czy małżeństwo to już rodzina?
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: czy małżeństwo to już rodzina?
A jezeli malzenstwo chce dzieci, a nie moze ich miec, to co? Tez nie jest rodzina? Przeciez podstawa jest, ze " opuści mąż ojca swego i matkę swoją i złączy się z żoną swoją, i staną się jednym ciałem". Bez tego dzieci nie bedzie.
|
Śr lip 28, 2010 14:45 |
|
|
|
 |
renata155
|
mąż jest dla mnie ..mężem..partnerem..kochankiem ..przyjacielem..jest spokrewniony węzami małżeńskimi..rodzina to rodzice + dzieci..ich więzy krwi..matki i ojca geny///to moje zdanie,nikt nie musi go podzielać..mając na myśli rodzinę,mam na myśli małżonków i dzieci--w innym przypadku nazwa rodzina nie wchodzi w grę..---mieszka z rodzeństwem,i rodzicami wiec z nimi tworzy rodzinę(tworzy ją od urodzenia aż do śmierci..a raczej jest członkiem rodziny założone przez rodziców)--z mężem..tworzy związek dwojga ludzi-i to jeszcze nie jest rodziną w pełni tego słowa znaczeniu-powtarzam jeszcze raz,jest to moje zdanie,moja opinia..nie zamierzam jej zmieniać 
|
Śr lip 28, 2010 14:55 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
No to ja go nie podzielam... Bez meza nie mialabym moich dzieci. To tak jak bez polaczenia dwoch komorek nie bedzie dziecka, tak bez polaczenia dwojga ludzi nie bedzie dalszego ciagu. Ja tez zdania nie zmienie 
|
Śr lip 28, 2010 15:01 |
|
|
|
 |
Szarotka
|
Podzielam zdanie Kamali. Mój mąż będzie dla mnie częścią rodziny od dnia ślubu, a nie od poczęcia dziecka.  Chociażby przez sam fakt, że dołącza on do mojej istniejącej już rodziny, a ja do jego.. Moi rodzice zyskają syna, a jego córkę.
|
Śr lip 28, 2010 15:27 |
|
 |
Sel
|
Zdarza sie tez ze dziecko umiera pierwsze, przeciez wtedy malzonkowie nie przestaja byc rodzina...
|
Śr lip 28, 2010 15:53 |
|
|
|
 |
Elbrus
|
renata155 napisał(a): rodzina to rodzice + dzieci..ich więzy krwi..matki i ojca geny Czy rodzice+adoptowane dziecko/dzieci nie tworzą rodziny, bo nie ma więzów krwi? renata155 napisał(a): mając na myśli rodzinę,mam na myśli małżonków i dzieci--w innym przypadku nazwa rodzina nie wchodzi w grę. Czyli dwaj bracia mieszkający razem nie mogą być rodziną, bo ich rodzice umarli, a dzieci nie mają, tak? renata155 napisał(a): jest to moje zdanie,moja opinia.. nie zamierzam jej zmieniać  I dobrze. Selgrado napisał(a): Można też powiedzieć, że jako takie małżeństwo, jest taką podstawą, fundamentem rodziny. Czyli babcia (jako opiekun wnuczka) już takim fundamentem dla rodziny być nie może? dietaube88 napisał(a): Myślę, że słowo rodzina pochodzi od słowa "rodzić". Jeśli nie ma małżeństwo dzieci, to przecież są prawdopodobnie rodzice małżonków, dziadkowie. W tym sensie także można mówić o rodzinie. A jeśli dziecko wychowuje ciotka lub kuzynka, to czy wtedy można mówić o rodzinie? Szarotka napisał(a): Mój mąż będzie dla mnie częścią rodziny od dnia ślubu, a nie od poczęcia dziecka. Czy gdybyś do końca życia żyła w konkubinacie, nie uznawałabyś go za członka rodziny bo sakramentalnie/cywilnie nie został twoim mężem? Sel napisał(a): Zdarza sie tez ze dziecko umiera pierwsze, przeciez wtedy malzonkowie nie przestaja byc rodzina... To już twoja "prywatna opinia". 
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Śr lip 28, 2010 16:44 |
|
 |
Szarotka
|
Elbrus napisał(a): Szarotka napisał(a): Mój mąż będzie dla mnie częścią rodziny od dnia ślubu, a nie od poczęcia dziecka. Czy gdybyś do końca życia żyła w konkubinacie, nie uznawałabyś go za członka rodziny bo sakramentalnie/cywilnie nie został twoim mężem? Oczywiście, że nie uznawałabym go za członka rodziny. Nie byłby nim dla mnie. Tak jak nie jest nim teraz. Bierzemy ślub po to, żeby tworzyć rodzinę, bo teraz czujemy się "inaczej" i mimo, że razem mieszkamy już długo, brakuje nam tego spoiwa, jakim jest ślub. Tak to czuję, całkiem subiektywnie.  Gdybym myślała, że już teraz bez ślubu możemy być rodziną, to papierek nie byłby mi potrzebny. Jednak jest, bo bez niego tą rodziną się nie czujemy. P.S. Jednak nie wiem, co bym czuła, gdybyśmy mieli dzieci, a nie mieli ślubu. Może czułabym, że jesteśmy rodziną (pewnie tak), a może nie. Nie umiem tego przewidzieć, nie umiem "wygdybać", bo bierzemy ślub już za 30 dni i już wtedy będę o moim Lubym mówić "członek mojej rodziny".  Z jeszcze innej strony - Czy para mająca dzieci, ale nie mająca ślubu jest rodziną? Czy jest nią, gdy mieszkają/żyją razem? A czy nie jest, gdy facet spłodził dziecko i uciekł z inną kobietą? A jeśli z inną wziął ślub, ale jeszcze nie ma dzieci, to z którą panią tworzy rodzinę? Czy można mieć kilka rodzin i faktycznie jest się częścią każdej z nich? Strasznie to zawiłe dla mnie... 
|
Śr lip 28, 2010 16:50 |
|
 |
renata155
|
rodzina jest zawsze gdy pojawia się w niej dziecko-czy własne-czy przysposobione-nie mając męża,można też zostać matką..wychowując dziecko samotnie też tworzysz rodzinę (choć niepełną)-dziecko w w nie małżeństwie też tworzy rodzinę,choć niekoniecznie jest to zdrowy układ--zgadzam się-rodzina..od rodzić
|
Śr lip 28, 2010 17:02 |
|
 |
Szarotka
|
Czyli po śmierci dziecka następuje niejako cofnięcie do poprzedniego levelu? I znów jest tylko małżeństwo? I czy skoro mąż mówi do rodziców swojej żony "mamo/tato", to czy mimo to nie są rodziną?
|
Śr lip 28, 2010 17:04 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Lubie wikipedie http://pl.wikipedia.org/wiki/Rodzina_%28socjologia%29Cytuj: Związek intymnego, wzajemnego uczucia, współdziałania i wzajemnej odpowiedzialności, w którym akcent pada na wzmacnianie wewnętrznych relacji i interakcji.
W tym ujęciu rodzina pełni funkcje osobowe:
* małżeńską lub partnerską - bycie żoną lub mężem, partnerem lub partnerką * rodzicielską - bycie ojcem lub matką * braterską - bycie siostrą lub bratem
Cytuj: Istnieją różne formy rodziny, rozróżniane według odmiennych kryteriów:
* formalnego lub nieformalnego związku cywilnego stanowiącego trzon rodziny: o najczęściej małżeństwa mogącego mieć charakter monogamii lub poligamii, o konkubinatu, o związku partnerskiego. * dziedziczenie w rodzinie może być patrylinearne, matrylinearne lub bilateralne; * rozkład władzy w rodzinie może mieć charakter matriarchalny, patriarchalny lub partnerski; * ze względu na reguły zamieszkania możemy mówić o rodzinie matrylokalnej, patrylokalnej lub neolokalnej.
Współczesne społeczeństwa wykształciły tzw. alternatywne formy rodziny takie jak:
* rodzina niepełna * rodzina zastępcza * rodzina zrekonstruowana * rodzina oparta o związek homoseksualny * rodzinny dom dziecka
to socjologicznie. A teraz KKK http://www.katechizm.opoka.org.pl/rkkkIII-2-2.htmCytuj: 1603 "Głęboka wspólnota życia i miłości małżeńskiej, ustanowiona przez Stwórcę i unormowana Jego prawami, zawiązuje się przez przymierze małżeńskie... Sam bowiem Bóg jest twórcą małżeństwa" 92 . Powołanie do małżeństwa jest wpisane w samą naturę mężczyzny i kobiety, którzy wyszli z ręki Stwórcy. Małżeństwo nie jest instytucją czysto ludzką, chociaż w ciągu wieków mogło ulegać licznym zmianom w różnych kulturach, strukturach społecznych i postawach duchowych. Ta różnorodność nie powinna prowadzić do zapomnienia o jego wspólnych i trwałych cechach. Chociaż godność tej instytucji nie wszędzie ukazuje się z taką samą jasnością 93 , to jednak we wszystkich kulturach istnieje pewne zrozumienie dla znaczenia związku małżeńskiego. "Szczęście osoby i społeczności ludzkiej oraz chrześcijańskiej wiąże się ściśle z pomyślną sytuacją wspólnoty małżeńskiej i rodzinnej" (...) Natura rodziny
2201 Wspólnota małżeńska jest ustanowiona przez zgodę małżonków. Małżeństwo i rodzina są ukierunkowane na dobro małżonków oraz prokreację i wychowanie dzieci. Miłość małżonków i przekazywanie życia dzieciom ustanawiają między członkami tej samej rodziny związki osobowe i podstawowy zakres odpowiedzialności.
2202 Mężczyzna i kobieta połączeni małżeństwem tworzą ze swoimi dziećmi rodzinę. Ten związek jest uprzedni wobec uznania go przez władzę publiczną; narzuca się sam. Należy go uważać za normalny punkt odniesienia w określaniu różnych stopni pokrewieństwa.
2203 Stwarzając mężczyznę i kobietę, Bóg ustanowił ludzką rodzinę i nadał jej podstawową strukturę. Jej członkami są osoby równe w godności. Dla dobra wspólnego swoich członków i społeczności rodzina zakłada różne formy odpowiedzialności, praw i obowiązków.
(...) 2207 Rodzina jest podstawową komórką życia społecznego. Jest naturalną społecznością, w której mężczyzna i kobieta są wezwani do daru z siebie w miłości i do przekazywania życia. Autorytet, stałość i życie w związkach rodzinnych stanowią podstawy wolności, bezpieczeństwa i braterstwa w społeczeństwie. Rodzina jest wspólnotą, w której od dzieciństwa można nauczyć się wartości moralnych, zacząć czcić Boga i dobrze używać wolności. Życie rodzinne jest wprowadzeniem do życia społecznego.
