Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 08, 2025 10:40

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
 Przygotowania do Świąt Wielkanocnych 
Autor Wiadomość
Post Re: Przygotowania do Świąt Wielkanocnych
jesienna napisał(a):
co do naboźeństw to nie wiesz może czy moźnaby później je znaleść w internecie?
w porach w jakie podajesz będę uczestniczyć w Triduum Paschalnym w moim kosciele
i nie zamienię go na siedzenie przed telewizorem

Nie mam zielonego pojęcia. Podobno jest w necie transmisja z nabożeństwa na Śląsku Cieszyńskim, może ktoś przechowuje na jakims serwerze ... Najłatwiej zapytać o to na forum duszpasterz.pl.
jesienna napisał(a):
od czasu do czasu kusi mnie, żeby pójść w Wielki Piątek do koscioła ewangelicko-augsburskiego (mieszkam po sąsiedzku) ale to bardzo mała wspólnota (chyba trochę ponad 20 osób) i będę rzucać się w oczy więc jakoś mi głupio

W moim zborze też czasami przychodzi ktoś nowy choćby z ciekawości. Nikt nie zwraca na to uwagi, przecież przyszedł pomodlić się a nie z wizytą braterską do zborowników. Traktowani są życzliwie.
Do luteran przychodzi wiele więcej ludzi. Możesz także spokojnie przeżegnać się kiedy masz ochotę (błogosławieństwo i podobne), bo zwyczaj ten przetrwał wśród wielu luteran i nie będziesz rzucać się w oczy. Jedyne co, to nie klękaj przy wejściu (bo nie masz przed czym) i weź modlitewnik (zbiór pieśni). Na pewno będziesz przyjęta życzliwie.

N kwi 01, 2012 14:32

Margaret_ka napisał(a):
koala to ty od 5.30 do 20 masz zamiar w Kościele siedzieć?
Uwierz mi: co roku jestem z mamą przez całe Triduum w Kościele a mieszkanie mamy czyściutkie i święta przygotowane też.

Margaretka Ty to zupełnie nie umiesz czytać ze zrozumieniem. Wstaję tak wcześnie bo idę do pracy....

N kwi 01, 2012 15:17

akacja napisał(a):
O takich przyziemnych sprawach temat nieoddających istotę świąt :o
A ja myślałam że istotą tych świąt nie są zakupy i gotowanie a przygotowanie duchowe przez spowiedź, nabożenstwa pasyjne, oczyszczenie serca i zwalczenie wad by Jezus zmartwychwstał w nas.
O tym myślałam wchodząc do tego tematu.

Akacja za Ciebie pewnie mama piecze lub kupuje jedzenie na Święta a Ty się modlisz...

N kwi 01, 2012 15:23
Koalo- a w co angażują się panowie u Ciebie, przygotowując się do świąt?

Oraz czy nie ma możliwości zrobienia świąt wspólnie z dalszą rodziną?? Porządki generalne, to raczej ciężko przeprowadzić, więc lepiej po prostu skupić się na kulinarii, ale można to zrobić przy współpracy rodziny spoza domu w którym mieszkasz np. ktoś robi dla każdego ciasta, a ktoś inny żur itp.. Plusem jest, że jak ktoś ma więcej czasu, to może wziąć na siebie bardziej czasochłonne potrawy. Można się później rozliczyć z kosztów. Jest to jednak opcja, gdy ma się rodzinę, która się na taki wariant zgodzi, bo trzeba wtedy zaplanować logistykę i uzgodnić zasady.
Oczywiście nie znam Twojej sytuacji rodzinnej, więc nie założyłam, że mogą być wyjątkowe sytuacje :)

N kwi 01, 2012 15:29
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2