Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 04, 2025 22:12

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
 Dlaczego nie stosowanie przezerwatywy może być grzechem? 
Autor Wiadomość

że jest jeszcze trzecia grupa osób, która zgadza się z nauką KK na zasadzie dokładnego przemyślenia sprawy

Tak to sobie tłumacz...... :D ale radzę przemyśleć sprawę jeszcze raz!

So kwi 12, 2008 8:52

Rozumiem, że temat został wyczerpany.

So kwi 12, 2008 9:24

Mroczny Pasażer napisał(a):
Cytuj:
I w ogóle jakie powinno być to pełne wykorzystanie jednoczącego aktu małżeńskiego?

Myślę, że nie stosowanie ŻADNYCH metod regulacji poczęć. Po prostu - mamy ochotę na seks, idziemy do łóżka.

Tak by pewnie było najlepiej. Ale trzeba pamiętać o odpowiedzialności ;)

Dlatego ludzie wymyślili antykoncepcje właśnie.

So kwi 12, 2008 13:32

Uważam ten wynalazek za mało udany (pomijając już stanowisko KK).
W każdym razie to już nie na temat, więc kończę pisanie w tym temacie.

So kwi 12, 2008 17:23

Nawet pomijając stanowisko KK uważasz ten wynalazek za mało udany?
Dlaczego?
Może wreszcie się dowiem jakie jest PRAWDZIWE zło i niedoskonałość w nim zawarta? (pomijając stanowisko KK)
Bo moim zdaniem to akurat jeden z tych bardziej udanych (pomijając oczywiście...)

A teraz do rzeczy. Sytuacja do przemyślenia.
Nie żaden tam AIDS w Afryce. Zwykła, dość często zdarzająca się i przykra infekcja (np. grzybicza) narządów rodnych jednego z partnerów. Oczywiście można (i w zasadzie należy) na czas leczenia powstrzymać się od współżycia i jeśli to akceptują obie strony, jest to najlepsze rozwiązanie.
A jeśli nie? Nie wypadałoby użyć wtedy prezerwatywy? Czy nieużycie jej to przypadkiem nie grzech?

Śr kwi 23, 2008 2:11

Nawet pomijając stanowisko KK uważasz ten wynalazek za mało udany?

Tak. Choć nie będę tutaj udowadniał zła antykoncepcji.
Ale weźmy taką prezerwatywę i co ja o tym myślę. Jest tak sobie skuteczna. Trzeba ją zakładać, myśleć o niej, uważać na nią... itd... itd... a poza tym jest droga.

Śr kwi 23, 2008 18:14

Ooo, bez przesady. Jest dość skuteczna, w praktyce skuteczniejsza od NRP, tym bardziej jeśli razem z metodą naturalną stosowana.

A że kłopot? No cóż, na rowerze też się trzeba uczyć jeżdzić...
Trochę komfortu odbiera, ale dziecko, które nie przyszło na świat w najlepszym momencie odbierze go znacznie więcej. Choć dzieci są takie kochane. Ale gdzie tu grzech? Mówimy teraz o czymś takim jak noszenie albo nienoszenie swetra bo drapie.

Droga? To żart?
Zobaczył(a)byś pieluchy jednorazowe!

Śr kwi 23, 2008 20:31

Ooo, bez przesady. Jest dość skuteczna, w praktyce skuteczniejsza od NRP

Praktyczne badania mówią co innego.

niktszczególny napisał(a):
...tym bardziej jeśli razem z metodą naturalną stosowana.

Hmm. Antykoncepcja tylko w dni niepłodne... Jak dla mnie to niepotrzebne, niewygodne, [...]

A że kłopot? No cóż, na rowerze też się trzeba uczyć jeżdzić...

Ale nikt nie będzie się uczył jeździć bez siodełka, kiedy można z.

Trochę komfortu odbiera,

Lepiej więcej komfortu niż mniej.

ale dziecko, które nie przyszło na świat w najlepszym momencie odbierze go znacznie więcej.

Taka możliwość zawsze jest. Jeśli jednak chcę odłożyć ten moment, to powstrzymuję się od współżycia w dni płodne.

Ale gdzie tu grzech?

Nie wspominałem nic o grzechu, bo już inne czynniki dyskwalifikują prezerwatywę jak dla mnie. A jeśli chodzi o bardziej filozoficzne powody, to są o tym wątki na kilkadziesiąt stron, a jako że nie chcę offtopować (co i tak zrobiłem), to nie rozwijam dalej.

Droga? To żart?
Zobaczył(a)byś pieluchy jednorazowe!

Nie, to nie żart. Dla mnie jest droga. A do robienia wykresów użyłbym raczej zwykłej kartki niż pieluchy.

Cz kwi 24, 2008 8:57

przed ciążą często miałam stany zapalne, mąż uwielbia pływać i z basenu przynosił zarazki, a teraz musimy uważać nie tylko na siebie, ale i na dziecko: czy w naszym przypadku współżycie z prezerwatywą też jest złe? przecież nie robimy tego w celach antykoncepcyjnych, po prostu nie chcemy ryzykować komplikacji, a dlaczego mielibyśmy rezygnować z bliskości ??...

Cz kwi 24, 2008 12:35

według mnie to jest sprawa sumienia. jesli nie chcesz siebie narazac i meza no i dziecka na jakies powikłania, wg mnie mozna stosowac antykoncpecje:)

ALE kosciol pewnie powie i tak swoje, jakby najbardziej sie duchowni znali na tych sprawach ;)

Cz kwi 24, 2008 13:04

Stanowisko KK jest jednoznaczne i bezwarunkowe, niezależnie od tego, czy ktokolwiek potrafi udowodnić KK, że się zna lub nie zna na tych sprawach. Przedłużająca się dyskusja na tego rodzaju kwestie prowadzi z reguły do zaleceń, aby nie protestantyzować nauki KK lub w ogóle wystąpić z KK, skoro ktoś nie ma zamiaru wypełniać nakazów KK lub wypełniac je wybiórczo. Nieakceptowanie nakazów KK jest ocenianie jako samodzielne ustawianie się poza KK.

Cz kwi 24, 2008 13:19

Mnie się wydaje, że to sytuacja analogiczna do brania pigułek hormonalnych w celu leczniczym - czyli współżyjąc nie ma grzechu antykoncepcji. Ale mogę się mylić (jak w podpisie).

Nie znam się na zarazkach, ale... nie da się ich jakoś usunąć, zepsuć, zneutralizować?

Cz kwi 24, 2008 14:18

ps. w takich wypadkach (antykoncepcja) nalezy keirowac sie zarówno głosem sumienia jak i tym, co jest napisane w Biblii. a nie na ślepo iść za kościołem i poźniej miec syfa czy cos, bo "kosciol tak kazał" - to jest najgorsza postawa jak mozna wybrac w mojej ocenie.

Cz kwi 24, 2008 18:03

arc - oczywiscie że da się leczyc takie sprawy, ale ja nie mówię że mąż na 100% mnie czymś zarazi tylko, że czasem przynosił z basenu grzybicę i że znów może byc chory, ale nie musi... to jest takie gdybanie troszkę.... po prostu ostatnio on nic nie zauważył, że zachorował dopiero jak ja zachorowałam i wtedy: antybiotyk i inne leki, których teraz nie mogę stosować...

tabl. antykoncepcyjnych nie stosuje się jako lekarstw... to są środki mające zapobiegać poczęciu ale nic nie leczą!! ale może są lekarstwa które działają jak środki antykonc. ale to raczej "skutek uboczny" leczenia, a nie cel...

Pt kwi 25, 2008 6:34

Ooo, bez przesady. Jest dość skuteczna, w praktyce skuteczniejsza od NRP

Praktyczne badania mówią co innego.

Różne źródła różnie podają. Na przykład to podaje inaczej:
http://www.antykoncepcja.com.pl/skutecznosc.htm

arc napisał(a):
...tym bardziej jeśli razem z metodą naturalną stosowana.

Hmm. Antykoncepcja tylko w dni niepłodne... Jak dla mnie to niepotrzebne, niewygodne, [...]

Polecam kurs rachunku prawdopodobieństwa

Pt kwi 25, 2008 7:38
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona