Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 11, 2025 9:09

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 119 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna strona
 Planowanie rodziny 

Nasz sposób planowania rodziny
met. objawowo-termiczna (NPR) 29%  29%  [ 20 ]
met. termiczna (NPR) 0%  0%  [ 0 ]
met. Billingsów (NPR) 1%  1%  [ 1 ]
NPR + prezerwatywa 21%  21%  [ 14 ]
stos.przerywany 1%  1%  [ 1 ]
obliczenia statystyczne (kalendarzyk) 3%  3%  [ 2 ]
pigułki 19%  19%  [ 13 ]
prezerwatywa 18%  18%  [ 12 ]
wkładka wewnątrzmaciczna 4%  4%  [ 3 ]
nic bo mamy problemy z poczęciem 3%  3%  [ 2 ]
Liczba głosów : 68

Planowanie rodziny 
Autor Wiadomość

motku, to nie ten temat :) prosze swoje wątpliwosci przedstawić w jednym z ponizszych tematów :) oczywiscie po uprzednim zapoznaniu sie z juz wyjaśnionymi stanowiskami ;)

viewtopic.php?t=2629&start=0
viewtopic.php?t=522&start=0
viewtopic.php?t=1286&start=0
viewtopic.php?t=1788&start=0
viewtopic.php?t=45&start=0

N maja 15, 2005 6:56

Hebamme rzuciłeś ciekawy temat na forum. Temat rzeka. Przez naście lat trwania mojego małżeństwa, przechodziliśmy z mężem różne etapy zarówno życia intymnego jak i planowania rodziny bądź antykoncepcji. Ludzie bardzo często jedno utożsamiają z drugim. Po tym jak pojawił się na świecie nasz syn, stosowaliśmy antykoncepcję doustną , czyli klasyczne pigułki. Brane wg określonego schematu. Muszę jednak dodać, że stosowałam je przede wszystkim ze względów zdrowotnych. Bardzo nieregularne, obfite periody. Potem pigułka stała się bardziej sposobem antykoncepcyjnym. Po trzech latach stosowania rozstałam się z nią z ulgą. Po pierwsze zaczełam się czuć uzależniona. Denerwowałam się jeśli zapomniałam połknąć tabletkę. Trzeba było uważać przez kolejny tydzień. Różne myśli chodziły wtedy po głowie. A co jeśli spodziewam się dziecka? Jak leki wpłyną na jego rozwój? W medycynie jak w kinie. Nigdy tak do końca naprawdę nie da się wszystkiego przewidzieć. Po drugie zaczęły mnie boleć nogi. Poprostu. Należę do osób bardzo aktywnych i trudno mi zarzucić ,że się zasiedziałam. Pojawiły się w niektórych miejscach pajączki na skórze. Lekarze nie zawsze o tym mówią; pigułek nie mogą brać osoby palące, mające kłopoty z krążeniem, wątrobą.Co roku należy robić badania kontrolne a z tym też jest różnie. Po trzecie akurat w moim przypadku nastąpił spadek satysfakcji seksualnej. Wiem,że dużo tych przeciw. Takie są poprostu moje odczucia co do tej metody antykoncepcji, po tym jak przetrenowałam ją na własnej skórze. Wiem, że są osoby które mają zupełnie inne doświadczenie niż ja. Była również prezerwatywa. Wiem napewno- nie lubimy ;-).Od dłuższego czasu cieszymy się seksem, mając świadomość ewentualnego rodzicielstwa. W dni płodne jesteśmy ostrożni. Oboje zmieniliśmy też sposób myślenia. Akceptujemy naszą płodność. Nie negujemy jej i nauczyliśmy się z nią obchodzić. Strasznie długi wyszedł mi ten post. Pozdrawiam. Piotr123 kiedy rozwiązanie ?

Wt maja 17, 2005 8:41

Ja stosuję prezerwatywę, a w czasie śluzu plodnego jeszcze do tego stosunek przerywany.Czyli wsumie mix trzech różnych sposobów.

So lip 07, 2007 19:22

Halo, może ktoś jeszcze? Tylu dyskutantów jest jak jest temat o antykoncepcji czy NPR a tu paru słów nie chcecie wpisać?

Śr sie 08, 2007 16:28

Nic teraz nie stosujemy.
Kiedys stosowalismy gumki i tabletki (dla bezpieczenstwa - polecam tym ktorzy sie mecza NPR jesli chodzi o % wpadek).

Gdybym teraz mial cofnac czas pewnie bym stosowal plastry lecz dawno, dawno temu przed slubem, plastrow jeszcze nie bylo
:mad:

Śr sie 08, 2007 23:07
Ja stosuję prezerwatywę, a w czasie śluzu plodnego jeszcze do tego stosunek przerywany.Czyli wsumie mix trzech różnych sposobów.

Nie powiesz chyba ze stosunek przerwany mozna zaliczyc do skutecznych metod antykoncepcji????
Chyba wiesz ile plemnikow znajduje sie zanim pojawi sie wytrysk.
Moze poczytaj troche na ten temat.

Śr sie 08, 2007 23:08

Jestem młodą mężatka, ale już przed ślubem postanowiliśmy z mężem nie stosować żadnych metod antykoncepcyjnych, gdyż bardzo negatywnie wpływają na więź małżonków a przede wszystkim zrywają więź z Bogiem. Jako że musimy odłożyć poczęcie dziecka z powodów mieszkaniowych zakupiliśmy komputer cyklu, lady-comp, o którym to wiele osób już wypowiadało się na forum wiary. To urządzenie jest naprwadę sprawdzone i dziala, to taki inteligenty termometr, który określa dni płodne i niepłodne na podstawie codziennych pomiarów temperatury. Jest niezawodny i moje obserwacje objawów pokrywają się z oceną lady-compa.

Wt sie 21, 2007 8:59

Halo, może ktoś jeszcze? Tylu dyskutantów jest jak jest temat o antykoncepcji czy NPR a tu paru słów nie chcecie wpisać?

Zagłosowałem na prezerwatywę chociaż w zasadzie jest to raczej "prezerwatywa+szacunkowy kalendarzyk" ;) Jeśli komuś zależy na skuteczności, to nie polecam :-)

Wt sie 21, 2007 10:26
Hebamme napisał(a):

Zagłosowałem na prezerwatywę chociaż w zasadzie jest to raczej "prezerwatywa+szacunkowy kalendarzyk" ;) Jeśli komuś zależy na skuteczności, to nie polecam :-)

Jesli nie polecasz innym, to czemu uzywasz?

Wt sie 21, 2007 18:26

SweetChild napisał(a):

Jesli nie polecasz innym, to czemu uzywasz?

Nie polecam tym, którym bardzo zależy na skuteczności. Mi tak mocno nie zależy.

Wt sie 21, 2007 19:24

prezerwatywa :) (bo nie chcę jeszcze zostać mamusią) a czasem bez (bo w sumie jak okaże się, że jestem w ciąży to nie będzie tragedia). w sumie to i tak noszę się z zamiarem stosowania pigułek, ponownego, bo juz je stosowałm. powód?? problemy z miesiączką (bardzo, bardzo bolesna :( ), a że przy okazji ma działanie antykoncepcyjne to ja się bardzo cieszę :-D

Śr paź 31, 2007 18:20

prezerwatywa :) (bo nie chcę jeszcze zostać mamusią) a czasem bez (bo w sumie jak okaże się, że jestem w ciąży to nie będzie tragedia). w sumie to i tak noszę się z zamiarem stosowania pigułek, ponownego, bo juz je stosowałm. powód?? problemy z miesiączką (bardzo, bardzo bolesna :( ), a że przy okazji ma działanie antykoncepcyjne to ja się bardzo cieszę :-D
Tylko upewnij się czy nie mają/mają działania wczesnoporonnego/antynidacyjnego (tak, wiem - powtarzam się).

Śr paź 31, 2007 19:57
Zobacz profil WWW
A tak się składa że metody naturalne mają bardzo zbliżoną "skuteczność" do antykoncepcji i nie powodują żadnych "skutków ubocznych".
A tych stosowanie antykoncepcji powoduje wręcz całą "gamę".
Jeżeli naprawdę zależy Ci, MissIndependent na zdrowiu i dobru własnym (jak i Twojego męża) to proponowałbym przede wszystkim ODRZUCIĆ antykoncepcję.

Cz lis 01, 2007 13:47

Nie głosuję, bo temat jest przeznaczony dla osób żyjących w katolickich małżeństwach. Ale chętnie się wypowiem.
W ostatnich latach były to tabsy. W pewnych okresach- gdy np. brałam antybiotyki- były dodatkowe środki mechaniczne. W ostatnich dniach, za radą pani gastrolog do której zdarza mi się chodzić, przeszłam na system transdermalny.

Cz lis 01, 2007 19:19

A tak się składa że metody naturalne mają bardzo zbliżoną "skuteczność" do antykoncepcji i nie powodują żadnych "skutków ubocznych".

Fizycznych.

Cz lis 01, 2007 22:28
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 119 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna strona