Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 14, 2025 22:34

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
 Katolicki stylista? 
Autor Wiadomość
Post Re: Katolicki stylista?
.
Można. Mnie konserwatywność gorszy. Czasem potępienie bardziej niż sam grzech.

Cz maja 20, 2010 11:09

tygrys napisał(a):
Jak ktoś jest betonem, to żadne argumenty do niego nie przemówią, chocby nie wiem co mu udowadniać, będzie taki sam jak w punkcie wyjścia. To chyba jest modelowa głupota.

Cieszę się, że potrafisz obiektywnie na siebie spojrzeć.

Cytuj:
Jak można oskarżać osobę za to że przedstawia konserwatywne poglądy o sianie zgorszenia?

Podałem prostą analogię, nie zrozumiałeś, nic na to nie poradzę. Prościej nie potrafię.

Musisz wiedzieć, że to wasze "sianie zgorszenia" nie działa tylko w jedną stronę.

Cz maja 20, 2010 11:50

Mroczny Pasażer napisał(a):
Poza tym to interesujące. Teraz jest to wina autora strony, ale jak dwoje katolików chce zamieszkać razem przed ślubem (już nawet niekoniecznie para, powiedzmy, że student i studentka na stancji) to mają tego nie robić bo będą "siać zgorszenie". I w takiej sytuacji to oni są winni, a nie ludzie, którzy coś tam sobie pomyślą.

Analogiczna sytuacja, tutaj autorka bloga momentami "sieje zgorszenie", więc dlaczego winni mają być czytający?

Chyba trochę mylisz pojęcia. Ona nie sieje zgorszenia, tylko sama się gorszy. A czytający mogą co najwyżej podzielać jej poglądy albo nie. Ale każdy ma swój rozum, więc jej wersja tego co jest moralne a co nie nie jest obowiązująca.
Jeśli ktoś bardzo chce, to zgorszy się studentką i studentem mieszkającymi razem, a nawet parą trzymającą się publicznie za ręce. I niestety - swoimi odczuciami można masowo dzielić się na blogach za pomocą netu. Tutaj wolno wszystko i nikt nie kontroluje w jakim stopniu jej poglądy są rzeczywiście katolickie a w jakim świętoszkowate.

Liam napisał(a):
Można. Mnie konserwatywność gorszy. Czasem potępienie bardziej niż sam grzech.

Właśnie o to chodzi, że ona nie potępia wprost. Ona "niepokoi się", "wyraża troskę", "doradza", "zwraca delikatnie uwagę", "ośmiela się zadać pytanie", itd. Wszytko w stylu dziewiętnastowiecznej nobliwej przyzwoitki ;-)

Cz maja 20, 2010 17:28
evoleth napisał(a):
Właśnie o to chodzi, że ona nie potępia wprost. Ona "niepokoi się", "wyraża troskę", "doradza", "zwraca delikatnie uwagę", "ośmiela się zadać pytanie", itd. Wszytko w stylu dziewiętnastowiecznej nobliwej przyzwoitki ;-)

Hm... tak. Potępianie nie wprost gorszy mnie jeszcze bardziej. Trąci obłudą, hipokryzją i świętoje...szkowatością.

A, i mówię ogólnie. Dyskutowanego bloga nie chciało mi się przeczytać, odpadłem gdzieś w połowie drugiej notki. :D

Cz maja 20, 2010 18:03

Żałuj. Polecam wpisy o czystości łazienek polaków albo o kulturze podawania do stołu. Bardzo pouczające :D Albo niewinne pytanie "dlaczego ateiści bardziej kochają zwierzęta niż dzieci?". Wrażliwość godna najwyższej pochwały ;)

Cz maja 20, 2010 18:51
Uhm... może i pouczające, ale ja i tak dużo czytam. Wydaje mi się że na swojej liście blogów mam parę ciekawszych pozycji. Chociaż... o tej łazience to mnie zagięłaś. Może i warto się podszkolić? ;)

Cz maja 20, 2010 18:55

Cytuj:
Chyba trochę mylisz pojęcia. Ona nie sieje zgorszenia, tylko sama się gorszy. A czytający mogą co najwyżej podzielać jej poglądy albo nie. Ale każdy ma swój rozum, więc jej wersja tego co jest moralne a co nie nie jest obowiązująca.
Jeśli ktoś bardzo chce, to zgorszy się studentką i studentem mieszkającymi razem, a nawet parą trzymającą się publicznie za ręce. I niestety - swoimi odczuciami można masowo dzielić się na blogach za pomocą netu. Tutaj wolno wszystko i nikt nie kontroluje w jakim stopniu jej poglądy są rzeczywiście katolickie a w jakim świętoszkowate.

Wiesz, mnie może gorszyć takie jej głoszenie poglądów. Nie zabieram jej prawa do tego, ale gorszyć mnie to może bo zgorszenie to bardzo subiektywne odczucie. Dlatego uważam je za bezsensowne i wyolbrzymiane bardzo często (mieszkający razem ludzie bez ślubu, pocałunki publiczne itp.).

Podejrzewam, że gdybym ja pisał bloga o namawianiu do zupełnie przeciwnych rzeczy, które ona głosi to byłbym oskarżony o propagowanie gorszących rzeczy. Więc ja odwracam kota ogonem i twierdzę, że i jej blog może być gorszący.

