Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 24, 2025 0:00

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
 poszukiwanie u źródeł 
Autor Wiadomość

Post Re: poszukiwanie u źródeł
Dunia, tak jak ci wczesniej Wist napisal, jesli oczekujesz, ze ktos przyzna ci racje w tym, ze KK sie myli a guma grzechem nie jest, to sie mylisz. Nawet jesli znajdziesz 'oswieconego' ksiedza i on ci powie, ze KK na chwile obecna sie myli, to nie zmienia to faktu, ze guma to grzech i juz.

Pn lip 05, 2010 21:46

tylko po co powtarzasz mi to jak mantrę. czy ja gdzieś to podważyłam? NIE. chodzi o to, żeby ktoś wskazał drogę wyjścia z sytuacji a nie tylko napiętnował,bo nie tego oczekuję od duchownych.........

Pn lip 05, 2010 23:13

Obawiam się że zadowalającego wyjścia w tych warunkach nie ma. I to zmierza niestety ku czemuś złemu. Wątpię aby Kościół zmienił swoje spojrzenie. Możesz liczyć na zrozumienie, na rozmowę, na wiele ale nie na sensowną drogę wyjścia. I w tym momencie pora na decyzje, które mogą boleć. Ale nie musisz ich podejmować teraz. Mam też takie przekonanie że bardzo wiele zależy od relacji z Panem Bogiem. Ostatnio czytałem wstęp do pewnej książki gdzie autor bardzo sensownie napisał że wielu ludzi których spotyka czuje pustkę. Nic jednak dziwnego, bo wedle tego ile zainwestowali w relacje z Bogiem, teraz im się to zwraca. Czy w Twoim przypadku tak nie jest? To nie jest oskarżenie, to pytanie które może pomóc.

Pn lip 05, 2010 23:20

dunia,
Takie szarpanie się i wybieranie zrujnowało mnie psychicznie.
Mam nadzieję, że Ty będziesz miała więcej siły.
Ja po 2 latach odpuściłam dążenie do zrozumienia.
Wybrałam jedną z dróg i w pewnym sensie odzyskałam spokój.
Nie czuję się szczególnie komfortowo (tęsknię za sakramentami), ale też nie miotam się, nie ryczę już po nocach, nie stresuję się każdym dniem, w którym nie posunęłam się ani o krok dalej...
Jestem spokojna, śpię bez problemów, nie błagam już o rozmowę każdego bardziej sensownego księdza.

Wt lip 06, 2010 7:13

dunia napisał(a):
(...) chodzi o to, żeby ktoś wskazał drogę wyjścia z sytuacji a nie tylko napiętnował,bo nie tego oczekuję od duchownych.........

Problem w tym duniu, że nie ma takiej mądrej recepty. Dla katolika jedynym akceptowalnym i niegrzesznym rozwiązaniem jest stosowanie NPR (choć to znowu brzmi jak mantra ;) ). Obawiam się, że żaden duchowny nie da ci przyzwolenia na stosowanie gumek, gdyby nawet cudem zdarzył się taki co by je dał :shock: , to wtedy ponosi za ten stan odpowiedzialność i bierze grzech na siebie.

Jeśli mogę... skoro masz długie cykle, to wskazuje na wydłużoną fazę względnej niepłodności. Faza poowulacyjna jest krótsza i względnie stała. Przy poznaniu własnego rytmu płodności można (dość) bezpiecznie współżyć nie częściej niż co drugi dzień. Nie zrozum mnie źle. Nie namawiam cię na NPR, stwierdzam jedynie, że po katolicku nie można pogodzić współżycia w gumkach z uczestnictwem w sakramentach Kościoła. :(

Wt lip 06, 2010 8:36
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2