Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr lis 12, 2025 23:19

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
 Jak nawrócić tatę? 
Autor Wiadomość

Informuję, że usunęłam dwie wypowiedzi, które nie rozwijały tematu
mateola

Pn gru 08, 2008 7:05
Uważam, że tylko modlitwą, żarliwą modlitwą można sobie wyjednać łaski u Pana Boga, który prędzej czy później wysłucha twoich próśb i skieruje twojego tatę przed Boskie oblicze.

A co jeśli tata tego nie chce tylko pragnie żyć w spokoju i nie w zgodzie z Panem Bogiem lecz z rozumem ? Lepiej uszanuj swego tatę jako człowieka i zostaw go w spokoju bo on ciebie nie pragnie nawracac ani przekonywac na siłę.

Obcy Astronom:
Cytuj:
Kościół, księża spowiedź i sakramenty są tym samym dla duszy czym lekarze, szpitale i lekarstwa dla Ciała.

[...]

Ze swej strony będę się modlił o rozum i sumienie dla tych wszystkich którzy chą nawracać na siłę innych.
[...] - mateola

Wt gru 09, 2008 8:28

Cytuj:
Uważam, że tylko modlitwą, żarliwą modlitwą można sobie wyjednać łaski u Pana Boga, który prędzej czy później wysłucha twoich próśb i skieruje twojego tatę przed Boskie oblicze.

A co jeśli tata tego nie chce tylko pragnie żyć w spokoju i nie w zgodzie z Panem Bogiem lecz z rozumem ? Lepiej uszanuj swego tatę jako człowieka i zostaw go w spokoju bo on ciebie nie pragnie nawracac ani przekonywac na siłę.
Czy modlitwa za kogoś podpada pod "nawracanie na siłę"? Jeśli tak, to może przemyśl jeszcze swoje poniższe postanowienie:
Cytuj:
Ze swej strony będę się modlił o rozum i sumienie dla tych wszystkich którzy chą nawracać na siłę innych.

Wt gru 09, 2008 8:42
Czy modlitwa za kogoś podpada pod "nawracanie na siłę"?

Droga Mateola- skoro Bóg istnieje to i każda modlitwa skierowana do Niego ma swoje znaczenie-ergo, taka modlitwa o nawrócenie taty jest więc ingerencją w jego życie. ..a wiary w Boga nie powinno krzewić się wśród innych na siłę i wbrew ich woli.[/b]

Wt gru 09, 2008 9:01

Ale Katolicy wcale nie modlą się za innych , a tylko tak mówią , taki jest tręd w Kościele i tak się mówi .

Wt gru 09, 2008 14:18
Post Re: Jak nawrócić tatę?
Teti napisał(a):
Mam do was ogromną prośbę. jestem osoba wierzącą, mam 14 lat i bardzo bym chciała żeby zmienił się stosunek mojego taty do wiary. Wiem że wierzy w Boga, ale niestety nie chodzi do kościoła, ma straszną odrazę do księdzy. dowiedziałam sie niedawno że zaczeło się to gdy zmarł moj dziadek. Proboszcz parafii nei chciał go pogrzebać, bo zobaczył jakieś "ustepstwa" w karcie mojego taty. Gdy tata stiwerdziłze to jest śmieszne, że przez jego czyny nie chca pogrzebać jego taty ksiądz oświadczył że za 300zł da się to zrobić, na co tata się jeszcze bardziej zdenerwował, powiedział że jak nie absurd to przekupstwo. wiem, że miał rację, ze dzisiaj czesto ksieża sa niemozliwi jednak chciałabym zeby tata zacząl inaczej na to patrzeć. bo przecież nie można sie modlic a nie chodzić do kościoła. Chrystus nie istnieje bez Kościoła i odwrotnie. Proszę poomóżcie mi bo nie wiem jak zachecić tatę do brania udziału w Mszy.

Mam też skromną prośbę o modlitwę za mojego tatę. :)

Wszelkie wasze komentarze beda pomocne tylko porszę zrozumcie m€j problem,

Postaraj się kupić kilka z książek Hellera i daj mu w prezencie.

Wt gru 09, 2008 14:29

skoro Bóg istnieje to i każda modlitwa skierowana do Niego ma swoje znaczenie-ergo, taka modlitwa o nawrócenie taty jest więc ingerencją w jego życie. ..a wiary w Boga nie powinno krzewić się wśród innych na siłę i wbrew ich woli

Modlitwa w intencji kogoś bliskiego lub jakiejkolwiek innej osoby, nie ma nic wspólnego z ingerowaniem w Wolną Wolę osoby polecanej. W tym przypadku tata staje się podmiotem troski swojej córki, która zafrasowana jest tym, że jej ojciec zagubił się, to że ona modli się za swojego tatę nie oznacza, że Bóg o nim zapomniał i się o niego nie troszczy, jednakże głęboka ufna modlitwa osoby drugiej, ma ogromny wpływ na otoczenie w którym człowiek ten (tutaj TATA) się znajduje oraz na niego samego. W skrócie: jeśli człowiek żyje ustawicznie w grzechu to Bóg nie przebywa w pełni w jego sercu, natomiast modlitwa osoby drugiej sprawia, że siły zła, które dążą do podtrzymania takiego stanu duszy tego człowieka, słabną, uciekają, nie mogą w pełni mu szkodzić, i taki człowiek ma większą możliwość przejrzenia (EFFATHA!) i zobaczenia swojego nędznego położenia. Dlatego o wiele w gorszym położeniu są te osoby za które nikt się nie modli.

Śr gru 10, 2008 8:52
Zobacz profil WWW

A jakie dokładnie książki Hellerea polecacie? bo właściwie moge zobaczyć co za się zrobić i może kupiłabym na gwiazdkę jakąś...

Śr gru 10, 2008 17:55
Zobacz profil WWW

Cytuj:
taka modlitwa o nawrócenie taty jest więc ingerencją w jego życie. ..a wiary w Boga nie powinno krzewić się wśród innych na siłę i wbrew ich woli.

Co ty pleciesz, jaką ingerencją?!
My na grupie Odnowy w Duchu Św. modlimy się o sprawy ludzi, którzy o tym nie mają bladego pojęcia i co? Czy my im szkodzimy? Absolutnie nie. Modlimy się o pokój na świecie. Komu szkodzimy?! Nikomu.
Modlimy się o nieprześladowanie chrześcijan w Indiach. I komu szkodzimy?! Nikomu!
I tak by powielać te modlitwy.
Żadną moją/naszą modlitwą nie ingerujemy w życie innego człowieka. Modlitwy zanoszone są tylko i wyłącznie w dobrej wierze, to nie są jakieś czary-mary (wbijanie szpilek w kukiełkę), by komuś miały szkodzić!
Druga część twojego zdania jest w ogóle nieuzasadniona.

Śr gru 10, 2008 19:20

skoro Bóg istnieje to i każda modlitwa skierowana do Niego ma swoje znaczenie-ergo, taka modlitwa o nawrócenie taty jest więc ingerencją w jego życie.
No a Ty chcesz właśnie za pomocą modlitwy ingerować w życie tych, którzy chcą modlić o czyjeś nawrócenie - czy pytałeś ich o zgodę? Czy modlitwa o "rozum i sumienie" dla kogoś nie jest - zgodnie z Twoją retoryką - właśnie takim ograniczaniem ich wolności?
To tak z ;)

Cz gru 11, 2008 6:37
My na grupie Odnowy w Duchu Św. modlimy się o sprawy ludzi, którzy o tym nie mają bladego pojęcia i co? Czy my im szkodzimy?

...a czy modlicie się np. za Świadków Jehowy ?

Bo przykładowo gdyby ów Tata zamierzał opuścić Kościół Katolicki i zasilić szeregi Świadków Jehowy, taka modlitwa była by ingerencją w jego decyzję- bo zakładamy przecież ze Bóg istnieje, słucha modlitw i część z nich spełnia...

Pn gru 15, 2008 11:43

koleś, męczysz, to jest temat o nawróceniu taty, a nie o tym jaki wpływ ma modlitwa na życie człowieka, już ci przecież wyjaśniliśmy powyżej jakie jest nasze zdanie. jasniej sie nie da.

Pn gru 15, 2008 16:00
Zobacz profil WWW

Pytajnik jesteś jednym wielkim znakiem zapytania. Zauważam, że wciąż poszukujesz pytają i pytasz szukając.
Ale to w pewien sposób dobrze świadczy o tobie. Bo kto pyta = nie błądzi.
I ty znajdziesz Boga.

Pn gru 15, 2008 16:50
...ale jeśli ów Tata nie chce ani znajdować Boga ani byc tematem modlitw skierowanych do Boga- to dlaczego nie uszanować jego "wolnej woli" i nie pozwolić mu żyć tak jak chce ?

AHAWA czy wszystkich obrońców życia myślenie aż tak męczy ?

Wt gru 16, 2008 9:28

Cytuj:
jeśli ów Tata nie chce ani znajdować Boga ani byc tematem modlitw skierowanych do Boga- to dlaczego nie uszanować jego "wolnej woli" i nie pozwolić mu żyć tak jak chce ?

Pytanie dotyczące problemu zadała córka Teti -dziecko owego taty prosząc nas o odpowiedzi i o modlitwę.
Jednakże ów ojciec po przykrym incydencie z księdzem (kiedy miał pochować swojego ojca) już przyjął postawę wrogą - czemu się nie dziwię, wobec księży. I to go odepchnęło od Boga, poczuł sie dotknięty postawą księdza. Jednakże nie należy wierzyć w księży tylko w Boga. Oni są istotami takimi, jak my i też wydają mylne wnioski na temat ludzi. P. Bóg posługuje się kapłanami, którzy mają taki zawód. Jedni są bardziej przychylni inni natomiast nie.
Tato Teti i tak postąpi, jak sam będzie uważał za stosowne i nikt mu nie narzuci innej opcji. A pomodlić się za niego to nie oznacza wciskanie mu na siłę naszej woli !! Nie!

Wt gru 16, 2008 16:57
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona