Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 24, 2025 6:27

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 240 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16  Następna strona
 in vitro itp 
Autor Wiadomość

"Dziennik" pisze o mocnym wsparciu Kościoła dla ustawy Jarosława Gowina o in vitro. Gazeta powołuje się na wywiad arcybiskupa Henryka Hosera dla Katolickiej Agencji Informacyjnej.
Arcybiskup tłumaczy, że ustawa eliminuje - nieakceptowane przez Kościół - zabijanie ludzkich zarodków i selekcję genetyczną.

"Dziennik" wyjaśnia, że arcybiskup Hoser ma szczególny tytuł do wypowiadania się na temat in vitro w imieniu episkopatu. Stoi bowiem na czele specjalnego kościelnego zespołu do spraw bioetycznych.

Duchowny przypomina, że "niegodziwe jest zabijanie ludzkich istnień w postaci embrionów", a także selekcja genetyczna. Gazeta podkreśla, że jednoznacznie wypowiada się o projekcie Gowina: "Dobrze, że przygotowany projekt ustawy stara się te negatywne elementy ograniczyć, czy wręcz wyeliminować. Obowiązkiem sumienia polityków uważających się za chrześcijan jest poprzeć te zapisy".

Zastrzega jednak przy tym, że z pełną oceną ustawy trzeba poczekać do ogłoszenia ostatecznej wersji projektu.

Zdaniem "Dziennika" słowa arcybiskupa mogą być kluczowe dla ustawy Gowina. Posłowie odwołujący się do wartości chrześcijańskich uzależniali bowiem jej poparcie od stanowiska Kościoła.

Wt gru 23, 2008 9:37

Mroczny, przypominam o konieczności pisania źródła cytatu.

Zacytuję kilka fragmentów z Dziennika.

Cytuj:
Bioetyk, ksiądz Artur Filipowicz wyjaśnia, że głos abp. Hosera absolutnie nie oznacza zmiany negatywnego stosunku Kościoła do metody in vitro. Odnosi się jednak do konkretnej sytuacji w naszym kraju, w której wprowadzenie prawnego zakazu tej metody jest niemożliwe, bo nie ma do tego większości w parlamencie. W tej sytuacji poseł katolik może poprzeć rozwiązania ograniczające negatywne elementy metody in vitro. "Taka zasada znajduje się w encyklice <Evangelium vitae> Jana Pawła II: w sytuacji, gdy nie można zmienić prawa niezgodnego z zasadami Kościoła, polityk katolik może poprzeć przepisy to prawo ograniczające" - wyjaśnia. I przypomina, że dokładnie taki sam dylemat stanął przed posłami katolikami w 1993 r. w sprawie ustawy aborcyjnej, którą poparli, choć nie chroni ona życia w 100 procentach.
Cytuj:
wiceszef klubu PO Grzegorz Dolniak. Zapewnia, że konkretne postulaty abp. Hosera na pewno będą brane pod uwagę.

Ciekawe co to znaczy, że "będą brane pod uwagę". Ale to akurat zobaczymy z czasen.

http://www.dziennik.pl/polityka/article ... vitro.html

Wziąłbym jednak pod uwagę i zastanowienie to:
"Rzeczpospolita prawdopodobieństw "
http://www.contrainvitro.pl/index.php?o ... &Itemid=10
(artykuł akurat nie do wydania Dziennika, ale komentarz do bardzo podobnego tekstu)

oraz komentarz:
Cytuj:
Jan Paweł II dopuszczał możliwość poparcia wyłącznie propozycji zmierzających do ograniczenia szkodliwości lub negatywnych skutków jakiejś ustawy niezgodnej z katolicką nauką o nienaruszalnym prawie do życia każdego poczętego człowieka. Natomiast nie zezwalał katolikom na występowanie z inicjatywą jakichkolwiek ustaw, które w tym prawie czyniłyby najmniejsze wyrwy. A TO JEST PRZYPADEK P.GOWINA. Gdyby z projektem ustawy wystąpił np. p.Napieralski w imieniu SLD a p.Gowin w imieniu PO wniósłby propozycje ograniczeń - były w porządku wobec wskazań zawartych w encyklice. Natomiast wniesienie projektu ustawy zawierającej "kompromisowe propozycje" przez ugrupowanie polityczne deklarujące swe związki z Kościołem i to przez swego sztandarowego katolika jest czymś więcej niż współdziałaniem w uchwalaniu niesprawiedliwego prawa - jest jego tworzeniem.

http://forum2.dziennik.pl/read.php?2,51 ... msg-514629

Wt gru 23, 2008 10:14
Zobacz profil WWW

Mroczny Pasażer, Pan Gowin popiera in-vitro ale nie widziałem nigdzie naukowego potwierdzenia jego słów, wskaż mi proszę tą "Nową Procedurę Reprodukcji In-Vitro" w której to będzie udowodnione, że podczas zabawy w "pana życia" nie zostanie zabite żadne dziecko, jednocześnie chciałem zaznaczyć, że takie udowodnienie musi polegać na przeprowadzaniu badań co wiąże się z kolejnymi MORDERSTWAMI dla "DOBRA NAUKI". Człowiek nie powinien wpychć paluchów w coś o czym tak naprawdę niema zielonego pojęcia. Jeszcze raz podkreślam to nie jest METODA LECZENIA BEZPłODNOŚCI tylko "tragiczna zabawa" w "boga". Nie wierzę, że człowiek zdoła uniknąć zabijania w tej kwestii. Nie powinno się w tym względzie negocjować, tak jak i nie powinno negocjować się w przypadku aborcji, CEL NIE UŚWIĘCA ŚRODKóW. In-vitro i Aborcja to spacer po linie nad przepascia bez dna.

Wt gru 23, 2008 10:41
Zobacz profil WWW

jumik, Ty ślepy jesteś? Jaki jest pierwszy wyraz mojego cytatu? No to masz źródło.

Po drugie - zaiste kocham ludzi takich jak ks. A. Filipowicz, który wyjaśnia co znaczą słowa innych ludzi. To tak jakbym ja coś tu napisał, a zaraz potem przyszedł jakiś mój kolega po fachu i powiedział, że miałem to i tamto na myśli, a nie to co napisałem.

Co do drugiego cytatu, skąd wiadomo, że Gowin jest katolikiem?

Poza tym, cytowanie czyjejś wypowiedzi z forum nie jest do końca wiarygodnym źródłem. :S

Wt gru 23, 2008 10:41

Cytuj:
Mroczny Pasażer, Pan Gowin popiera in-vitro ale nie widziałem nigdzie naukowego potwierdzenia jego słów, wskaż mi proszę tą "Nową Procedurę Reprodukcji In-Vitro" w której to będzie udowodnione, że podczas zabawy w "pana życia" nie zostanie zabite żadne dziecko,

Odwrócę kota ogonom - wskaż, że będzie. :>

Cytuj:
jednocześnie chciałem zaznaczyć, że takie udowodnienie musi polegać na przeprowadzaniu badań co wiąże się z kolejnymi MORDERSTWAMI dla "DOBRA NAUKI"

XD

Widać, że nie czytałeś pomysłów Gowina. Do przeprowadzenia procedury adopcji potrzebne są badania? No tak, zapomniałem, że trzeba zarodek uśmiercić przed adopcją, żeby sprawdzić czy się nada. XD Dzieci z domów dziecka też pewnie poddają takim badaniom.

Trochę niepowazny jesteś.

Cytuj:
Człowiek nie powinien wpychć paluchów w coś o czym tak naprawdę niema zielonego pojęcia.

Widzę, że jesteś za tym, aby człowiek nadal polował maczugą, jadł mamuty i ciągnął babę za włosy do jaskini. Bo inaczej tych słów wytłumaczyć się nie da.

Cytuj:
Jeszcze raz podkreślam to nie jest METODA LECZENIA BEZPłODNOŚCI tylko "tragiczna zabawa" w "boga". Nie wierzę, że człowiek zdoła uniknąć zabijania w tej kwestii. Nie powinno się w tym względzie negocjować, tak jak i nie powinno negocjować się w przypadku aborcji, CEL NIE UŚWIĘCA ŚRODKóW. In-vitro i Aborcja to spacer po linie nad przepascia bez dna.

Brednie. Widać, że jesteś przeciw tylko dla zasady, aby być przeciw. Bo nawet gdyby zarodki nie były uśmiercane to byłbyś przeciw, nadal dla zasady. Nawet gdyby Twój kościół już nie był przeciw.

Wt gru 23, 2008 10:45

jumik, Ty ślepy jesteś? Jaki jest pierwszy wyraz mojego cytatu? No to masz źródło.

Nie obrażaj, tylko czytaj ze zrozumieniem. Nie wkleiłeś cytatu z Dziennika, tylko fragment opisujący co jest napisane w Dzienniku. Wkleiłeś cytat bez podania źródła cytatu (a nie: źródła informacji, którym jest Dziennik).

Mroczny Pasażer napisał(a):
Poza tym, cytowanie czyjejś wypowiedzi z forum nie jest do końca wiarygodnym źródłem. :S

O czym Ty w ogóle mówisz? O jakiej wiarygodności? Wiarygodności opinii, na temat której temat chcę dyskutować? Właśnie chcę dyskutować, czy przypadkiem nie ma racji ta osoba, bo mnie jej zdanie zainteresowało więc stwierdzenie "nie jest wiarygodne źródło" (źródło czego?) nic nie wnosi.

Wt gru 23, 2008 14:23
Zobacz profil WWW

Nie obrażaj, tylko czytaj ze zrozumieniem. Nie wkleiłeś cytatu z Dziennika, tylko fragment opisujący co jest napisane w Dzienniku. Wkleiłeś cytat bez podania źródła cytatu (a nie: źródła informacji, którym jest Dziennik).

No ej, nie rób z forumowiczów kretynów, każdy może sobie zajrzeć na stronę Dziennika przecież, to żaden wielki wyczyn. :S

Cytuj:
O czym Ty w ogóle mówisz? O jakiej wiarygodności? Wiarygodności opinii, na temat której temat chcę dyskutować? Właśnie chcę dyskutować, czy przypadkiem nie ma racji ta osoba, bo mnie jej zdanie zainteresowało więc stwierdzenie "nie jest wiarygodne źródło" (źródło czego?) nic nie wnosi.

No bo podałeś cytat jakiegoś ziepa z forum, który wypowiada się co JP2 mówił itp. Ale to nie jest żadna encyklika ani cytat z kazań JP2 więc ja nie wiem czy ten człowiek mówi prawdę. :S Pewnie mówi prawdę no, ale jeśli mamy się czepiać szczegółów to nie wiemy tego na pewno. ;P

IMO gdyby politycy w rządzeniu kierowali się najpierw zasadami ich religii to wiele dobrych ustaw by nie mogło przejść. Niestety, ale politycy rządzą krajem, a nie swoimi wiernymi. A w kraju żyją ludzie różnych wyznań, z różnymi poglądami i trzeba się starać tak uchwalać zasady by możliwie wszystkie strony były zadowolone. Religią mogliby się kierować gdyby mieli swój kawałek ziemi i utworzyli na nim państwo stricte wyznaniowe.

Wt gru 23, 2008 17:44

Pewnie mówi prawdę no, ale jeśli mamy się czepiać szczegółów to nie wiemy tego na pewno. ;P

No to właśnie pytam co inni o tym sądzą, szczególnie Ci (ale nie tylko) co wiedzą więcej. To nie był argument z mojej strony, ale bardziej pytanie - chęć dowiedzenia się jak to jest, czy to co tam ktoś pisze ma sens czy nie.

Wt gru 23, 2008 18:56
Zobacz profil WWW

Wt gru 23, 2008 19:22

No bo podałeś cytat jakiegoś ziepa z forum, który wypowiada się co JP2 mówił itp. Ale to nie jest żadna encyklika ani cytat z kazań JP2 więc ja nie wiem czy ten człowiek mówi prawdę. :S Pewnie mówi prawdę no, ale jeśli mamy się czepiać szczegółów to nie wiemy tego na pewno. ;P

Jak klikniesz na podany przez jumika link, to jest w nim podany fragment encykliki EV, na którą powołuje się autor posta:
Cytuj:
Stanowisko bpa Hosera nie jest zgodne z stanowiskiem Jana Pawła II wyrażonej w encyklice Evangelium vita - zob. np. nr 73-74.

Wt gru 23, 2008 22:40

No, ale skoro nie będzie już zabijania zarodków to nie ma podstaw do tego by być przeciw in vitro...

Śr gru 24, 2008 6:38

Po pierwsze, będzie zabijanie, tyle że nie tych nadmiarowych i nie w ten sposób, a na skutek samych czynności in-vitro (zbyt słabe, zbyt słabo rozwinięte, itd) ewentualnie związane z tym jednym nadmiarowym do adopcji (no chyba, że właśnie będzie dużo osób chcących adoptować).

Po drugie, Kościół jest przeciwko in-vitro nie tylko z powodu zabijania. I dalej będziemy przeciwko samemu in-vitro (co nie musi być jednoznaczne ze sprzeciwem wobec tej ustawy).

Po trzecie, cytowałem słowa bioetyka, który wyjaśnił, że: "głos abp. Hosera absolutnie nie oznacza zmiany negatywnego stosunku Kościoła do metody in vitro". I ma rację.

Śr gru 24, 2008 14:49
Zobacz profil WWW

Po pierwsze, będzie zabijanie, tyle że nie tych nadmiarowych i nie w ten sposób, a na skutek samych czynności in-vitro (zbyt słabe, zbyt słabo rozwinięte, itd) ewentualnie związane z tym jednym nadmiarowym do adopcji (no chyba, że właśnie będzie dużo osób chcących adoptować).

Za Nostradamusa robisz?

Cytuj:
Po drugie, Kościół jest przeciwko in-vitro nie tylko z powodu zabijania. I dalej będziemy przeciwko samemu in-vitro (co nie musi być jednoznaczne ze sprzeciwem wobec tej ustawy).

Aha czyli "nie bo tak". Bo tak mówiliśmy zawsze i tak ma być zawsze. Przychodzi mi na myśl powiedzenie - tylko głupiec nie zmienia zdania.

Cytuj:
Po trzecie, cytowałem słowa bioetyka, który wyjaśnił, że: "głos abp. Hosera absolutnie nie oznacza zmiany negatywnego stosunku Kościoła do metody in vitro". I ma rację.

Ale nie wiadomo jaki będzie głos KK gdyby wyeliminować uśmiercanie zarodków.

Śr gru 24, 2008 14:56

O nadmiarowym się nie wypowiem, ale znowu muszę coś sprostować.
Zabijanie na skutek czynności in-vitro - jak najbardziej można próbować "implantować" zarodki słabe i źle się rozwijające - wtedy nie umrą "sztucznie", tylko naturalnie zabije je organizm matki.

Śr gru 24, 2008 15:06

Rozumiem ze kościół Broni ludzkie embriony na tyle aby unieszcześliwić do konca zycia swoich wiernych którzy nie maja innej niż in votro możliwości aby zostać rodzicami..

27go września b.r. poroniłam 3 tygodniową ciąże.. Dlaczego kościół nie wyporawi mojemu nienarodzonemu dziecku pogrzebu, skoro traktuje je na równi z człowiekiem w wieku 3, 20 czy 45 lat?

Dla mnie jest to czysta manipulacja i ustanawianie prawa i korzystanie z niego w momencie w którym jest ono akurat przydatne i wygodne.. tak robi kościół. Skoro kościół daje taki przykład to co sie wszyscy dziwią ze i "uczeni" kościoła robią dokładnie to samo czyli kiedy im wygodnie to poprostu odstawiaja niektóre "nakazy".

Śr gru 24, 2008 23:04
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 240 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16  Następna strona