Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 08, 2025 4:06

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 663 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 45  Następna strona
 Co wolno z własną żoną [dozwolone od lat 18] 
Autor Wiadomość
Szarotko, dla mnie to wszystko jest biurokracja. Grzechem jest cudzołóstwo: niewierność i ewentualnie seks przedmałżeński. I kropka. Niczego ponad to nie umiem logicznie uzasadnić. Ani tym bardziej duchowo.

Seks jest nam potrzebny przede wszystkim w wymiarze emocjonalnym: dla okazania i podtrzymania miłości w związku. Naturalnie, w pewnym momencie także dla posiadania dzieci. Ale nie cały czas!

Właśnie ta obsesyjna koncentracja na płodności, na tym co wolno a czego nie - to jest uprzedmiotowienie ludzi, sprowadzenie ich relacji erotycznych wyłącznie do aspektów fizjologicznych. Absurdy w postaci dziurawienia prezerwatyw i szukania nasienia z lejkiem są już tylko prostą konsekwencją...

Śr sie 25, 2010 9:14

Post Re: Co wolno z własną żoną [dozwolone od lat 18]
liam, zgadzam się z Tobą w 100%.

Wiesz, że będąc w liceum (SS Nazaretanek nawiasem mówiąc) byłam święcie przekonana, że seks i grzechy z nim związane nie są ważnej materii. Nawet wielokrotnie się spotkałam z naciskaniem w kazaniach, że nie bez powodu to jest dopiero 6 przykazanie! Bo 5 poprzednich jest dużo ważniejszych!
Wtedy byłam religijną osobą, a wszystko wydawało mi się takie jasne i dobre..
Dorosłam. Naczytałam się paragrafów KKK i innych dokumentów na katolickich forach.
Otworzono mi oczy.
I opuściłam KK. Trochę czasem mi przykro, bo wierzę, że nie taki powinien być Kościół.. Powinien mieć więcej Serca (i nie chodzi mi wcale o liberalne podejście!), a mniej biurokracji.
Podobnie jak Ty, wierzę, że Bóg będzie "szukał ludzi także po kątach Kościoła". :)

Śr sie 25, 2010 9:26

Szarotka napisał(a):
Przy seksie analnym pewnie padnie jeszcze argument o sprzeczności z naturalną celowością tego otworu w ciele..

Usta też zostały stworzone w innym celu, a jakoś nikt się o ten seks oralny nie burzy.

Śr sie 25, 2010 9:41

A analny jako gra wstępna też jest zabroniony?
Pytam serio, bo nie wiem.

Śr sie 25, 2010 9:42
No, to już szerszy temat, ale podsadziłaś mnie właśnie na mojego ulubionego konika. :)

Całe Pismo Św. pokazuje, że Bogu zdarza się wybierać ludzi z takich kątów, a niekoniecznie spod samego ołtarza. Właśnie w innym wątku toczy się dyskusja o Abrahamie, Mojżeszu i ogólnie bohaterach starotestamentowych: niejednokrotnie zabójcach, nierządnikach, pijakach... A uczniowie Jezusa? Ilu wśród tego "kółka rybackiego" jak je kiedyś ktoś nazwał było praworządnych faryzeuszy?

Właśnie faryzejskie wydaje mi się takie podejście do grzechu w ogóle a seksu w tym konkretnym przypadku. Nawet nie w sensie obłudy, często dziś podkładanym pod to słowo, ale po prostu szczegółowości przepisów, których przestrzeganie ma ponoć zapewnić zbawienie. To już jumik w jednym z pierwszych postów w tym wątku bardzo ładnie wytknął:

jumik napisał(a):
Bawisz się tak jak żyd, który podróżując w szabat kładzie sobie butelkę wody pod siedzeniem, bo w szabat nie można podróżować, chyba że na wodzie (co wg ducha tego nauczania znaczy, że na statku, na morzu).

Coś w tym jest...

Śr sie 25, 2010 9:53

Cytuj:
No jak to? Przecież narządów należy używać zgodnie z ich przeznaczeniem?

