Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 11, 2025 13:47

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 169 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 12  Następna strona
 O skutkach grzechu masturbacji 
Autor Wiadomość
KKK 1871 Grzech jest to "słowo, czyn lub pragnienie przeciwne prawu wiecznemu" (Św. Augustyn, Contra Faustum manichaeum, 22: PL 42, 418). Jest obrazą Boga. Przeciwstawia się Bogu w nieposłuszeństwie zaprzeczającym posłuszeństwu Chrystusa.

KKK 1872 Grzech jest aktem przeciwnym rozumowi. Rani on naturę człowieka i godzi w ludzką solidarność.

Definicja grzechu

KKK 1849 Grzech jest wykroczeniem przeciw rozumowi, prawdzie, prawemu sumieniu; jest brakiem prawdziwej miłości względem Boga i bliźniego z powodu niewłaściwego przywiązania do pewnych dóbr. Rani on naturę człowieka i godzi w ludzką solidarność. Został określony jako "słowo, czyn lub pragnienie przeciwne prawu wiecznemu" (Św. Augustyn, Contra Faustum manichaeum, 22: PL 42, 418; św. Tomasz z Akwinu, Summa theologiae, I-II, 71, 6).

KKK 1850 Grzech jest obrazą Boga: "Tylko przeciw Tobie zgrzeszyłem i uczyniłem, co złe jest przed Tobą" (Ps 51, 6). Grzech przeciwstawia się miłości Boga do nas i odwraca od Niego nasze serca. Jest on, podobnie jak grzech pierworodny, nieposłuszeństwem, buntem przeciw Bogu spowodowanym wolą stania się "jak Bóg", w poznawaniu i określaniu dobra i zła (Rdz 3, 5). Grzech jest więc "miłością siebie, posuniętą aż do pogardy Boga" (Św. Augustyn, De civitate Dei, 14, 28). Wskutek tego pysznego wywyższania siebie grzech jest całkowitym przeciwieństwem posłuszeństwa Jezusa, który dokonał zbawienia (Por. Flp 2, 6-9).

*

Masturbacja pociaga za sobą wiele ujemnych skutków i w sferze ducha i sferze zaburzeń fizycznych. Jednym z podstawowych skutków masturbacji jest nerwica zwiazana z poczuciem winy.
Czlowiek, ktory nie jest w stanie z roznych przyczyn zapanowac nad swoimi odruchami zaczyna slabnac na duchu, gdyz jego wola ulega oslabieniu.

So sie 05, 2006 21:27

Masturbacja pociaga za sobą wiele ujemnych skutków i w sferze ducha i sferze zaburzeń fizycznych. Jednym z podstawowych skutków masturbacji jest nerwica zwiazana z poczuciem winy.

To czy człowiek ma poczucie winy po masturbacji, zależy chyba od tego jak ocenia onanizm kultura w której się wychował, nie sądzisz Lucyno? Jeśli ktoś wychowuje się w środowisku gdzie masturbacja jest akceptowana to nie widzę powodu aby miał poczucie winy. Do nerwicy prędzej doprowadzą frustracje seksualne i traktowanie popędu w kategorii grzechu niż masturbacja sama w sobie.
Lucyna napisał(a):
Czlowiek, ktory nie jest w stanie z roznych przyczyn zapanowac nad swoimi odruchami zaczyna slabnac na duchu, gdyz jego wola ulega oslabieniu.

Tak, ale nie można rozpatrywać panowania nad sobą jedynie w takim wymiarze, że człowiek nie robi czegoś akurat wtedy kiedy ma na to ochotę. Czy to, że ktoś się umyje wtedy kiedy poczuje się brudny, świadczy o tym, że nie panuje nad sobą? Czy to, że robimy coś wtedy kiedy chcemy świadczy o braku samokontroli? Moim zdaniem niekoniecznie.

So sie 05, 2006 21:35
Incognito, nie zapominaj o tym, ze czlowiek dostal od Boga sumienie, sumienie, ktore bedzie mu wsakzywalo na zlo, ktore popelnia.

So sie 05, 2006 21:39

Lucyno, myślę że nie powinniśmy tutaj powoływać się na sumienie. Myślę, że gdybym podał Ci przypadki ludzi u których masturbacja nie wywołuje wyrzutów sumienia, napisałabyś mi coś w stylu "oni mieli źle uformowane sumienie". Sumienie jest kształtowane przez otoczenie i nie jest ono dla wszystkich ludzi jednakowe, dlatego nie możesz się na nie powoływać tak jakby było w tej kwestii decydujące.

So sie 05, 2006 21:51

Lucyno, myślę że nie powinniśmy tutaj powoływać się na sumienie. Myślę, że gdybym podał Ci przypadki ludzi u których masturbacja nie wywołuje wyrzutów sumienia, napisałabyś mi coś w stylu "oni mieli źle uformowane sumienie". Sumienie jest kształtowane przez otoczenie i nie jest ono dla wszystkich ludzi jednakowe, dlatego nie możesz się na nie powoływać tak jakby było w tej kwestii decydujące.

Zgadza się, sumienie nie jest decydujące dla oceny ludzkiego postępowania. To obiektywne zasady moralne, jakie objawił nam Bóg, a o których naucza Kosciół, są w tej kwestii decydujące. To, że grzesznik nie widzi nic złego w swoich grzesznych uczynkach, nie oznacza wcale, że nie są one obiektywnie złe.
Powracając zaś do problemu grzechu onanizmu, to moją intencją było wskazanie faktu, który nie jest dla wszystkich oczywisty, że masturbacja jest nie tylko grzechem, a więc narusza obiektywne zasady moralne, ale jest też jednocześnie szkodliwa dla organizmu.

So sie 05, 2006 22:05

To obiektywne zasady moralne, jakie objawił nam Bóg, a o których naucza Kosciół, są w tej kwestii decydujące. To, że grzesznik nie widzi nic złego w swoich grzesznych uczynkach, nie oznacza wcale, że nie są one obiektywnie złe.

Przepraszam, ale nie rozumiem pojęcia "obiektywne zło". Moim zdaniem jest to oksymoron. Obiektywne wg kogo? Boga? O Bogu i jego woli mamy niestety jedynie niedoskonałe i subiektywne mniemanie - wystarczy popatrzeć ile jest schizm i wykładni wiary w samym chrześcijaństwie...

So sie 05, 2006 22:52

Miennjo, jeśli za obiektywne zasady moralne uważasz boże prawo, to wykroczenie przeciwko nim jest właśnie grzechem i nie ma potrzeby wymieniania tego osobno.
Jeśli zaś chodzi o fizyczne skutki - moim zdaniem to jest tak jak z jedzeniem. Można jeść zdrowo i nic człowiekowi nie będzie, a można się obżerać i wtedy zaczynają się kłopoty.

So sie 05, 2006 23:25
a więc narusza obiektywne zasady moralne

Co za obiektywne zasady moralne narusz masturbacja?

So sie 05, 2006 23:30

Na wszelki wypadek przypomnę, że jesteśmy w dziale "rodzina chrześcijańska" i raczej nie powinniśmy rozważać omawianej kwestii w świetle światopoglądów niechrześcijańskich ;)

So sie 05, 2006 23:38

Na wszelki wypadek przypomnę, że jesteśmy w dziale "rodzina chrześcijańska" i raczej nie powinniśmy rozważać omawianej kwestii w świetle światopoglądów niechrześcijańskich ;)

Więc wystarczy napisać "Kościół naucza, że masturbacja jest bezwzględnie złem", albo coś takiego... Bo "obiektywne zło" jest koszmarkiem logicznym...

So sie 05, 2006 23:59
Więc wystarczy napisać "Kościół naucza, że masturbacja jest bezwzględnie złem", albo coś takiego...

Zgadzam się. Po co mieszać tu obiektywne zasady moralne? Żeby przekonać ateistów?

N sie 06, 2006 10:15

W tym temacie jako założenie postawione jest twierdzenie, że masturbacja jest grzechem, także tej kwestii nie powinniśmy poddawać polemice. Kwestią dyskusyjną jest, jak sugeruje tytuł, to jakie skutki ma masturbacja - wszelkie odniesienia do Boga i grzechu nie powinny mieć w tym temacie miejsca, bo już znajdują się w założeniu i zagłębiając się w nie kręcimy się niepotrzebnie w kółko. Moim zdaniem odpowiedź na pytanie postawiona w temacie na pytanie jest następująca: masturbacja nie ma negatywnych skutków fizycznych ani psychicznych i pozwala rozładować napięcie seksualne, o ile nie stoi w sprzeczności z wolą człowieka. Problem pojawia się, gdy ktoś nie chce się masturbować (bo np. jest w związku, a jego drugą osobę to rani) a mimo to nie może przestać oraz gdy człowiek często masturbuje się w bardzo określony sposób, wtedy zachodzi ryzyko zajścia zjawiska imprintingu i ta osoba będzie w stanie pobudzić się jedynie w dany sposób, co może utrudnić współżycie seksualne. Nie wiem czy imprinting można odkręcić jakąś terapią psychologiczną, nie wiem zbyt wiele na ten temat.
Podsumowując, uważam że choć masturbacja może wpłynąć negatywnie na człowieka (tak jak w sumie wszystko, jeśli jest źle stosowane), to istnienie takiej możliwości nie wystarcza do stwierdzenia, że ogólnie masturbacja ma jakieś negatywne skutki. Co o tym sądzicie?

N sie 06, 2006 10:29

Acha, jeszcze jedna kwestia o której przypomniał mi post filippiarza - nie do dyskusji (bo ten temat nie jest miejscem do rozważania grzeszności masturbacji), ale do przemyślenia.
filippiarz napisał(a):
Więc wystarczy napisać "Kościół naucza, że masturbacja jest bezwzględnie złem", albo coś takiego...

Ciekawe jest to, że zabicie człowieka nie jest bezwzględnym złem i w przypadku obrony własnego życia nie jest grzechem (czyli grzeszność zabicia jest warunkowana przez intencje), natomiast masturbacja jest grzechem zawsze, nawet kiedy służy pobraniu nasienia do badania płodności, a więc niezależnie od intencji. Wychodzi na to, że masturbacja jest w swej istocie czynem gorszym od zabójstwa ;)

N sie 06, 2006 10:35
Incignito, na jakiej podstawie wyciagneles wnisek, ze "masturbacja nie ma negatywnych skutków fizycznych ani psychicznych i pozwala rozładować napięcie seksualne, o ile nie stoi w sprzeczności z wolą człowieka"?

N sie 06, 2006 12:28

Na podstawie wypowiedzi seksuologów z całego świata, Lucyno. Przypomnę, że seksuologowie są lekarzami, a medycyna nauką i nie jest to jakieś widzimisię wybrane spod krzaka.

N sie 06, 2006 12:40
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 169 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 12  Następna strona