Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 13, 2025 20:28

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 57 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
 Dobre a złe zachowania w Małżeństwie. 
Autor Wiadomość

ostatnie dwa posty zostały przeniesione tu:
viewtopic.php?p=73703#73703

bardzo prosze o trzymanie sie tematu - w razie zainteresowania jakims tematem prosze korzystac z opcji "szukaj"

Śr maja 18, 2005 14:08

Z reszta takim środkiem jest prezerwtywa - nie zabija i nie daje skutków ubocznych. Jest więc wg Ciebie OK?
on ci zaraz powie że jest szkodliwa.
Cytuj:
Za rok, dwa, medycyna wynajdzie środek, który nie bedzie szkodzil zdrowiu, nie bedzie poronny - i co wtedy?

no właśnie i co wtedy?

apropos tematu - złe zachowania w mażeństwie to przemoc i zaniedbywane partnera a nie to o czym ciagle tu mówicie.

Pn maja 23, 2005 11:21

apropos tematu - złe zachowania w mażeństwie to przemoc i zaniedbywane partnera

I wszelka nieczystość.
Grzech nigdy nie buduje ani małżaństwa ani nie jest troską o partnera, ale wyrządzaniem mu krzywdy - największej jaką można człowiekowi wyrządzć - pchnąć go do utraty zbawienia

Pn maja 23, 2005 12:13

I wszelka nieczystość

:glupek2:
Cytuj:
Grzech nigdy nie buduje ani małżaństwa ani nie jest troską o partnera, ale wyrządzaniem mu krzywdy - największej jaką można człowiekowi wyrządzć - pchnąć go do utraty zbawienia

ale z ciebie kaznodzieja... to nie jest grzech - i co? powiesz znowu: to jest grzech? a ja powiem "to nie jest grzech" :D nie udowodniłaś tego na podstawie Biblii, już 10 razy pisałem że Onan został ukarany bo w ogóle nie dopuszczał do spłodzenia dziecka, to co innego jeśli ktoś ma taki zamiar a co innego jeśli to dopuszcza, ale skoro dla ciebie nie ma róznicy...

Pn maja 23, 2005 14:23

Enson, wydaje mi się, że zapominasz o jednej rzeczy - czystość w małżeństwie, to nie tylko nie stosowanie środków antykoncepcyjnych, ale również szanowanie chęci współmałżonka na współżycie. Piszesz o zaniedbywaniu partnera. Wiele zła pochodzi właśnie stąd, że jedna strona chce na drugiej wymusić dokonanie obowiązku małżeńskiego... W małżeństwie także zdarzają się gwałty :(

Pn maja 23, 2005 19:27

ale z ciebie kaznodzieja... to nie jest grzech - i co? powiesz znowu: to jest grzech? a ja powiem "to nie jest grzech"

Na szczęście to nie ty decydujesz o tym co jest dobre a co złe, tylko Bóg.
Cytuj:
to co innego jeśli ktoś ma taki zamiar a co innego jeśli to dopuszcza, ale skoro dla ciebie nie ma róznicy...

Masz zamiar spłodzić dziecko i pomagasz se do tego prezerwatywą ?

Pn maja 23, 2005 19:31

nie udowodniłaś tego na podstawie Biblii

Jak wiesz Jezus zostawił w Kościele Tego, który czuwa nad nieomylną interpretacją Pisma.
Jeżeli uznajesz Jezusa jako Boga, a nie za wariata który nie wiedział co mówi, to wiesz co to oznacza.
Oczywiście możesz się zasłaniać swoimi wątpliwościami co do istnienia Boga w ogóle, twoje święte prawo, tylko nie ściemniaj że to Słowo Boże sankcjonuje twoją koncepcję życia

Pn maja 23, 2005 19:37
Dyskusja o prezerwatywach toczy się tutaj:
viewtopic.php?t=1286
Proszę nie powtarzać w kilku wątkach tego samego.

Pn maja 23, 2005 19:47

Masz zamiar spłodzić dziecko i pomagasz se do tego prezerwatywą ?
jeśli mam je zamiar spłodzić w przyszłym roku to czemu nie?
Cytuj:
Enson, wydaje mi się, że zapominasz o jednej rzeczy - czystość w małżeństwie, to nie tylko nie stosowanie środków antykoncepcyjnych,
nie zapominam, tylko ściemnianie że złe są wszystkie zachowania seksualne nie stanowiące wstępu/itp. normalnego stosunku nie jest niczym podparte. (bo akurat tekst o Onanie tego nie potwierdza)
I TYLE. a co do gwałtów w małżeństwie- fakt, zdarzają się i to jest złe, w przeciwieństwie do tego co robią ludzie w sypialni z obopółną zgodą. I w tej kwestii nie będę słuchał zdania osób, które o tym nie mają pojęcia innego niż teoretyczne.

Pn maja 23, 2005 23:03

Zasadnicza. Polegająca na sztucznej ingerencji w naturalny przebieg aktu. Ale o tym możesz poczytać w kilkunastu wątkach na ten temat, więc nie zamierzam rozwijać myśli

a guzik
załózmy że para (załóżmy że małżęństwo) ma na siebie wielką ochotę - i co powinni "naturalnie zrobić" ? ale nie, najpierw muszą się zastanwoić, "jaki to dziś dzień ? ehhh, płodny, cholera, no to odkładamy na za tydzień" - to jest twoim zdaniem naturalne? a potem za tydzień: "dobra no to do roboty bo akurat teraz można", to też jest ingerowanie w kat , który by się odbył ale się nie odbywa przez NPR które ma pomóc, tym którzy nie chcą dzieci (jak Onan) ich nie mieć.
hipokryzja, hipokryzja, hipokryzja, hipokryzja, hipokryzja....

Wt maja 24, 2005 13:40

to też jest ingerowanie w kat

oczywiście w "AKT", kata w to nie mieszajmy.

Wt maja 24, 2005 13:41

a guzik
załózmy że para (załóżmy że małżęństwo) ma na siebie wielką ochotę - i co powinni "naturalnie zrobić" ? ale nie, najpierw muszą się zastanwoić, "jaki to dziś dzień ? ehhh, płodny, cholera, no to odkładamy na za tydzień" - to jest twoim zdaniem naturalne? a potem za tydzień: "dobra no to do roboty bo akurat teraz można", to też jest ingerowanie w kat , który by się odbył ale się nie odbywa przez NPR które ma pomóc, tym którzy nie chcą dzieci (jak Onan) ich nie mieć.
hipokryzja, hipokryzja, hipokryzja, hipokryzja, hipokryzja....

Bycie człowiekiem polega między innymi na zastanawianiu się nad tym co się robi i na traktowaniu z szacunkiem możliwości współdziałania z Bogiem w Jego dziele stwórczym przez poczęcie nowego życia. Bezrefleksyjne rzucanie się na siebie zawsze kiedy się ma ochotę nie ma nic wspólnego z miłością godną człowieka

Wt maja 24, 2005 13:45

Bycie człowiekiem polega między innymi na zastanawianiu się nad tym co się robi i na traktowaniu z szacunkiem możliwości współdziałania z Bogiem w Jego dziele stwórczym przez poczęcie nowego życia. Bezrefleksyjne rzucanie się na siebie zawsze kiedy się ma ochotę nie ma nic wspólnego z miłością godną człowieka

a twoje gadanie nie ma nic współnego z rzeczywistością - poza tym nie masz widocznie pojęcia jak wygląda miłośc godna człowieka więc się nie wypowiadaj. wg twojej teorii seks powinna może poprzedzać modlitwa i refleksja nad tym jak się kształtuje nasze współdziałanie z Bogiem? :hahaha:
Ty chyba nie masz pojęcia jak to działa, ale z twoim podejściem...trudno się dziwić.

Wt maja 24, 2005 13:54

wg twojej teorii seks powinna może poprzedzać modlitwa i refleksja nad tym jak się kształtuje nasze współdziałanie z Bogiem? :hahaha:

Trafiłeś w samo sedno. Patrz Księga Tobiasza.
Cytuj:
Ty chyba nie masz pojęcia jak to działa, ale z twoim podejściem...trudno się dziwić.

Za mało o mnie wiesz, żeby się wypowiadać na temat mojego życia w tej dziedzinie

Wt maja 24, 2005 13:57

"Ku wolności wyswobodził nas Chrystus. A zatem trwajcie w niej i nie poddawajcie się na nowo pod jarzmo niewoli."Galacjan 5:1
"Wy zatem, bracia, powołani zostaliście do wolności. Tylko nie bierzcie tej wolności jako zachęty do hołdowania ciału, wręcz przeciwnie, miłością ożywieni służcie sobie wzajemnie!"Galacjan 5:13
Wolność w Chrystusie to przede wszystkim wolność od samego siebie.
Jak mi się w niedzielę wieczorem zachce żeberek na kapuście to nie muszę rzucać się do samochodu i gnać do sklepu. Jestem wolna od własnych zachcianek, one nie mają nade mną władzy.
Jak obiecuję Bogu że będę pościć a przychodzi mi ochota na lody ze śmietaną, to nie muszę ich zjeść. Jestem wolna.
Jak nie planuję w tym momencie poczęcia dziecka, to nie muszę rzucać się na faceta, bo mi się akurat zachciało w połowie cyklu...
Mam rozum i wolną wolę
Jestem wolnym człowiekiem. Wolnym przede wszystkim od samego siebie

Wt maja 24, 2005 14:17
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 57 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona