Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 29, 2025 14:18

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 42 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
 Czy Zlemijest to katolik? ;) 
Autor Wiadomość

Post Re: Czy Zlemijest to katolik? ;)
Zlemijest1 napisał(a):
Moze przekazecie moje dane do epikopatu i od razu mnie wywala z wspolnoty skoro Katolikiem wedlug Was nie jestem :x

Nie o to chodzi. Sam musisz stwierdzić czy jesteś katolikiem, czy nie. Bądź ze sobą szczery - prawda Cię wyzwoli ;)

Cz sie 23, 2007 17:45
filippiarz napisał(a):
Zlemijest1 napisał(a):
Moze przekazecie moje dane do epikopatu i od razu mnie wywala z wspolnoty skoro Katolikiem wedlug Was nie jestem :x

Nie o to chodzi. Sam musisz stwierdzić czy jesteś katolikiem, czy nie. Bądź ze sobą szczery - prawda Cię wyzwoli ;)

Prawda mowi ze jestem ale widac sad ostatniej instancji (czyli Wy) twierdzi inaczej.

Cz sie 23, 2007 17:49

Slownika ortograficznego nie posiadam.
Nie mieszkam w Polsce.
Pisze jak najlepiej umiem.

Slownik ortograficzny:
http://so.pwn.pl/

Slownik jezyka polskiego:
http://sjp.pwn.pl/

Milej lektury.

P.S.
Polecam rowniez literature piekna, dostepna za darmo legalnie przez internet.

Cz sie 23, 2007 18:08

Zlemijest1 napisał(a):
Prawda mowi ze jestem ale widac sad ostatniej instancji (czyli Wy) twierdzi inaczej.

To jest tak, jak z gra w szachy. Obowiazuja pewne reguly. Ty probujesz skakac koniem po szachownicy jakbys gral w warcaby i upierasz sie, ze wygrywasz.

A jak Ci ktos przytacza zasady gry, to oburzasz sie, ze przeciez Ty masz swoje wlasne, zgodnie z nimi grasz w porzadku i o co nam w ogole chodzi?

Chodzi nam o to, ze reguly sa jedne, konkretne i nie do wlasnej interpretacji. Te reguly sa powszechnie dostepne.

Jesli ich nie znasz, albo liczysz na to, ze jakas slaba dusza przetlumaczy je blednie na twoja korzysc, to juz Twoj problem.

Jak dla mnie EOT, bo juz ktorys raz z kolei musze sie powtarzac, jednoznacznie dajesz do zrozumienia, ze albo nie rozumiesz, albo ci na tym nie zalezy.

+ <-- krzyzyk na droge, dobranoc.

Cz sie 23, 2007 18:19
cau_kownik napisał(a):
Zlemijest1 napisał(a):

To jest tak, jak z gra w szachy. Obowiazuja pewne reguly. Ty probujesz skakac koniem po szachownicy jakbys gral w warcaby i upierasz sie, ze wygrywasz.

Jak dla mnie EOT, bo juz ktorys raz z kolei musze sie powtarzac, jednoznacznie dajesz do zrozumienia, ze albo nie rozumiesz, albo ci na tym nie zalezy.

+ <-- krzyzyk na droge, dobranoc.

Szkoda ze nie rozumiesz ze u nas nie ma takich samych regul gry jak w Polsce.
Nie tylko u nas (ale w innych krajach jeszcze bardziej liberalnych) kosciol sie zmienil od sredniowiecza.
Prosze nie wciskaj mi ze kosciol jest ten sam wszedzie bo wiem na wlasnej skorze ze tak nie jest.

Gdybym mieszkal w Polsce, byc moze mialbym pewien problem z odnalezieniem ksiedza ktory dal by mi rozgrzeszenie.
Cale szczescie jest na odwrot i takiego problemu nie mam.

:lol:

Cz sie 23, 2007 18:42

Według mnie odnalezienie księdza, który da Ci rozgrzeszenie - ta akurat w tym wszystkim najmniejszy problem :)

Cz sie 23, 2007 19:25
Według mnie odnalezienie księdza, który da Ci rozgrzeszenie - ta akurat w tym wszystkim najmniejszy problem :)

To moze powiem tak, znalezienie ksiedza ktory zrozumie rozterki czlowieka, ktory nie zacznie spowiedzi od potepiania czy wscibskich pytan typu, czy wylewasz nasienie do pochwy :lol:

Na szczescie na takiego kaplana nigdy nie trafilem.
Gdyby mi sie taki przytrafil, bym po prostu wyszedl.

Cz sie 23, 2007 19:31

Moze Cie zdziwie troche, lecz jak najbardziej jestem wierzacym czlonkiem wspolnoty kosciola.

A co to znaczy :?:

Od kiedy można być częściowo członkiem różnych dziwnych wspólnot :?:

Jakieś rozdwojenie jaźni... :?: :o

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Cz sie 23, 2007 19:54
Zobacz profil WWW
Cytuj:
Moze Cie zdziwie troche, lecz jak najbardziej jestem wierzacym czlonkiem wspolnoty kosciola.

A co to znaczy :?:

Od kiedy można być częściowo członkiem różnych dziwnych wspólnot :?:

Jakieś rozdwojenie jaźni... :?: :o

jestem czlonkiem tylko jednej wspolnoty, tj kosciola katolickiego.
koniec i kropka.
Nie podoba Ci sie to idz naskarz na mnie do biskupa, papieza, episkopatu, itd.

Cz sie 23, 2007 20:01

Nie podoba Ci sie to idz naskarz na mnie do biskupa, papieza, episkopatu, itd.

Tylko po co ta... złość :?:

Zacytowałem Twoje:
Cytuj:

i po prostu zaciekawiło mnie to, co podkreśliłem - zabrzmiało to jakbyś identyfikował się z więcej niż jedną wspólnotą, kościołem.

Dalej:
Cytuj:
Co do katechizmu, to przypomne Ci ze nie spisal go Bog ani nawet Jezus.

KKK to pewna podstawa nauczania Kościoła, którą każdy katolik winien po prostu przyjąć. Czego TY najwyraźniej nie robisz - co koresponduje jakby z wnioskiem który podałem wyżej.

Cytuj:
Nawet ze niektore doktryny kosciola odrzucam (bo mam do tego prawo jak kazdy Katolik), nie znaczy ze Katolikiem nie jestem.

A konkretnie :?:

Jeśli nie uznajesz dogmatów - stawiasz się sam poza Kościołem.

Cz sie 23, 2007 20:35
Zobacz profil WWW
Nawet ze niektore doktryny kosciola odrzucam (bo mam do tego prawo jak kazdy Katolik), nie znaczy ze Katolikiem nie jestem.

A konkretnie :?:

Jeśli nie uznajesz dogmatów - stawiasz się sam poza Kościołem.[/quote]

Jednak twierdzisz ze ekskomunika mi grozi?
Hmmm?
Moze list z Watykanu lada chwila przyjdzie do skrzynki :lol:

Cz sie 23, 2007 20:45

Trochę OT, ale bronię tu dobrego imienia Kościła w Polsce:
Zlemijest1 napisał(a):
Gdybym mieszkal w Polsce, byc moze mialbym pewien problem z odnalezieniem ksiedza ktory dal by mi rozgrzeszenie...ktory zrozumie rozterki czlowieka, ktory nie zacznie spowiedzi od potepiania czy wscibskich pytan typu, czy wylewasz nasienie do pochwy

Spowiadam się ok. 30-tu lat, od ponad 20-tu jako pełnoletni, od kilkunastu jako małżonek. Zawsze w Polsce (jeśli zdarzyło mi się za granicą to również u polskiego), w różnych rejonach kraju, w miejscowościach różnej wielkości - od niewielkich wioseczek po stolicę i nigdy mi się nie zdarzyło otrzymać pytania, które tu przytaczasz.
Więc nie jest w Polsce tak źle pod tym względem, jak to postrzegasz.

cau_kownik napisał(a):
Chodzi nam o to, ze reguly sa jedne, konkretne i nie do wlasnej interpretacji. Te reguly sa powszechnie dostepne.

A tu z kolei bym się z Tobą nie zgodził. Jak wiemy - w przypadku wątpliwości wyjaśniamy je ze spowoiednikiem lub kierownikiem duchowym. A jak również wiemy - interpretacje spowiedników są bardzo różne, na przykład w temacie: jak szeroko rozumieć VI przykazanie lub czy palenie papierosów jest grzechem ciężkim. Więc te reguły nie są wcale takie jednoznaczne.
Ale z duchem Twojego posta się zgadzam.

Pt sie 24, 2007 6:45

Ziemijest1 to łżekatolik - domagam sie interwencji Inkwizycji w jego przypadku! :)

Pt sie 24, 2007 8:11

To człowiek, który nie ma argumentów - co pokazała jego ostatnia odpowiedź: ironizowanie, zamiast konkretu.

So sie 25, 2007 8:43
Zobacz profil WWW

Czy jak łamię polskie prawo to od razu nie jestem Polakiem?

Dobre.

So sie 25, 2007 9:16
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 42 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona