Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt lis 11, 2025 10:26

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 154 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 11  Następna strona
 NPR- zasady, pytania, informacje 
Autor Wiadomość
Post Re: NPR- zasady, pytania, informacje
Kozioł a poleciłbyś jakąś książkę do nauki NPRu?

Cz maja 03, 2012 8:42

Polecam oprócz książek udanie się do poradni. Oprócz wiedzy można wziąć jeszcze karty swoich cykli i poprosić o pomoc w nauce interpretacji swojego konkretnego przypadku :)
Można również wziąć (nie wiem, czy wszędzie) bardzo przydatne karty przygotowane do uzupełniania np. w Excelu (zresztą w sieci też jest tego trochę)

Cz maja 03, 2012 8:56
Margaret_ka napisał(a):
Kozioł a poleciłbyś jakąś książkę do nauki NPRu?

Trudne pytanie. Pierwsza metodę poznałem ze skryptu Polskiego Stowarzyszenia Nauczycieli NPR, skrypt dostępny jest dla uczestników kursu na nauczyciela metody Birmingham ("angielskiej") ale stowarzyszenie wydało także książkę "Kiedy jestem płodna a kiedy nie". Bardzo dobra jest także ksiazka Roetzera "Sztuka planowania rodziny", od razu możesz dokupić zeszyt obserwacji (do metody angielskiej także sa dostępne zeszyty z kartami ale chyba tylko w stowarzyszeniu). Metoda Roetzera jest najpopularniejsza w Polsce.
O metodzie Kippley'ów, także dość popularnej, wiem niewiele .

Wybierz co ci wygodniej. Najważniejsze aby wybrać jedną i się jej trzymać. Każda z metod jest całością. Metoda angielska jest nieco bardziej restrykcyjna ale wygodna, prosta w stosowaniu, w metodzie Roetzera "walczy się" o każdy dodatkowy dzień na sex są więc pewne wyjątkowe reguły co nieco komplikuje sprawę, ale tylko nieco.
No i oczywiście znajdź nauczyciela :) Z samej książki mozna się metody nauczyć ale znacznie łatwiej ze wsparciem kogos doswiadczonego.

Najprostszą metoda przy stosunkowo wysokiej skuteczności jest metoda Billingsa. Opis metody to kilku stronicowa książeczka z obrazkami - przedszkolak zrozumie! Wadą jest oparcie się tylko na jednym wskaźniku (wystarczy "kobieca" infekcja, pojawienie się wydzieliny i już metodę trzeba odłożyć do zakończenia kuracji). Dobra na początek (nie trzeba nic notować i wystarczy umieć liczyć do trzech) do nauki obserwacji śluzu ale znam pary które skutecznie bazują tylko na niej.

Cz maja 03, 2012 9:49
NPR = rzadki seks niestety...
Lepszego rozwiązania jednak nie mam, więc jakoś musimy to przezyć od III fazy do III fazy.

Cz maja 03, 2012 11:21

SZTUKA NATURALNEGO PLANOWANIA RODZINY
http://chomikuj.pl/antubis12

Cz maja 03, 2012 11:30
ikm napisał(a):
Lepszego rozwiązania jednak nie mam, więc jakoś musimy to przezyć od III fazy do III fazy.
:o
Hmm, tobie tez polecam powyższe książeczki.

Cz maja 03, 2012 12:36

chercheur napisał(a):
Bebe, trafne spostrzeżenia, postaram się napisać, jak ja widzę rozwiązanie niektórych kwestii, na które zwracasz uwagę ;)

Bebe napisał(a):
Po drugie: zażycie tabletek anty nie wymaga "nieludzkiej" godziny - świątek-piątek-czy niedziela - jak to ma miejsce przy NPR. Można wyznaczyć sobie porę obiadową lub kolacyjną, co budzika raczej nie wymaga.

Można używać bardzo wygodnych termometrów elektronicznych. Pomiar jest krótki (np. ok. minuty), wynik pozostaje w pamięci. Po pomiarze można spokojnie spać dalej, po wstaniu dopiero spisać wynik.

Powiem jak u mnie jest. Problem w tej kwestii polega na tym, że ja po obudzeniu się i zrobieniu jakiejś czynności świadomie - z reguły już nie zasnę :-(

chercheur napisał(a):
Bebe napisał(a):
Po czwarte: dzięki NPR wiemy, że owulacja była, ale nigdy nie wiemy, kiedy dokładnie będzie ( dlatego mówimy o niepłodności względnej). Zwłaszcza jeżeli miesiączka nie jest regularna. Brak regularności miesiączki nie uniemożliwia stosowania NPR, ale troszkę jednak je utrudnia, ponieważ odsuwa w czasie możliwość współżycia.

Dlatego też polecam metodę objawowo-termiczną, a nie tylko termiczną ;) Wystąpienie śluzu (nie tylko komórka jajowa i plemnik jest potrzebny, ale też śluz, który umożliwi plemnikom przetrwanie w niesprzyjających im warunkach pochwy oraz umożliwi dotarcie do komórki jajowej) oraz obserwacja szyjki. Dziś rynek oferuje też pełno różnych "testerów" płodności, można łatwo znaleźć informacje w sieci na ich temat.

chercheur, ja cały czas mam na myśli metodę o-t, z tego co ja się orientuję, nie można nigdy stwierdzić, że owulacja będzie wtedy i wtedy, można jedynie stwierdzić, że ją mamy lub miałyśmy. Mogłabyś mi podać literaturę, która podaje informacje, na podstawie których można stwierdzić kiedy będzie owulacja?
Niestety, za tzw. Chiny Ludowe nie jestem w stanie zmusić się do badania palpacyjnego szyjki macicy, mam opory natury estetycznej jak i higienicznej :-(

chercheur napisał(a):
Bebe napisał(a):
Po piąte: ból owulacyjny nie występuje u każdej kobiety, nie każda też potrafi rozpoznać, czy to jest właśnie ból owulacyjny, czy np. dolegliwości jelita drażliwego, a może zatwardzenie.

Nie należy opierać się tylko na tym objawie. Jest to tylko objaw dodatkowy, jego brak nie wpływa na interpretację cyklu.

Jeżeli nie wpływa, to po co w ogóle został przywołany?

chercheur napisał(a):
Bebe napisał(a):
Po szóste: jedne się nauczą badać szyjkę macicy i interpretować jej położenie - inne nie. Z różnych powodów.

Warto się nauczyć, na szyjkę wpływają tylko hormony, objaw nie zakłócony przez np. przeziębienie. Warto poświęcić trochę czasu i prób na naukę, przeważnie nie udaje się od razu, może nie udać się też przy pierwszym obserwowanym cyklu. Trochę wytrwałości później zaprocentuje.

Pozdrawiam serdecznie :)

Jak wyżej, badanie szyjki w moim przypadku odpada. Żeby nie było, że narzekam i szukam dziury w całym; korzystam z FAM, dla mnie orto-NPR jest nie do przyjęcia i wg mnie z orto-NPR korzystają osoby, których samoobserwacja wiele nie kosztuje (regularne cykle, brak napięcia przedmiesiączkowego, pełna możliwość współżycia w okresie niepłodności poowulacyjnej, itp.) lub/i katolicy. Nie ma jednej metody dla tzw. każdego.
Również pozdrawiam.

Pt maja 04, 2012 13:41
Bebe napisał(a):
Powiem jak u mnie jest. Problem w tej kwestii polega na tym, że ja po obudzeniu się i zrobieniu jakiejś czynności świadomie - z reguły już nie zasnę :-(

Większość ludzi tak ma i to nie jest żaden problem, W weekend jak przyspisz dłużej to tez zaden problem
chercheur napisał(a):
chercheur, ja cały czas mam na myśli metodę o-t, z tego co ja się orientuję, nie można nigdy stwierdzić, że owulacja będzie wtedy i wtedy, można jedynie stwierdzić, że ją mamy lub miałyśmy. Mogłabyś mi podać literaturę, która podaje informacje, na podstawie których można stwierdzić kiedy będzie owulacja?
Nieprzewidywalność kiedy będzie owulacja nie stanowi problemu. Z powodzeniem NPR stosują kobiety karmiące piersią (cały czas nie wiedza kiedy znów będą płodne a po wystapieniu pierwszej owulacji pierwsze cykle tez nie są "książkowe"), czy np. chore na cukrzycę (tu na prawdę cykle potrafią być loterią). Nie chodzi o to aby wiedzieć kiedy wystąpi owulacja ale kiedy wystąpią warunki sprzyjające do zapłodnienia na wypadek wystąpienia owulacji.
chercheur napisał(a):
Niestety, za tzw. Chiny Ludowe nie jestem w stanie zmusić się do badania palpacyjnego szyjki macicy, mam opory natury estetycznej jak i higienicznej :-(
Higienicznej? Pochwa to jedno z najczystszych, jak nie najczystsze miejsce ciała które może dotknąć kobieta.
Estetycznej? A co masz do swojej pochwy??
chercheur napisał(a):
Po piąte: ból owulacyjny nie występuje u każdej kobiety, nie każda też potrafi rozpoznać, czy to jest właśnie ból owulacyjny, czy np. dolegliwości jelita drażliwego, a może zatwardzenie.

Nie należy opierać się tylko na tym objawie. Jest to tylko objaw dodatkowy, jego brak nie wpływa na interpretację cyklu.[/quote]Jeżeli nie wpływa, to po co w ogóle został przywołany?[/quote]Po prostu u dziewczyny występuje i dlatego o tym wspomniała. Jest wiele dodatkowych wskazań, że jest okres około owulacyjny. Nie mają one znaczenia same w sobie ale pomagają tworząc, nazwijmy to tak, pewna atmosferę - jak natężona muzyka w horrorze ;)
chercheur napisał(a):
Żeby nie było, że narzekam i szukam dziury w całym; korzystam z FAM, dla mnie orto-NPR jest nie do przyjęcia i wg mnie z orto-NPR korzystają osoby, których samoobserwacja wiele nie kosztuje (regularne cykle, brak napięcia przedmiesiączkowego, pełna możliwość współżycia w okresie niepłodności poowulacyjnej, itp.) lub/i katolicy. Nie ma jednej metody dla tzw. każdego. Również pozdrawiam.
Jedynym wytłumaczeniem korzystania z FAM jest po prostu niezgoda na przerwę w seksie (i tu nie do końca, sa pewne formy "zastępcze" 8) ). Zespół napięcia przedmiesiączkowego nie jest wytłumaczeniem, bo jeżeli ma być przeszkodą, to nie ma znaczenia czy jest to NPR, czy prezerwatywa - i tak nie ma zbliżenia. Równie dobrze możesz nie bawić się w obserwację i stosować cały czas prezerwatywę. Połowa kobiet ma taka czy inna postac PSM i doskonale sobie z tym dają radę.

Jeżeli natomiast nie lubisz gumek i zgadzasz się na przerwę w seksie/formy zastępcze, jeżeli nie możesz, nie chcesz badac temperatury czy położenia szyjki macicy, równie dobrze możesz stosować metodę Billingsa - skuteczność zbliżona do gumki.

Nieregularne cykle to wtedy gdy różnice sa > 10 dni. Jeżeli występują takie u ciebie, to zgłoś się do lekarza, bo cos jest nie tak (np. cukrzyca), a jeżeli nie występują to nie ma problemów w stosowaniu NPR (a nieregularne cykle tez problemu nie stanowią :) )

Pt maja 04, 2012 15:23
Kozioł napisał(a):
ikm napisał(a):
:o
Hmm, tobie tez polecam powyższe książeczki.

Nie bardzo rozumiem Twoj zdziwienie, mamy 2 dzieci, wiecej nie planujemy, wiec nie ryzykujemy I faza, pozostaje jedynie III faza.

So maja 05, 2012 7:16
Kozioł napisał(a):
Nieprzewidywalność kiedy będzie owulacja nie stanowi problemu. Z powodzeniem NPR stosują kobiety karmiące piersią (cały czas nie wiedza kiedy znów będą płodne a po wystapieniu pierwszej owulacji pierwsze cykle tez nie są "książkowe"), czy np. chore na cukrzycę (tu na prawdę cykle potrafią być loterią). Nie chodzi o to aby wiedzieć kiedy wystąpi owulacja ale kiedy wystąpią warunki sprzyjające do zapłodnienia na wypadek wystąpienia owulacji.

Koziol ja po 2 porodach nie potrafilam sie zorientowac czy jestem plodna czy nie, karmilam mieszanie piers + butla, gdyby nie istnialy prezerwatywy zylibysmy w abstynencji rok albo 1,5 roku, moim zdaniem po porodzie NPR jest tylko dla wyczynowcow

So maja 05, 2012 7:20
ikm napisał(a):
Nie bardzo rozumiem Twoj zdziwienie, mamy 2 dzieci, wiecej nie planujemy, wiec nie ryzykujemy I faza, pozostaje jedynie III faza.
Do ciekawych wniosków w swych badaniach doszedł Roetzer: pary które nie chcą, a nawet ze względu na zdrowie nie moga miec więcej dzieci stosują NPR wysoce skutecznie. Po prostu wszelką, najmniejszą wątpliwość interpretują jako płodność, używają bardziej restrykcyjnej opcji i uzyskują skuteczność ponad 99% bliską teoretycznej. Grupy Roetzera zawsze uzyskiwały bardzo dobre wyniki. Przemyślcie to.
ikm napisał(a):
Koziol ja po 2 porodach nie potrafilam sie zorientowac czy jestem plodna czy nie, karmilam mieszanie piers + butla, gdyby nie istnialy prezerwatywy zylibysmy w abstynencji rok albo 1,5 roku, moim zdaniem po porodzie NPR jest tylko dla wyczynowcow
Zasady po porodzie są nieco inne, nie trudniejsze ale po prostu inne. Ale każda kobieta może czuć się zdezorientowana, całkowicie rozumiem to. Nie namawiam do stosowania wbrew sobie, bo jak w zyciu, trzeba mieć przekonanie do tego co sie robi (a przynajmniej powinno się miec).

So maja 05, 2012 11:09

Kozioł napisał(a):
Jedynym wytłumaczeniem korzystania z FAM jest po prostu niezgoda na przerwę w seksie (i tu nie do końca, sa pewne formy "zastępcze" 8) ).

Tak, są. Ale niech mnie ktoś poprawi, jeżeli się mylę - czy Kościół nie uważa przypadkiem tych "form zastępczych" za grzech?
Kozioł napisał(a):
Do ciekawych wniosków w swych badaniach doszedł Roetzer: pary które nie chcą, a nawet ze względu na zdrowie nie moga miec więcej dzieci stosują NPR wysoce skutecznie. Po prostu wszelką, najmniejszą wątpliwość interpretują jako płodność, używają bardziej restrykcyjnej opcji i uzyskują skuteczność ponad 99% bliską teoretycznej.

"Najmniejszą wątpliwość interpretują jako płodność", czyli uprawiają mniej seksu. Też nie rozumiem Twojego zdziwienia pierwszym postem ikm.

N maja 06, 2012 11:37
Kozioł jest tym szczęśliwcem, którego Kościół form zastępczych za grzech nie uznaje. :)

N maja 06, 2012 12:44
Na babskim forum dziewczynie, która boi się ciąży doradzają seks 2-3 dni po miesiączce bo wtedy jest 100% pewności, że jest niepłodna.
:x :| :doubt:

N maja 06, 2012 12:47

Margaret_ka napisał(a):
Kozioł jest tym szczęśliwcem, którego Kościół form zastępczych za grzech nie uznaje. :)

A prezerwatywy i tabletki za grzech uznaje? Tak z ciekawości pytam ;-)

N maja 06, 2012 12:54
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 154 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 11  Następna strona