NPR komercyjny czy niekomercyjny?
NPR komercyjny czy niekomercyjny?
| Autor |
Wiadomość |
|
sad234
|
.. durnoty ..
_________________ .. and still we laught / and still we run, and still we throw ourselves upon love's boats ..
|
| Pt kwi 01, 2005 12:46 |
|
|
|
 |
|
Agniulka
|
sad234 napisał(a): .. durnoty ..
_________________ TE DEUM LAUDAMUS !
|
| Pt kwi 01, 2005 13:39 |
|
 |
|
Hebamme
|
Nie przekonuje mnie to. No ale 20 zł bym dała.
Wolę zeszyt i długopis, ew.arkusz w Excelu.
|
| Cz kwi 14, 2005 14:17 |
|
|
|
 |
|
ctlife
|
A ile zapłaciłaś za Excela? 
|
| Śr sty 30, 2008 23:27 |
|
 |
|
jumik
|
ctlife napisał(a): A ile zapłaciłaś za Excela? 
Bardzo dobre pytanie! Przecież Excel jest dużo droższy!
A co do tematu - fajnie by było mieć program pomagający w tych sprawach, ale... jeżeli to ma być coś więcej niż tylko program do rysowania wykresów, jeżeli to ma jeszcze pomagać w wyznaczaniu dni płodnych, to... mam wrażenie, że jest to niemożliwe do zrobienia przez jednego człowieka (napisanie programu). Tu potrzeba nie tylko wiedzy, ale też statystyk, doświadczenia, itd.
Poza tym są już takie komputery cyklu (np. LadyComp), które podobno mają skuteczność bardzo wysoką i nie tylko analizują ale też służą do mierzenia temperatury. No ale są dość drogie. A same programy też są (np. Karta - http://www.megapliki.interia.pl/plik-32 ... a-3.3.html )
Nie chcę jednak zniechęcać  jeżeli nad czymś takim pracujesz.
|
| Cz sty 31, 2008 17:38 |
|
|
|
 |
|
ctlife
|
Excel jest dużo dorższy jeśli się za niego zapłaciło. Bo jak nie, to sie tego nie zauważa, ze to kosztuje. Nie wiem dlaczego ludzie się przyzwyczaili do tego, ze owoce czyjejś pracy powinny być za darmo dla wszystkich.
/.../ zapraszamy do działu Reklama http://reklama.wiara.pl/ mateola
|
| Cz sty 31, 2008 17:54 |
|
 |
|
Krzysztof_J
|
ctlife napisał(a): Excel jest dużo dorższy jeśli się za niego zapłaciło. ...Nie wiem dlaczego ludzie się przyzwyczaili do tego, ze owoce czyjejś pracy powinny być za darmo dla wszystkich. /.../zapraszamy do działu Reklama http://reklama.wiara.pl/ mateola
Dlaczego wyciągasz tak daleko idące wnioski, że ktoś (w tym przypadku Hebamme) nie płacił ze Excella?
Gdyby kupił Excella specjalnie po to, by liczyć cykle - byłoby z pewnością drożej.
Ale jeżeli zakupił go jakiś czas temu, uzywa go do bardzo wielu rzeczy i teraz ma zamiar do liczenia cykli - to to zastosowanie wychodzi własciwie za darmo, prawda?
A Ty od razu, że ktoś jest piratem.
/.../ fragment odnosił się do wyciętego tekstu - mateola
|
| Pt lut 01, 2008 9:40 |
|
 |
|
ctlife
|
Jeśli odebrałeś to jako piractwo to przepraszam, ale nie chodzi mi o ten konkretny przykład tylko o ogólną atmosfere.
Widzisz, Ty to, ze pokazałem Ci coś, co wydaje się niemożliwe do zrobienia : Cytuj: mam wrażenie, że jest to niemożliwe do zrobienia przez jednego człowieka (napisanie programu). Tu potrzeba nie tylko wiedzy, ale też statystyk, doświadczenia, itd.
- tyle, ze zrobione przeze mnie jako produkt mojej pracy, za który otrzymuję zapłatę jeśli ktoś chce z niego korzystać - odbierasz negatywnie!
To jest to samo myślenie które piętnuję. Nie widzisz, ze ktoś zrobił to o czym marzysz, tylko to, ze bierze za to pieniadze jeśli ktos chce z tego korzystać.
Wracając do tematu: czy wytwór czyjejś pracy do której "potrzeba nie tylko wiedzy, ale też statystyk, doświadczenia, itd." powinien być dla użytkowników za darmo? Czy NPR który tego wymaga powinien być za DARMO? Czy jako produkt tak wysokiej specjalizacji powinien być DROGI?