Penis służy do oddawania moczu. Jest to jego nadrzędne zadanie gdyż już dzieci odczuwają potrzebę sikania za pomocą siusiaka, ponadto młodzi chłopcy nie mają jeszcze pomysłów aby próbować wkładać swoje przedłużenie między nogi dziewczynek a to świadczy o tym że oddawanie moczu jest pierwszą i nadrzędną czynnością, której służy penis, a kopulowanie za jego pomocą jest tylko dodatkiem i nie jest tylko i wyłącznie do tego stworzony, toteż zgodnie z powyższym cytatem, sprawianie sobie przyjemności za jego pomocą jest niezgode z jego pierwotnym przeznaczeniem.

Ciekawi mnie tylko do czego została stworzona łechtaczka, bo nie wiem czy ma jakieś inne zadanie oprócz dostarczania paniom przyjemnych wrażeń, zatem dlaczego katolicki Bóg, który zabrania używania własnego ciała w celach wyłącznie przyjemnych dla siebie i partnera/ów stwarza narząd, który do niczego innego nie służy? Troszeczkę to nielogiczne, ale może się po prostu nie znam ;p

www.ebiznesman.pl ---> Zacznij zarabiać przez internet, zobacz jakie to proste. Uzyskaj wolność finansową.

Śr sie 25, 2010 11:40

Cytuj:
Chociaż w ciąży powinien być dozwolony seks oralny z oralnym męskim finiszem.
Bo w sumie, czemu nie? Nasienie do pochwy ciężarnej kobiety, to jedynie biurokracja wg mnie...

Wg większości normalnych ludzi też, ale nie wg Kościoła, który grzech widzi w czynności "ubezpładniającej" a nie w samym rezultacie. Ale wiesz... póki nie połkniesz można dopełnić zasad KrK.

Mnie zastanawia inna rzecz. Czy jak kobieta dojdzie szybciej od mężczyzny i powiedzmy straci ochotę, bądź zacznie odczuwać dyskomfort (czasem narządy stają się nadwrażliwe) to czy ma obowiązek zacisnąć zęby i poczekać aż mąż dokona aktu złożenia spermy w pochwie? Czy po prostu mogą przerwać (zakładając, że mężczyzna w ogóle nie skończy tym razem).

Śr sie 25, 2010 12:04

Sheeta napisał(a):
Cytuj:
Chociaż w ciąży powinien być dozwolony seks oralny z oralnym męskim finiszem.
Bo w sumie, czemu nie? Nasienie do pochwy ciężarnej kobiety, to jedynie biurokracja wg mnie...

Wg większości normalnych ludzi też, ale nie wg Kościoła, który grzech widzi w czynności "ubezpładniającej" a nie w samym rezultacie. Ale wiesz... póki nie połkniesz można dopełnić zasad KrK.

Na podobnej zasadzie lekarze przeprowadzający sekcje zwłok grzeszą przeciwko piątemu przykazaniu - w końcu kroją ludzi... a że martwych to już mało znaczący detal.

Śr sie 25, 2010 12:15

Cytuj:
Na podobnej zasadzie lekarze przeprowadzający sekcje zwłok grzeszą przeciwko piątemu przykazaniu - w końcu kroją ludzi... a że martwych to już mało znaczący detal.

W tym przypadku grzechu nie ma. Jest to jedna z niekonsekwencji w nauczaniu KrK.

Śr sie 25, 2010 12:23

Przypomniał mi się taki fajny kawał;)

Dlaczego Kościół zabrania miłości oralnej? Bo jak wyplujesz, to aborcja, a jak połkniesz, to kanibalizm.

Śr sie 25, 2010 12:32

Sheeta napisał(a):
Ale wiesz... póki nie połkniesz można dopełnić zasad KrK.

Tia.. jak kiedyś coś o tym napomknęłam tu na forum, to uznano mnie za gorszycielkę i zwrócono mi uwagę... 8)

Śr sie 25, 2010 13:44

MeneMeneTekelUpharsin napisał(a):
Pozycje. Moi znajomi usłyszeli na kursie przedmałżeńskim że pozycje w których twarze małżonków nie są skierowane ku sobie są grzeszne, a uprawiający je są "jak zwierzęta". Myślicie że faktycznie tak jest ? Co np. z pozycją łokciowo-kolanową, która przecież pomaga zajść w ciążę ?

Tworzenie sztucznych problemów. Ma być miło i przyjemnie , do tego nie trzeba sobie cały czas patrzeć w oczy :P

Cytuj:
2. Uprzedmiatawianie. Czytałem gdzieś że nie wolno uprzedmiatawiać małżonka. Tylko co ten termin oznacza ? Trudno nie zgodzić się że np. facet wracający do domu i rzucający żonie "to teraz zrób mi laskę i idę spać, i przynieś mi jeszcze browara" to żaden wzór do naśladowania. Ale czy są inne przypadki gdy - mimo obopólnej zgody małżonków - zachodzi jednak uprzedmiatawianie ?

Dla mnie nie mowa o uprzedmiotowaniu jeśli na to co para robi wyrażają zgodę oboje , ale wg KK to chyba nie obejmuje erotycznych gadżetów, zabaw z kajdankami i wiązaniem itd.

Cytuj:
3. Przedwczesny wytrysk. Stosunek przerywany to grzech, ale co jeśli wystąpi mimowolny przedwczesny wytrysk poza pochwą małżonki ? Niby grzechu nie ma (wszak działanie nie było celowe), ale przecież nadal można próbować usatysfakcjonować kościelne wytyczne "ręcznie" przenosząc nasienie do pochwy. Lub obligując się do podjęcia kolejnego stosunku jak najszybciej. Czy należy tak postępować ?

Gdyby facet spróbował czegoś takiego najpierw bym go wyśmiała a potem wyrzuciła z łóżka :D To dopiero przedmiotowe traktowanie seksu i kobiety, poza tym że pozbawione sensu.

Śr sie 25, 2010 13:55

agvis napisał(a):
Przypomniał mi się taki fajny kawał;)

Dlaczego Kościół zabrania miłości oralnej? Bo jak wyplujesz, to aborcja, a jak połkniesz, to kanibalizm.

Konkret :D
Trafia w istotę problemu, gdzie tkwi pogląd iż komórki = życie duchowe, jest to błąd przeniesienia zjawiska na inną skalę, bo z drugiej strony miliony komórek ciała obumiera każdego dnia i też jest to grzech przeciw 5 przykazaniu?
Skoro tak dlaczego mrówek nikt nie indoktrynizuje, też zbudowane są z komórek i przez to żyją...
Absurd jakich wiele :badgrin:
Nadeszły czasy gdzie kościół powinien zdefiniować na jakiej skali ma zamiar funkcjonować, czy troszczy się o życie duchowe człowieka czy dba o zdrowy rozwój każdej komórki, która wchodzi w skład ludzkiego ciała ale to już z wiarą niewiele ma wspólnego i lepiej aby ten dział pozostawiono biologii i ogólnie nauce, gdyż przyniesie więcej pożytku, a gdyby było tak już wcześniej i kościół nie przekraczał swoich kompetencji to i panie którym przyszło żyć parę wieków wcześniej zachowały by na swoim miejscu łechtaczki a tak kościół wiedział że to nieczysty i bezużyteczny narząd, który powoduje tylko i wyłącznie zgorszenie. :|

www.ebiznesman.pl ---> Zacznij zarabiać przez internet, zobacz jakie to proste. Uzyskaj wolność finansową.

Śr sie 25, 2010 14:00

odbyt pozostawmy homoseksualistom..skoro ktoś lubi grzebać się w g..to już jego problem,moim zdaniem..czy to rzeczywista przyjemność dla kobiety?..trudno mi orzec

Śr sie 25, 2010 14:30

renata155 napisał(a):
odbyt pozostawmy homoseksualistom..skoro ktoś lubi grzebać się w g..to już jego problem,moim zdaniem..czy to rzeczywista przyjemność dla kobiety?..trudno mi orzec

Dopóki sama nie spróbujesz nie dowiesz się ;-)

Śr sie 25, 2010 14:33
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 663 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 45  Następna strona