Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz lis 20, 2025 14:26

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 194 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 13  Następna strona
 Seks przed ślubem wg Biblii 
Autor Wiadomość

nie no okej, co do zabiajnia zwierzat to sie zagalopowałem ;) natomiast przykazanie to dotyczy takze zabijania siebie, szkodzenia wlasnemu zdrowiu (np. zazywanie narkotykow, palenie papierosow - wyniszcza cialo powoli czyli zabija), nie tylko dotyczyc zabojstwa drugiej osoby.

masz racje ze według rozumeinia biblijnego cudzolostwo oznacza zdrade. zgadzam sie z tym. ale niektore fragmenty Biblii wskazuja (ten drugi ktory podałem), że Paweł radził, aby zawrzeć związek małżenski niz aby tkwić w pożądaniu i niespełnieniu seksualnym.

So maja 03, 2008 7:48

Ale bez ślubu wcale nie musi być "niespełnienia seksualnego".

A pożądanie nie jest niczym złym dlatego proszę się tu na nie nie powoływać.

So maja 03, 2008 9:21

W każdym razie kobiecie nie wolno. ST może nie każe za to mężczyzny, ale przecież to logiczne, że jeżeli żadnej kobiecie nie wolno poza małżeństwem uprawiać seksu to i mężczyzna też nie powinien, bo skazuje ją przez to na śmierć, czyż nie? Taki seks zwany jest rozpustą, a więc jednoznacznie potępiany.

No dobra, ale problem w tym, że to wszystko jest Stary Testament. Księga Powtórzonego Prawa. A przecież chrześcijanie nie muszą się stosować do prawa mojżeszowego.
A nawet i jeśli powinni się do niego stosować to przecież sam zakaz seksu przed slubem nie uwzględnia ŻADNEJ starotestamentowej zasady. Bo gdybyśmy mieli stosować się do tej starotestamentowej zasady to przecież powinniśmy jednocześnie brać ślub jako dziewice i prawiczki bo gdyby było inaczej to wówczas kamienować kobiety jeśli nie były dziewicami.

So maja 03, 2008 9:32

Jeszcze raz powtarzam, że według rozumienia biblijnego cudzołóstwo oznacza zdradę małżeńską, (...) A o seksie przed ślubem nie ma ani słowa.

Nie tylko małżeńską.

"Słyszeliście, że powiedziano: Nie cudzołóż! A Ja wam powiadam: Każdy, kto pożądliwie patrzy na kobietę, już się w swoim sercu dopuścił z nią cudzołóstwa." (Mt 5, 27-28)
To przecież nie dotyczy tylko i wyłącznie małżonka, który patrzy pożądliwie na inną kobietę. Jezus użył słowa każdy.

I m. in. pewnie dlatego Tradycja Kościoła zawsze uważała i uważa, że VI przykazanie obejmuje całość ludzkiej płciowości - patrz. KKK(2336)

So maja 03, 2008 11:35

Hehe, a mówiłem, że zaczną dawać cytaty z pożądliwym spojrzeniem. ;D

Sory moniko, ale ten cytat nijak ma się do cudzołóstwa seksualnego. Tak jak pisałem pożądliwość sama w sobie nie jest zła, nawet jak ktoś spojrzy na kobietę i stwierdzi "ale fajna laska, mmm umówiłbym się z nią" or sth to nie jest to żadne cudzołóstwo. Gdyby tak było to każdy by musiał się codziennie spowiadać.

Poza tym skąd wiesz, że Jezus mówiąc każdy miał na myśli każdego czy może każdego małżonka? To jest tylko przekład, w oryginale znaczenie mogło być zupełnie inne.

Cytuj:
I m. in. pewnie dlatego Tradycja Kościoła zawsze uważała i uważa, że VI przykazanie obejmuje całość ludzkiej płciowości - patrz. KKK(2336)

I właśnie dlatego tylu katolików nie zgadza się z tą interpretacją ponieważ jest cholernie naciągana. Wrzucać do jednego worka seks przed ślubem, seks dla przyjemności, masturbację, petting, a nawet całowanie się dla przyjemności przed ślubem? To ja się nie dziwię, że większość katolików olewa tę naukę. Jest po prostu zbyt naciągana.

So maja 03, 2008 11:41

I właśnie dlatego tylu katolików nie zgadza się z tą interpretacją

O ile mi wiadomo, ty katolikiem nie jesteś.
Oceny katolików zostaw katolikom, a nie oceniaj za nich - w ich imieniu.

So maja 03, 2008 11:54

jak ktoś spojrzy na kobietę i stwierdzi "ale fajna laska, mmm umówiłbym się z nią" or sth to nie jest to żadne cudzołóstwo.

A kto powiedział, że to jest już cudzołóstwo? Nie o takie spojrzenie porzecież chodzi, tylko o wyraźny, mocno zarysowany podtekst pożądania - choćby w sercu. Takie pożądanie winno być "zarezerwowane" dla małżonków - i o to, jak mniemam chodzi w przytoczonym cytacie.

So maja 03, 2008 12:10

Poza tym skąd wiesz, że Jezus mówiąc każdy miał na myśli każdego czy może każdego małżonka? To jest tylko przekład, w oryginale znaczenie mogło być zupełnie inne.

Nie ma to jak nie zgadzać się z czymś i zasłaniać innym znaczeniem przekładu. :D

Przekład nie musi być wierny - to oczywiste, wielokrotnie nawet nie może być wierny, ale musi poprawnie oddać znaczenie tekstu oryginalnego. Zatem argument chybiony.

So maja 03, 2008 12:48

Mroczny Pasażer napisał(a):

Nie ma to jak nie zgadzać się z czymś i zasłaniać innym znaczeniem przekładu. :D

Przekład nie musi być wierny - to oczywiste, wielokrotnie nawet nie może być wierny, ale musi poprawnie oddać znaczenie tekstu oryginalnego. Zatem argument chybiony.

Moniko Mroczny rzeczywiście ma racje. To czy Jezus użył tutaj słowa każdy nie oznacza jeszcze że miał na myśli każdego człowieka, bo rzeczywiście mógł mieć na myśli tylko osobę pozostającą w związku małżeńskim skoro użył słowa cudzołóstwo. Podobnie mamy przecież cytat: ,,Każdy kto oddala swoją żonę" itd. Nie chodzi tu o każdego, tylko o osobę zamężną i to widać wyraźnie z kontekstu podobnie z kontekstu można wywnioskować, że w podanym przez ciebie cytacie chodzi o osobę zamężną.

Co do mojego postu to chciałam jakichś konkretnych cytatów, najlepiej z Nowego Testamentu, które mówiłyby o tym, że seks przed ślubem jest zły ale widze, że rzeczywiście ich nie ma i pozostają tylko domysły i (nad)interpretacje.

So maja 03, 2008 13:49

Podobnie mamy przecież cytat: ,,Każdy kto oddala swoją żonę" itd. Nie chodzi tu o każdego, tylko o osobę zamężną

Happy, popatrz na ten cytat. Jak oddalić żonę może ktoś nie żonaty?
Nie może. Dlatego jasne jest, że to dotyczy tylko małżonków. Natomiast w poprzednim cytacie: "Każdy, kto pożądliwie patrzy na kobietę, już się w swoim sercu dopuścił z nią cudzołóstwa." nie jest już takie jasne, (wg mnie przynajmniej), że to dotyczy jedynie małżonków.

Cudzołóstwo można popełniać również nie będąc w związku małżeńskim, a np zmieniając w wolnym związku kolejnych partnerów.

So maja 03, 2008 14:08

Natomiast w poprzednim cytacie: "Każdy, kto pożądliwie patrzy na kobietę, już się w swoim sercu dopuścił z nią cudzołóstwa." nie jest już takie jasne, (wg mnie przynajmniej), że to dotyczy jedynie małżonków.

Monika twoje zdanie niestety nie wystarczy żeby udowodnić sens biblijnych stwierdzeń. Naprawde nie chce mi się kłócić o to, co poeta miał na myśli dlatego właśnie prosiłam o konkretne cytaty, żeby uniknąć jałowych dyskusji.

monika001 napisał(a):
Cudzołóstwo można popełniać również nie będąc w związku małżeńskim, a np zmieniając w wolnym związku kolejnych partnerów.

Prosze o konkretny cytat biblijny, który wskazuje na to, że słowo cudzołóstwo nie odnosi się tylko do małżeńskiej zdrady.

So maja 03, 2008 14:27

(...)To czy Jezus użył tutaj słowa każdy nie oznacza jeszcze że miał na myśli każdego człowieka, bo rzeczywiście mógł mieć na myśli tylko osobę pozostającą w związku małżeńskim skoro użył słowa cudzołóstwo.

Wg Kościoła oznacza. Gdyby nie oznaczało, wysoce pokrzywdzeni byliby małżonkowie w stosunku do ludzi w innym stanie. Np ksiądz mógłby pożądać bez grzechu - przecież nie jest małżonkiem. A z nauki KK wiemy, że może popełnić grzech códzołóstwa. Uprzywilejowani byliby również wszyscy inni, którzy nie wstąpili w związek małżeński i zmieniają sobie - jak już pisałam - często i gęsto partnerów seksualnych. To też jest cudzołóstwo.

So maja 03, 2008 14:30

Monika twoje zdanie niestety nie wystarczy żeby udowodnić sens biblijnych stwierdzeń. Naprawde nie chce mi się kłócić o to, co poeta miał na myśli .

Nie ma tu co udowadniać i o co się kłócić. Przekazałam tylko, że wg KK VI przykazanie nie dotyczy li tylko małżeńskiego łoża.

So maja 03, 2008 14:38

Nie ma tu co udowadniać i o co się kłócić. Przekazałam tylko, że wg KK VI przykazanie nie dotyczy li tylko małżeńskiego łoża.

Moniko, ale ja doskonale znam nauczanie KK w tej kwestii. I chce po prostu dociec na jakich przesłankach biblijnych to stanowisko zostało tak a nie inaczej sformułowane. Nie można przecież o tak sobie wziąć jakiegoś cytatu i powiedzieć, że tu pewnie chodzi nie tylko o małżeństwo ale o wszystkich więc seks przed ślubem też będzie grzechem.

Jak widzisz zapewne wiele jest osób które mają podobne do mnie wątpliwości. Naprawde nie zależy mi na tym żeby się z kimś kłócić bo to jest bez sensu. Po prostu musze znać odpowiedni kontekst biblijny żeby być czegoś pewna na 100% i być może w przyszłości u innych rozwiewać wątpliwości. Ale do tego nie wystarczy niestety interpretazja kilku cytatów biblijnych, które każdy może rozumieć jak chce. Chodzi o niepodważalne fakty.

So maja 03, 2008 14:50

A może ta odpowiedź ci cokolwiek rozjaśni?

http://zapytaj.wiara.pl/index.php?grupa ... 1188915195

So maja 03, 2008 15:53
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 194 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 13  Następna strona