|
| Pt lut 01, 2008 12:59 |
|
 |
|
Krzysztof_J
|
ctlife napisał(a): ...pokazałem Ci coś, co wydaje się niemożliwe do zrobienia Absolutnie uważam, że jest to możliwe do zrobienia. Przytoczony przez Ciebie fragment napisał ktoś inny. ctlife napisał(a): ...zrobione przeze mnie jako produkt mojej pracy, za który otrzymuję zapłatę jeśli ktoś chce z niego korzystać - odbierasz negatywnie! Nie. Natomiast negatywnie odbieram traktowanie forum jako platformy handlowej. ctlife napisał(a): Nie widzisz, ze ktoś zrobił to o czym marzysz, tylko to, ze bierze za to pieniadze jeśli ktos chce z tego korzystać. Nie wkładaj mi, proszę, w usta, czego nie napisałem. ctlife napisał(a): ...czy wytwór czyjejś pracy do której "potrzeba nie tylko wiedzy, ale też statystyk, doświadczenia, itd." powinien być dla użytkowników za darmo? Oczywiście, że nie. Jak również uważam, że nie należy bezpłatnie zamieszczać reklam na forum. Od tego są płatne reklamy - również na wiara.pl. ctlife napisał(a): Czy NPR który tego wymaga powinien być za DARMO?
Przyznam, że pierwszy raz słyszę o możliwości kupowania NPR.
Natomiast literatura czu urządzenia z tym związane sa płatne i chyba nikt rozsądny tego nie kontestuje.
|
| Pt lut 01, 2008 13:39 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Według mnie to bardzo dobry pomysł...
Bo jak się mówi, że metody naturalne są nowoczesne a potem każe się zaopatrzyć w zeszyt i długopis...
Myślę, że szczególnie pomysł by chwycił u młodych, bo jak kto s przez 20 lat notuje w zeszycie, to ciężko będzie go przekonać...
|
| Pt lut 01, 2008 23:22 |
|
 |
|
mateola
|
Przypominam założycielowi wątku, że temat tej dyskusji brzmi: "NPR komercyjny czy niekomercyjny?" - i tego się trzymajmy. W przeciwnym wypadku wątek zamknę. mateola
|
| So lut 02, 2008 8:36 |
|
 |
|
jumik
|
ctlife napisał(a): Jeśli odebrałeś to jako piractwo to przepraszam, ale nie chodzi mi o ten konkretny przykład tylko o ogólną atmosfere. Widzisz, Ty to, ze pokazałem Ci coś, co wydaje się niemożliwe do zrobienia : Cytuj: mam wrażenie, że jest to niemożliwe do zrobienia przez jednego człowieka (napisanie programu). Tu potrzeba nie tylko wiedzy, ale też statystyk, doświadczenia, itd.
- tyle, ze zrobione przeze mnie jako produkt mojej pracy, za który otrzymuję zapłatę jeśli ktoś chce z niego korzystać - odbierasz negatywnie! To jest to samo myślenie które piętnuję. Nie widzisz, ze ktoś zrobił to o czym marzysz, tylko to, ze bierze za to pieniadze jeśli ktos chce z tego korzystać. Przepraszam, ale chyba zaszło niezrozumienie. Mógłbyś powiedzieć co odbieram negatywnie? (chyba, że to nie do mnie) I o jakie myślenie Ci chodzi? Przecież ja jestem jak najbardziej za powstawaniem takich produktów. Sam, jako student informatyki, chciałem coś takiego stworzyć, ale po prostu mam za mało wiedzy, doświadczenia itd i doszedłem do wniosku, że moja praca by poszła na marne, a co gorsza mogłaby być szkodliwa (bo niedoskonała), więc zmieniłem zdanie - nie pracuję nad takim programem. A otrzymywanie pieniędzy za własną pracę jest normalne - to jest wybór twórcy i jego święte prawo. A co do własności intelektualnej, to jestem silnym zwolennikiem wolności... do rozporządzania swoim dziełem przez autorów. W Polsce wolność (w prawie) jest niestety (moim zdaniem) błędnie interpretowana (mam tu na myśli część nazywającą się "dozwolonym użytkiem") i łamie prawa autorów. Powtarzam więc - to co napisałeś, a mianowicie: Cytuj: Widzisz, Ty to, ze pokazałem Ci coś, co wydaje się niemożliwe do zrobienia [...] odbierasz negatywnie! nie jest prawdą. Nie bardzo wiem na podstawie czego tak uważasz.
Pozdrawiam 
|
| So lut 02, 2008 18:51 |
|
|
|