Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz lis 13, 2025 0:25

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 59 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
 prezerwatywa w szeroko pojętej rodzinie chrześcijańskiej 
Autor Wiadomość

Ale tak już serio: czy to nie jest jakieś usprawiedliwienie, że mąż niekatolik ;-) nie uznaje nauki Kościoła a ona nie może mu odmówić?

So sty 27, 2007 21:49

Niestety pojawił się jeszcze jeden problem....

Przed ślubem uzgodniliśmy, że nasze dziecko (ew. dzieci) przyjmą chrzest w Kościele Katolickim.

Zgodziłem się na to, gdyż uważam że kiedy będą dorosłe same zadecydują kim chcą być, a nasze wyznania nie różnią się jeżeli chodzi o podstawowe wartości moralne i etyczne (a sprawa tej problematycznej gumki nie powinna mącić w wychowaniu syna przez co najmniej kolejnych 10-12-15 lat).

Niestety dowiedzieliśmy się, że przy chrzcie wymagane jest dostarczenie zaświadczenia, że odbyło się spowiedź świętą. Mnie to nie dotyczy (abstrahując już od tego, że w moim Kościele obowiązuje spowiedź powszechna), ale moja żona nie dostanie rozgrzeszenia ze względu na stosowanie przeze mnie prezerwatyw (które w moim kościele nie są grzechem) i tym samym nie będziemy mogli ochrzcić syna w Kościele Katolickim......chyba że wymóg dostarczenia karteczki potwierdzającej spowiedź nie jest wymagany w stosunku do rodziców, a jedynie chrzestni mają taki obowiązek.

Nasz problem może wydawać się nieco komiczny, ale dla nas jest jak najbardziej tragiczny.

So sty 27, 2007 22:41

hahhaha najlepszy to jest ten argument o ,,Naszym TP:)
Przepraszam że nie na temat, ale czyżby Tygodnik Powszechny stał się nagle masońsko-żydowskim pismem? :shock:

So sty 27, 2007 22:44

Jasonie hahhaha było dlatego ,z eo ile mi wiadomo wykładnia co do gzrechu s ą przykazaniaBoze i koscielne.Rozszerzenie tychże znajduje sie w KKK.tygodnik Powszechny jest TYLKOjedna z gazet o religijnym charakterze i nie może być traktowany jako wyrocznia w sprawach wiary.
Chyba ,z e sie myle i ks Boniecki prezentuje caly Urzad Nauczycielski kosciola katolickiego?Hę?

So sty 27, 2007 23:01

Widać że go nie czytasz. W TP pewne doktryny, prawdy i przykazania poddawane są ocenie i weryfikacji. Zgromadzeni księża przyblizają nam je i tłumaczą jak powinno się żyć. To tyle w ramach dygresji.

So sty 27, 2007 23:08

Widać że go nie czytasz. W TP pewne doktryny, prawdy i przykazania poddawane są ocenie i weryfikacji. Zgromadzeni księża przyblizają nam je i tłumaczą jak powinno się żyć. To tyle w ramach dygresji.

no cóż. nie znam innych gazet katolickich, ale akurat TP to wam zazdroszczę. Tygodnik trzyma bardzo wysoki poziom. Mamy o czym z żoną dyskutować, co także zbliża nas do Boga.

So sty 27, 2007 23:27

Post Re: prezerwatywa w szeroko pojętej rodzinie chrześcijańskiej
sand napisał(a):
MonikaM napisał(a):
Z ewangelii Mateusza: "Biada człowiekowi, przez którego przychodzi zgorszenie". Ciągniesz swoją żonę do piekła. Jak Ci z tym dobrze to żyj tak dalej. Tylko szkoda duszy...

Mamy tą samą Ewangelię, ale inne jej interpretacje. Ja jestem Protestantem i zakładanie gumki w moim Kościele nie jest grzechem (nie ma o tym ani pół zdania w całym Piśmie Świętym).

Cytuj:
Rozumiem protest przeciwko aborcji, tabletkom wczesnoporonnym, spiralom, nawet środkom farmakologicznym

A w Piśmie Świętym jest coś wspomniane na temat środków fatmakologicznych czy spiral?? Nie rozumiem zopełnie tego protestu.

Cytuj:
edynym problemem jest komunia święta mojej żony. W Kościele Katolickim w Polsce nie praktykuje się spowiedzi powszechnej (tak jak np. we Francji), a sługa Jezusa Chrystusa odmawia udzielenia rozgrzeszenia.

Wg przepisów Kościoła Katolickiego pełnego rozgrzeszenia z grzechów ciężkich może udzielić tylko ksiądz, więc nie opowiadaj bajek na temat spowiedzi powszechnej w Kościele Katolickim. Jest one jedynie gładzeniem grzechów powszednich. W pierwszym poście napisałam dlaczego ksiądz nie udzieli Twojej żonie rozgrzeszenia ( warunki dobrej spowiedzi).

Cytuj:
po pierwsze: nie jestem heretykiem :) słowo klucz: ekumenizm

Wg nauki kościoła wyznajesz heretyckie nauki, wiec z punktu widzenia naszego kościoła jesteś heretykiem. Ekumenizm sprowadza sie tylko do dialogu.

Cytuj:
po drugie: ostatecznie to JA stosuję gumki, a nie żona. Czy żona może odpowiadać za grzech męża, który w/g swojej wiary grzechu nie popełnia?

Zezwalanie na grzech też jest grzechem.

Cytuj:
Co więcej mąż (czyli JA) nie zgadza się na naturalne metody planowania rodziny.

Widzisz sam, że brakuje Ci woli żeby Twoja żona była szczęśliwa. Gwarantuję Ci, że człowiek bez komunii pełni szczęscia nigdy nie osiągnie.

Cytuj:
Moniczko, skąd tyle agresji?

Nie miałaś nigdy rozterek moralnych?

Czemu z buta traktujesz gościa? :(

Ależ źle mnie zrozumiałaś. Nie ma w sobie ani ziarnka agresji, naprawdę :) Rozterki moralne miałam, ale zawsze wtedy ufałam ( i ufam dalej ) swojemu kościołowi, a nie szukałam rozgrzeszenia w Tygodniku Powszechnym. I uwierz zawsze na tym dobrze wychodziłam :)

Sand, proszę! Nie bądź uparty, bo nic dobrego z tego nie wyjdzie. Sam widzisz ile jest kłopotów przez jedną głupią gumkę. Nie przez kościół, tylko właśnie przez gumkę i twój bezsensowny upór.

So sty 27, 2007 23:39

To dobrze, może źle Cię odebrałam. PRzepraszam.

N sty 28, 2007 0:31

MonikaM napisał(a):

A w Piśmie Świętym jest coś wspomniane na temat środków fatmakologicznych czy spiral?? Nie rozumiem zopełnie tego protestu.

Wg nauki kościoła wyznajesz heretyckie nauki, wiec z punktu widzenia naszego kościoła jesteś heretykiem. Ekumenizm sprowadza sie tylko do dialogu.

Sand, proszę! Nie bądź uparty, bo nic dobrego z tego nie wyjdzie. Sam widzisz ile jest kłopotów przez jedną głupią gumkę. Nie przez kościół, tylko właśnie przez gumkę i twój bezsensowny upór.

spirala może prowadzić do poronienia co można podciągnąć po przykazanie nie zabijaj.

Twój Kościół dopuszcza małżeństwa ekumeniczne z czego razem z żoną skorzystaliśmy. Gdyby było inaczej to ślubu byśmy nie mieli.

Mam wrażenie, że twoje pojmowanie zasad wiary i stosunku do innych wyznań Chrześcijańskich zatrzymało się na nocy z 23 na 24 sierpnia 1572 roku. Mam nadzieję, że się mylę....

Po Soborze Watykańskim II w postawie kościoła katolickiego wobec wyznań uznawanych wcześniej za heretyckie zaszła istotna zmiana - polega ona na zaprzestaniu eksponowania ich niezgodności z nauką katolicką, a zamiast tego na podkreślaniu dobrej wiary chrześcijan wszelkich wyznań. Efektem było przystąpienie Kościoła katolickiego do ruchu ekumenicznego, a następnie wiele wspólnych aktów Kościoła katolickiego i innych Kościołów, w szczególności wzajemne odwoływanie klątw rzucanych w przeszłości i wspólne deklaracje teologiczne. Z drugiej strony deklaracja Dominus Iesus z 6 sierpnia 2000 nie pozostawia wątpliwości, że - z punktu widzenia Kościoła katolickiego - wierni innych wyznań mają TRUDNIEJSZĄ drogę do zbawienia. Co oznacza, że nawet Katolicy muszą przyznać, że Luteranie będą zbawieni. A że stosowanie gumki nie jest u nas grzechem to już nie moja wina.

Jeśli nie wiesz czym jest Luteranizm to pozwolę sobie podać kilka podstawowych informacji:

Główne zasady luteranizmu

* Odrzucenie dogmatów ustanowionych przez sobory i papieży z wyjątkiem wniosków czterech pierwszych soborów powszechnych; tylko Pismo Święte jest źródłem objawienia (zasada sola scriptura).
* Głową Kościoła nie jest papież, ale Jezus Chrystus, będący jedynym pośrednikiem w zbawieniu (solus Christus).
* Dla zbawienia najważniejszy jest wewnętrzny akt wiary (sola fide). Wiara jest ufnością wobec Boga i posłuszeństwem jego woli, a dopiero owocem wiary są dobre uczynki.
* Ewangelicy wierzą w zbawienie z łaski usprawiedliwiającej (sola gratia).
* Sakramenty są "znakami i świadectwami woli Bożej". Uznawane są jedynie dwa: Chrzest i Komunia św., podawana pod dwiema postaciami. Obecność Chrystusa w eucharystii jest rozumiana jako konsubstancjacja (współistnienie).
* Matkę Jezusa jako "błogosławioną między niewiastami" otaczają szacunkiem, lecz od tego szacunku daleko jest do czci, jaka należy się jedynie Bogu. Luteranie odrzucają kult świętych - modlić wolno się tylko do Trójjedynego Boga;

natomiast świętych należy wspominać i naśladować. Pobożność ewangelicka opiera się głównie na posłuszeństwie wobec Słowa Bożego, na szczerej modlitwie, przykładnym życiu rodzinnym i sumiennym wykonywaniu wszelkich obowiązków.

* Luteranie praktykują spowiedź ogólną, ale uznają również spowiedź indywidualną.
* Duchowni - księża przewodniczą obrzędom i organizują je. Nie obowiązuje ich celibat. Ksiądz nie jest kapłanem, gdyż luteranie uznają kapłaństwo powszechne ochrzczonych.

Mam nadzieję, że po tym moim długim wywodzie zgodzisz się ze mną, że mam pełne prawo stosować gumkę jako dodatkowe zabezpieczenie jako zgodne z moją wiarą. Żona stosuje NPR jako zgodne z jej wiarą.

N sty 28, 2007 8:32

MonikaM napisał(a):
sand napisał(a):
Ciągniesz swoją żonę do piekła. Jak Ci z tym dobrze to żyj tak dalej. Tylko szkoda duszy...

bez przesady z tym piekłem!!a które ona z 10 przykazań łamie używając prezerwatywy??

N sty 28, 2007 14:06

TP weryfikuje przykazania?To przykazania mozna weryfikowac?
to ja sobie zweryfikuje pzrykazanie na ktore powołuje sie kosciól w sprawie antykoncepcji:)

Monika m pisze do autora tematu Cyt:Sam widzisz ile jest kłopotów przez jedną głupią gumkę. Nie przez kościół, tylko właśnie przez gumkę i twój bezsensowny upór.

moniko ta głupia gumka jak powiadasz jest przyczyną wielu dylematów . Upór w jej stosowaniu wcale nie jest taki bezsensowny co moze ci potwierdzic wiele malzenstw borykajacych sie z tematem PLANOWANIE RODZINY:)

N sty 28, 2007 15:42

Cytuj:
weryfikacja sprawdzenie; kontrola zgodności z prawdą, autentyczności; stwierdzenie, poświadczenie prawdziwości.

Etym. - śrdw.łac. verificatio 'sprawdzenie' z verificare 'sprawdzać'; łac. verus 'prawdziwy' (por. weryzm); -ficare od facere, zob. fakcja.
Chodziło mi o zweryfikowaniu niektórych przykazań poprzez stwierdzenie ich autentyczności i występowania w życiu codziennym. A ja faceta będę bronił :razz: ma prawo do decydowania o tych sprawach z żoną. Jeśli nie uznaje metody naturalnej, która bądź co bądź niesie pewne ryzyko, to nie ma innego wyjścia. Tak na marginesie świetny motyw apropo naturalnego planowania w Monthy Pythonie "Meaning of Life"

N sty 28, 2007 17:45

żona wróciła z kolejnej próby otrzymania rozgrzeszenia w waszym kościele.

Otrzymała podpis na kartce (treść kartki:pieczęć parafii; nr. chrztu; Spowiedź i komunia św. rodziców dziecka, dopisane długopisem "matki". miejscowość, data, podpis spowiednika. "przyjmując odpowiedzialność za Dziecko Boże, sam wracam do Boga, względnie ściślej z Nim się łączę w Sakramencie Pokuty i Eucharystii. UWAGA: Kartkę należy oddać przy konfesjonale przed spowiedzią") dla "dobra dziecka".

Dodatkowo dowiedziała się, że popełnia świętokradztwo współżyjąc ze mną.

Była to ostatnia spowiedź święta mojej żony w Kościele Katolickim. Jest to jej niewymuszona ostateczna decyzja.

Od siebie dodam, że od dzisiaj KK będzie kojarzył mi się głównie z hipokryzją większości jej członków, którzy korzystają z prezerwatyw, spowiadają się w KK obiecując "poprawę" i następnego dnia kupując kolejną paczkę durexów.

N sty 28, 2007 19:39
Sand, rozumiem twoje rozgoryczenie, ale czemu nie omówiliscie tych kwestii przed slubem?

Zona na naukach przedslubnych -jesli nie wiedziala wczesniej- dowiedziala się chyba , ze prezerwatywa to grzech cięzki?

Seks w malżeństwie jest wazną kwestią i nie rozumiem czemu zgodzileś się na slub z katoliczka, która moze stosowac tylko nieuznawane przez ciebie metody naturalne?

Wielu "przejechalo się" na NPR tak samo jak wielu przejechalo się na "gumce"...

Ja nie jestem fanką NPR i widze rożne wady tej metody- ale jednak wiara i mozliwośc komunii świetej jest dla mnie bardzo wazna- dlatego nie rozumiem jak mozna bylo doprowadzic do takiej patowej sytacji...

Piszesz, ze zona odchodzi z Koscioła i to jej niewymuszona decyzja...Na pewno?

A jakie ma inne wyjście ? Separacja? Odmowa wspołzycia, skoro ty nie zgadzasz się na NPR ?

N sty 28, 2007 19:51

Biorąc rzecz dosłownie, właściwie nie ma wyjścia. Według katechizmu żona grzeszy, a bez żalu i chęci poprawy nie ma warunków spowiedzi. I szukanie "liberalnego" księdza jest taką samą hipokryzją, jak udawanie tego żalu i chęci poprawy.

Ale. My nie jesteśmy durnymi owieczkami. Pan pasterzem moim, a nie "zakon". Mamy przesłanki - uzasadnione historycznie - by zakładać, że w pewnych sprawach władze Kościoła się mylą. Co wtedy? Wystąpić i przejść na luteranizm? To w sumie nie jest taki zły pomysł.

A czy to jedyne rozwiązanie? Czy w każdej spowiedzi ksiądz pyta o metodę planowania rodziny? (Nie wiem, nie jestem żonaty). Ale chyba nie. Jeśli z punktu widzenia Twojej żony używanie gumek grzechem nie jest, dlaczego go wyznaje? Rachunek sumienia to nie jest automat, za pomocą którego wyliczamy wszystko, by się pognębić. Mamy znaleźć to, co oddala nas od Boga i od ludzi, by podzielić się tym ze spowiednikiem. Czy gumki was oddalają od Boga i siebie? Jeśli nie, to po co o nich mówić?

Pn sty 29, 2007 1:39
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 59 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona