Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Mastrurbacja
wyspion napisał(a): apriori napisał(a): To Bóg ustala zasady, nie ludzie(Kościół), a w Biblii zakazu masturbacji nigdzie nie ma. Pamiętaj ,że chcąc rozpoznać to czego chce Bóg, należy zawsze sięgać do źródła jego słów , czyli Biblii. Specjalnie dla Ciebie, @apriori, przesyłam krótki fragment z księgi Rodzaju: "6 Juda wziął dla swego pierworodnego syna, Era, żonę imieniem Tamar. 7 Ponieważ Er, pierworodny syn Judy, był w oczach Pana zły, Pan zesłał na niego śmierć. 8 Wtedy Juda rzekł do Onana: "Idź do żony twego brata i dopełnij z nią obowiązku szwagra, a tak sprawisz, że twój brat będzie miał potomstwo". 9 Onan wiedząc, że potomstwo nie będzie jego, ilekroć zbliżał się do żony swego brata, unikał zapłodnienia, aby nie dać potomstwa swemu bratu. 10 Złe było w oczach Pana to, co on czynił, i dlatego także zesłał na niego śmierć." (Rdz 38) Od tej zresztą postaci wzięła się inna nazwa masturbacji - onanizm . pozdrawiam Tylko,że w historii Onana w żadnym wypadku nie chodziło o czynność onanizmu( ani o stosunek przerywany)-tyko o niewypełnienie żydowskiego obowiązku zapłodnienia żony zmarłego brata- od którego to obowiązku Onan się uchylał i dlatego został ukarany przez Boga. To co tutaj przytoczyłeś to jest niestety nic innego jak przykład "mitu",błędnie zakorzenionego w świadomości niektórych wierzących. 
|
N lip 24, 2011 15:20 |
|
|
|
 |
jumik
|
jacek88857 napisał(a): Czy mastrubaja popełniona bez marzeń seksualnych o seksie lecz z czystaj niewiedzy bądź nieświadomośći tego jest grzechem ? Przeczytaj temat "Czy to grzech (ciężki)?" - zanim zapytasz, gdzie jest opisane jakie warunki grzech musi spełnić, żeby był grzechem ciężkim (śmiertelnym). Jest tam też źródło poszerzające temat (Katechizm Kościoła Katolickiego). Jeśli to nie rozjaśni w 100% tematu, jeśli nie będziesz potrafił w czystym i szczerym sumieniu odpowiedzieć sobie jednoznacznie na to pytanie, to koniecznie wyjaśnij sprawę w konfesjonale. Wystarczy iść do spowiedzi.
_________________ Piotr Milewski
|
N lip 24, 2011 15:47 |
|
 |
Zosiam
|
apriori napisał(a): Cytuj: Sprawianie sobie przyjemności to też nic złego( jeśli przy tym nie krzywdzisz innych). Czy jesteś pewien, że masturbacja nie krzywdzi nikogo? Jeśli się nauczysz wystarczać sam sobie, to po co Ci żona? Nie łudź się, nawyki prędzej czy później zrobią swoje. A jak to się ma do ćwiczenia charakteru, samoopanowania? A jak koniecznie chcesz poparcia ze strony Pisma Świętego: "Wszystko wolno, ale nie wszystko przynosi korzyść. Wszystko wolno, ale nie wszystko buduje. Niech nikt nie szuka własnego dobra, lecz dobra bliźniego!" (1 Kor 10, 23-24) I jeszcze jedno (trochę może żartobliwie): "Potem Pan Bóg rzekł: Nie jest dobrze, żeby mężczyzna był sam" (Rdz 2, 18)
"-antykoncepcja-podobnie jak masturbacja nie jest nigdzie potępiana w Biblii.Jedno i drugie to nic więcej jak czysta "ideologia" Kościoła( i tylko Kościoła-nie Boga)) poparta zabobonem w stylu jak się będziesz masturbował to oślepniesz i zostaniesz impotentem,itd. I tu się mylisz. Zajrzyj do Księgi Rodzaju, rozdział 1 wiersz 28: "Po czym Bóg im błogosławił, mówiąc do nich: Bądźcie płodni i rozmnażajcie się". Antykoncepcja nie jest niczym innym, jak rezygnacją z płodności (choćby tylko czasową). Pan Bóg mówi "Bądźcie płodni" a człowiek mówi "nie". Jest grzech? Jest. A po drugie: pokaż mi metodę antykoncepcyjna zupełnie nieszkodliwą dla zdrowia (fizycznego lub psychicznego). Przykazanie o nieszkodzeniu również sobie znasz.
_________________ Zajmij się sprawami Pana Boga, a Pan Bóg zajmie się twoimi sprawami.
|
N lip 24, 2011 17:36 |
|
|
|
 |
Zosiam
|
Przepraszam,apriori, nie wyszło mi cytowanie, ale odróżnisz swoje wypowiedzi od moich.
_________________ Zajmij się sprawami Pana Boga, a Pan Bóg zajmie się twoimi sprawami.
|
N lip 24, 2011 17:37 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
ale jak się spowaidac : mowic ze sie ma nieczyste mysli a jezeli ich niebylo podczas masturbacjii ?
|
N lip 24, 2011 17:39 |
|
|
|
 |
jaczylija
|
To dosyc dziwne , że masturbacja bez fantazji erotycznych . To chyba nawet jest niemożliwe . Poprostu w konfesjonale powiedz co napisałeś w pierwszym poście i ksiądz rozezna sprawe .
|
N lip 24, 2011 17:45 |
|
 |
Zosiam
|
A dlaczego masz się spowiadać z tego, czego nie było? Nie wystarczy powiedzieć "masturbowałem się bez myśli erotycznych"? Słowo "nieczystość" przejdzie Ci przez gardło w konfesjonale a "masturbacja" nie? Możesz jeszcze powiedzieć (a nawet powinieneś): nie jestem pewien, czy to było grzechem, ale wyznaję to i proszę mnie oświecić, żebym na przyszłość nie popełniał grzechu. Spowiednik powinien mieć pewność, jakie grzechy wyznajemy. Takie motanie i owijanie w bawełnę niczego nie załatwia.
|
N lip 24, 2011 17:47 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: I tu się mylisz. Zajrzyj do Księgi Rodzaju, rozdział 1 wiersz 28: "Po czym Bóg im błogosławił, mówiąc do nich: Bądźcie płodni i rozmnażajcie się". A co znaczy "pobłogosławił"?moim zdaniem znaczy to tyle, że życzył im posiadania potomstwa( w tradycji żydowskiej, posiadanie potomstwa było wyrazem Bożego błogosławieństwa). Czy jeśli ktoś życzy Ci czegoś w dobrej wierze ,czego Ty nie chcesz, aby Ci się spełniło i dokładasz wszelkich starań aby stało się tak jak Ty chcesz- to czy robisz coś złego? Cytuj: Antykoncepcja nie jest niczym innym, jak rezygnacją z płodności (choćby tylko czasową). Pan Bóg mówi "Bądźcie płodni" a człowiek mówi "nie". Jest grzech? Jest. Tylko środki hormonalne i kastracja "ubezpładniają"- inne metody nie. A gdyby nawet wszystkie metody ubezpładniały -to patrz wyżej. Cytuj: A po drugie: pokaż mi metodę antykoncepcyjna zupełnie nieszkodliwą dla zdrowia (fizycznego lub psychicznego). Przykazanie o nieszkodzeniu również sobie znasz. Każda oprócz środków hormonalnych, które podobno źle oddziałują na zdrowie fizyczne.Chociaż z drugiej strony tych samych środków hormonalnych używa się też do doleczenia np.zaburzeń hormonalnych u kobiet-więc tak do końca to nie mam pewności czy faktycznie szkodzą( nie interesuję się tym jakoś specjalnie), czy jest to kolejny zabobon rozpowszechniony w Kościele. Na zdrowie psychiczne?-nie znam takich.
|
N lip 24, 2011 18:12 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
a jezeli to dziecko nie było w pełni świadome "że jak ise będzi ebawić tym czymś" to tak sie stanie to wtedy to jest grzech ?
|
N lip 24, 2011 18:47 |
|
 |
Zosiam
|
Apriori, z takim nastawieniem jak Twoje nie widzę sensu podejmowania dyskusji. Jeśli coś Ci pasuje w Piśmie Świętym, to to akceptujesz, jeśli nie - wprowadzasz własną interpretację. Ale jeszcze raz spróbuję. 1. "Czy jeśli ktoś życzy Ci czegoś w dobrej wierze, czego Ty nie chcesz, aby Ci się spełniło i dokładasz wszelkich starań aby stało się tak jak Ty chcesz- to czy robisz coś złego?" Tak, robię coś złego. Stawiam siebie, swoje pragnienia, oczekiwania (również można dodać swój popęd seksualny) ponad pragnienia i oczekiwania Boga względem mojej osoby. Kto jest moim Bogiem? Komu chcę służyć? Jeśli Pan Bóg mi czegoś życzy to to jest coś innego, niż życzenie drugiego człowieka. On wie, czego mi potrzeba do prawdziwego szczęścia. A "błogosławiony" to właśnie szczęśliwy. Ominąłeś przy tym zdanie postawione w trybie rozkazującym: "Bądźcie płodni". Ten rozkaz do czegoś zobowiązuje. 2. Ubezpłodnienie dotyczy nie tylko osoby, ale także aktu seksualnego. W takim sensie każda metoda antykoncepcyjna jest ubezpładniająca. 3. Jeśli nie znasz się na szkodliwości antykoncepcji, to nic strasznego. Zawsze możesz tę niewiedzę uzupełnić czytając fachową literaturę (możesz zacząć od ulotek dołączanych do np. środków hormonalnych.). Ale dopóki się nie znasz, to albo zaufaj tym, którzy się znają, albo nie zabieraj głosu w tej kwestii. 4. Twoje prywatne zdanie na temat tego, co jest grzechem a co nie, nie jest dla mnie ani dla nikogo rozstrzygające. Ale tak jakoś przypomina mi sytuację z raju, kiedy to szatan namawiał do zerwania owocu, aby człowiek "znał dobro i zło". Takie próby własnej interpretacji są, niestety, skutkiem grzechu pierworodnego. To Kościół w osobie świętego Piotra dostał klucze Królestwa Bożego. Dopóki opieramy się na tej skale, możemy czuć się bezpieczni. Poza nią łatwo o błędy. 5. Bardzo chętnie szafujesz słowem "zabobon". Jeśli tak postrzegasz naukę katolicką, to bardzo mi Cię żal. Dla mnie i dla innych katolików nauka oparta na Piśmie Świętym i Tradycji jest bardzo ważna i bądź uprzejmy nie obrażać nas takimi określeniami. Ja nie wchodzę na fora prowadzone w Twoim wyznaniu i nie stawiam tam zarzutów i podejrzeń o zabobon.
|
N lip 24, 2011 18:54 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
jacek88857 napisał(a): a jezeli to dziecko nie było w pełni świadome "że jak ise będzi ebawić tym czymś" to tak sie stanie to wtedy to jest grzech ? a jeżeli dziecko w pełni nie wie jak to wyglada i przez przypadek to zrobi to jest grzech ?
|
N lip 24, 2011 20:08 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Jeśli coś Ci pasuje w Piśmie Świętym, to to akceptujesz, jeśli nie - wprowadzasz własną interpretację. Jakbyś nie zauważyła, to dokładnie tak samo robi Kościół i jakoś Ci to nie przeszkadza... Cytuj: Ominąłeś przy tym zdanie postawione w trybie rozkazującym: "Bądźcie płodni". Ten rozkaz do czegoś zobowiązuje. Ale to nie jest żaden rozkaz, to Ty( a nie ja) wyrywasz sobie z kontekstu całej wypowiedzi ten fragment, bo co akurat tak pasuje. Równie dobrze ktoś ci może życzyć : bądź zdrów, bądź szczęśliwa, itd.. ale to nie znaczy, że ten ktoś wydaje Ci taki rozkaz. Po drugie to ,że ktoś np. "w danym momencie" nie chce mieć dzieci to nie znaczy, że stawia swoje upodobania nad pragnienia Jahwe.W końcu Jahwe nie precyzuje kiedy ta para ma byc płodna i kiedy ma się rozmnażać. Jeśli chcesz konsekwentnie tkwić w takiej dosłownej i restrykcyjnej interpretacji, to nalezy powiedzieć, że zmarnowanie każdej komórki jajowej przez parę to grzech, bo przecież Bóg nakazał aby byli "płodni i się rozmnażali".Więc za każdym razem ,gdy kobieta jest płodna to powinna dążyć do rozmnażania w przeciwnym wypadku oznacza to, że stawia swoje pragnienia nad pragnienia Boga... Cytuj: Ubezpłodnienie dotyczy nie tylko osoby, ale także aktu seksualnego. W takim sensie każda metoda antykoncepcyjna jest ubezpładniająca.
Rozumiem, że to również wynika z subiektywnej,kościelnej interpretacji Biblii? Cytuj: Jeśli nie znasz się na szkodliwości antykoncepcji, to nic strasznego
Naditerpretujesz-tym razem moje słowa.Ale nie będe tego kontynuować , bo to nie temat o antykoncepcji. Cytuj: Twoje prywatne zdanie na temat tego, co jest grzechem a co nie, nie jest dla mnie ani dla nikogo rozstrzygające. Dla Ciebie nie musi być>Co do" innych"- to bądź tak łaskawa i pozwól im decydować samodzielnie o ich własnym życiu. Cytuj: Dla mnie i dla innych katolików nauka oparta na Piśmie Świętym i Tradycji jest bardzo ważna i bądź uprzejmy nie obrażać nas takimi określeniami. Ja nikogo, nigdzie nie obrażam, mówię tak jak jest.A Ty po raz kolejny nadinterpretujesz moje słowa i po raz kolejny wypowiadasz się za "innych"... Cytuj: Ja nie wchodzę na fora prowadzone w Twoim wyznaniu i nie stawiam tam zarzutów i podejrzeń o zabobon.
Nie interesuje mnie to na jakich forach się udzielasz. A wracając do tych pragnień Jahwe... jeśli tak bardzo przejmują Cię one, to nie zapominaj ,że ma on tez inne pragnienia, np.odnośnie tego, jak się należy zachowywać w stosunku do innowierców: Jeśli okaże się prawdą, że taką obrzydliwość popełniono pośród ciebie,mieszkańców tego miasta wybijesz ostrzem miecza, a samo miasto razem ze zwierzętami obłożysz klątwą. Cały swój łup zgromadzisz na środku placu i spalisz ogniem - miasto i cały łup jako ofiarę ku czci Pana, Boga twego. Zostanie ono wiecznym zwaliskiem, już go nie odbudujesz. Nie przylgnie do twojej ręki nic z rzeczy poddanych klątwie, aby Pan zaniechał zapalczywości swego gniewu, a okazał litość i miłosierdzie, rozmnażając cię, jak przysiągł twym przodkom, jeśli będziesz słuchał głosu Pana, Boga swego, strzegąc poleceń, które ja ci dzisiaj nakazuję wykonywać, czyniąc to, co słuszne jest w oczach Pana, Boga twego. (Pwt13,16-19) (Nie wspominam już,o przeszło 600 nakazach odnośnie życia codziennego).
|
N lip 24, 2011 20:18 |
|
 |
Zosiam
|
A o jakim dziecku mowa? Dziecko to noworodek, niemowlę, przedszkolak, nastolatek... I w końcu przyjmij do świadomości definicję grzechu. Przez przypadek niemowlaczek dotknął narządów płciowych, sprawiło mu to przyjemność i chce to robić dalej. Przez przypadek dziesięcioletni chłopiec odkrył, że masturbacja jest przyjemna (np. przy toalecie) i będzie się coraz częściej i coraz intensywniej mył. Jaka świadomość i jaka wola, taki grzech.
|
N lip 24, 2011 20:23 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
jacek88857 napisał(a): a jezeli to dziecko nie było w pełni świadome "że jak ise będzi ebawić tym czymś" to tak sie stanie to wtedy to jest grzech ? Nie "w pełni" świadome, czyli ile dokładnie wynosiła ta "pełność"? Bez obrazy, ale na mój gust to sobie zwyczajnie trollujesz dla zabawy. Jumik podał ci link, ponadto dostałeś wykładnię katolicką oraz ateistyczną na temat zjawiska masturbacji. Więc w czym problem?:evil: . Masz już wszystkie potrzebne informacje-teraz od Ciebie zależy co z tym zrobisz...
|
N lip 24, 2011 20:26 |
|
 |
Soul33
Moderator
|
Istnieje takie zjawisko, jak masturbacja u niemowląt i małych dzieci. Rozmowa o jakiejkolwiek "winie" jest tu oczywiście nie na miejscu. Można sobie poszukać w Internecie dokładniejszych informacji, jak najlepiej postępować. Ale przede wszystkim nie wolno w dziecku wzbudzać poczucia winy.
_________________ Don't tell me there's no hope at all Together we stand, divided we fall ~ Pink Floyd, "Hey you"
|
N lip 24, 2011 23:12 |
|
|
|