacej na ten temat. A co najlepsze, nie sposob nikomu nic zarzucic, z blahego powodu wskaznik Pearl'a jest wartoscia wzgledna . Wg Wikipedii jest to:
Cytuj:
Wskaźnik ten wyznacza się jako pomnożony przez 1200 (u niektórych badaczy 1300) stosunek liczby niezamierzonych poczęć do liczby badanych cykli, przy stosowaniu ustalonej metody antykoncepcji. Podaje więc liczbę zapłodnień w ciągu roku na 100 badanych kobiet (ok 1200 cykli

Pytanie brzmi: jaka grupe kobiet wezmiemy pod uwage i jak starannie one stosowaly dana metode.
Tutaj ujawnia sie bardzo czeste naduzycie (inaczej to trudno nazwac) ze strony zwolennikow NPR - skutecznosc prezerwatywy podaje sie na przykladzie tej mlodziezy, ktora delikatnie mowiac, prowadzi sie niemoralnie. Wskaznik Pearl'a oparty jest najczesciej na wyliczeniach dr.Roetzera, ktory badania przeprowadzal na kobietach w pelni zaznajomionych z jego metoda i scisle przestrzegajacych regul. Scisle przestrzeganie wiaze sie ze znikoma iloscia dni pozostalych na wspolzycie, a niekiedy z (kilku)miesiecznym postem, gdy sa klopoty z interpretacja wykresu. Widzicie jakas roznice?
Zwolennicy NPRu czesto sie oburzaja ze sa traktowani lekcewazaco, ale czy temu nie przyczyniaja sie inni, ktorzy w promowaniu naturalnych metod posuwaja sie do absurdu (za kazdym razem przypominam sobie plemniczka wsiadajacego do cinquecento, hehehe)?
I raczej ciezko wymagac, aby ktos kto katolikiem nie jest, z wlasnej woli przeczytal ksiazke w ktorej dzieki NPRowi rodzina zyje niemal jak w raju. Brzmi to podobnie do reklam cudownych talizmanow, ktorych posiadanie ma sie przyczynic do lepszego zycia.
Nachalna promocja wykonywana czesto przez teoretykow moim zdaniem czyni wiecej szkody niz pozytku NPR-owi.

Śr sty 17, 2007 21:21

Bardzo dobrze to ująłeś. O ile bardziej wiarygodni byliby zwolennicy NPR, gdyby podawali zarówno plusy, jak i minusy metody. Tylko, ze oni niestety tak pisac nie mogą. Już o tym wspominałem, dlaczego. Bo wtedy NPR sprowadziłoby się do jednej z wielu metod planowania rodziny, a przecież tu chodzi o to, aby katolików nastraszyć innymi metodami i to nastraszyć ze wszystkich stron - zarówno w aspekcie fizycznym, jak i psychicznym i moralnym. Wiecie, co wymyslił ks. Leks (ten od cinquecento)? Że PREZERWATYWA JEST ŚRODKIEM WCZESNOPORONNYM". Czyli nie tylko, że jest nieskuteczna, zła, że krzywdzi małżonków, ale też przyczynia się do grzechu aborcji!

Śr sty 17, 2007 21:35

Śr sty 17, 2007 22:53

Pan Jacek Pulikowski na nasze problemy i rozterki, na próbę życia w zgodzie z nauką Kościoła i jednocześnie w zgodzie z sumieniem (niestety czasem sumienie mówi co innego, niż nauka Kościoła. Jednocześnie chce się jednak z nią żyć w zgodzei) ma odpowiedź:
"Skąd te emocje? O co chodzi? Gdy w świecie ludzi dorosłych nie wiadomo, o co chodzi, to na pewno chodzi o pieniądze i związane z nimi ideologie"

http://www.bosko.pl/klopotnik/?art=768

Śr sty 17, 2007 23:01
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 344 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 23  Następna strona