|
Śr lip 28, 2010 19:29 |
|
 |
renata155
|
dla mnie małżeństwo jest małżeństwem,a nie rodziną--dla was jest...i co wynika z tego sporu?--że każdy ma swoje zdanie,i swoje zdanie będzie miał niezależnie od argumentów innych..jaki sens ciągnięcia tematu?--ani ja was nie przekonam..a ni wy mnie-ani nikt nikogo--i w sumie czy to jest jakiś problem?,kto co nazywa? ---rodzina oparta o związek homoseksualny?...no cóż...niektórym głupota wypiera rozum..ale to już nie mój problem
|
Śr lip 28, 2010 19:54 |
|
 |
Geonides
Dołączył(a): Pt mar 26, 2010 11:38 Posty: 473 Lokalizacja: Rio de Świebodzineiro
|
renata155 napisał(a): dla mnie małżeństwo jest małżeństwem,a nie rodziną--dla was jest...i co wynika z tego sporu?--że każdy ma swoje zdanie,i swoje zdanie będzie miał niezależnie od argumentów innych..jaki sens ciągnięcia tematu?--ani ja was nie przekonam..a ni wy mnie-ani nikt nikogo--i w sumie czy to jest jakiś problem?,kto co nazywa? ---rodzina oparta o związek homoseksualny?...no cóż...niektórym głupota wypiera rozum..ale to już nie mój problem A wiesz, że ja z zainteresowaniem przekopałem się przez cały wątek? Z tej przyczyny, że nie bardzo byłem w stanie sensownie odpowiedzieć na pytanie zawarte w temacie. Przez wątek się przekopałem, zapoznałem się ze stanowiskiem Twoim, stanowiskiem oponentów - dyskutantów, i: zostałem przekonany, że małżeństwo to już rodzina, nie ważne czy dzieci są czy ich nie ma. Zwłaszcza przekonał mnie post kolegi Elbrus, o tu, w którym bardzo przekonująco odpowiada na Twoje nie tyle argumenty, co wyrażone przekonania. Co do rodziny opartej o związek homoseksualny? Zobaczysz co będzie za 40 lat:)
Śr lip 28, 2010 20:24 |
|
 |
Elbrus
|
renata155 napisał(a): dziecko w w nie małżeństwie też tworzy rodzinę,choć niekoniecznie jest to zdrowy układ-- Czyli babunia z wnusiem to już raczej "chory" układ? renata155 napisał(a): zgadzam się-rodzina..od rodzić Szkoda że małżeństwa bezpłodne nie będą mogły tworzyć (normalnej) rodziny... renata155 napisał(a): dla mnie małżeństwo jest małżeństwem,a nie rodziną--dla was jest...i co wynika z tego sporu? Z tego co przeczytałem w podanym przez Kamalę fragmencie Katechizmu, nie tylko my uważamy, że rodzina zaczyna ("poczyna") się (już) od małżeństwa - Kościół także: Cytuj: 2203 Stwarzając mężczyznę i kobietę, Bóg ustanowił ludzką rodzinę Może to tylko moja interpretacja, ale chyba "związki rodzinne" to te, których członkami nie są małżonkowie i ich dzieci, a np. krewni: Cytuj: Autorytet, stałość i życie w związkach rodzinnych stanowią podstawy wolności, bezpieczeństwa i braterstwa w społeczeństwie. Czy nie można ich nazwać rodzinami? renata155 napisał(a): rodzina oparta o związek homoseksualny?...no cóż...niektórym głupota wypiera rozum.. Noo.
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Śr lip 28, 2010 21:30 |
|
 |
Szarotka
|
Mi się ten wątek też bardzo podoba, bo dopiero podczas jego trwania, poznałam wiele rzeczy i dopiero odpowiadając na posty wyrobiłam sobie zdanie. Jeszcze kilka dni temu go nie miałam. Teraz jestem bogatsza o te wszystkie przemyślenia.  Nawet rozmawiałam ze swoim narzeczonym na ten temat. Ale uznał, że "rodzina" to słowo, to zlepek liter, 3 sylaby.. Nie da się w tym zamknąć ludzi i ich relacji. Nie da się w pełni posegregować wszystkiego... i on więcej na ten temat myśleć już nie chce. W sumie ta rozmowa też mnie wzbogaciła i cieszę się, że miała miejsce. 
|
Cz lip 29, 2010 10:09 |
|
 |
kropeczka_ns
|
Dla mnie rodzina to szersze pojęcie niż małżeństwo. Rodzina to osoby związane więzami krwi- a więc rodzice, dzieci, rodzeństwo, też dalsza rodzina jak ciocia czy kuzynka  dziadkowie jak nabardziej też. Samo małżeństwo to też rodzina natomiast para przed ślubem dla mnie- jeszcze nie. Biorąc ślub według mojego odczucia wprowadzam męża do swojej rodziny i ja wchodzę do jego- dla mnie brat męża to też rodzina. Od dnia ślubu mam dwie rodziny. Dziecko adoptowane jest dla mnie rownorzędne z własnym.
_________________ Ania
|
Cz lip 29, 2010 15:00 |
|
|
|