Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 16, 2025 13:08

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 276 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 19  Następna strona
 Spirale, hormony, antykoncepcja "po". 

Czy środki uważane za wczesnoporonne powinny zostać zdelegalizowane?
Tak 58%  58%  [ 30 ]
Nie 29%  29%  [ 15 ]
Nie, ale dostęp do nich powinien być znacznie ograniczony. 10%  10%  [ 5 ]
Nie mam zdania. 4%  4%  [ 2 ]
Liczba głosów : 52

Spirale, hormony, antykoncepcja "po". 
Autor Wiadomość

Cytuj:
Różnice między niemowlakiem, dorosłym człowiekiem i starcem są zdecydowanie mniejsze niż między niemowlakiem a zarodkiem. Tak na moje niefachowe oko u niemowlaka, dorosłego i starca można wyróżnić serce, mózg czy inne niezbędne do życia organy. U zarodka nie, stąd różnica staje się zasadnicza.

U swini tez. Czyli roznica miedzy swinia a czlowiekiem jest mniej zasadnicza niz miedzy czlowiekiem a zarodkiem?
U zarodka na dosc wczesnym stadium mozna zauwazyc zalazki organow niezbednych do zycia.

Ja nie potrafię wykazać, która różnica jest bardziej zasadnicza, więc nie mogę odpowiedzieć na Twoje pytanie. Chciałem jedynie pokazać, na czym polega różnica między zarodkiem a niemowlakiem i dlaczego nazwałbym ją "zasadniczą". Rozumiem, że nie każdy podziela moje zdanie.

Levis napisał(a):
Ale tu nie chodzi o podobienstwo czy niepodobienstwo ale wlasnie o zasadnicza roznice miedzy nimi. A to dlatego, ze probuje sie z podobienstwa zarodkow, sprawy drugorzednej, wywiesc prawo do usuniecia zarodka.

Okazuje się bowiem, że ta pierwszo- czy drugorzędność jest różnie postrzegana przez wiele osobników naszego gatunku.

Cytuj:
Cytat:
Zycie ludzkie to rozwoj a potem starzenie sie. Zaplodniona komorka to pierwszy etap tego rozwoju, bez niego innych byc nie moze.

Levis napisał(a):
Nie udalo sie poki co, odpukac, sklonowac czlowieka. Poza tym mowimy o regule a nie wyjatku.

Kto wie, co będzie regułą za x lat... Czy wówczas zmienimy nasze definicje?

Pn paź 17, 2005 19:26

Okazuje się bowiem, że ta pierwszo- czy drugorzędność jest różnie postrzegana przez wiele osobników naszego gatunku.

Ale sprawa jest zbyt powazna-zycie ludzkie, by takie argumenty uwazac za wystarczajace.
Cytuj:
Kto wie, co będzie regułą za x lat... Czy wówczas zmienimy nasze definicje

Zadales mi pytanie godne co najmniej profesora etyki.

Pn paź 17, 2005 20:07

Ale sprawa jest zbyt powazna-zycie ludzkie, by takie argumenty uwazac za wystarczajace.

Dla mnie osobiście te argumenty też nie są wystarczające i podzielam Twoje zdanie, że istnieje ryzyko pozbawienia życia człowieka w wyniku stosowania środków wczesnoporonnych. Dlatego trzymam się od nich z daleka (pośrednio, bo bezpośrednio problem mnie nie dotyczy).

Jednak oprócz tego, że sprawa jest poważna, to jest ona również niezwykle złożona. Dlatego nie podzielam opinii, że należy bezwzględnie chronić nawet potencjalne życie ludzkie, upraszczając problem do tego jednego wymiaru.

Levis napisał(a):
Cytuj:
Kto wie, co będzie regułą za x lat... Czy wówczas zmienimy nasze definicje

Zadales mi pytanie godne co najmniej profesora etyki.

Potraktujmy to jako pytanie retoryczne ;-) Chciałem jedynie zwrócic uwagę na zmienność reguł i definicji w czasie.

Wt paź 18, 2005 9:28

Dal chrzescijanina sprawa powinna być prosta. Wystarczy zadać sobie pytanie: JAk postąpiłby na moim miejscu Jezus? Jakie sa owoce stosowania środków wczesnoporonnych i antykoncepcyjnych?

Wt paź 18, 2005 17:57

Dal chrzescijanina sprawa powinna być prosta. Wystarczy zadać sobie pytanie: JAk postąpiłby na moim miejscu Jezus? Jakie sa owoce stosowania środków wczesnoporonnych i antykoncepcyjnych?

Więc czy Twoim zdaniem Jezus zakazałby stosowania środków wczesnoporonnych? Bo jest istotna różnica między "sam wykluczam zastosowanie środków wczesnoporonnych" a "zabraniam stosowania środków wczesnoporonnych".

Wt paź 18, 2005 18:19

TAK, bo to jest działanie mające na celu uniemożliwienie poczęcia nowego Życia. Dla chrzescijanina sprawa jest naprawdę prosta...

Wt paź 18, 2005 18:50

TAK, bo to jest działanie mające na celu uniemożliwienie poczęcia nowego Życia. Dla chrzescijanina sprawa jest naprawdę prosta...

Dla jednych proste, dla innych nie. Ja nie kojarzę żadnych cudów Jezusa dokonanych wbrew woli człowieka. Nie przypominam sobie np., aby Jezus powstrzymał siłą jakiegoś złoczyńcę. Co więcej, nie przypominam sobie nawet aby kogoś uzdrowił wbrew jego woli. Na jakiej podstawie miałbym zakładać, że Jezus byłby zwolennikiem ograniczenia wolnej woli człowieka w zakresie stosowania środków wczesnoporonnych?

Wt paź 18, 2005 19:01

A dla nie chrześcijan? Mają się dososować, bo tak sobie życzy część wierzących?

Wt paź 18, 2005 19:01
To jest tak: srodki sa. I pewna czesc ludzi, ktora komorki po 2 podzialach za nowego czlowieka nie uwaza, chce ich uzywac. A chrzescijanina nikt do tego nie zmusza.

Crosis

Wt paź 18, 2005 19:25

Nie powinno się uzywać żadnych środków wczesnoporonnych...przecież już w momencie poczęcia powstało nowe zycie.Tak więc uzycie owego środka to nic innego jak morderstwo :o

Cz paź 20, 2005 12:56
Zobacz profil WWW

Pozwoliłabyś osobom uznającym etykę Petera Singera zabić własne dziecko, na przykład roczne? W imię czego zabraniać - przecież uznają inna etykę i nie wolno nic robić wbrew woli drugiego człowieka... Dlaczego mieliby się do czegoś dostosowywać?

Cz paź 20, 2005 14:06

Przeciez nikt nie daje nam prawa zabic nasze dziecko po urodzeniu, dlaczego wiec przed mielibysmy je miec? Dziecko w lonie matki nie moze wyrazic swej woli. Decydujemy wiec za nie. Nawet osoby z tendencjami samobojczymi leczy sie, a nie pozwala im sie w mysl wlasnej etyki odebrac im zycia.

Cz paź 20, 2005 16:11
Dodajmy - od chwili zapłodnienia - zapłodnione jajeczko nosi wszelkie geny ludzkie. I jeżeli temu nikt i nic nie przeszkodzi - powstaje z tych dwóch komórek człowiek.
Jak łatwo zatem oszukiwać własną moralność samemu sobie ustalając, że "człowiek to dopiero będzie po (... ) dni po zapłodnieniu" ... :-(
Nazywać tego "Intruza" "zygotą" czy "blastocystą" - po to, by zagłuszyć wyrzuty sumienia i wmawiać sobie i innym że to nie człowiek ... :-(

Cz paź 20, 2005 16:39

http://www.tezeusz.pl/cms/tz/index.php?id=1646

Pt paź 21, 2005 6:56

Przeciez nikt nie daje nam prawa zabic nasze dziecko po urodzeniu, dlaczego wiec przed mielibysmy je miec?

A kto nam daje prawo zabić świnię na szynkę? O ile nie dostaliśmy tego prawa od Boga, to musieliśmy dać je sobie sami.

Pt paź 21, 2005 13:19
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 276 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 19  Następna strona