Cz maja 20, 2010 19:18

Podejrzewam, że gdybym ja pisał bloga o namawianiu do zupełnie przeciwnych rzeczy, które ona głosi to byłbym oskarżony o propagowanie gorszących rzeczy. Więc ja odwracam kota ogonem i twierdzę, że i jej blog może być gorszący.
A co ma do tego wiara danej osoby?
Niektórzy ateiści są przeciwni aborcji.
Czy reszta ma się czuć zgorszona i ich karcić, że nie dostali od nich "imprimatur" na pisania takich rzeczy?

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Cz maja 20, 2010 20:02

Pewnie znaleźliby się i tacy, których to też gorszy.

Cz maja 20, 2010 20:19

Ja w ogóle nie rozumiem, czemu tamten blog ma służyć. Savoir vivre taki, z przymiotnikiem katolicki obowiązkowo w każdym zdaniu :?: :|

Co może skutkować zaistnieniem przeświadczenia w nieświadomym odbiorcy - OMG, jak wszyscy katolicy są tacy, to szkoda gadać...

Autorka w profilu na fronda.pl ma link do http://malymodlitewnik.bloog.pl/ - który to blog, jak i poprzedni, ma tytuł nic nie mający wspólnego z treścią.

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Pt maja 21, 2010 10:14
Zobacz profil WWW

Post Re:
ToMu napisał(a):
Autorka w profilu na fronda.pl ma link do http://malymodlitewnik.bloog.pl/ - który to blog, jak i poprzedni, ma
tytuł nic nie mający wspólnego z treścią.
A według jakich kryteriów ocenia się stronę: po treści czy po tytule/liknu?

Jakiś czas temu były wyprzedawane stare domeny posłów, a
ludzie zamieszczali na nich oferty sprzedaży bielizny, wycieczek zagranicznych itd.
Internet nie jest dla ludzi bezkrytycznie przyjmujących wszystko i oceniających informacje po tagach/etykietkach.

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Pt maja 21, 2010 10:24

Post Re: Re:
Elbrus napisał(a):
Internet nie jest dla ludzi bezkrytycznie przyjmujących wszystko i oceniających informacje po tagach/etykietkach.

Wiadomo, internet to wolna amerykanka,. Jest w nim pełno śmieci, więc trzeba umiejętnie wyławiać treści warte przeczytania.
Ale jeśli ktoś etykietkuje swoje strony hasłami "katolicki" czy "modlitewny", to powinien brać odpowiedzialność za to, co na nich zamieszcza. Ponieważ każdy taki blog przyczynia się do powstania obrazu polskiego katolicyzmu...

Wiesz, mnie może gorszyć takie jej głoszenie poglądów. Nie zabieram jej prawa do tego, ale gorszyć mnie to może bo zgorszenie to bardzo subiektywne odczucie. Dlatego uważam je za bezsensowne i wyolbrzymiane bardzo często (mieszkający razem ludzie bez ślubu, pocałunki publiczne itp.).

A mnie śmieszy i może odrobinę denerwuje to, co ona pisze. "Zgorszenie" to świętoszkowate oburzenie czyimś niemoralnym zachowaniem. Dokładnie taka postawa jaką ona prezentuje na blogu.
Dlatego zastanów się co naprawdę Cię "gorszy" i czy to jest odpowiednie słowo ;)

Pt maja 21, 2010 16:32

Cytuj:
A mnie śmieszy i może odrobinę denerwuje to, co ona pisze. "Zgorszenie" to świętoszkowate oburzenie czyimś niemoralnym zachowaniem. Dokładnie taka postawa jaką ona prezentuje na blogu.
Dlatego zastanów się co naprawdę Cię "gorszy" i czy to jest odpowiednie słowo

Jest odpowiednie bo zgorszenie to subiektywne odczucie, nie da się jednoznacznie stwierdzić, że coś jest gorszące. Tak jak pisałem - mnie nie gorszy całująca się para, autorkę bloga owszem. Mnie gorszą jej wpisy i propagowane poglądy, jej czytelników już pewnie nie.

So maja 22, 2010 19:29

W takim razie w czym Twoje zgorszenie jest lepsze od jej zgorszenia? Dokładnie tak jak ona wyciągasz pewne zachowanie (jej bloga) na światło dzienne i poddajesz publicznej ocenie. Tylko nie wiem czy takie licytowanie się co kogo gorszy bardziej ma jakiś sens.
Tej pani zdecydowanie brakuje dystansu do tego, o czym pisze. Ty też nie masz go za wiele.

N maja 23, 2010 8:14

evoleth napisał(a):
W takim razie w czym Twoje zgorszenie jest lepsze od jej zgorszenia? Dokładnie tak jak ona wyciągasz pewne zachowanie (jej bloga) na światło dzienne i poddajesz publicznej ocenie. Tylko nie wiem czy takie licytowanie się co kogo gorszy bardziej ma jakiś sens.
Tej pani zdecydowanie brakuje dystansu do tego, o czym pisze. Ty też nie masz go za wiele.

Ja tylko to wszystko podałem jako przykład do słów, któregoś z userów mówiącego: "Jak można oskarżać osobę za to że przedstawia konserwatywne poglądy o sianie zgorszenia?".

Po prostu chciałem pokazać, że można.

N maja 23, 2010 17:35
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona