Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt paź 07, 2025 8:17

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 263 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 18  Następna strona
 Po co "chodzenie" ze sobą ? 
Autor Wiadomość
"chodzenie" ze soba to przede wszystkim budowanie więzi psychicznej pomiedzy Narzeczonymi - tak trwałej, by mogła wytrzymać do końca życia w Małżeństwie ...
Więcej na ten tema - napisąłem w poście:
viewtopic.php?p=83023#83023

Pt cze 17, 2005 22:03

DDV : w sprawie antykoncepcji przytaczasz po raz niewiadomo który teksty na które swoje zdanie już wyraziłem też przynajmniej dwa razy, zajrzyj lepiej do tamtych tematów i przestań wrzucać gdzie się da te teksty bo to nudne jest.
Ja ci powtarzam: nieważne że badania wskazują na powiązanie - ja jestem przeciwniekiem aborcji, antykoncepcja tego nie zmieni. Niech Kościól zakaże noży kuchennych - nimi można kogoś pokaleczyć a nawet zabić - to analogiczna sytuacja.

Cytuj:
Znó odpowiem cytatem z nauczania papieskiego - sądzę ze będzie bardziej wymowne od moich słów ...

znam ten tekst i już na niego odpowiadałem

Cytuj:
A chodzi tu mniej - więcej o to, by Współmałżnka/i nie traktować jako pprzedmiot pożądania - do zaspokojenia swoich czysto biologicznych odruchów - lecz o budowanie rzetelnych więzi międzymałżeńskich ...

czy ty możesz rozumieć że każdy sam określa czy czuje się traktowany jak przedmiot?
Moim zdaniem uprzedmiotowieniem jest traktowanie przez KK kobiety jako maszynki do rodzenia dzieci i pojemnika na spermę.

Poza tym: kościelne teksty jak powyżej mnie nie interesują, między innymi dlatego że posługują się uogólnieniami i najczęsciej argumnty które mają przeciwko tzw "wolnym związkom" zupełnie nie pasują do tego jak widzę swoją sytuację.

a to dlatego:

Cytuj:
Każdy z tych elementów stawia Kościół wobec trudnych problemów duszpasterskich, ze względu na konsekwencje tak religijne i moralne (zatracenie religijnego sensu małżeństwa widzianego w świetle Przymierza Boga z Jego ludem; pozbawienie łaski sakramentalnej; poważne zgorszenie), jak i społeczne (zniszczenie samego pojęcia rodziny; osłabienie poczucia wierności, także wobec społeczeństwa; możliwość psychicznych urazów u dzieci; potwierdzenie egoizmu).

poważne zgorszenie? - mam gdzieś że jakiś katolik będzie się gorszył tym co robię skoro nie widze w tym nic złego
zniszczenie pojęcia rodziny? - niby jak? mam zamiar rodzinę założyć
osłabienie poczucia wierności? - co to ma niby do rzeczy?
mozliwośc psychicznych urazów u dzieci? - to już będzie zasługa społeczeństwa w którym dużą rolę odgrywa nietolerancyjna organizacją jaką jest Kościół-przez którego wpływ ludzie krzywo patrzą na dzieci "nieślubne", podczas gdy nieślubne dziecko może otrzymywać od rodziców taką samą miłoć jak i slubne.
potwierdzeni egoizmu? - że co proszę?
co to ma być w ogóle?
Cytuj:
Będzie przedmiotem troski duszpasterzy i wspólnoty lokalnej poznanie, każdej oddzielnie, takich sytuacji oraz ich konkretnych przyczyn; taktowne i z szacunkiem zbliżenie się do współżyjących ze sobą; staranie o to, ażeby przez cierpliwe oświecanie i pełne miłości upominanie oraz chrześcijańskie świadectwo rodzinne ułatwić im drogę do uregulowania sytuacji.

innymi slowy: z buciorami w czyjeś życie tylko po to żeby go dopasować do swoich ustalonych wzorców.
Cytuj:
c. Katolicy złączeni tylko ślubem cywilnym
nieistotne, ja nie jestem katolikiem, za to ostatni coraz bardziej uważam się za wierzącego - paradoks, ale tego typu dyskusje sprawiają że coraz więcej myślę o Bogu,ale tak się akurat składa że od Kościoła jestem coraz dalej.

Pt cze 17, 2005 23:32
Ja ci powtarzam: nieważne że badania wskazują na powiązanie - ja jestem przeciwniekiem aborcji, antykoncepcja tego nie zmieni. Niech Kościól zakaże noży kuchennych - nimi można kogoś pokaleczyć a nawet zabić - to analogiczna sytuacja.

Zatem - dość wybiórczo podchodzisz do nauczania Kościoła - bo tak chesz .. :-(
Nóż nie jest narzędziem złym - jest bowiem narzędziem pomocnym człowiekowi - antykoncepcja nie ma natomiast racjonalnego zastosowania ...
Enson Flame napisał(a):

Moim zdaniem uprzedmiotowieniem jest traktowanie przez KK kobiety jako maszynki do rodzenia dzieci i pojemnika na spermę.

A gdzie tak Kościół twierdzi ??
Kolejną bzdurę własnego (?) pomysłu chcesz przypisać Kościołowi ??
Enson Flame napisał(a):
Poza tym: kościelne teksty jak powyżej mnie nie interesują, między innymi dlatego że posługują się uogólnieniami i najczęsciej argumnty które mają przeciwko tzw "wolnym związkom" zupełnie nie pasują do tego jak widzę swoją sytuację.

Bo Ci tak wygodnie - czy też masz bardziej racjonalne argumenty :co: ?

Enson Flame napisał(a):
poważne zgorszenie? - mam gdzieś że jakiś katolik będzie się gorszył tym co robię skoro nie widze w tym nic złego

Enson Flame napisał(a):

mozliwośc psychicznych urazów u dzieci? - to już będzie zasługa społeczeństwa w którym dużą rolę odgrywa nietolerancyjna organizacją jaką jest Kościół-przez którego wpływ ludzie krzywo patrzą na dzieci "nieślubne", podczas gdy nieślubne dziecko może otrzymywać od rodziców taką samą miłoć jak i slubne.

O jakiej "nietolerancji" mówisz - czy dlatego, ze Kościól stawia dobro wspólne (Rodziny) ponad własne "widzimisię " :co:
potwierdzeni egoizmu? - że co proszę?
co to ma być w ogóle?
Enson Flame napisał(a):
innymi slowy: z buciorami w czyjeś życie tylko po to żeby go dopasować do swoich ustalonych wzorców.

A do czego prowadzi łamanie dobrych wzorców ??
Enson Flame napisał(a):
nieistotne, ja nie jestem katolikiem, za to ostatni coraz bardziej uważam się za wierzącego - paradoks, ale tego typu dyskusje sprawiają że coraz więcej myślę o Bogu,ale tak się akurat składa że od Kościoła jestem coraz dalej.

Da Ci Bóg, że jeszcze zrozumiesz ...
Życzę Ci tej łaski od Boga

Pt cze 17, 2005 23:53

Bo Ci tak wygodnie - czy też masz bardziej racjonalne argumenty ?

-nie czuję się egoistą i nie KOściól to będzie oceniał
-jestem przeciwny aborcji
-jestem wierny swojej partnerce
-mam zamiar mieć dzieci
Cytuj:
A do czego prowadzi łamanie dobrych wzorców

jakie dobre wzorce łamię? Po prostu dla ciebie coś innego jest dobrym wzorcem i wydaje ci się że tylko ty możesz mieć rację i Twój Kościół. Ja nie wiem kto ma rację ale uważam że Kościól jej nie ma.
Cytuj:
Da Ci Bóg, że jeszcze zrozumiesz ...
Życzę Ci tej łaski od Boga

równie dobrze mógłbym powiedziec to samo - da ci Bóg że zrozumiesz że to nie Kościól powinien stanowić zasady tylko Bóg.

So cze 18, 2005 1:02
równie dobrze mógłbym powiedziec to samo - da ci Bóg że zrozumiesz że to nie Kościól powinien stanowić zasady tylko Bóg.

Ależ to Bóg powierzył Swój Kościól Apostołom ...

So cze 18, 2005 1:10

Ależ to Bóg powierzył Swój Kościól Apostołom ...

za chwilę zaczniesz pewnei mówić jak Agniulka że Kościól jest neiomylny bo takim go ustanowił Chrystus. Niestety Chrystus nigdzie nie powiedział jaki jest zakres tej nieomylności Kościól sam go sobie ustalił - jak się okazuje w róznych sprawach zmieniał zdanie na przestrzeni wieków - a jeśli mógł się mylić powołując inkwizycję, jezeli może zmieniać swoje ustalenia to nieomylny nie jest. Tak więc - dzięki bardzo za zasady które ustalają sobie na soborach kolesie w sutannach.

So cze 18, 2005 1:21
Wolę wierzyć tym "w sutannach" (jak powiadasz) niż tym od propagowania środków antykocepcyjnych.
kapłan przynajmniej w oczy mnie nie okłamie - w przeciwieństwie do tych od antykoncepcji.
A o życiu bez Boga - coraz więcej osób przekonuje się jakie to nieracjonalne.

So cze 18, 2005 1:26

Ja na "chodzenie ze sobą" nie mam poprostu ochoty, wolę znaleść sobie inne zajęcie.

So cze 18, 2005 16:37

Enson, a ty co potrafisz powiedzieć w temacie "Pragnienie miłości Jezusa i stan małżeński" poza propagowaniem seksu przedmałżeńskiego i mówieniem, że współżycie przed ślubem nie jest czymś złym? Potrafisz powiedzieć kim dla Ciebie jest Jezus i jak wyobrażasz sobie przyszłą rodzinę, która kroczy z Jezusem? Ja słuchać tego co mówisz nie będę.
Ja zgadzam się z ddv163, wikingiem i Belizariuszem i ich słowa dla mnie wiecej znaczą niż twoje.

Wt cze 21, 2005 8:07

coś mi tu smierdzi, napisałem co mogę powiedzie o tym jak powinna wyglądać rodzina zyjąca z Jezusem i chyba nie było tam nic takiego co należałoby skasować , co?!
Cytuj:
Ja zgadzam się z ddv163, wikingiem i Belizariuszem i ich słowa dla mnie wiecej znaczą niż twoje.
powtórze - janse, zgadzasz się z tymi ktorzy myślą tak jak ty, oczywiste.
Cytuj:
Potrafisz powiedzieć kim dla Ciebie jest Jezus i jak wyobrażasz sobie przyszłą rodzinę, która kroczy z Jezusem?
no to jeszcze raz a moderatorzy niech się zajmą pożytecznymi zajęciami a nie kasowaniem postów które są odpowiedzią na pytanie innego użytkownika.

Napisałem tak:

-rodzina która idzie z Jezusem powinna trzymać się przykazań, zwłaszcza przykazania miłości, nie powinno być w niej miejsca na przemoc i krzywdzenie drugiej osoby, powinna też wychować dzieci i nauczyć je tych zasad.

ciekawe kto to skasował, jakiś satanista ??

Cytuj:
Ja słuchać tego co mówisz nie będę.
jasne przecież mówię same bzdury...

Wt cze 21, 2005 18:18
Jeszcze jeden argument, dlaczego to Rodzice powinni wybrać partnera dla dziecka:

Cytuj:
Jotko !
Oczywiście, że masz rację w tym, co piszesz - to nie ulega wątpliwości.
Jednak w sytuacji, którą opisała Karolina - proszę zauważyć, że Rodzice mają o wiele większe doświadczenie od dzieci w sprawie doboru partnera - potrafią też spojrzeć z dystansem na cechy charakteru chłopaka i dziewczyny i wyłapać negatywne cechy charakteru - których po prostu mogą stanowić zagrożenie do wspólnego szczęścia młodych ...

Więc jednak nie TYLKO JA mam takie poglądy. Również Ci, którzy tutaj byli moimi oponentami, w innych wątkach, po kryjomu, przyznają mi rację.
Pozostaje podziękować.

N cze 26, 2005 11:14
proszę zauważyć, że Rodzice mają o wiele większe doświadczenie od dzieci w sprawie doboru partnera - potrafią też spojrzeć z dystansem na cechy charakteru chłopaka i dziewczyny i wyłapać negatywne cechy charakteru - których po prostu mogą stanowić zagrożenie do wspólnego szczęścia młodych ...

Te zdania tylko swiadcza o tym, ze rodzice moga pomóc w wyborze własciwego partnera.....bo taka ich rola. Nie maja jednak prawa robic tego wbrew młodym. Rodzice moga wystepować tylko i wyłacznie w formie "organu doradczego", a nie "aparatu przymusu".
Zle zrozumiałes to co zacytowałeś i przekręciłeś sens

N cze 26, 2005 11:20

Pn cze 27, 2005 6:26
Nie jestem tradycjonalistą. Po prostu widzę do czego prowadzą te wszystkie wynalazki w stylu: chodzenie ze sobą, randki nastolatków, swoboda niepełnoletnich, itp.

Proste, nie?

Cz cze 30, 2005 11:53

Wybacz, ale nie sposób traktować poważnie kogoś kto chce spłycić skomplikowany ale piękny proces poznawania się i tworzenia więzi która może zaowocować małżeństwem do czegoś co przypomina hodowlę zwierząt, gdzie pary rozpłodowe są ustalane odgórnie.
Jeśli nie potrafisz zrozumieć wagi związku przed małżeństwem to niestety Twój głos jest w tej dyskusji bez znaczenia.

Cz cze 30, 2005 12:09
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 263 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 18  Następna strona